Published On: 20 Maj, 2016

Letër e hapur nga mërgata! Ministrit të “Diasporës”! E pafajshme qetësia, heshtja e intelektualëve është e pafalshme!

Ministrit të “Diasporës”

Letër e hapur nga mërgata!

Ministrit të «Diasporës», në mungesë të Ministrit të Mërgatës!

(Vendosa të shkruj, duke besuar në disiplinën time, të shkrimeve të mia, të veprimtarisë sime për çështjën kombëtare tash e 40 vite me radhë. Nuk kam asnjë «ambicie» të partizanizmit politik apo ideologjik)

Musa Jupolli

Ministrit të «Diasporës»,

Ministri i «Diasporës» si duket, ashtu siq edhe flitet, rizgjon neveri ke mërgta, ideopologji me një mur urrejtjeje të pa parë, të pa imagjinuar, vë kundërshtimin aty ku dhemb shpirti i mergimtarit, që është në kundërshtim «flagrant» me angazhimet e tij në këtë «post» që iu ka besuar, dhe është në kundërshtim të së drejtës , asaj që zbeh dhe përjashton brumin e kulturës shqiptare në botë, mërgimtarëve që ngrehin zërin e tyre për njohje të kulturës dhe vlerave kombëtare.
Sjelljet e tij subjektive, e një politike t’injorimit krijon urrejtje, çka mërgta e njëshme kërkon përgjegjësi në nivelin më të lartë shtetëror!
Nuk jemi në mëshirën e askujt, aq më pak të një politike të tillë , ku padrejtësia ka arritur kulmin e vet, ku Atdheu ynë gjindet në shkallën më të lartë të korrupcionit, të keqpërdorimit të posteve që u « besohet », më mirë të them të posteve të « ozurpuara » !
Eksperimentet didaktike kanë dhënë shumë shembuj të dështimit, e them me gjuhën tonë silabike .
Shprehem kështu, nga se , ndjeshmëria jonë humane ka të gjitha të dhënat e veprimeve që kanë dritësuar njohje të kulturës sonë në Evropë , Amerikë e më larg !
Andaj, i kundërvihemi kësaj « politike » të kundërshtimit, të spekulimit, ku filozofia jonë është në drejtim të duhur, atë të mirësisë së kombit tonë .
Veprimet tona janë dëshmi e kulturës demokratike, po të ligës i themi JO!
Pasuria jonë kombëtare meriton të njihet në shtetet ku jetojmë, kështu që arrijmë miqësi dhe jemi në hap me kohën, me ndritësimin e miologjisë, miteve, legjendave dhe traditës sonë që janë të mirëpritura në kulturëne e popujve, në barazinë me popujt tjerë, që deri dje na i kishte ndaluar pushtuesi, nga ideologji e huaj, dhe porta jonë ishte e mbyllur, pa pikë dyshimi kjo që ndodhë sot me Ministrin e « Diasporës » e që e vë në dyshim personazhin e tij në të mirë të Atdheut !
Ishim angazhimi i tërë mundit , deri edhe me djersën e fundit për ndihma, për ngjitje shkellëve të parlamenteve , të presidencave, të kancelarive të shteteve më më fuqi diplomatike e politike të rruzullit tokësor, për të dëshmuar kulturën e popullit tonë, për të dëshmuar edhe me lot në sy vuajtjet e padrejtësitë që iu bënte pushtuesi një populli të pafajshëm, një populli aq të urtë e të dinjitetshëm.
Krijuest e mërgatës janë thellë të lënduar, dhe tash jemi të vendosur (unë me ta) ta nxjerrim gjithë këtë helm që u derdhë në gotën tonë të pafajshme.
Nuk jemi të pajtimit me sjelljet e juaja Ministër i « Diasporës », ju na injoroni, ju do të mbeteni të injoruar nga fajësi e juaj!
Ju injoroni tërë një plejadë veprimtarësh, krijuesish e artëdashës të kombit tonë!
Ne nuk njoihim një të « tillë » ku as nuk na është drejtuar apo edhe kërkuar mendimin tonë!
Qeveria e Prishtinës, nuk na ka kërkuar asnjëherë mendimin tonë për emërimin e Ministrit që do të na përfaqësojë!

