Published On: 5 Maj, 2016

Lidhja Demokratike e Kosovës u themelua si nevojë e zgjidhjes së çështjes së shqiptarëve në Kosovë

 

Qibrije Hoxha

Më lejoni që në emër të Kryesisë së Degës së LDK në Suedi, të ju uroj 26 vjetorin e themelimit të Degës së LDK në Zvicër duke ju uruar shëndet dhe veprimtari të suksesshme për të mirën e Kosovës dhe për realizimin e përcaktimeve programore të LDK. Të nderuar miq, Lidhja Demokratike e Kosovës u themelua si nevojë e zgjidhjes së çështjes së shqiptarëve në Kosovës, për ti dhënë fund okupimit të regjimit serb i cili për shumë dekada ushtroi terror mbi shqiptarët, shkeli të gjitha të drejtat njerzore dhe me dhunë mohoi shprehjen e vullnetit të popullit të Kosovës për Liri dhe Demokraci. Intelektualët dhe atdhetarët në krye të Lidhjes Demokratike të Kosovës zgjodhën dr.Ibrahim Rugovën, vizionarin dhe arkitektin e Lirisë dhe Pavarësisë së Kosovës, i cili u vu në shërbim të popullit të vet duke heq dorë nga interesi i tij personal po edhe familjar. Të nderuar miq, ne veprimtarët dhe anëtarët e Lidhjes Demokratike të Kosovës në megrim, u bëmë pjesë e saj duke punuar me përkushtim për Lirinë e Kosovës duke u bazuar në programin e LDK dhe duke u frymëzuar me frymën e filozofisë politike të Presidentit Rugova. Besoj se na kujtohen të gjithëve ditët e para të organizimit të LDK në shtetet ku jetojmë dhe veprojmë. Të gjithë ne iu qasëm punës me seriozitet dhe vendosmëri për senzibilizimin e çështjes së Kosovës duke trokitur në dyert e institucioneve shtetërore të shteteve ku jetojmë. Organizuam demonstrata me kërkesa të artikuluara mirë dhe gjithmonë në koordinim me LDK në Prishtinë dhe me Presidentin Rugova. Organizuam zgjedhjet presidenciale në të gjitha qendrat europjane, në SHBA dhe gjithandej ku ishin të vendosur shqiptarët, duke e zgjedhur dr. Ibrahim Rugovën Kryetar i Kosovës, njeriu i cili me besnikëri, vizion e largpamësi përcolli deri në realizim vullnetin popullit të Kosovës për opcionin e pakompromis, për Kosovën shtet të Pavarur. Rrugët dhe dyert e të gjitha institucioneve dhe qendrave të vendosjes në botë fillimisht i hapi Presidenti historik i Kosovës dr.Ibrahim Rugova. Forca intelektuale dhe shpirtërore e Presidentit Rugova në takimet e shumta me politikanë e diplomatë botëror, bënte që ata burrështetas të ndërrojnë mendje për Kosovën. Qasja e vizionarit Ibrahim Rugova para diplomatëve të huaj, nxiste interesim dhe respekt të jashtëzakonshëm për Presidentin e Kosovës dr.Ibrahim Rugova. Qëndrimi karizmatik i kompletuar me tipare të një demokrati të vërtetë i pajisur me njohuri të jashtëzakonshme për funkcionimin e shoqërive demokratike dhe të drejtës për vetëvendosje, si dhe të qëndrimit të tij të pakompromis për pavarësinë e Kosovës, e bënte Presidentin Rugova në takim me diplomatët e huaj, jo vetëm bashkëbisedues të barabartë por edhe artikulues i shkëlqyer zgjidhjes së çështjeve të cilat nuk ishin dëgjuar deri në atë kohë. Unë jam dëshmitare e takimeve të Presidentit Rugova me diplomatë suedez, në mes tjerëve me Ministren e Punëve të Jashtme të Suedisë, të ndjerën Anna Lindh. Znj. Anna Lindh mbaj mend se ishte e fascinuar me qasjen e Presidentit Rugova për zgjidhjen e çështjes së Kosovës, si opcion i qetësimit dhe demokratizimit të gjithë rajonit. Koordimi i veprimtarive të Degëve të LDK me kryesinë e LDK në Prishtinë, e në veçanti takimet tona me Presidentin Rugova, ndikuan që Degët e LDK në Diasporë u shëndrruan poashtu në zëdhënëse të LDK dhe të vullnetiit të popullit të Kosovës duke vepruar në pajtim të plotë me frymën e filozofisë politike të Presidentit Rugova. Veprimtaria e veprimtarëve të Degës së LDK në Zvicër ka qenë dhe është shembull dhe promotore e veprimtarisë në Diasporë edhe si Degë më e madhe për shkak të koncentirmit të numrit më të madh të bashkëatdhetarëve tanë. Kështu krijuam miq, kështu e rikthyem vemendjen e qeverive europjane nga Kosova dhe nxorrëm në pah padrejtësitë të cilat ju bëheshin popullit të Kosovës, nxorrëm në pah të vërtetën mbi Kosovën, e