Published On: 25 Janar, 2016

LDK në Zvicër dhe nëndega e LDK-së në Willisau – mbajtën akademi përkujtimore për Rugovën

Shkruan : Abas Fejzullahi

Në sallën e mbushur përplot pjesëmarrës të ardhur nga të gjitha anët e Zvicrës, në Sursee, më 2016-01-24, për të nderuar jetën dhe veprën e të nderuarit, Dr.Ibrahim Rugovës, arkitektit të Shtetit të Kosovës, shenjave shtetërore dhe Pavarësisë së Kosovës në veçanti dhe çështjes së pa zgjedhur shqiptare në përgjithësi, në Akademinë Përkujtimore me rastin e 10 vjetorit të ndarjes nga jeta, organizuar nga Dega e LDK-së në Zvicër dhe mirëpritjen e organizuar nga Nëndega e LDK-së, në Willisau kantonin e Lucernit.

aut

Pamje nga pjesëmarrësit para se me filluar Akademia Përkujtimore

Pjesëmarrësit nderuan fillimisht himnin: Kur ka ra Kushtrimi në Kosovë dhe me një minutë heshtje  i bënë nderime ,Kryetarit të parë dhe Historik të Kosovës Dr. Ibrahim Rugova, i cili qe 10 vite ka ndërruar jetë, por koha po dëshmon se jeta dhe vepra e tij sa ishte gjallë, e bëri ate të pa vdekshëm dhe të përjetshëm.

Z.Qamil Çekaj, e hapi Akademinë Përkujtimore, sipas programit të organizuar nga Këshilli Organizativ, të cilin e udhëhoqi shumë mirë, ku, fillimisht përshëndeti mysafiret e veçantë dhe gjithë pjesëmarrësit në përgjithësi, poashtu lexoj për mrekulli edhe disa poezi të përzgjedhura: POEZI NGA DR. IBRAHIM RUGOVA (Shkrue në fillim të viteve 1960-ta), Poezinë nga Faruk Tasholli: Letër Ibrahim Rugovës, poezi nga Qun Lajçi: TI URTAKU I UKË RUGOVËS, ndërsa shkrimet kushtuar Akademisë Përkujtimore që do të jepen të plota në vijim, i lexuan: Kryetari i Degës së LDK-së në Zvicër z. Shefqet Dibrani, i cili lexoi shkrimin e përgatitur me titullin: Mbi nocionin “Rugovizëm”, pjesë e nxjerrur nga shkrimi: “Deri sa dr. Rugova vlerësonte dhe nderonte ndihmën dhe veprimtarinë e diasporës, janë po ata që sot mohojnë ndihmën e diasporës, dhe janë po ata që fëmijët dhe të afërmit e heronjve dhe dëshmorëve të Kosovës nuk i pranojnë në Kuvendin e partisë, ata që erdhën dhe e pushtuan LDK-në dhe tanë Kosovën, ata që dje i bënë një mijë e njëqind të zeza.

Rugovizëm është fjala dhe falja, jo hakmarrja dhe injorimi!

Rugovizëm është fjala e lënë peng, por jo tradhtia e thika pas shpinës,

Rugovizmi është fisnikëri por jo servilizmi dhe fudullëku.

Rugovizëm është gjithë përfshirja por jo përjashtimi!”

Në vijim i lexuan shkrimet e tyre edhe Nazmi Peci,  Zize Pepshi dhe Hajdar Sadria.

         Në shenjë nderimi fjala ju dha edhe mysafirëve.

akademi

  Fjala e Z. Dr.Nikë Gjelshi, “Të nderuar zonja e zoteri, Ju pergëzoj per organizimin e Akademisë per perkujtimin e Presidentit historik Dr.Ibrahim Rugova. Kemi bashkëpunue, ishim miq. Uroj qe te ruhet dhe kultivohet fillozofia rugovjane në Ldk dhe në popull ne pergjithësi, e ajo fillozofi ishte: durimi, ofrimi i njerzve, rrespekti, rrspekti ndaj miqve, miqësia e përhërshme me Shtetet e Bashkuara të Amerikës te cilat na ndihmuen te bëhëmi te lirë dhe sot na ndihmojnë të existojmë si shtet. Lavdi veprës se Dr. Ibrahim Rugovës! Lavdi vepres se Tij në formimin e shtetit te lirë e sovran të Kosovës”.

