Published On: 21 Qershor, 2016

Letrar bashkëkohor nga Diaspora

  • Autori Xhevat Berisha dhe poeti Mentor Thaqi – majtas

 

Xhevat Berisha

Dy nga shkrimtarët e diasporës me peshë të madhe që njeri jeton dhe krijon në Gjermani, e tjetri në Francë, janë Mentor Thaqi dhe Musa Jupolli, pena e të cilëve tani më hyn në fondin më të shquar të letërsisë bashkëkohore shqiptare.
Duhet pranuar se letërsia shqiptare ka njohur dhe po njeh zhvillime dhe në diasporë, e në këtë kuptim, letërsia bashkëkohore shqiptare duhet parë në një këndvështrim më të gjerë gjeografik, kurrsesi nuk bqn që të barrikadohemi vetem në trojet etnike sepse zhvillimet e letërsisë shqiptare në mergatë po ndodhin çdo ditë nga krijues të shumtë.
Në këto kushte u takon edhe strukturave shtetërore të Kosovës që përfaqësojnë organizmat e kulturës sonë të bëjnë më shumë përpjekje që të gjithë këta krahë të shkëputur në kohë dhe në hapësirë, të përkrahen sepse çdo shoqëri e pjekur, investime të konsiderueshem bën në fushën e kulturës.
Zhvillimet që kanë ndodhur që nga çlirimi e këndej, Kosovën e fusin në koshin e atyre shoqërive të pa-civilizuara, e që duhet t’jemi vet’kritik sepse kemi kontribuar që t’rreshtohemi krahas me ata popuj që nuk dinë të dalin nga kaosi edhe kur ai krijohet prej një numri jo të madh njerëzish që në emër të meritokracive të pa qena fare, rrahin gjoks për “shpëtimin që ia kanë bërë popullit” e që sjelljet e njerëzve të tillë na bëjnë më së paku nderë si komb dhe si popull, i cili ka paguar një çmim tejet të lartë për ta flakur zgjedhen e robërisë njëherë e përgjithmonë, nga qafa.
Mirëpo, kur bëhet fjalë për individ si në sport, kulturë, art, biznes e tjera, barazohemi me shoqërit më të ngritura, diçka të tillë po e dëshmojnë poetët e lartpërmendur, të cilët e kanë shtruar sofren e tyre letrare me bollëk, e që mund të marrim të gjithë, edhe ata që nuk jetojnë në mërgatë. Krijues të tillë pra janë faqja më e shndritshme e diasporës sonë, dhe të tillët janë nderi i kombit dhe i shtetit tonë. Pse ne si shoqëri nuk kontribuojm që njerëz të tillë t’na përfaqësojnë edhe nëpër strukturat shtetërore që janë të sistemuara jashtë vendit, dhe t’heqim dorë nga militantët partiak që as emrin e vet nuk dinë ta shkruajnë pa gabime, kurse për dy gjuhësit mos t’flasim fare. Pse vallë t’mos e shfrytëzohet ky bagazh kulturor dhe profesional e që do të ishte në të miren e shoqërisë dhe shtetit, i cili ende nuk është në situatë që të rrugëtoj vetëm drejt zhvillimit, pa ndihmen e të tjerëve, mbesim me shpresë se këndellja do të ndodhë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...