Published On: 7 Mars, 2016

Letër mikut!

(Kujtime nga ditari im)
Profesor Milazim Krasniqit, me rastin e 7 Marsit, ditës së mësuesit, Urime Milazim!

Sinan Kastrati
(Këtë “letër” e kisha menduar krejt ndryshe. Pasi e kreva së shkruari, njëri nga miqt e mi mu lut që emrin e tij ta heq “pjesën që bën fjalë për mua hiqe!”, më shkruante ai.
S´pata se si të bëjë ndryshe dhe “e hoqa”.
Por, rash në hall të madh pasi që tash duhej ndryshuar krejt shkrimin, duke filluar nga titulli, nëntitujt, emrat që ndërlidheshin, vendin e ngjarjes, kohën që me të ishin të lidhura kyq, vetëm e vetëm që ta ruaj “privatësinë” dhe t’ia plotësoj dëshirën e ta çoj në vend amanetin e tij. U detyrova që të gjej “emra” të tjerë, të imagjinuar vetëm e vetëm që mos t’ia humbi kuptimin “tregimit tim”, dëshirën e porosinë që kisha për miqtë e mi. Pjesën që bën fjalë për Milazim Krasniqin, ish shokun tim të studimeve, tash profesor Universiteti dhe doktor i shkencave në letërsi nuk i hoqa. I hoqa pjesën më të madhe, dhe krejt pjesën që isha “kundër” Milazimit, “kundër” shkrimeve të Milazimit që i kishte shkruar ai në disa të përditshme dhe që ishin botuar e ribotuar në shumë portale në gjuhën shqipe.
Letrën e kisha titulluar “Një letër shumë dashamirëse për dy miqtë e mi shumë besnikë e të sinqertë, N. N. (ky mik nun deshi me ia përmend emrin edhe pse më parë nuk kishte kundërshtuar) e Milazim Krasniqi” nuk kishte kurrfarë vrejtje e as kundërshtie.
Është një letër e thjeshtë, e zakonshme, jo “Letër publike” që unë po ua shkruaj këto ditë të turbullta e të mjegullta, me të cilat është mbuluar qielli e toka e Kosovës në “Tym t`barotit e n`flakë të pushkës”, që nuk po dihet “Ku do t`na zë akshami e ku do t`na qel sabahi”, ku “Nuk e njeh qeni qabanin (të zotin)” e ku “Ma i mirë është ni shka që çohet herët se turki që çohet vonë” apo “Kush çohet ma herët i ka dy nafaka e kush çohet ma von` s`e ka as nafaken e vet” etj. na thoshte babëgjyshi im, Imer Seferi, ndjesë pastë kur ne ishim të vegjël e kur ziheshim në mes veti për asgjë, unë e Jakup Balia.
Të dytë në fillim të viteve të 1990-ta ishin bashkë, në LDK-në dhe me Ibrahim Rugovën, si themelues dhe vazhdues të saj. Milazimi ishte edhe sekrtetar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës kur Ibrahim Rugova ishte kryetar, ndërsa N. N. kishte pozita të larta partiake brenda e jashtë Kosovës, “me punë të përmrenshme e të përjashtme”. Të dytë janë ulur në krye të “oxhakut” e kanë ngrënë “bukë e kripe” me një sofër, sofrën e Ibrahim Rugovës, si bashkëpuntorë e besnikë. Për këtë nuk kam dyshuar në asnjërin dhe asnjëherë.
Kur e kreva klasën e katërt fillore, në Lubizhdë më 1964, 1065 (?), sepse në Turjakë nuk kishte, baba Ukë më tha: Tash Sinan, shkollën e kreve, ki mi ru ballicat!
Nuk mundesha me e kundërshtu babën edhe sikur ai ta kishte keq. Duhej bindur fjalës së tij, pa e zgjat fare.
Klasët e pesta të fillores nuk ishin hapur dhe as që pritej se do të hapeshin ndonjëherë në Lubizhdë.
Unë shkoja çoban me Haxhi Dinën, Vefajë Sadrinë, Ramiz Hasanin, Jakup Balinë, Rexhep Shaqën derisa u hapën klasët e pesta e për të vazhduar me ato të gjashta, të shtata dhe të teta që unë përsëri e fillova e vazhdova shkollimin fillor.
Mësues kishim Agush Mehmetin, Destan Islamin, Delin Thaqin, Ilaz Dulin, Rame Januzin e shumë të tjerë të gjithë me shkolla të mesme “profesionale” e drejtor ishte Selman Haziri.
Gjenerata e parë e nxënëseve ishim: Xhevat Murati, Sanije Asmani, Rexhep Shaqa, Arif Latifi, Haxhi Dina, Sylejman Avdia, Jakup Balia, Gani Xhaferi, Demir Ahmeti, Metë Alia nga Turjaka kurse nga Lubizhda ishin: Sherif Selmani, Hajriz Neziri, Xhemajl Islami, Behram Syla. Nga Damaneki: Fatmir Hamiti, Lumnije Haliti, Naim Avdia, Rrustem Hiseni dhe Avdyl Brahimi nga Qypeva. Ne ishim gjenerata e parë e shkollës fillore “Migjeni” në Lubozhdë.
Kur e kryem klasën e tetë, në qershor të po atij viti shkuam në një ekskurzion në Prishtinë e Mitrovicë, me autobus që qarkullonte në relacionin: Malishevë-Prishtinë, me shofer Hamit Kadri Minushin e Damanekit.
Për herë të parë shkonim në Prishtinë… Mundeni me e marr me mend se si na dukej me hyp në autobus e me shkua në një qytet të madh. Delia, si mësues që “dinte” më mirë se ne, na thoshte: Keni kujdes se na qesin n`gazetë nëse silleni keq!