Në fajlën e vet Abas Fejzullahi, kryetar i BISHZ-së mes tjerash tha: …Të nderuara dhe të nderuar pjesëmarrës, prania e juaj sot këtu për të nderuar jetën dhe veprën e Dr.Ibrahim Rugovës, është nderë edhe për vet juve.Në jeten e përditshme ndodhin gjëra të ndryshme: Gabimet e mjekut, i mbulon dheu, ndërsa gabimet e mësuesit i zbulon shkenca në të ardhmen, Politika është diçka tjeter…Njeriu kur lind qan vet, por kur të vdes, pavarësisht ne çafarë moshe e qajnë të tjerët. kështu ka ndodhur edhe me Ibrahim Rugovën, kur ka lindur, ka qajtur vet, ndërsa, prindërit dhe farefisi janë gëzuari Koha dëshmoj se gëzimi i tyre ishte shumë i arsyeshëm. Sepse kur Dr.Ibrahim Rugova ndrroj jetë me vaj qane jo vetem familjaret e farefisi, por qajti e tërë Kosova dhe shqiptaria. Sa ishte gjallë e shajten gjithkushat dhe kërkushat e si lanë gjë pa i shpif e thënë, por ai me Durimin, Urtësinë dhe Mençurin që e kishte, askujt s`ju pergjegj e as qe e mori kend për goje, sepse ai punoi tërë jeten për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës. Ata te cilet me tituj e grada se lanë gjë pa i shpif e pa i thënë ende jetojnë e frymojnë por kanë vdekur kahere për së gjalli, ndërsa Dr.Ibraim Rugova ka ndrruar jetë që 10 vjetë e jeton perjetësisht ne mendjen dhe zemrat e popullit…shqiptar që u dëshmue me  me nderimet që ja bënë dhe po ja bëjnë në vazhdimsi.

Fjala e zonjës Vjollca Rizvanolli, në mënyrë pothuajse artistike, shprehu me ndjenja dhe emocione, dhimbjen dhe krenarin për Kryetarin Rugova, të cilin e kërkon kudo e kahdo që sillet e kudo që të jetë, por ai mungon, pra jo vetem asaj, por i mungon Kosovës dhe shqiptarëve…

akademi2 akademi3

Kurse Dr.Ahmet Xhigoli, në mes tjerash, përshëndeti pjesëmarrësit dhe poashtu foli për veprimtarin e Dr.Ibrahim Rugovës, që ka bërë për lirinë dhe pavarësin e Shtetit të Kosovës, me filozofin e tij Rugoviane dhe largpamësinë  krijo miqë kahdo që shkoj dhe ishte personalitet afrues e bashkues.Sot gjendja tha në kosovë është e rëndë, por anëtarët e LDK-së duhet mobilizohen e bashkohen per te ndjekur rrugen e vërtetë të Filozofis Rugoviane per t`i ndihmuar Kosovës.

Udhëheqësi i programit z. Qamil Çekaj në fund lajmëroj mbylljen e programit dhe falën- deroi pjesëmarrëit që me pranin e tyre madhështuan dhe nderuan Akademin Përkujtimore  kusht- uar Kryetarit të parë dhe Historik të  Kosovës Dr.Ibrahim Rugava me rastin e 10 vjetorit të ndarjes nga jeta.

Në vijim shkrimet  e lexuara dhe poezit e recituara nga z. Qamil Çekaj.

A.F

 akademi5 akademi7

Fjala e z. Qamil Çekaj

Zonja dhe zotrinj të nderuar aktivist të LDK-së dhe ju bashkatdhetarë!

Më lejoni që në emër të kryesisë së Degës së LDK-së në Zvicër, dhe në emër të organizatorit, Nëndegës së LDK-së në Willisau, të ju përshëndes duke ju falënderuar  për prezencën tuaj në këtë Akademi përkujtimore e cila i kushtohet kryetarit historik të Kosovës dr. Ibrahim Rugovës!

