Published On: 18 Maj, 2016

Letër e hapur Kryeprokurorit të shtetit, z. Aleksandër Lumezi! Ja krimi në Deçan

krimjedisi23
Letër e hapur drejtuar Kryeprokurorit të Republikës së Kosovës, z. Aleksandër Lumezi

Kryeprokuror Lumezi, në Grykën e Deçanit kemi shkelje ligjore dhe krim mjedisor

Mr. Adem Lushaj, drejtor i “Shoqata e Intelektualëve të Pavarur”

I nderuari Kryeprokuror, Aleksandër Lumezi!
Edhe pse zgjedhja e juaj në pozitën e Kryeprokurorit të shtetit, u përcoll me sfida, u ngjall shpresa se më në fund ky institucion do fillon me të mbarën, e aq më shumë kur bazohemi në premtimin tuaj të dhënë, me të marr detyrën në të cilën jeni edhe sot.
Ju, i nderuari Kryeprokuror, keni premtuar angazhim dhe përgjegjësi në kryerje të detyrës, duke qenë në nivelin më të lartë të zbatimit të Ligjit, pa marr parasysh se, kush do jetë shkelës i tij. Kjo deklaratë e juaj nga ngrit besimin në institucionin i cili do heton krimin, korrupsionin dhe me gjitha forcat do lufton çdo dukuri negative dhe shkelje ligjore.
Bazuar në pohimet dhe premtimet tuaja, gjë që dëshirojmë me besua në ato që keni thënë, po iu drejtohem me këtë letër të hapur që të tregoni për qëndrimin tuaj prej një “luftëtari” të pa rezervë në mbrojtje të ligjshmërisë dhe luftimin e së keqes.
Shqetësimi ynë, qoftë si qytetar i Komunës së Deçanit, si gazetar apo edhe si pjesë e shoqërisë civile (Drejtor i Shoqatës së Intelektualëve të Pavarur), ku në programin tonë është mbrojtja e mjedisit, ka të bëj me ndërtimin e tri hidrocentraleve në rrjedhën e Lumëbardhit të Deçanit, i cili konsiderohet bukuri e rrallë natyre dhe resurs i madh ekonomik, jo veç për Deçanin.
Ne, nuk jemi kundër shfrytëzimit të resurseve natyrore për qëllime ekonomike, e aq më pak për zhvillimin e Deçanit që ka mbetur njëra ndër komunat më të pa zhvilluara, kjo për arsye të njohura politike, e të ndikuara nga Manastiri i Deçanit.
Shkencërisht, çdo investim për zhvillim të qëndrueshëm që bëhet në shfrytëzim të resurseve natyrore, duhet pasur parasysh edhe komponentin social dhe atë mjedisor, pos atij ekonomik. Këto investime fare nuk kanë të bëjnë me këto tri komponentë, por janë investime me prapavije jo të mirë, gjë që mbetët të hetohet nga ju, përkatësisht nga bashkëpunëtorët tuaj.
Këtë pohim tonë e mbështesim në:
• Me rastin e ndërtimit të këtyre hidrocentraleve në Grykën e Deçanit, kemi shkelje të Ligjit Nr. 03/L-039, i vitit 2008, për Zonat e veçanta të mbrojtura, përkatësisht Neni 5 i këtij Ligji, ku ndalohen disa aktivitete, në mesin e tyre edhe ndërtimit i hidrocentraleve. Pos këtij Ligji, me këtë rast është shkel edhe Ligji për natyrën dhe Ligji mbi Parkun Nacional.
• Por, edhe më e shëmtuar është se nuk është përfill komponenti mjedisor i zhvillimit të qëndrueshëm, pasi që janë bukuritë natyre të kësaj Gryke, e sidomos shtrati i lumit që jep të kuptohet se është një përroskë e jo një rrjedhë ujore që krenoheshim të gjithë me të. Uji i këtij lumi (Lumëbardhi i Deçanit), me kilometra të tërë është i futur nëpër tuba (gypa), çka po ndikon në biodiversitetin e këtij pellgu, dikur krenarisë së Deçanit.
• Investimet në Grykën e Deçanit për ndërtim të tri hidrocentraleve, nga qytetarët e kësaj komune, këtë rast edhe nga Ne, janë investime për favore të manastirit të Deçanit dhe assesi për dobinë ekonomike që mund të kemi. Vendimi i marr për ndërtimin e këtyre hidrocentraleve është lejuar nga manastiri për përfitime të saja, ndaj nuk është investim për interes kombëtar, që do ishte e pranueshme edhe shkeljet ligjore. Duke ditur premtimin tuaj, shpresojmë se asnjë vendim politik (këtë rast në favor të Manastirit të Deçanit), nuk do lejoni që të jetë mbi Ligjin.
Mendimi dhe bindja jonë është se me ndërtimin e këtyre hidrocentraleve, pos që është degraduar natyra, është bërë edhe shkelje ligjore, por edhe shprehim dyshime se në këto investime, pos ndikimit negativ nga manastirit të Deçanit, ka edhe njerëz të biznesit apo me ndikime politike, e që janë ndikime me prapavija korruptive.
Ndaj, shpresojmë dhe kërkojmë nga Ju, i nderuar Kryeprokuror Lumezi, si autoriteti i vetëm sipas ligjit për mbrojtjen e ligjshmërisë, të merrni me seriozitetin më të madh rastin e investimeve në Grykën e Deçanit, sepse është shkatërruar natyra e bukur e Deçanit dhe është shkelur Ligji.