Pastaj, në mbrëmje na quan me fjet në konviktin e nxënësve të shkollave të mesme e vetë nuk e di ku shkuan. Kur hanim ushqim në gjelltore private, ne nxënësit hanim pasul pa mish, e mësuesi Deli e Destan hanin pasul me mish e pinin soka.
Ne i lakmonim, por ishim të k`naqur edhe ashtu.
N. N. e njoh që nga viti 1970, kur ai punonte në rrethin tim, Krahinën e Llapushës.
N. N. ishtë djali më i madh i X. Y. nga një fshat i panjohur, fshat fqinj me fshatin Carrallukë, Senik e Lladraviq. Ai ishte burrë i mirë, burrë shumë i njohur i Serezit të Astrazubit, tash komuna e Malishevës, Krahina e Llapushës, i ndjekur e i persekutuar nga pushteti serb e jugosllavë.
Nga N. N. për herë të parë, unë mësova se si duhet shkruar vjersha, lexuar libra, luajtur në “teatër”, skeqe e drama etj. Ai ishte i gjithanshëm edhe pse nuk kishte kryer ndonjë alamet shkolle, përveç gjimnazit. Pra, kishte shkollë të mesme. Kishte një trup mesatar dhe ishte shumë i dhënë pas sportit- futbollit e kishte njohuri të ndryshme nga të gjitha zanatet, siç thotë populli “mund të ngjitej në dy krahët”.
Ai, në kohën e lirë na mësonte me luajt futboll, me shkruajt vjersha e me luajt futboll.
Lojën e futbollin e të volejbollit na ushtronte edhe mësuesi tjetër, mësuesi Fazli djali i mësuesit më të njohur të anës tonë dhe të Drenicës, Gjemë Krasniqit. Fazliu, ishte YLL i lojës së futbollit dhe volejbollit dhe të gjithë nxënësit e shkollës dëshironim të ishim si ai.
Për futboll kishim fusha, oborre të shkollave apo edhe livadhet e TURJAKËS e të Bublit, ndërsa topat e “futbolli” i maronim me harrna e tesha të vjetra, i bënim duq e i kepnim derisa shkyheshin krejt.
Gjatë verës ushtronim jashtë kurse dimrit më shumë ishim brenda klasëve.
Këto mësime, punë e ushtrime i bënim nëpër klasë të errëta e të ftofta, që nuk kishte as dritë elektrike e me disa kaftora të druve që edhe ato nuk kalleshin, se drutë ishin të lagura nga shiu e bora, më shumë bënin tym se flakë dhe më e nxehtë ishte klasa kur nuk kishte “zjerm”. Duhej lënë dyer e dritare të hapura, derisa dilte tymi, në shkollat e vjetra që ishin ndërtuar pas “çlirimit” të vendit, më 1945.
N. N. ishte i pari, pra i pari në ato afro 44 fshatra të Llapushës që para 44 e më shumë viteve ndihmoi dhe punoi edhe ai vetë pa u ndalur në hapjen e shkollave dhe aktiviteteve të tjera të lira, si grupin letrar e dramatik, në Malishevë e pastaj me iniciativën e tij, kontributin dhe hargjimet e tij erdhën grupi letrar “Jeronim De Rada” të Fak. Fizozofik të Prishtinës, gazetarët e “Zërit të rinisë”, të Radio Prishtinës, revistës shkencore të përdyjavshme pedagogjike “Shkëndia” dhe Gazetës së Pionierëve.
Nëse nuk i kam harruar emrat e disa nga antarët e grupit letrar “Jeronim De Rada”, që erdhën te na në Malishevë, janë: Azem Zogaj, Faik Beqa, Mehmet Kraja, Januz Fetahi, Shyqri Galica, Shaqir e Selman Sadiku (të dytë nga Kërqova), Bislim Bajraktari, (ka mundësi edhe Rrahim Sadiku e Mustafë Xhmajli nga Komogllava e Ferizajit) etj.
Ora letrare, E PARA, u mbajt para një numri të madh të qytetarëve të Malishevës dhe rrethinës, nxënësve të gjimnazit dhe të interesuarve të tjerë në Sallën e ish kuvendit të komunës së Malishevës, që, pasi e kishin mbyll komunën, ndërtesa e saj kishte kaluar në pronësi të Ndërmarrjes Tregtare, Bujqësore e Vreshtare “Përparimi” e ku ne i hapëm dyert sepse, e përsëris për herë të parë me një manifestim kulturor sepse në kthinat e kësaj ndërtese tash mrizonin dhentë, pushonin lopt e në lisin qindra vjeçar që ishte para ndërtesës, i lidhnin kuajt “rabaxhinjët”.
Ai kishte edhe bibliotekë, me libra të shumta, të gjitha, në gjuhën shqipe që ne mendonim se veç komuna e shkollat kanë libra e biblioteka.
Nga N. N. unë mora dhe lexova, për herë të parë “Vuajtjet e djaloshit Vertherit të ri”, nga Gëte i madh i autorit të “Faustit”, pastaj “Foleja tragjike e dashurisë”, “Ura e mjerimeve (dy pjesë)”, “Stuhi në Gang”, e R. Tagorës, Hessus Lare e libra e autorë të tjerë të njohur nga letërsia e përbotshme dhe ajo kombëtare.
Me N. N. edhe tash kemi miqësi dhe muhabet. Djali i tij i madh L. është dhëndër i familjes tonë, i nipit të Brahim Agës nga Turjaka.