Me këtë rast dua të përshëndes. Z.Dr. Nikë Gjeloshi, z.Abas Fejzullahi, z.Dr. Ahmet  Xhigoli, zonjën, Vjollca Rizvanolli, z.Kaçinari, kryetar i PDSHI dhe Kryesinë e nderuar të Shoqatës “Salih Çekaj”.

Sot jemi mbledhur këtu në këtë Akademi përkujtimore, që në mënyrë simbolike të perkujtojm dr. Ibrahim Rugovën i cili në popull njihet edhe si kryetari Historik i Kosovës.

Kalimi i viteve po na dëshmon se sa i rëndsishëm ishte ai njeri për Kosovën, vitet po dëshmojnë se sa largëpamës dhe sa vizionar paska qenë dr. Ibrahim Rugova, i cili me urtësi e durim i sfidojë të gjithë kundërshtarët e tij, kurse Kosovës i salli aq miq duke i dhënë epitetin e një vendi evropian.

Ishte dija dhe kultura e dr. Ibrahim Rugovës, ishte vizioni i tij që u pranua dhe u përkrah nga vendet ma të fuqishme të botës së qytetëruar, prandaj dr. Ibrahim Rugova do të nderohet dhe do të respektohet vazhdimisht, sa të jetë gjallë njerëzimi aq sa të ekzistojë Kosova.

 

Z.Qamil Çekaj, recitoi poezinë:

Ibrahim Rugova

akademi8akademi9

POEZI NGA DR. IBRAHIM RUGOVA

(Shkrue në fillim të viteve 1960-ta )

 1. Me varg në shpirt m`çeli pranvera.
  Desha t`jetoj gjithmonë i neshtë.
  Më bëhet se do të vajtoj përhera,
  Kur po hyj me të madhe në vjeshtë.
 2. Ah, stinë e verdhemtë, stinë e venitur
  Vallë, Ty të mallkoi mëma -natyrë?
  Që bashk t`shkrihemi kështu t`nemitur,
  Mos jemi të mjer në krijatyrë?
 3. Po ëndrrove me këngë të rritesh,
  Dhe ajo jetës përpara ti flasë.
  E di. Me dëngë plot do t`goditësh.
  E ngado të endesh veç do të vrasë.
 4. Athua Zoti i madh diti të gjykojë
  Që njomaket të kalben shi në vrug.
  Apo secili barrën e vdekjes të peshojë
  N`zjarr të heshtjes i vetmuar si murg?
 5. I ngopur me të vërtetën në gji,
  Vëllau im dole n`mesin me erë.
  Mbi fytyrën e re t`ra nji vel i zi –
  T`nxuer e t`futi n`kuvli përherë.
 6. O kujt t`i falem n`këtë orë  t`vështirë,
  Kujt t`ia kërkoj hijen e njomsisë?
  Pa frikë. Prore do t`jetë djellamirë –
  Pikllimi im, kasnec i gjallë i fuqisë.
 7. Dua të iki fushës e malit-
  Jetën e shof si grusht t`rendë.
  Jo, s`dua të iki. Dua si shpirt djalli
  Të ngjitem së bashku në vend.
 8. Bën që per vargjet e mia t`përvëlimit,
  Të më quajnë edhe njeri fare t`prishtë.
  Po heret i vranë sytë e shtrembërimit,
  Se e flas t`vërtetën e kam çiltërisht.
 9. Por nji ditë të dihet se zemra e poetit,
  N`dimër a n`verë s`di të ngurrë
  Dhe kur e ndjen valën rreth vetit –
  Qan e qesh nuk qetësohet kurr.

Cerrcë 1960.

 

Në vazhdim z. Qamil Çekaj, ia dha fjalën kryetarit të Degës së LDK-së në Zvicër z. Shefqet Dibrani,

Nga Shefqet DIBRANI

Mbi nocionin “Rugovizëm”

 

Të nderuara zonja dhe zotërinj,

të nderuar miq dhe të njohur,

e nderuara Kryesi e Nëndegës së LDK-së në Willisau,

ju anëtarë e Kryesisë së Degës së LDK-së në Zvicër

miq dhe mysafir të ftuar,

Organizatorin e falënderojmë për këtë akademi, kurse ju gjithë të tjerëve ju jem mirënjohës që keni gjetur kohë për të ardhur këtu, ku bashkërisht po e kujtojmë njeriun e Epokave, Presidentin Historik të Kosovës dr. Ibrahim Rugovën i cili ka dhjetë vjet që nuk është më në mesin tonë.