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/nano-u-takua-ne-krete-me-milloshevicin-bekimin-e-xhavit-halitit-azem-syles-dhe-vete-shtabit-te-uck-se/

http://www.shqiptari.eu/se-shpejti-do-te-shperthejne-arrestimet-e-figurave-te-ldk-se-nuk-e-shpeton-serviliteti-ndaj-shik-ut-dhe-pdk-se/

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Shabani thotë:

  Respekt për zotriun Lushaj,mirëpo une mendoj se edhe vet zoti Lushaj e din se ku qendron problemi i futjes në gypa të Lumbardhit(Bistricës) së Deqanit.
  Vet fakti që ish-kryetari i AAK-së për Deqan pra kryetarit aktual të komunës Rasim Selmanaj dhe kryetarit të PDK-së për Deqan Blerim Ahmetaj pra sjellja e tyre në menyrë urgjente në Prishtinë me helikopter ushtarak të KFOR-it për t`a taku Ramushin e tregon krejt prapavijen e këtij krimi,kur dihet mirë përqindja e fitimit që do e mer kisha,përqindja që do e marrin krerët e AAK-së nga prodhimi energjetik pra korrupcion i pastër,pa e harru mënyren e tenderimit që për t`i fshehë gjurmët e korrupcionit nga vet Daut Haradinaj është urdhëru që tenderi t`i japet një firme nga Tirana në kohën kur papunësia është në kulm si në Deqan ashtu edhe në gjithë Kosovën,pra e vlerësoj angazhimin dhe brengosjen e juaj mirëpo kur dihet krimi dhe kriminelët atëherë është e kotë të kërkohet ndimë kur veq dihet rezultati.
  Mos të harrojmë që serbia na ka sundu për 100 vite,na ka vra e masakru mirëpo këto krime që po i bahen natyrës nga njerëzit që flasin në emër të luftës janë të barabarta me krimet e paramilitarve serb,pra futja e lumit 5-6 kilometra në gypa don të thot ngordhje e mijëra gjallesave për shkak të mungesës së ujit pa i llogarit dëmet tjera.
  Mos t´harrojnë kta horra se edhe milloshevici e sundoi ballkanin për 10 vjet mirëpo në fund cofi si qeni.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(15) Nuk Pelqej(4)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...