N. N. Përveç të mirave tjera që nuk guxoj dhe nuk mundem me ia harrua, të mira këto që jo gjithkush ka mundur e ka guxuar me i bë, në atë kohë, i ka bë e ka mundur ti bëjë vetëm N. N. personi që nuk dëshiron me ia përmend emrin për shkak të modestisë.
Po tregoj një ngjarje që më ka ndodhur mua, e N. N. më ka ndihmua.
Ishte 28 Nëntor 1973. Unë isha nxënës në klasën e tretë të gjimnazit “Ramiz Sadiku” në Rahovec, paralelja e ndarë në Malishevë. Në orën e parë të mësimit kishim Edukatë fizike, me “profesorin” Njazi Hoxha nga Rahoveci.
“Profesorë” i thirrnim të gjithë mësimdhënësit, edhe ata që ishin me shkollë të mesme e punonin si mësimdhënës me nxënës të shkollave të mesme.
Gjimnazi në Malishevë nuk kishte sallë të fiskulturës prandaj dimrit, orët e mësimit të Ed. Fizike i mbanim në klasë. “Profesori”, nga Rahoveci “ligjëronte” me një shqipe të qalë (E folmja e Rahovecit është e folme karakteristike që ndryshon nga e folmja e Podrimës përgjithësisht dhe e fshatrave rreth Rahovecit. Kjo e folme, edhe pse jo e studiuar mirë, në shkencën e gjuhësisë njihet si “gjuhë hibride”, gjuhë që në të folmen e saj ka fjalë të huaja, turke e serbe etj. Rahovecasit kur këndojnë ose vajtojnë, këndojnë …. shqip, një tjetër tipar dallues që e bënë shumë bindës se Rahovecasit janë me fanatizëm ta ruajnë gjuhën e traditën kombëtare shqiptare, si në veshje etj
Paralelet e gjimnazit ishin vendosur në lokalet e shkollës fillore, një ndërtesë dykatëshe që nuk i plotësonte kushtet për mësim as për vete, për një shkollë fillore. Shkolla kishte disa dhoma të mësimit në të dyja katet dhe nja dy dhoma të vogla që shërbenin si zyra. Mësimi mbahej në dy ndërrime, para e pas dreke me më tepër se 40 nxënës në klasë. Shkolla nuk kishte asnjë laborator, të kimisë, fizikës, biologjisë, bibliotekë të shkollës e sallë të fiskulturës.
Atë ditë, sigurisht të ftoht Nëntori, unë fola para nxënësve të klasës për 28 Nëntorin.
Në një klasë me mua ishte Ragip Begaj, tash kryetar i komunës në Malishevë, Gani Krasniqi e Jakup Kastrati ish kryetar të komunës. (Jakupin e kam edhe djalë të axhës, baballarët i kemi vëllezër, djemtë e Imer Seferit e nipat e Avdullah Agës nga Turjaka, Zatriqi).
Njaziu, në vend se të më ndihmoj e të më mbroj, si nxënës që më kishte, ai më nxiste që të flas kundër Jugosllavisë e Titos, për të cilën gjë aso kohe nxënësit përjashtoheshin nga shkolla, dënoheshim nga gjykatat për kundërvajte dhe kishim pasoja të mëtutjeshme për studime, punë … dhe jo vetëm ata, por edhe antarët e tjerë të familjes kishin pasoja.
Kur u krye ora e Ed. Fizike, Njaziu “rastin” tim e kishte lajmëruar te përgjegjësi i shkollës, Ismet Gega nga fshati Lladrofc. Ismeti punonte si mësues gjuhe e letërsie shqipe dhe ishte përgjegjës i gjimnazit. Ismeti ka qenë i detyruar me e lajmëruar rastin tim te drejtori i gjimnazit në Rahovec, Hasan Sharku, e ai e kishte lajmëruar sekretarin e komitetit komunal të LK-së, Halil Bugarin, stacionin e policisë, në Malishevë, komandirin, Demë…. apo Dina i Rahovecit.
Po atë ditë kanë ardhur i gjithë “aparati shtetëror” i komunës…. në një mbledhje urgjente për me e dënuar rastin tim.
Këtu dua të përmendi edhe një rast tjetër. Një nxënës, Milazim Krasniqi i Pagarushëve nga Damaneki në orën e mësimit, në klasë kishte thënë: Rroftë Shqipëria, Rroftë Enver Hoxha!
Atëherë nuk vonojnë e vijnë komunë e komitet në gjimnaz. Përgjegjësi i gjimnazit, Ismet Gega ishte lodhur nga këto budallaqe të politikanëve dhe në një moment, të pamenduar mirë thotë para udhëheqësve komunalë e atyre partiakë, në mbledhjet e partisë: “Shka asht me juve, pash nerën? Për kurgjë hiq pe bani pun` të madhe. Rrnoftë Tita e rrnoftë Enveri, Plastë Tita e plastë Enveri! Pas kësaj, udhëheqësit komunalë fillojnë me kesh, por kur iu ka ra ndërmend pse kanë shkuar në mbledhje, “bëhen” përsëri “serioz”. Nuk e di çka ka ndodhur më tej por si duket, k`saj pune ia kishin pas “qit kapakin” vetë “udhëheqësit” e komunës së Rahovecit.
N. N. bashkë me përgjegjësin Ismet Gega, mua më kanë thirrur pas mësimit në një klasë të zbrazët, dhe më kanë thënë: Mos prano asgjë! Mos fol asnjë fjalë dhe mos trego asnjë emër! Nëse policët duan, emrat e nxënëseve si dëshmitarë, ata le ti thrrasin vetë…! Vijon