P.S.
Mërgata ka përshtypjën se është e përjashtuar nga Atdheu i tyre, nga kjo klasë”politike” që ka uzurpuar gjithë pasurinë dhe kapur shtetin me “banditizëm” të pa parë!
Paris, 20.05.2016

Musa Jupolli
Nënkryetar i Lidhjës së Krijuesëve Shqiptarë në Mërgatë
____________________
Musa Jupolli

Musa Jupolli lindi më 7 qershor 1955 në fshatin Shajkoc,Podujevë.
Kreu studimet Letërsi Shqiptare në Universitetin e Prishtinës.
Nga viti 1984 jeton në Paris. Është themelues i Shoqatës “ALBAKOS”, e para
shoqatë shqiptare në FIDH.
Më 1985 takohet me I.Rugova në Paris dhe bisedon për çështjen e njohjes ndërko-
mbëtare të luftës për pavarësinë e Kosovës.
Takimi me Kadare-n daton nga viti1987 në Paris !
Më 1989 antar i Byrosë në Koferencën e Helsinkut (Kleber-Sorbonne)
Më 1990 me Antoine Garapon (profesor magjistrature në studimet e larta në
Paris) dhe me Olivier Mongin (filozof dhe drejtor i Revistës ESPRIT) themelojnë
Komitetin e Kosovës.
Mbanë shumë takime dhe konferenca në Francë, Belgjikë, Itali, Danimarkë e
gjetiu për çështjen e Kosovës dhe kulturës shqiptare.
Takohet tri herë me Jacues Chirac, ish kryetar i Francës.
Në vitin 1999 kthehet për herë të parë në Kosovë dhe ishte musafir i Bernard
Kouchner me të cilin njihet që nga viti 1988.
*
Shkrimtar, poet, publicist: Ka botuar shumë artikuj dhe intervista në shtypin shqiptar dhe francez.
Është nënkryetar i LIDHJES SË KRIJUESËVE SHQIPTARË NË MERGATË
*
BOTIME

Më 1994 është iniciues i librit “çështja e Kosovës”I. Rugova (Fayard) në Paris
Më 2001 botoi librin ” Le gardien de chevaux” (Michalon) në Paris.
Më 2002 nxjerr një cikël të poezive në ” Voix d’Encre”
Më 2008 botoi romanin ” Sytë e tu kanë ngjyrën e të gjitha luleve”
(Faik Konica) Prishtinë.
Më 2009 botoi librin DITAR (Faik Konica) Prishtinë.
Më 2010 botoi romanin ” 99 ” (Faik Konica) Prishtinë.
Më 2011 botoi ” Kosovë p(R)ozë e gjatë…(poezi ) (Faik Konica ) Prishtinë
Më 2012 –Pesë Degë Trungun Thërrasin…” : Cikël të poezive”,Marin Barleti”, Tiranë
Më 2012 botoi “Poemë n’ Udhëtim” (poezi) Rugova Art Prishtinë
Më 2014 (Musa Jupolli & Mentor Thaqi) Tokë Arbërore, Prishtinë
Më 2014 (Musa Jupolli & Mentor Thaqi) Vargje n’Udhëtim, Z. Serembe, Prishtinë
Më 2015 botoi romanin “Elioni dhe Afrodita ” , (Faik Konica), Prishtinë
Më 2016 botoi librin … »me Kadarenë », (Faik Konica), Prishtinë

Botime tjera: I pranishëm n’ Atologjitë:

2012 -Trinomi i Lirisë: “Monolog me Poetin dhe unë”(Jusuf Gërvallës)Jeta e Re Prishtinë
2012 -Antologjia e Dhembjes Poetike:”Poet”(Ali Podrimjes)Rugova Art,Prishtinë
2012 -Antologji “Dhembje e Bukur”: “Ali Podrimjes”Ministria e Diasporës,Prishtinë
2012 – Bekim Në Bekimin :” Jetë në lexim”(Bekim Fehmiut)” “Prishtina Press”,Prishtinë
2012 –Pesë Degë Trungun Thërrasin…” : Cikël të poezive”,Marin Barleti”, Tiranë
2012- Një Shekull Dritë 100 poetë 100 poezi , ADA, Tiranë ….
2013- Libri « Prekja e Pikëllimit » «, Poezi Adem Berisha Poet , Prishtinë
2013- Libri « Prekja e Pikëllimit » «, Poezi Adem Berisha Poet” , Prishtinë
2013 -«Flakadani i Lirisë» Besianë *50 autorë 100 Poezi kushtuar Zahir Pajazitit
2014 -«Puhizë përmbi Koshare» Salih Çekaj i Dardanisë , «Faik Konica»,Prishtinë 2014/15- Antologji për çlirimtarët I.Kodra&A.Fazliu, Prishtinë
2015- “Fjala e Dhimbjës”, Antologji poetike për Azem Shkrelin,”Rugova Art”Prishtinë
2015-«Marsi i Përflakur» Antologji poetike kushtuar Ismet Qorraj-t »Klubi i Poezisë »Tiranë
2015 « Promenadë Mërgimtare » Prishtinë , Botus : LKSHM !

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...