Published On: 25 Prill, 2016

Letra e panjohur plot përultësi e mbretit Hungarisë dhe Polonisë për Skënderbeun! “Jeni madhështor”!

Nga Gjon Keka

Kjo gjetje eshte e rendesishme dhe ka vlere per ne, ngase ketu shihet edhe funksionimi i diplomacise dhe marredhenieve ndermbreterore e shteterore ne mes te shtetit te Arberit dhe atij te Hungarise dhe Polonise.
Po ashtu ketu shihen me qarte edhe kanalet diplomatike qe zhvillonte shteti i Arberit si nje shtet model dhe i rendesishem per kontinentin europian.
562X315540626_letra_per_skenderbeun_1

Letra eshte e dates 4 Korrik e vitit 1444, te cilen mbreti i Hungarise dhe Polonise Vladislai i dergon Gjergj Kastriotit, se pari duke e pergezuar per veprat e medha te tij, per heroizmin dhe per admirimin qe kane shume mbreter ne Europe.

Poashtu ai flet edhe per ate duke i thene “sa do te ishte mire dhe me fat sikur ati yte te shihte veprat e tuaja dhe lumturine e vendit tend nen udheheqjen tende.” Poashtu ai flet edhe per madheshtine e ketij Princi, si nje emer i perzemert, por edhe per ndihmen:

“…die beste Hilfe verlangen wir von euch, O großer Prinz! den Beistand, den ihr uns werdet leisten ,sollen wir Lebenslang mit der Tat erkennen, zu Vermehrung eurer Macht, und herzlichen Namens.”

Pas fjaleve te medha qe ky mbret i shkruan Gjergj Kastriotit dhe per guximin dhe veprat e tij, vleren dhe lumturine qe ky i solli dhe shpetoj popullin e tij, letra perfundon: “Gehabt euch wohl. In unserer Königliche Stadt Ofen den 4.Jul, Anno 1444”.

Kjo leter eshte gjetur gjate hulumtimeve te mia ne arkivat dhe bibliotekat nacionale ne Austri mbi kronikat historike te vitit 1685, pasi qe tani jam duke punuar edhe ne librin tim te ardhshem ne dorshkrim mbi shtetin e arberit dhe Gjergj Kastrioti Skenderbeu.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...