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Sinan Kastrati thotë:

  Ende pa përfunduar shkrimin në !Shqiptari” mora një letër nga Kosova, nga Jakup Kastrati, djali i axhës tim dhe ish shoku i klasës e skollës. Ai më shkruante nga telefoni kështu: “Sinan, unë isha kryetar I rinis së gjimnazit, Hysni Gashi, profesori i historisë që ishte punëtori më i madh e i pa hile erdhi dhe më kshilloj mua se si të flas kur të më thirrin në drejtori, se si me i demantua, si të pavërtetë ate që kishte thënë Njazi Shala, para para profesorëve dhe përgjegjëve në Sallen e profesorëve. Per kete raast per here të parë I kam thënë profesorit Njazi: Mos rreje dhe ja kam demantu tërë deklaratën. E vertete është që ai të ka provokua , po edhe më e vertetë është që ti s`ke lane gjë pa fole keq per Titon dhe Jugosllavinë”.
  Skickat från min iPhone”

  Jakup, unë të falenderoj për këto fjalë por më beso nuk i kam mbajtur mend të gjithat. Tash po më më kujtohen edhe disa detaje të vogla, disa emra të nxënësve që i kam harrua por, gjithsesi, Hysni Gashin e përshendes dhe e falënderoj shumë.

  Ty dhe të tjerëve që kam harrua, Urime 7 Marsi, Dita e Mësuesit!

  Jakup bëni të fala Gani Xhaferit dhe të gjithë gjeneratës tonë, të fillore, gjimnazit dhe mësuesve që punuam bashkë me ty në Lubizhdë e Panorc.

  Sinani, Suedi

  Përgjigjiuni
  Pelqej(4) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...