Published On: 22 Janar, 2016

LDK e një lideri filozof, në dorë të një grindaveci

Për Ibrahim Rugovën duket se ka një pajtim nga të gjithë: adhuruesit dhe kritikuesit, miqtë dhe armiqtë e veprës së tij, shqiptarët dhe të huajt, ata që mundohen të gjykojnë ftohët dhe arsyeshëm dhe ata që flasin me gajknxehtësi dhe me prapavijë, se ai është arkitekti, babai shpirtëror i Pavarësisë së Kosovës

Ibrahim Rugova është rast i rrallë , në mos unik në histori, që edhe pas 10 vjetësh nga vdekja e tij të jetë aq i pranishëm në përditshmërinë e jetës së shqiptarëve, që nga njeriu i thjeshtë e deri në qarqet akademike e politike. Duket se fati i Kosovës nuk ecën pa Rugovën, nuk bën Kosova pa Rugovën. Edhe në këtë përvjetor të dhjetë u bënë shumë homazhe, shumë shkrime për figurën e Presidentit që të gjithë tashmë e quajnë historik. Dhe për figurën e Ibrahim Rugovës duket se ka një pajtim nga të gjithë: adhuruesit dhe kritikuesit, miqtë dhe armiqtë e veprës së tij, shqiptarët dhe të huajt, ata që mundohen të gjykojnë ftohët dhe arsyeshëm dhe ata që flasin me gajknxehtësi dhe me prapavijë, se ai është arkitekti, babai shpirtëror I Pavarësisë së Kosovës.

Në këtë shënim tonin në këtë përvjetor synohet jo të bëhen homazhe, ode, ditirambe, po as kritikë për këtë figurë sa madhështore, aq edhe komplekse, por thjeshtë synohet të bëhet një paralele, nëse është i drejtë ky përkufizim, ndërmjet Ibrahim Rugovës dhe subjektit-lëvizjes,partisë-LDK, të cilën e udhëhoqi për 16 vjet: kush ishte Rugova e kush LDK, a është sinonim i Rugovës LDK-ja dhe së paku a mund të jetë binomi LDK-Rugova. Dhe, mbi të gjitha a ishte rast, apo kauzë që Rugova u gjend në një moment në krye të kësaj Lëvizje të shqiptarëve në një moment të caktuar historik?

Misioni

Ibrahim Rugova ishte më i hershëm se LDK-ja. Ishte produkt i shkollës dhe i idelave të gjeneratës së shkolluar të shqiptarëve në vitet 70 në Universitetin e Prishtinës për sëndërtimin e lirisë, pavarësisë së trojeve shqiptare të pushtuara nga Jugosllavia dhe bashkimin me shtetin amë , një e drejtë natyrore që iu ishte mohuar shqiptarëve e që për këtë ideal ishin angazhuar e sakrfikuar katër gjenerata intelektualësh nga fillimi i shekullit XX filluar me brezin e intelektualëve të Hasan Prishtinës, ishte vazhduar me brezin e intelaktualëve të NDSH gjatë dhe në fund të Luftës së Dytë Botërore dhe ishte vazhduar me brezin e intelektualëve të Metush Krasniqit dhe ishte fuqizuar me brezin e intelektualëve të shkolluar në Kosovë në dekadat e fundit të këtij shekulli.

