Published On: 23 Shtator, 2016

Liberali europian në UET: Koha e të vërtetave për integrimin

Ç’po ndodh me Ballkanin? Cilat janë marrëdhëniet e reja me Turqinë pas krizës së emigrantëve? Po roli i Rusisë në peizazhin diplomatik? Cili është antidoti ndaj rritjes së populizmit? A është zgjerimi në stanjacion apo BE-ja po sheh për rrugë të reja integrimi?

Nga Suadela Balliu 

Tregu i lirë, integrimi europian dhe monitorim i mirë i ekonomisë, kombinimi i të triave do të shmangte populizmin në rritje në vendet e Bashkimit Europian është i mendimit deputeti spanjoll dhe anëtari i Këshillit të Europës 

Pas rënies së Komunizmit, Liberalizmi dhe Demokracia Sociale u shpallën fituesit e ndeshjes së arenës së madhe politike. Sot, tabloja ofron dy politika; Socializmin dhe Partitë konservatore me sfond fetar. Por në terma praktikë, socializmi është ai që ka reshtur së funksionuari. Kështu mendon Jordi Xuclà i Costa, deputeti spanjoll, i cili është në krye të Aleancës së Liberalëve e Demokrateve për Europën në Këshillin Europian.

I ftuar në një leksion të hapur në Universitetin Europian të Tiranës , ai foli rreth sfidave të reja që has sot Bashkimi europian në kuadrin e integrimit dhe krizës ekonomike, nën titullin kuptimplotë, “Ora e së vërtetës për integrimin europian”.

Ç’po ndodh me Ballkanin? Cilat janë marrëdhëniet e reja me Turqinë pas krizës së emigrantëve? Po roli i Rusisë në peizazhin diplomatik? Cili është antidoti ndaj rritjes së populizmit? A është zgjerimi në stanjacion apo BE-ja po sheh për rrugë të reja integrimi?

Sfidat emergjente të Bashkimit Europian duken të jenë Turqia dhe Europa e Lindjes. A do të zgjerohet ky entitet drejt shteteve si Ukraina, Moldavia, Armenia, Gjeorgjia, Azerbajxhani dhe Rusia?

“Këto nuk janë synime të lehta dhe këta nuk janë partnerë të lehtë, por nuk jemi specialistë për partnerë të lehtë. Jemi specialistë në rritjen e standardeve, demokracinë dhe sundimin e ligjit në këto vende. Duhet monitoruar secili vend, në mënyrën sesi po e ndërtona demokracinë”, tha Costa , duke u shprehur kundër modeleve të importuara të Demokracisë. “Demokracia duhet arritur”.

Ai kujtoi vizitën e parë në Tiranë më 1998-ën, duke thënë se vendi ka bërë përparime për mirë. “Jeni një komb homogjen dhe luani rol të rëndësishëm gjeostrategjik me fqinjët dhe pjesën lindore”.

Mesazhi kryesor, që Costa e sheh si rrugëdalja e Europës sot është rritja e vlerave të liberalizmit. Por , ai vuri në dukje edhe pozicionimin e vështirë të liberalëve.

“E di që ndonjëherë nuk është e lehtë. Në vendin tuaj, sistemi zgjedhor nuk është i lehtë për të mbajtur idetë liberale të pavarura, sepse sistemi juaj zgjedhor është i ndarë në dy blloqe. Kështu liberalët, që të kenë pjesëmarrje, duhet të përqafojnë njërin apo bllokun tjetër. Kur janë për tregjet e lira i bashkëngjiten krahut të djathtë, ndërsa ata që mbrojnë të Drejtat e Njeriut përqafojnë të majtën, por jo socializmin”. Costa theksoi se sistemi zgjedhor është i rëndësishëm për suksesin.

Për të ndërtuar demokraci të mira, doemos nevojitet liria. Pa liri, nuk do të ketë kurrë demokraci, theksoi ai, duke shtuar se me të vjen edhe një vetë-përgjegjshmëri. “Nuk e kam fjalën këtu për moralizëm. Ka dosjerë të rëndësishëm akademikë, të cilët tregojnë se njerëzit me vetë-përgjegjshmëri janë më të lumtur se njerëzit që ndjekin dogma. E para është liria, por për lirinë është e nevojshme sundimi i ligjit. Siguri, lojë e ndershme dhe sundimi i ligjit”.

