Published On: 31 Maj, 2016

LDK-ja nuk jep llogari për 4.5 milionë euro, fsheh prejardhjen e parave dhe shpenzimet

  • Nga diskutimi i Raportit të punës dhe raporti financiar ndërmjet Kuvendit të Shtatë dhe të Tetë të LDK-së

Halil Geci
Te nderuar delegatë,
Mendova gjatë e gjatë, me qka t’filloj këtë fjalim, dhe zgjodha fillimisht pyetjen që për mua është e paqartë, nuk e kamë hasur as ne teori e as në praktikë që Raporti i Punës dhe Raporti Financiar i partis për periudhën 4 vjeqare te ofrohet për diskutim –aprovim për Delegat një vit ama pikrisht një vit nga mbajtja e Kuvendit të shtatë në atë të tetë Zgjedhor (I cili siq e dini delegatë të nderuar është mbajtur me 31.maj.2015)e sot jemi me dt.28.maj.2016.
Zoti Mustafa dua përgjigje …
Të nderuar delegatë,
Popujt e qytetëruar dhe partit politike që i perfaqësojn ata, kur i humbin betejat në vazhdimsi, ndalen dhe i analizojn shkaqet e humbjes me kthjelltësi të plotë,krejt kjo me qëllim te evidentimit te metave , shkaqeve dhe pastaj i gjejn mekanizmat e fitores ne betejën e radhës.
Për dallim nga ky realitet, partia e parë me koncepte të demokracisë evropiane, Lidhja demokratike e Kosovës, tash e një dekadë asnjëher nuk e ka gjetur vullnetin e mirë për ta analizuar gjithë këtë proces me humbje, e me te drejtë elektorati ynë tash është në mëdyshje se qka po ndodhë me ushëheqje e LDK-së, që kurrë, ama bash kurrë nuk e qeli gojen nëpër forume të veta për ta thënë të vërteten se fajet kryesore për gjith këtë debakël, janë te lidershipi I LDK-së. E qëllimi i keq është se udhëheqja e LDK-së tash e shumë vjet me radhë i largohet përgjegjësis për gjithë këto debakle.
Madje q’është edhe më keq, kjo udhëheqje në krye me ju z.Isa i atakon të gjithë zërat që bëjn thirrje për përgjegjësi, të gjithë zërat që nuk duan ta shohin LDK-në të nëpërkëmbur nëpër agjendat kriminale të SHIK-ut,që e ka zvetënuar shoqerin kosovare deri ne zhbërje.Sot ne po flasim për ndryshimin e statutit të LDK-së dhe për fat të keq këto ndryshime nuk janë për të mirën e parties,nuk janë për të mirën e organizimit të partis, por janë për forcimin e diktatit të udhëheqjes, që nënkupton diktat për t’i eliminuar zërat që e kundershtojn humbjen e LDK-së,zërat që nuk binden,që LDK-JA të vazhdoj të mbetet nën sqetullen e partive kriminale.
Isë, ti je duke i ndjekur njerezit e idealit të parties,njerz që dhanë gjithqka nga vetja e tyre dhe atë në vitet e vështira të nëntëdhjetave duke mos i perjashhtuar edhe ato të pas-qlirimit,e ne e dimë ku ishe ti Isë,edhe në vitet e tetëdhjeta e edhe ato të nëntdhjetave, faktet flasin…
Të nderuar delegatë,
Që nga kuvendi i kaluar i shoqëria politike kosovare ka kaluar nëpër shumë qorrësokaqe, ku pjesë kryesore e fajita i bie LDK-së.Të kujtojm se pikrisht ky lidership i tanishëm në krye me Isa Mustafën,u ngjit në LDK,me zërin kundër organizatës terrosriste SHIK,krahu i nëntokës dhe mbitokës së PDK-së.Organizatë kriminale kjo,që është themeluar dhe funksionin vetëm për ta për ta përmbysur Lidhjen Demokratike të Kosovës dhe të ardhmenevropiane të shoqëris Kosovare.Pikërisht ky Isa Mustafa e futi LDK-në qorrësokaqeve me krijimin e aleancave me birin e dreqin,here me një parti që deri dje e shante e herë me një parti që e lavdëronte, për të përfunduar në kualicionin shkatërrimtar për LDK-në dhe Kosovën, në koalicion me PDK-në.