Me një fjalë, Rugova ishte mishërimi i idealeve të shqiptarëve për liri dhe pavarësi e bashkim dhe arriti të jetë “maja e Aisbergut” të këtij ideali. Bëhet pyetja pse ishte ai e jo dikush tjetër në këtë majë, apo me një fjalë kush ishte Rugova? I Indur në fund të Luftës së Dytë Botërore, apo më mirë me thënë, në zjarrin e saj , i rritur jetim, ngase prindërit ia pushkatuan patrizanët jugosllav, i formuar si intelektual në Kosovë dhe Paris. Fare pak I popullarizuar deri vonë në Kosovë, sepse mendimi i lartë i shprehur në librat dhe esetë e tij ishte shumë më lartë se niveli intelektual i lexuesve të gjeneratës së tij për ta kuptuar atë filosofi, apo sic do të thoshtë një shkrimtar tjetër nga diaspora, Skendër Sherifi, se kur kishte ardhur në Kosovë nga Belgjika në fillim të viteve 80 –ta, nuk e kishte kuptuar askush pos Ibrahim Rugovës. Filosofia e tij intelektuale, jetësore dhe politike u ngrit pikërisht mbi “refuzimin estetik”, apo thënë me gjuhë më të thjeshtë mbi refuzimin e së keqes, të cilës filosofi i qëndroi besnik në angazhimet e tij politike dhe njerëzore deri në fund të jetës.

Në një intervistë dhënë revistës franceze “Obsrvateur”, Rugova do të sqaronte qartë si dhe pse hyri në politikë. Pak a shumë kishte dhënë këtë shpjegim se kur ishte student në Francë të gjithë e dinin për algjerian në bazë të emrit, kurse për shqiptarët dihej fare pak e për shqiptarët në Jugosllavi e për Kosovën nuk dihej fare. Duke e studiuar strukturën e tekstit letrrar i kishte lindur ideja që këtë metodë studimor të structures letrare ta ndërtonte edhe në politikë, në nagzhimin për larine e vendit dhe popullit të tij. Ajo cka e dallon Rugovën si intelektual nga të tjerët është se ai arriti ta raconalizonte mendimin deri në imtësinë më të vogël dhe në një rast kishte thënë “mund të ma heqni kokën, por jo të ma ndryshoni mendimin” . Ishte këmbëngulja dhe besimi i tij në misionin që kishte për lirinë e vendit të vet, sepse i besonte kauzës dhe idelaeve të popullit të vet për liri, i besonte misionit të vet deri në shejtni për larine dhe të drejten dhe mbi këtë besim shpalli Republikën e Kosovës nën pushtimin e egër serb , formoi institucionët paralele të kësaj Republike nën një okupim të rëndë. Krijoi kohezion mbarekombëtar, që pavarësisht thyerjeve të mëdha vazhdon edhe sot , krijoj miq ndërkombëtar, i bindi për kuzën e drejtë dhe e bëri cështjen e Kosovës ta njohë bota. Njeri që nuk bëri asnjë polemikë, që nuk iu prgjigj asnjëherë sharjeve dhe akuzave të rënda, që iu bën, por që as nuk debatoi asnjëherë me ata që e ndoqën.

Në fjalorin e pushtuesve serb asnjëherë nuk u cilësua si prijës i shqiptarëve, por githëmonë me trinomin Rugova-Demaci-Surroi. Serbia pa suprimimit të autonomisë së Kosovës ishte e përgatitur për tu përgjigjur në të gjitha opcionet e veprimet e shqiptarëve, nuk ishte e përgatitur vetëm për rezistencën paqësore. Pas luftës fitoi të gjitha zgjedhjet duke thyer edhe një rregull, sepse në cdo kohë dhe në cdo vend zgjedhjet I kishin fituar ata që e kishin fituar luftën. Ishte konsistent në qëndrimet e veta. Para luftës për afër një dekadë kishte kërkuar vendosjen e trupave të NATO-s dhe një protektorat ndërkombëtar në Kosovë, kurse pas luftës kërkonte njohjen formale të Pavarësisë së Kosovës. Të gjitha këto pëbëjnë ate që quhet rugovizëm. Vdekja e tij i bashkoi shqiptarët më shumë se cdo akt a ngjarje tjetër. Në homazhet dhe varrimin e tij, në temperatura shumë të ulëta morën pjesë mbase mbi 1 milion njerez të gjitha moshave, gjinive shtresave dhe përkatësive të ndryshme. Edhe një dekadë pas vdekjes në perdonlitetin e Rugovën thirrën të gjithë politikanët e Kosovës me përjashtim të ndonjë mohikani të fundit.