Tashmë u bënë dhjetë vite nga vdekja e presidentit historik të Kosovës dr. Ibrahim Rugova, kurse mungesa e tij vazhdimisht po thellohet, jo vetëm në zemrat dhe mendjet tona, por situata politike në atdhe e cila është degraduar tej mase na ka shtuar dashurinë duke ia rritur atij vlerën.

Në këto dhjetë vite ne kemi parë se edhe kundërshtarët e rreptë të tij, madje që silleshin për të gjallë me armiqësi, sot flasin me nderim dhe iu mungon Rugova edhe atyre. Po ashtu injorantët flasin për filozofinë e tij, duke pranuar se Dr. Ibrahim Rugova i ka sjell më së shumti suksese dhe fitore Kosovës.

Tashmë kanë mbetur pak inatçor të cilët nuk e pranojnë si njërën nga figurat me të ndritura që i pat Kosova në veçanti dhe kombi shqiptar në përgjithësi, por ne nuk duhet të shqetësohemi sepse s’ka ari që i bie vlera, me kalimin e kohës edhe ata të pa bindshmit do të kthehen, do të pranojnë, ndonëse koha e pasrugovizmit e ka dëshmuar një gjë të tillë!

Tashmë mungesa e tij fizike, ua ka hapur shtegun të gjithëve edhe për të folur për te, por edhe për të rrahur gjoks se janë politikan më të mirë, por koha i qiti në pah të gjitha, ashtu siç e vërtetoi kjo kohë, se vizioni i tij ishte vlerë dhe mënyra e sjelljes ishte virtyt. Kot  kanë gërmuar e kot paskan shpifur, çkamos e çka kanë ditur, por vlera e Njeriut të mençur nuk shkëputet nga mendja e shoqërisë shqiptare nga tradita popullore, pjellë dhe pjesë e të cilit ishte idoli dr. Ibrahim Rugova.

Por për Ne, Rugovistët që i ndenjëm besnik konceptit të tij filozofik, politika e tij ishte e qartë qysh për të gjallë, andaj lum ata që patën rastin ta takojnë dhe të punojnë me te, por edhe më të lumtur duhet të ndjehemi sot, Ne të cilët ia pranuam vlerat dhe e nderuam, duke bërë gjithçka për Kosovën, sa ishte gjallë, sa ishte në mesin tonë.

Ne jemi dëshmitar të këtyre zhvillimeve dhe kemi qenë të lodhur, nga sulmet e gjithanshme, duke shpifur e sharë pa karar, vetëm e vetëm që në Kosovë të ngadhënjej e keqja, të ngadhënjej një koncept i cili po ia rrezikon lirinë Kosovës. Kjo kastë politike e ka sjellë në këtë gjendje të mjerë Kosovën, dhe përditë janë duke i degraduar të gjitha vlerat morale të një shoqëria e cila nxori nga gjiri i saj dr. Ibrahim Rugovën, e qiti në ballë të proceseve dhe vetëm me te, populli ynë në Kosovë, i ndërtoi me mund dhe sakrifica vizionet për Kosovën e pavarure siç e përsëriste refrenin e tij “të hapur nga Shqipëria dhe Serbia dhe në miqësi të përhershme me vendet e Bashkimit Evropian dhe Amerikën”.

Ne në këto dhjetë vjet nga mungesa e tij fizike, jemi në një krizë të thellë politike, po më shumë morale, pasi tashmë ke dëgjuar gjithfarë glorifikimesh për te po më shumë nuk la kush pa thënë e pa u quajtur, bashkëpunëtor dhe miq të afërm me dr. Ibrahim Rugovën, e ne që ishim pranë të nënçmuar atëherë pse i ndihmonim të injoruar tani pse ruajmë me përkushtim mendimin e mirë për të – këtë vlerë kapitale që Zoti si shpërblim ia dërgoi këtë Misionar Kombi tonë.