Të nderuar delegatë,
Qysh është e mundur që pas gjithë atyre vrasjeve politike, kercnimeve e shantazheve që u janë bërë njerzeve tanë, kryeministri i Kosovës që është edhe kryetar i LDK-së të mos e ndermarrë asnjë hap në hetimin dhe zbardhjën e këtyre vrasjeve?Qysh është e mundur që vota e deputetëve të LDK-së t’i bëjë kryeparlamentar dhe kryetar të Kosovës,dy njerzit kryesor që luftën e vetme e kanë pasur shkatrrimin e LDK-së të mos e qelë gojën as kur EULEX-i i arreston Bosat e krimit të nëntokës dhe mbitokës në Kosovë?
Lidhja me krimin, qoftë ajo edhe në formë të tërthortë nëpërmjet këtyre rasteve, do të duhej të nxiste reagim nga partia. Por krejt përcillet me heshtje të thellë në LDK!!!
Dhe në vend të kësaj,LDK-ja i qaset një skandali tjetër: ia mbyll derën dhe dhunshëm nuk e lejon Donikë Gërvallën të marr pjesë në Këshillin e Përgjithshëm.Tre burra ia bllokuan hyrjen dhe e shtynë,u munduan ta përdhosin,duke përquar mesazhin kështu,se rreziku për këtë parti nuk vjen nga krimi, por nga intelekti.Rasti i Donikë Gërvallajt duhet të bie mbi ndërgjegjën e secilit pprej nesh që jemi këtu,edhe mbi ndërgjegjën e atyre burrave që nuk e kanë qelë gojën para maltretimit të një gruaje,edhe mbi ndërgjegjën e juve delegatëve që jeni strukur para një diktatori të vogël,siq është Isa Mustafa,që takatin e inatin nuk guxon e nuk e zbraz aty ku duhët,kundër kundërshtarve të vërtetë,por kundër aktivistëve më të mire të LDK-së.
Te nderuar delegatë,
A e keni menduar ndonjëherë se partis së parë pluraliste dhe properendimore në Evropën Juglindore po i prinë një politikanë i regjimeve të kaluara,kolegët e të cilëve në krejt Evropën Jugëlindore janë në pension e të strukur para demokracisë?
A e keni menduar delegate të LDK-së,se partnered tanë po quditën me strukturat dhe me elektorantin e LDK-së,që edhe pas 26 vjetësh nga rrënja e Murit të Berlinit,një partie që u nisë nga elita properendimore ka rënë në deregje për ta udhëhequr një aparatqik komunist???
Po dëgjoj ca nga ju (profiterët e pushtetit, këto i pashë edhe në “Raportin e punës”) për rezultatët që i ka arritur kinëse ky Kryeministër, si janë:
Me kryeministrin Mustafa u arritën: “MSA-ja, UEFA, FIFA… NATO’’ etj.’’
Po të mos kasha jetuar unë këtu në Kosovë dhe pot ë mos kasha përjetuar të gjitha ngecjet e shoqëris kosovare (po ky njeri prej se është ulur në pushtet menaxhon kriza, e nuk ka kohë për menaxhim të programit) do thoja, ndoshta do thoja, sa me fat jemi ne Kosovarët që e kemi një kryeministër kaq të aftë, që për njëperiudhë dy vjeqare i paska arritur të gjitha këto rezultate? Por kjo krizë, ky degjenerim, është pasoj e drejtëpërdrejtëe udhëheqjes së keqe politike të LDK-së në bashkëpunim me PDK-në.
Ju kisha lutur delegatë të nderuar, kthene kujtesën prapa, pë ti kujtuar”sukseset” (në thojza) në qeverisjen e kryeministrit tone,ja do i numroj disa prej tyre:
1) Fjalët kategorike se kurrë koalicion me PDK-në.
2) Braktisja e VLAN-it, për të rehatuar veten në post.
3) Arrogancë me të cilën e injoronte dhe injoron opozitën, punë që e shkaktoi krizën.
4) Problemet me kufirin me Malin e Zi-Demarkacionin.
5) Më shumë i besoi ky njeri Jabllanoviqit se nënave Gjakovare, i kujtojm protestat e qytetarve.
6) Nënshkrimi i marrëveshjës për Bashkësinë e Komunave Serbe.
