Published On: 26 Janar, 2016

Lidhjet midis avokatëve dhe mafiozëve

 

Besnik Gjaka

 

Lidhjet më të ngushta që sot ekzistojnë midis avokatëve dhe mafiozëve shfaqen nganjëherë në tërësinë e gjesteve dhe shenjave, që qarkullojnë në sallë midis stolit (ose “kafazit”) të të pandehurve dhe vendit të mbrojtjes… Por, dalin edhe në mënyrat se si shprehen vetë avokatët. Nuk është e rrallë të dëgjosh fraza si këto: “Zotërinj të trupit gjykues! Pafajësia e këtij të pandehuri ka po atë forcë sa edhe një e shtënë  me pistoletë Magnum 44! ‘’Zoti kryetar! Te isha unë ne vendin tuaj nuk do te vazhdoja me gjate duke e penguar këtë kërkesë qe po ju bej!’’ Nisur nga pasha ekonomike e dukurisë mafioze moderne, pasojat e nje vendimi për falje ose dënim janë bërë shumë më të rënda se në të kaluarën. Një ‘bllokim’ gjyqësor, i shkaktuar edhe nga rasti, për shembull nga një hetues teper i zellshëm, nga nje gjyqtar tepër ‘i ngurte’, nga nje dëshmitar teper kokëfortë, mund t’i vere vulën nje karriere sipërmarrësi, nje pozite mbizotëruese ne biznesin e heroinës, gje qe nga ana e vet do te thotë humbje dhjetëra milionësh, falimentim i një vargu ndërmarrjesh dhe nxjerrje nga puna e shume punonjësve…Pesha e interesave ekonomike, qe vërtiten rreth një vendimi gjyqi ose nje raporti policie është bere e tille, sa që mund te sjelle ne disa raste ne marrjen e vendimit për te zhdukur fizikisht atë gjyqtar, prokuror ose polic qe është përgjegjës për ndonjë vendim kyç për fatet e nje grupi mafioz.. Per te kapërcyer pengesat me karakter gjyqësor grupet mafioze kane perpunuar edhe strategji qe ndryshojne thjeshte nga nje vrasje e nepunesve te pavarur te shtetit. Nje nder strategjite me te perdorura qendron ne mohimin e aftesive mendore me ane te paraqitjes se raporteve mjekesore e psikiatrike te leshuara nga specialiste dashamires; ‘’Nuk ka asa edhe nje bos mafioz me peshe, i cili te mos jete ne gjendje te nxjerre nje mase te madhe dokumentash, qe deshmojne per ekzistencen e smundjeve nga me te rendat  dhe qe nuk e lejojne ate here te shkoje ne vendin e qendrimit te detyruar, here te perballoje burgimin paraprak, here te paraqitet ne seance gjyqesore. Ne shumicen e rasteve behet fjale per semundje te paqena ose te rendomta, por qe behen shume te renda sa here, qe kapin nje eksponent te mafias (artroze, diabet, insufiçience hepatike). Ka disa vjet qe krere te shumte mafioze vuajne, sipas raporteve te leshuara nga mjeket, nga semundje te pasherueshme dhe fundi i tyre parashikohet teper i afert…Te shpeshta jane edhe diagnozat per paaftesi mendore per njerez, te cilet ndjekin me kujdes te madh interesat e tyre te shumta te shtrira ne te gjithe territorin e vendit…Ne kete menyre ndodh qe te gjithe ata, qe futen ne burg, ‘’…jane te shtyre te zgjedhin mbrojtesit e tyre midis nje numri mjaft te kufizuar avokatesh duke perjashtuar rreptesisht te tjeret, qe, sikurse duket, nuk gezojne besim te njejte ‘’. Monopoli i kerkeses per mbrojtje, qe ushtrojne tarafet mafioze me te rendesishme, perben nje mjet te fuqishem presioni kundrejt avokateve, qe nuk jane sa duhet ‘’te perkulshem’’ ose ‘’te bindur’’ dhe qe rrezikojne  te mbeten pa kliente e te dalin jashte qerthullit te gjyqeve me te rendesishme..

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...