Por shtrohet pyetja, çfarë kuptojmë ne me Rugovizmin si koncept politik dhe si nocion filozofik që po e hasim kudo dhe po e dëgjojmë nga gjithkush. Me vend e pa vend, sa jo pak njerëzit e dijes dhe të shkencës dhe miq te tij sikur janë zmbrapsur, janë mbyllur duke ndenjur në distancë ose kanë mbetur nën hije edhe në akademitë përkujtimore por edhe në mediat e shumta të cilat tashmë me deklarata për te i japin dhe flasin kryesisht ata që dje e shanin atë dhe na shanin neve pse iu besonim pikëpamjeve të tij vizionit të tij.

Pavarësisht se si shprehemi, të gjithë njerëzit e ndërgjegjshëm dhe veprimtarët e devotshëm, kryesisht nga LDK-ja me «Rugovizëm» nënkuptojnë një Vlerë. Kurse nocioni Rugovizëm nuk është as më pak dhe as më shumë se sa një Vlerë, në kuptimin më pozitiv të kësaj fjale.

E, ju e dini fort mirë se Vlera është Dije, e të dyja bashkë përbëjnë Rugovizmin, sot flasin analfabetët që s’kanë as dije dhe as namuz, kurse atdhetarët e ndërgjegjshëm duhet të struken nga ky invazion i pakontrolluar fjalëformimesh të neveritshme.

Jo vetëm kaq por njeriu i ditur është edhe guximtar dhe ka trimëri, prandaj Rugovizmi është trimëri dhe guxim. A keni parë ndonjëherë një budalla të ditur dhe a keni parë një “idiot” që ka guxim dhe ka trimëri. Kurrë në historinë e njerëzimit nuk ka ndodhur kjo, si ka mundësi të udhëheqin Kosovën të padijshmit dhe vendi ynë të përparoj. Prandaj ky krahasim nuk është fajtor, por, fajtor janë këto dhjetë vjet që na mungon dr. Rugova dhe janë këto degradime të cilat na kanë shqetësuar shumë.

Pa dyshim njeriu guximtar është më atdhetar, prandaj ai njeri ka vlerën që quhet atdhetarizëm, e kush ka qenë më atdhetar se sa dr. Ibrahim Rugova? Ata që guxojnë ta vjedhin Kosovën dhe ata që duan ta vrasin Lirinë e Kosovës. Deri sa atdhetarit Ibrahim Rugova,  populli i Kosovës ia kanë ngritur shtatoren në mes të Prishtinës, shtatore të tjera iu kanë ngritur në zemrat tona, në zemrat e gjithë shqiptarëve që ia duan të mirën Atdheut tonë etnik. Koha e ka dëshmuar se vetëm këto shtatore do t’u rezistojnë kohërave, kurse shtatorët e diktatorëve dhe tradhtarëve i ka rrezuar do ti rrëzon vet koha, të tjerët koha i ka kalbur nëpër burgje për tradhtinë që ia kanë bërë kohës dhe vendit të tyre.

Tash, në Kosovën tonë përditë po shohim se ata që ishin tradhtar në kuptimin më të shëmtuar të kësaj fjale, ata të cilët duke i tradhtuar idetë e tij të mira, sot na flasin edhe për atdhetarizëm por edhe për Rugovizëm, ndërsa mendojnë se në demokraci mund të mbllaçitin të gjithë ata të cilët të kaluarës së tyre në komunizëm, nuk ia heqin asnjë prese. Prandaj demokracia e tillë e ka sjell Kosovën në këtë gjendje ku rrezikohen vlerat  e mirëfillta që i ndërtoi Kolosi i Historisë dr. Ibrahim Rugova.

Sakrifica është sfidë,  e kush e sfidoi kohën dhe prapështitë e saj më mirë e më saktë se sa dr. Ibrahim Rugova. Tashmë ata që shanin dhe sabotonin edhe shkojnë te varri i tij për të bërë selfie por edhe flasin nëpër mitingje dhe akademi përkujtimore kushtuar dr. Ibrahim Rugovës, pikërisht teknokratët dhe kundërshtarët e tij.