vërtetë kjo e cila u manipulua për shumë dekada nga propaganda serbe në gjithë rruzullin toksor. LDK në Diasporë hodhi poshtë propagandën antishqiptare dhe dëshmoi njëkohësisht se shqiptarët dijnë të organizohen në parti politike dhe dijnë të veprojnë konform rregullave të shteteve përkatëse demokratike të cilat na ndihmuan atëhere kur kishim më së shumti nevojë, për çka u jemi mirënjohës. Të nderuar bashkëvprimtarë, besoj se pajtoheni me mua, se të gjithë jemi kenarë për punën që kei bërë për Kosovën tone në kuadër të Degëve të LDK në Diasporë. Besoj se pajtoheni se po të jetonim edhe një here do ta bënim të njejtën gjë. Jo pse ishte e lehtë, por sepse patëm nderin dhe privilegjin që ti kapërcejmë sfidat e jashtëzakonshme falë dashurisë së madhe që kemi për Atëdheun, për Kosovën, për Shqipërinë dhe të gjitha trojet shqiptare. Vetëm dashuria e madhe për Atëdhe na ipte forcë për të përballuar shumë situate të rënda. Vetëm dashuria për Atëdhe na mbante bashkë edhe kur sfidoheshim nga qarqe jo miqësore të llojllojshme. Kemi kaluar sfida të rënda ne dhe familjet tona së bashku. I kemi lënë anash familjet tona, fëmijët tanë për të punuar për Lirinë e Kosovës dhe për ti mbajtur pranë njerëzit tanë, bashkëveprimtarët tanë. Nuk kemi kemi kthyer kokën prapa, nuk jemi marrë me thash e theme të cilat kanë pasë për qëllim ta dobësojnë organizimin e LDK. Kemi ecur dhe kemi duruar shumë, për hir të Kosovës dhe për hir të fëmijëve tanë. Dëshmuam se dijmë të organizohemi dhe të krijojmë shtet. Tani të dashur miq, ka ardhur koha kur ne duhet ta ruajmë dhe jo të rrënojmë çdo gjë që krijuam me shumë mund. Ne duhet ta vazhdojmë frymën e filozofisë politike, frymën Rugovijane që të ndërtojmë të gjithë së bashku e kursesi nuk mendoj se duhet ta rrënojmë qoftë edhe një të vetmiin gur të cilin e kemi vendosur në themelet e shtetit, shtëpisë tonë, Kosovës. Ka jashtëzakonisht shumë çka për tu rregulluar, ka shumë gabime në rrugëtimin tonë. Dhe LDK gjithmonë i ka ra hise që të sakrifikojë. A e dini pse? Sepse LDK di të sakrifikojë dhe të sfidojë. Sepse LDK din të qëndrojë në anën e drejtë por shumë të vështirë. LDK din të qëndrojë besnike e proceseve demokratike sepse LDK ka përvojë. LDK kaloi shumë sfida shtetformuese, LDK krijoj përvojë në politikë sepse LDK ka miq të fortë nga të cilët mësoi vazhdimisht. Miqët tanë në krye me SHBA i mbetën besnik Kosovës duke realizuar atë që premtuan para 26 vitesh. Rrugëtimi nuk ishte i lehtë, e kaluam së bashku deri në derdhje të gjakut të dëshmorëve. Edhe dëshmorët tanë dolën nga mesi ynë. Shumë prej tyre ishin bashkëveprimtarë tanë, shokët tanë. Sali Çekaj, Agim Ramadani me shokë janë pjesë e jona, janë engjujt e Kosovës, janë dëshmi e atdhetarisë, janë deshmi e njerëzores, janë dëshmi e dijes dhe dashurisë së madhe për Lirinë dhe Demokracinë e gjithë shqiptarisë. Dëshmorët tanë, komandanti legjendar Adem Jashari me familje janë udhërrëfyes për ne se si duhet Atdheu! Të nderuar miq, uroj që Dega e LDK në Zvicër së bashku me Degët tjera të LDK në Diasporë, ta vazhdojmë traditën e institucionalizmit, ta vazhdojmë traditën e bashkëpunimit, të urtësisë në veprime, e që kjo në të vërtetë paraqet frymën Rugoviane. Ndërkaq ta shprehim guximin në veprime për të ndërtuar e jo për të rrënuar, ashtu siq kemi vepruar për 26 vite. Uroj që të punojmë me përkushtim për ruajtjen dhe kultivimin e vlerave, njerëzore e kombëtare, të punojmë për ta zhvilluar demokracinë në të gjitha nivelet, ta denoncojmë pandershmërinë dhe ajo që ka shumë rëndësi të bëjmë çmos të kontribuojmë në funkcionimin e shtetit ligjor i cili gjithesi është parakusht për zhvillim ekonomik dhe mirëqenje në Kosovë. Urime edhe një herë 26 vjetori i themelimit të Degës së LDK në Zvicer dhe ju faleminderit për ftesën!

Fjala përshëndetëse e kryetarës së Degës së LDK-së në Suedi z. Qibrije Hoxha në manifestimin e 26 vjetorit të Degës së LDK-së në Zvicër mbajtur në Grenchen/SO, më 01 maj 2016

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...