7. Shkelës i Kushtetutës në parim, si po thuhet të 23 neneve të sajë, lidhur me këtë marrveshje;
8. Zgjedhja e tij kryetar i parties me aklamacion, duke e shkelur me të dyja këmbët edhe atë pak demokraci të brendshme:
a. Kjo e parapar me nenin 25.1 të Statutit të LDK-së, ku shprehimisht thuhët se: Kryetari i LDK-së zgjedhet në kuvendin e LDK-së, me votim të msheftë, me më shumë kandidat.
b. Merreni me mend, zbulimin gjenial i të njejtit nen në Statut: 25.2 se secila kandidaturë duhët të miratohët me 50 përqind plus një të delegatëve të pranishëm, dhe tani sihariqi i ri;
c. Neni 25.3: në rastëse Kuvendi nuk aprovon më shumë se një kandidat,i njejti vendos për mënyrën e zgjedhjës dhe votimit për kryetar.
9. Trysina qe Isai ua bëri deputetëve të LDK-së, po sa e mori komandën me sy e ball nga Thaçi, që ky i fundit të zgjedhjës kryetar i shtetit;
10. Nuk ka kontroll mbi ministart serb, po e dim, as të PDK-së hiq se hiq;
11.Ku i ka premtimet ky njeri për punësimin e 120.000 vetave (apo ndoshta mendjen e ka pasur me ata që në temperature minus 20 grad Celsius ikën e lëshuan Kosovën dhe ia mësyen Përendimit, e kryeministri ynë tallej me ta;
12.Kosova nuk ka dhe nuk do të ketë investime të huaja përderisa e ka nivelin kaq të lartë të krimit dhe korrupcionit dhe deri sa nuk do të ndalet së prodhuari analfabet funksional.
E shumë e shumë të tjerë që unë besoj se ju i dini.
Te nderuar delegatë,
Këto kuvende kozmetike nuk e forcojn LDK-në, këto kuvende kozmetike vetëm sa e t’kurrin LDK-në drejt degradimit dhe shuarjes.Të gjithë ata që kanë kontribuar në ndërtimin dhe forcimin e LDK-së, të gjithë ata që i kanë dalë në ball bandave kriminale,të gjithë ata që nuk u janë nënshtruar krimit të organizuar e veprimeve të SIKU-ut, të gjithë ata që i dua të miren LDK-së dhe Kosovës, duhët ta ngrisin zërin dhe t’i thonë ndal kësaj udhëheqje të LDK-së, që me qëllim po e qojnë partin drejt shkatrrimit.
Dine mirë-të nderuar delegate-se për këtë jamë ma se i bindur, se krejt Kosova është peng i Ldhjes Demokratike të Kosovës, pasi që vetëm në LDK qytetarët e Kosovës e gjejn vetën për të ndërtuar shtetin e Kosovës, pa krim, pa korrupsion, pa “komandanta” të llugave, pa SHIK e pa Serbi Brenda në Kosovë.
Të nderuar delegate,
Mos ta ulim koën para një udhëheqje që për të mbetur vetë në pushtet është në gjendje ta shkatrrojn partinë,pë të cilën kanë derdh mund e djersë shumë e shumë gjenerata që nga viti 1990.Mos ta ulim kokë nga viti 1990.Mos ta ulim kokën para këtyre udhëhqësve se këta e kanë harruar edhe gjakun e dhjetra e dhjetra aktivistëve që janë vrar vetëm e vetëmpse nuk janë nënshtruar, vetëm e vetëm se nuk e kanë dashur Kosovën me krimin brenda.E kjo udhëheqje me veprimet e veta e harroi gjithë këtë dhe tash ka hy në gjirin e atyre që Kosovën e kanë bërë si vemdin më criminal në Evropë.Me ata që po e hanë e po e zhgrryejnë Kosovën, cep me cep, me ata që kanë bërë pasuri duke e plaqkitur Kosovën, me ata që e tjetësojnë pronën e shtetit të Kosovës pës për t’ua shitur serbëve e pastaj për t’ua stërshitur shqiptarve.
Të nderuar delegatë,
Me kërkim falje, se pak sa u zgjata në fjalimin tim, por më besoni nuk munda të jemë më i shkurtër në qasjën time rreth asaj që unë po e ndiej dhe po e perjetoj në shtepin time në familjen time-në LDK-në tone-se me një pjesë nga ju këtu bashk edhe u plakëm.