Durimi është një element tjetër që e ka përshkruar filozofinë politike të dr. Ibrahim Rugovës dhe më thuani ju, kush ka duruar ma shumë se sa dr. Ibrahim Rugova, ai i duroi edhe serbët bashkë me dhunën dhe gjenocidin, por më shumë i duroi edhe “serbet që i flisnin shqip”, qoftë në partinë tonë dhe qoftë në shtetin e tonë.

Ai duroi shumë sa ishte gjallë, por po duron edhe sot për së vdekuri, i duron ata që shkruajnë, i duron edhe ata që flasin sot e që dje e kanë lënë rrugëve pa e shoqëruar, nuk ia kanë paguar hotelin dhe biletat e aeroplanit kur shkonte për Amerikë, tek miqtë e Kosovës për t’iu treguar se çfarë bënte serbi në Kosovë, dhe për zullumin që ia bënin ministrat e kryeministrat e Qeverisë së Tij në ekzil.

Tashmë jemi dëshmitar të kohës se të njëjtit ministra që talleshin dhe e përbuznin dje dr. Ibrahim Rugovën, sot po e përbuzin Diasporën, madje nuk i pranojnë as në “dialog”, e refreni i tyre për dialog është neveritës, është mashtrues dhe është i dëmshëm, por ma shumë është antirugovizëm i kulluar.

Deri sa dr. Rugova vlerësonte dhe rnderonte ndihmën dhe veprimtarinë e diasporës, janë po ata që sot mohojnë ndihmën e diasporës, dhe janë po ata që fëmijët dhe të afërmit e heronjve dhe dëshmorëve të Kosovës nuk i pranojnë në Kuvendin e partisë, ata që erdhën dhe e pushtuan LDK-në dhe tanë Kosovën, ata që dje i bënë një mijë e njëqind të zeza.

Rugovizëm është fjala dhe falja, jo hakmarrja dhe injorimi!

Rugovizëm është fjala e lënë peng, por jo tradhtia e thika pas shpinës,

Rugovizmi është fisnikëri por jo servilizmi dhe fudullëku.

Rugovizëm është gjithë përfshirja por jo përjashtimi!

Andaj duke i shkelur këto vlera që i ndërtoi dr. Ibrahim Rugova në Epokën e Tij, Kosova ka ardhur në një pikë kritike, ku ata që e pengonin dje, ata po e pengojnë sot zhvillimin dhe përparimin e Kosovës.
Rugovizëm janë punët e mira, është zhvillimi dhe përparimi Kosovës. Jo hajnia, jo shëmtia,  jo as vjedhja dhe as dallaveret.

Vërtetë jemi në një krizë të thellë morale, sepse pikërisht ata që nuk lanë gjë pa thënë për te, dhe madje edhe ata që tentuan ta vrasin, sot i kemi në sfond të parë duke u pozuar duke derdhur lot krokodili, për të e për Kosovën, ndërsa veprimtarët e devotshëm ata që i ndenjën afër, vazhdimisht përbuzën dhe nënçmohen.

Të njëjtit që në vitin 1982, kanë ngritur dolli dhe kanë mbajtur fjalime komunistësh, për vrasjen e vëllezërve Gërvalla dhe të Kadri Zekës, në përvjetorin e tij, më 17 janar, folën me fjalë të ëmbla, me fjale të bukura të cilat u shpërndan në eter, e morën dhen duke i mbushur letrat dhe gazetat, e në anën tjetër, po të njëjtën ditë, nuk ishin në gjendje ta durojnë vajzën e Heroit, madje nuk patën kuraje as ta ngushëllojnë.

Po në këtë janar i pamë në Strellc, pran varrit të kolonel Tahir Zemaj, i pamë në Bradash tek varri i Enver Malokut, i ndeshëm tek shtatorët e tyre apo edhe në akademinë kushtuar komandantit të Rugovës Smajl Hajdaraj, etj.

O Zot çfarë po ndodh me Ne, me Kombin tonë i cili po i shëmton vlerat e kombit, po shkel besën dhe burrërinë e Rugovasve me ta cilat na edukoi dhe na e emancipoi edhe Epokën tonë dr. Ibrahim Rugova.