Liberal, pro tregut të lirë dhe globalizmit, Costa megjithatë pranoi se globalizmi ndodhet sot në një moment kritik. “Ai është më i shpejtë se rregullimi i ligjit, se institucionet e shtetit”.

Samiti i Bratislavës mbajtur javën e shkuar, për herë të parë e çon Bashkimin Europian të shohë drejt integrimit më të madh.

“Kemi një moment kritik në BE. Mund të diskutojmë për disa politika, për energjinë e integrimit, mund të diskutojmë nëse ekziston kjo beteja e madhe hartave dhe ndikimeve, për politikat e emigrimit. BE-ja ka nevojë të vendosë synime të përbashkëta dhe të ketë diskutime të qarta mes shteteve”.

Brexit e përball BE-në me nivel krejt të ndryshëm të integrimit. Debati i shteteve me euro dhe pa, brenda apo jashtë zonës Shengen… “Do të shohim lloje të ndryshme bashkëpunimesh poliedrike në të ardhmen”.

Duke u ndalur te diskutimi mbi të ardhmen e Shqipërisë si vend anëtar i Bashkimit Europian, ai dha një këshillë “Merrni çdo lloj avantazhi nga BE-ja; bashkëpunimin, fondet, mbështetjen, statusin si kandidat, reklamën”.

Një status për të ardhmen e BE-së, për Ballkanin dhe Europën Lindore, për të kapërcyer dhe fituar mbi krizat .

Duke u ndalur te Këshilli i Europës ai foli për rifutjen e Rusisë në tryezë.

“Le ta përsëris kredon time: Jam pro demokracisë, pro tregut të lirë, lirisë, kundër komunizmit, totalitarizmit dhe populizmit që gjendet në shumë vende si Spanjë e Gjermanie përreth dhe jam PanEuropian, por jemi në një situatë delikate. Kredencialet e Rusisë në Këshill janë ngrirë prej prillit të 2014-ës . Ne e pranojmë sërish Rusinë brenda. Jam i bindur që funksionon më thjeshtë pa Rusinë, por duhet diskutuar dhe sjellë në tryezë roli i Rusisë në të ardhmen.

Jam i ndjeshëm për çka ndodhi në Ukrainë, por nuk ka të bëjë vetëm me Ukrainën, sepse ndikimi i Rusisë në Europë nuk është i thjeshtë. Kemi të bëjmë me disa vende të ngrira.

Po flasim për konflikte, marrëdhënie dhe bashkëpunime me Rusinë, flasim për Moldavinë, Gjeorgjinë, Azerbajxhanin…duhet t’i mbështesim këta njerëz.”

Duket se me krizën e fundit të refugjatëve, Bashkimi Europian po i rimendon politikat e zgjerimit dhe duket se e ka lënë pas integrimin ideologjik, pas rënies së komunizmit.

“Tani duam ta mbajmë projektin e vërtetë të BE-së. Bëhet fjalë për 800 milionë njerëz dhe kjo është Europa e madhe; të intrigojmë në projektin tonë Ballkanin, që është detyrë më e lehtë dhe të mendojmë se ç’lloj marrëdhënieje duhet të mbajmë hapur me Turqinë në të ardhmen dhe nëse është e mundur të mbajmë një marrëdhënie me Rusinë”.

Sfida e vërtetë ndodhet sot mes liberalëve, tha Costa.

“Vendet perëndimore në Europë bashkë me liberalët kanë një sfidë të madhe, një diskutim mes shoqërive liberale, shoqërive të hapura dhe atyre jo liberale. Edhe ky klub joliberalësh nuk është… kemi rritje të partive populist, ksenofobe. Jemi pro integrimit, globalizmit, por nuk jemi naivë, sepse e dimë mirë kush është kush në skenën e madhe”.

