Published On: 26 Shkurt, 2016

Letër Akademisë së Dardanisë! Thirrje guximi, guxim kombëtar!

   
Musa Jupolli

(26/02/2016) Populli shqiptar nuk njeh tjetër realitet veq dhimbjes, fragmente të drejtësisë që nuk respektohën, liria e fjalës letër e pa botuar, freska e fundit shqiptare në përvlim. Kritika letrare në kërkim Jetë-Art n’adhurim të veprave n’artin që shëron jetë, e kundërta diell në dëshmi të “vdekjes” sonë. 1999! Kjo datë e hyjnishme, shpresa e pas luftës, ëndrra më e bukur shqiptare e shekullit: LIRIA E DARDANISË, derë e hapur intelektuale për ide të reja, aty ndodhi e kundërta, kjo filozofi mbet «muze» pa vizitorë, romani në dashuri t’Atdheut mbet i pa lexuar, aty hipën në «tron» përsonazhet e komedisë tragjike!
Krijuesi ruajti urtësinë të mbështjullur në letra të vjetra shqipe, filozofinë e Gjonit: Si t’i shpëtoj tokat e mia? Në krye të LDK-së erdh njeri i cili jo njëherë nuk dha dhe nuk do të jap edhe një pikë djersë, një pikë shprese për Dardani, njeri i cili jo njëherë kishte bllokuar Rugovën n’udhëtimet e tij n’Evropë dhe më larg ! Po duhet të jemi të vetëdijshëm, historia nuk mbaron këtu ! Është opurtunitet historik të nxjerrim ide të reja dhe të themi se jemi këtu në dheun e t’parve tanë, që të bindemi se gjuha shqipe dhe Gjergji janë n’ideologjinë tonë që nuk thehet, idealizëm me shkencën në betim : Kulturën arbërore duhet ta ndrisim ! Koha nuk pret, gabim pas gabimi, ajo të vret ! *Sa milion shqiptarë u detyruan « t’ikin » nga Atdheu ynë ? Para-ardhësit tanë e përjetuan këtë dhimbje, sot ajo është plagë e madhe ! Dëshprim ! Frenezi politike një « luftë » e pa kompromis mes shpirtërave të varfër, cinik, gjuhë banale e të dehur në korrupcion, aspak me të mirën dhe filozofinë kombëtare ! Skena groteske e tragjike, i gjithë mundi i ngjyrës së venave që u derdh për lirinë e Dardanisë u gryksit nga « kanibalë, e të pa shkolluar politik ». * Letër ! N’Akademinë e Prishtinës, thehen gota letrare në oportunizëm që janë mbështjellur me komplotizëm. Semio-filozofia e tyre tregon injorancën përqafuar hej ka kohë, dhe ajo është pjekur në « rehatllëkun », « ala otomançe », dhe nuk arritën ta vënë gishtin në tepthe t’kresë bile me një shkrim që të paralajmërohet më e liga që i kanoset popullit të lënë në mëshirë të pritjës, pritje e mundshme, e tmerrshme , e pa mbaruar, popull i vuajtur nga mos kujdes i Akademisë, si organ më i lartë i filozofisë, etikës dhe moralit të një kombi . Ky instutucion që duhej t’ishte fjalë dhënës, fjalë prijse e diplomacisë, e politikës, e të Drejtës, e kulturës dhe filozofisë shqiptare, ata futën në kthetra edhe intelektualë tjerë ( jo të gjithë) që ndezën zjarr aty ku nuk kishte nevojë, aty ku emri i tyre « rritej » në Djall, mishrisht të dashuruar në narcisizëm e damagogji të lulshme…. dhe nuk u mjaftoi kjo, para syve të tyre u sollën satanët që u fut si kancer në kujtesën e mbrapsht, në filozofinë e çorientuese shqiptare mu në sy të politikës që molën tërë lekun e të gjitha ngjyrave që u vinte në duar! Ku janë letrat e kësaj Akademie ? Ku janë reagimet e intelektualëve (përjashtim) para kësaj katrahure dardane ? Ku është vetëm edhe një fjalë e thënë që mos të « denohet » edhe një herë e më shumë shqiptari, Atdheu ynë ? L’islamofobizmi i ka zënë frymë ideve laike të Republikës ! Kjo « Qeverdisje »nuk u muar dje as sot me ekonominë e vendit , me shëndetësinë, me shkollimin dhe në asnjë takim me RININË, shpresën e Atdheut ! S.O.S Dardani ! Duhet zgjim, konshiencë në përgjegjësi që mbajmë. Populli i Dardanisë është ngopë me fjalë të thata politike, shqiptarët kanë nevojë për fjalën e Akademisë, të atyre akademikve që nuk janë të mveshur me petkun e djallit, por me fjalën e intelektualëve, e jo të «gërrvishve«për një « shkam » vazali, që u janë vërbuar sy e mendje ! *

LIRIA FILLON NGA INDIVIDI, ATËHERË AJO ËSHTË LIRIA E TË GJITHËVE!

P.S.  LDK-ja, në mos guxim do të jetë parti në shkatrrim! LDK-ja, po muar guxim me «guximtarët» e saj, po në asnjë mënyrë me Isa Mustafën, do të jetë parti e fuqishme dhe do të ndikojë mirë në politikën e Dardanisë, atëherë mund të flasim se Dardania ka Pozitë dhe Opozitë! Përderisa PDK-ja, ishte dhe do të jetë e stabile me votuesit e saj!

musa.jupolli, 26/02/2016

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...