Natyrisht, sot Kosova është në krizë, dhe në saje të kësaj krize kanë lulëzuar antivlerat të cilat janë shtrirë kudo dhe kahdo.

Prandaj është detyrë e jona, është detyrë e secilit qytetar dhe intelektual që në qenien e tij ka një Vlerë, ka dije, ka fjalë e ka besë, të afrohen dhe të bashkohen, nëse duam të parandalojmë shkatërrimin e vlerave të cilat me mund e sakrifica të shumta i kemi ndërtuar dhe i kemi përparuar.

Pa dyshim, është emri i dr. Ibrahim Rugovës që na frymëzon dhe na jep guxim që edhe në këto kohë të qëndrojmë dhe të mos thyhemi, sepse vet dr. Rugova ka qëndruar e ka duruar shumë, në kohëra të pista duke i tejkaluar rreziqet e mëdha.

Është emri i tij që na jep forcë, dhe na ka edukuar Durimin si shkollë, e bashkë me te na ka brumosur me guxim e dije për t’u përballur me të këqijat.

Andaj nga kjo Akademi ju bëjë thirrje për një mobilizim masiv, për të punuar edhe ma shumë dhe për të rezistuar, pasi gjatë këtij viti priten ndryshime rrënjësore në skemën politike në Kosovë dhe po shpresojmë se edhe elita atdhetare dhe Rugoviste brenda LDK-së, do të del nga letargjia, për të rilindur, për tu ringjallur nga kjo vdekje klinike që e ka pllakosur LDK-në dhe elektoratin e saj.

Një mobilizim i gjithanshëm, është mbase i domosdoshëm, prandaj na duhet që edhe kësaj radhe Degën e LDK-së në Zvicër, në të cilën sot shpreson Kosova, ma shumë se kurrë ta mobilizojmë, pasi Kosova edhe kësaj radhe ka nevojë për ne më shumë se sa ne për të.

Me këtë rast duhet ta falënderojmë Zotin që në qiellin e Kosovës e dërgoi dr. Rugovën, tashmë shpirti i tij nga lart po frymëzon gjeneratat e reja të cilat me vlerat e tyre, me dijet e tyre, me dinjitetin e tyre do të përfaqësojnë Rugovizmin e vërtetë, Rugovizmin, në kuptimin ma të mirë të kësaj fjale, të këtij nocioni, të kësaj filozofie dhe të veprimit pragmatik ashtu siç e kishte dhe bënte vet dr. Ibrahim Rugova.

Zoti e bekoftë Ibrahim Rugovën!

Zoti e bekoftë Kosovën dhe popullin e saj!

Zoti e bekoftë edhe diasporën tonë e cila bëri shumë për Kosovën!

Lavdi punës dhe veprës së tij!…
Faleminderit!

Sursee, 24.01.2016.

Shefqet Dibrani

 

Z.Qamil Çekaj, recitoi poezinë nga

Faruk Tasholli

Letër Ibrahim Rugovës

Unë nuk të vij te varri, Ibrahim
As për ditëlindje as për ditëvdekje – hiq,
Nuk dua ta zbeh të bukurin kujtim
Kur taversave të Prishtinës, rrinim si miq.

Te varri yt vijnë sa për pozë
Politikanë poltronë të kohës së re,
Intrigantë të shkathtë me kravata rozë
Që veten e shohin si yje mbi re.

Vijnë edhe ata që të shanë me afsh
Injorantë kokëbosh, kameleonë pa fytyrë,
Vijnë ata që me djallin hanë bashkë –
Veç në pushtet të vijnë me çdo mënyrë.

Unë nuk të vij te varri, Ibrahim
Si thonë gazetat, të bëj homazh,
Ma kanë zënë udhën figurat shqim
Që urrejtjen për ty e kishin tatuazh.

Kur i shoh para kamerave te varri yt
Me qëndrim gatitu kokoroshë të krekosur,
Them me vete, sa kanë respekt, këta konvertitë –
Si Bogdanin turqit të kishin zhvarrosur.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...