Por më lejoni edhe disa fjalë rreth Raportit Financiar.
Fakti se asnjë parti politike,mbi menaxhimin e financave në Kosovë nuk auditohët, e kjo fatkeqësisht vlen edhe për LDK-në tone,tregon se kjo ka shume,tregon se kjo ka shumë për të fshehur, posaqerisht burimin e financimit e që këtë klientel e ka bërë shumë të fuqishëm.Nuk janë këto mjete pakë,kemi të bëjmë me vlerë milioneshe – 4.351.847 euro të hyra- për këtë periudhë kohore raportuese.
Ofrohet Raport me një tabelë të (një e katërta) e faqës. A ka më skandaloze?
Thuhet zyrtarisht në Raport se: Menaxhimi financiar është realizuar me transparence të plot!
Kujt i keni raportu?
Po ashtu thuhet se: nga organet kompetente është bërë auditimi i pasqyrave financiare.
Pyes: cili na qenka ky organ kompetent i Auditimit?
Dua përgjegje?
Ja pak fjalë rreth Pasqyrës Financiale
Të hyrat e gjithëmbarshme = 4.351.847 euro.
A mund të mbarshme = 4.351.847 euro.
A mund të na i sqaroni Donacionet dhe kontributet në të holla, e që e kapin shumën prej 22.397 euro, nga kush u ofruan?
Kontributet në natyrë në mall dhe shërbime, kapin shumën 37.046 euro, çfarë janë këto?
Të hyrat e liruara nga të hyrat e shtyera, kapin shumën 68.162 euro, q’far domethënje ka kjo rubrik, q’far domethënje ka ky emertim, çfar janë këto të hyra?
Të hyrate tjera, që kapin shumën prej 16.260 euro.
Kërkoi sqarim?
Kategoria e shpenzimeve;
Pagat dhe kompenzimet, që kapin shumën prej: 1.201.270.00 euro, pse nuk figuron kush merr pagë? Cilët janë ata? etj.etj.
Shpenzimet e transportit, që kapin shumën prej: 201.859.23 euro, sa vetura janë në disponim, kush i shfrytëzon,për çfarë qëllimi shfrytëzohen etj.
Reklamat, reprezentacioni dhe konferencat, që kapin shumën prej: 330.352.76 euro, kush i kontrollon këto të njejta, apo rrethi juaj i ngusht?
Shpenzimet e fushatës, që kapin shumënprej: 355.275.78 euro, a ka kontroll të brendshme për këto mjete, a ka transparencë për këto mjete, kur e di se nuk ka Auditim?
Blerja e mallrave, që kapin shumën prej: 53.970 euro, çfar mallrash janë blerë etj.
Shpenzimet e përgjithëshme që kapin shumën prej: 355.275.78 euro, nuk e kamë të qartë, q’far përmban kjo kategori në vete deri sa në rubrikat e më sipërme janë “sqaruar pozicionet”, q’far është kjo shumë gati marramendëse pa asnjë sqarim.
Shpenzimet e ndryshme që kapin shumën prej: 178.571 euro,ja të nderuar delegate i shifni këto kategorie të shpenzimeve (shpenzime transporti, shpenzime reprezentacioni, shpenzime për reklama, shpenzime pë konferenca, shpenzime për fushatë, shpenzime të përgjithshëm, e q’pikur kjo.) nuk ju mjaftojnë, dhe e shtojn edhe kategorin e shpenzimeve të ndryshme. Po q’far janë këto shpenzime të ndryshme more po q’far janë.
Z.Isa, për mua është e qartë se kjo shumë milioneshe (prej 4.35 milion), është e vogël për ty, në raport me miliardshin e 3%, e që kujt llogari nuk i ke dhanë, por unë tani po kërkoj, dhe atë,në rrugën zyrtare me shkrim:
Raport të detajizuar për të gjitha të hyrat dhe për të gjitha shpenzimet e realizuara për këtë periudhë raportuese.
I njejti të na dorzohët si material paraprak, me kusht, që në një takim të ardhshëm të këti Kuvendi të hapet debate.
Auditimi zyrtar nga personat e autorizuar në këtë fushë.
Besoj se një të tillë e kërkojnedhe delegatët e nderuar të këti kuvendi.

Ps. Ky është diskutimi i H. Gecit në kuvendin e VIII

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...