Published On: 11 Maj, 2016

Letër e hapur Gjykatës Kushtetuese: Mos i pranoni marrëveshjet e bëra nga qeveria vrasëse e Serbisë

Letër e hapur Gjykatës Kushtetuese të Kosovës

Vendosni drejtë e në përputhje me interesat e qytetarëve!

Mr. Adem Lushaj

E nderuara znj. Arta Rama-Hajrizi!
Të nderuar anëtar të Organit më të lartë Kushtetues të Republikës së Kosovës!

Ju drejtohem me këtë letër që ti shprehim shqetësimet e qytetarëve të Komunës së Deçanit, të cilat janë plotësisht të arsyeshme. Njëkohësisht, iu bëjmë me dije se shqetësimet e deçanasve të merren me seriozitetin më të madh ligjor, e assesi të luhet me ndjenjat qytetare, ngase janë të lodhur me vendime politike të cilat janë të dëmshme, jo vetëm për Deçanin.
Vendimet politike të njëpasnjëshme të institucioneve të gjyqësisë, bartin barrën e pengimit të zhvillimit ekonomik të Deçanit, përkundër asaj se disponon me resurse të jashtëzakonshme natyrore, qofshin nëntokësore apo mbitokësore. Vendimet politike të diktuara nga Manastiri i Deçanit, janë bërë peng i zhvillimit të kësaj komune. Politika ndërkombëtare me bekimin e manastirit, të prirë nga “politikani” i fshehur nën petkun e klerikut fetar, ka bërë që Deçani të mbetët komuna më e pa zhvilluar ekonomikisht, duke ia “zaptuar” pronat dhe objektet turistike të saja, që dikur ishin gjenerator i të hyrave financiare.
Të nderuar anëtar (gjyqtar) të Institucionet më të lartë të drejtësisë në Kosovë!
Shpresojmë që Vendimi që pritet të merret nga ana e juaj, (pasi që së shpejti kalon afati i Vendimit për masën e përkohshme që kanë të bëjnë me pronat publike, APIKO-s dhe Iliria), do jetë i drejtë, i bazuar në drejtësi dhe në përputhje me interesat e qytetarëve. Mbesim me shpresën që vendimi i juaj, nuk do jetë i ndikuar nga politika apo presionet, vendim i dëmshëm për qytetarët. Asgjë nuk kërkojmë nga Ju, të nderuar anëtar të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, pos vendimit të drejtë, të bazuar në Ligjet e shtetit tonë dhe në mbrojtje të interesave të përgjithshme, për të mirën e vendit.
Me përgjegjësi të plotë ju themi se deçanasit nuk i kundërshtojnë vendimet e institucioneve të saja. Përkundrazi, qytetarët e kësaj komune janë ata që dëshirojnë të respektohen vendimet e institucioneve të shtetit tonë, dëshirojnë që të bëhet respektimi i ligjeve të këtij vendi.
Vendimi i Dhomës së Posaçme të Gjykatës Supreme, i cili miraton kontratën e paligjshme në mes të AKM-së dhe Manastirit të Deçanit, mbi faljen e pronave të dy ndërmarrjeve publike, asaj APIKO dhe Iliria, këtij manastiri, është i pa pranueshëm për qytetarët e kësaj komune, ngase nuk është respektuar ligjshmëria, nuk janë respektuar institucionet përkatëse (dy ndërmarrjet publike dhe Agjensioni Kosovar i Privatizimit).
Iu bëjmë me dije se, me datë 28.06.2002, Gjykata Komunale në Deçan, kishte anuluar çdo marrëveshje mbi faljen e këtyre pronave, marrëveshje e bërë nga një qeveri vrasëse e Serbisë, të viteve 1993 dhe 1997, duke kërkuar kthimin e pronave te ndërmarrjet përkatëse. Mirëpo, përkundër këtij vendimi të marrë nga kjo gjykatë, nga qarqe të caktuara është kundërshtuar ky vendim, duke “vjedhur” edhe dokumentacionin bazë nga kjo gjykatë, që më pastaj është shfrytëzuar për të marrë vendime që janë në kundërshtim me realitetin dhe vullnetin e qytetarëve.
Qytetarët e Deçanit, nuk janë ata që pretendojnë tokat e manastirit, por manastiri është duke pretenduar ti marrë pronat të cilat do pengojnë zhvillimin e komunës dhe lëvizjen e lirë të qytetarëve.
Duhet ta dini se deçanasit janë ata që janë përkujdesur çdo herë për objektet fetare, si trashëgimi kulturore të kësaj komune, si dhe do përkujdesemi çdo herë, duke vlerësuar lart gjitha objektet fetare dhe kulturore. Mirëpo, vet personeli i manastirit të Deçanit, është duke shkel çdo bazë ligjore që ka të bëj me trashëgiminë, (edhe ligjet e vendit tonë, por edhe ato ndërkombëtare).
Ju bëjmë me dije, JU të nderuar anëtar të Kushtetueses sonë, sikurse edhe gjitha institucionet vendore e ndërkombëtare. “Banorët e kësaj Komune, ASNJËHERË nuk do ti pranojnë, e as të përfillin VENDIMET e ndikuara politikisht dhe të dëmshme për zhvillimin e Deçanit.

p. s. Autori, ish koordinator i Këshillit Organizativ në kundërshtim të vendimeve për faljen e pronave publike, Manastirit të Deçanit

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...