LDK –formimi, lulëzimi e deri te çoroditja

Lidhja Demokratike e Kosovës u formua si reaksion I dhunës shtetrore serbe, si kundërpeshë ndaj UJD-it të Surroit dhe mbi të gjitha si rezultat I një kundërshtimi mbarëkombëtar kundër psushtimit serb. Ishte Ibrahim Rugova zëri më I artikuluar, sidomos në mediet dhe qarqet ndërkombëtare kundër kësaj dhume që kishte filluar së paku dy vjet para formimit të LDK-së.
LDK ishte formuar nga një grup intelektualësh, të themi të dorës së dytë, bërthama e së cilës ishin gaztarët e rubrikës së kulturës të gazetës “Rilindja”, por që nuk e kishin projektuar Rugovën si të parin e saj. Sjellja e Rugovës në krye të LDK ndodhi vetëm pasi nuk pati njeri tjetër që guxoi ta merrte këtë përgjegjësi. LDK për një kohë të shkurtër u masovizua në Lëvizje clirimtare, duke u bërë kështu një nga partitë dhe lëvizjet më masovike në Evropën Qendrore dhe Juglindore.

LDK shpejt u strukturua mirë, anipse shte shumë hetërogjene në të gjitha pikëpamjet. Pjesa më e shëndoshë e saj ishin degët dhe nëndegët dhe një elektorat shumë i dinjitetshëm si brenda Kosovës, ashtu edhe në diasporë dhe kjo strukturë edhe sot e kësaj dite vazhdon të jetë pjesa më e mirë e saj. .Gjatë gjithë kësaj perudhe LDK ishte në krye të të gjitha proceseve. Themeluesit e LDK e braktisën shpejt atë. Disa, sic thuhet i largoi vetë Rugova, kurse disa të tjerë e lanë në kohën më të vështirë, sikur edhe krahu i quajtur i të burgosurve politikë, që ishin zëri kryesor i partisë dhe njerëzit më të afërt të Rugovës nga viti 1994 deri më 1998. Gjatë luftës shumë nga krerët e parisë e braktisën atë, kurse në fund dhe pas luftës u vranë figura shumë të rëndësishmë të LDK-së. Por, me kthimin e Rugovës paslufte LDK u konsolidua, duke mbetur partia më e madhe deri në vdekjen e liderit të saj.

Me vdekjen e Rugoves filloi coroditja e LDK-se. Oponentet kryesorë të saj e larguan Dacin nga kreu i Kuvendit të Kosovës ende pa përfunduar mirë ceremonia mortore e Rugovës. Pasoi “kuvendi I karrigeve” me pasojë humbjën e elektoratit dhe largimin e intelektualëve nga partia. Kreu i partisë që nga vdekja e Rugoves nuk është ideali i elektoratit rugovian i cili tash e sa vjet nuk del fare në zgjedhje por rezultat i konjuktuarave që e kanë kapur kreun e partisë dhe vazhdojnë të jenë patricë e Partisë Demokratike dhe e SHIK-ut. Thirrën në vlerat rugoviane, thirrën në personalitetin e Rugoves por që në esencë punojne diametralisht kunder filosofisë rugoviane. Nuk respektojnë as vlerat e lirisë, as vlerat demokratike madje as që i njohin ato dhe kështu nga filozofia rugoviane e “refuzimit estetik” kanë degraduar në praktikën moniste të sundimit, duke mos respektuar asnjë vlerë morale e demokratike, sic po vepron kreu i sotem i kësaj partie që e ka kapur shtetin si i pari i qeverisë, duke punuar jo për idealet burimore të LDK-së dhe liderit historik të saj, Ibrahim Rugova për ndërtimin e shtetit dhe shoqërisë së lirë, por duke u shndërruar në vegël qorre të interesave përsonale të një grupi të vogël të kreut të LDK-së , po mbi të gjitha në sherbëtorë besnikë të disa individëve të PDK-së./Lajm.co/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...