Kriza ekonomike, konfliktet në lindjen e mesme, rritja e ekstremizmit nuk ka prodhuar vetëm situatën e refugjatëve, por edhe ka rritur populizmin.

Greqia katër vjet më parë, Spanja me një parti të re të ngjashme me Sinisa-n që ka fituar përfaqësim në parlament prej një viti…

“Mendoj se populizmi është i pranishëm, sepse nuk jemi ShBA-ja e Europës. Jemi në një proces jo të zakontë integrimi. Historia e integrimit në ShBA është unike, por le ta them qartë: është e pamundur të jemi si SHBA-ja” –tha Costa, duke shtuar se nevojiten mekanizma më komplekse.

“Kriza e fundit ekonomike pas 9 vitesh na tregoi se edhe njerëzit pro tregjeve të lira, edhe ne, duhet të rrisim mekanizmin e kontrollit. Nuk flas për ndërhyrje publike, financim publik, po flas për mekanizmin e monitorimit, mekanizmin e ndërhyrjes. Jam liberal, por jam provokativ. Nuk besoj në vetë-rregullimin e disa sektorëve. Jam për vetërregullimin e mediave, por në ekonomi nuk mjafton vetërregullimi. Duhet kontroll, duhet të ushqejmë disa institucione të rëndësishme”.

Formula e suksesit, të paktën në letra, apo që në të ardhmen e afërt pritet të zgjidhë ngërçin e vendeve të Bashkimit Europian është treg i lirë, integrim dhe monitorim i mirë. Kombinimi i të triave do të shmangte populizmin në rritje, është i mendimit Costa.

“Në Spanjë kemi një grup të ri politik; majtistë, populistë…të ngjashëm me Sinisa-n në Greqi. Partitë tradicionale duhet të mendojnë sesi është e mundur. Por letë themi se disa gabime janë bërë nga liberalët dhe partitë demokratike”.

Sipas Costa-s ky populizëm në rritje vjen nga disniveli ekonomik mes shteteve anëtarë. Nëse një spanjoll merr një pagë minimale prej 600 euro, një qytetar i Luksemburgut paguhet me minimumi 2000 euro.

“Flasim për integrim, por në terma konkretë nuk kemi integrim fiskal, bankar, reciprocitet të borsheve. Nuk kemi integrim të vërtetë dhe ky është rezultati; këto boshllëqe që mbushen me rritjen e populizmit”.

Sipas deputetit spanjoll dhe anëtarit të Këshillit të Europës, Bashkimi Europian ishte i papërgatitur për të menaxhuar situatën e refugjatëve. “Nuk ishim të suksesshëm ta organizonim emigracionin dhe kjo do të thotë krizë ekonomike”.

I pyetur se pse Bashkimi Europian ka dështuar në ndërtimin e një shoqërie të përbashkët, Costa u përgjigj se megjithëse e konsideron veten një federalist europian është i vetëdijshëm që nuk funksionon mes shteteve anëtare. “Nuk eksiton një demos europian. Nuk jam euroskeptik, por jam realist dhe realitet europian është lëvizja e lirë e njerëzve dhe e kapitalit”.

Megjithëse e vështirë përhapja e vlerave liberale në këto kohë jo fort të qëndrueshme e të sigurta, Costa e mbylli fjalën e tij duke inkurajuar liberalët shqiptarë të mos heqin dorë nga formula e tyre…

Jordi Xuclà i Costa

Doktor i së Drejtës, avokat e profesor i asociuar në të Drejtën Administrative në Universitetin e Gerona-s. Anëtarë i Konvergjencës Demokratike të Katalonjës prej vitit 1989, ka qenë sekretar i përgjithshëm i organizatës rinore, Rinia Nacionaliste e Katalonjës prej vitit 1998 dhe 2000 dhe presidenti i saj prej 2002-shit. Në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2000 u zgjodh senator për distriktin e Gerona-s së integruar në kandidaturën Konvergjencë dhe Bashkim dhe në zgjedhjet e 2004-ës, 2008, 2011 ka qenë deputet i Kongresit për të njëjtin distrikt.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...