Published On: 17 Mars, 2016

Lidington: Bashkësia ndërkombëtare s’mund ta zgjidhë krizën në Maqedoni

  • Maqedonia duhet të përqendrohet në atë që duhet të bëhet që të mund ta kompensojë kohën e humbur lidhur me rrugën për anëtarësim në BE. Porosia nga kryeqytetet e BE-së është shumë e qartë, e ajo është ndikimi politik në institucionet e gjyqësisë janë punë të cilat nuk janë kompatibile me anëtarësimin në BE.

Këtë në tribunën e djeshme në Qendrën informative të BE-së në Shkup e theksoi ministri britanik për Evropën David Lidington, i cili dje dhe sot qëndron për vizitë pune në Maqedoni

“Nëse Maqedonia duhet të vë theks në atë që duhet ta bëjë dhe atë e bëri, në atë rast do të duhet të përparojë shumë më shpejt”, porositi ministri shtetëror britanik për Evropë, tha Lidington.

Bashkësia ndërkombëtare, theksoi ai, nuk mund ta zgjidhë krizën politike të Maqedonisë.

“Atë mund ta bëjnë vetëm liderët politikë në Maqedoni dhe elektorati i Maqedonisë. Atë që ne mundemi ta bëjmë është të ndjekim se çka ndodh dhe të vlerësojmë se sa është realizuar marrëveshja e Përzhinos në raport me rezultatet. Mund të reagojmë pozitivisht ose negativisht, duke përfshirë edhe raport me NATO-n dhe BE-në, pavarësisht asaj që është në rend të ditës. Ne nuk mund të menaxhojmë me Maqedoninë si një lloj i protektoratit ndërkombëtar. Bashkësia ndërkombëtare do të vlerësojë për përparimin që është arritur në raport të përpjekjeve të ndërmarra me marrëveshjen e Përzhinos”, ishte decid Lidington.

Ai konsideron se janë të mundshme zgjedhje kredibile më 5 qershor, të cilat, vlerësoi, do të jenë mundësi për shërim të plagëve të shkaktuara nga kriza politike në shtet, e cila e ndal vendin në integrimin në NATO dhe BE.

“Zgjedhjet me kredibilitet janë të mundshme më 5 qershor, por që ajo të ndodhë, e domosdoshme është të gjithë ta japin kontributin e tyre, përkatësisht t’i lënë anash interesat e partisë politike ose interesat personale dhe të punojnë në drejtim të realizimit të ndryshimeve për të cilat të gjithë janë pajtuar me marrëveshjen e Përzhinos”, tha Lidington, duke shtuar se ka mjaft kohë të plotësohen të gjitha obligimet e ndërmarra nga Përzhino.

Në pyetjen se çfarë janë përshtypjet e tij pas takimeve me liderët e partive politike, Lidington informoi se të gjithë liderët kanë theksuar se janë përkushtuar që t’i plotësojnë përpjekjet të cilat janë ndërmarrë dhe janë përkushtuar t’i plotësojnë deri në fund të premtimeve nga Përzhino.

Ministri Lidington porositi se mediumet kanë rol mjaft të rëndësishëm kur bëhet fjalë për zgjedhje me kredibilitet. Me rëndësi është, theksoi, se si sillen mediumet dhe të mundësojnë të japin shfaqje të drejtë dhe të balancuar të ngjarjeve drejt votuesve.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...