Published On: 26 Janar, 2016

Lashtësia arvanitase përmes miteve dhe historisë (II)

Arvanitasit, emigrues apo vendorë?

Bajram Peçi

“Bing-Bang”-u shqiptar, një trillim me prirje hipoteze që nuk vërtetohet

Arvanitasit n_ betej_, piktur_
Arvanitasit në betejë, pikturë

Kështu është vlerësuar nga dy historianë shqiptarë. Historiani ynë i shquar, Aleks Buda, është i pari dhe në atë kohë, në vitet ’70, i vetmi që kundërshton dhe i kundërvë Stadmüllerit, “Zgjerimin ekspansiv të hapësirës jetësore të popullit shqiptar”, të cilën e ndesh gjithashtu si pikëpamje edhe në veprat studimore të C.Jirečekdhe M. Šufflay. Emrat e këtyre historianëve, tashmë të mumifikuar si autorëpërshkrues më afër së vërtetës, skrupulozë moralë, me vepra që vlerësoheshin të pambuluara nga gënjeshtrat, u është veshur petku se ishin ata që e përfytyruan dhe e përshkruan lakuriq realitetin e epokës arbërore; ishin ata që kishin hyrë në zbrazëtirën e asaj bote të errët të periudhës historike, e mangët nga pikëpamja dokumentare, për jetën e kombit shqiptar. Ishte dhe është pothuaj e vështirë se mund t’u rrëzosh ato që kanë shkruar dhe, natyrisht, stepja e ndrydhja ka bërë të vetën.

Pavarësisht këtyre, me nuhatjen e një historiani të mirëkultivuar, Aleks Buda, në studimin “Rreth disa çështjeve të historisë së formimit të popullit shqiptar, të gjuhës e kulturës së tij”, shpreh hapur dyshimin se këto përcaktime, jo vetëm nuk gjejnë mbështetje, por dhe u shërbejnë qëllimeve dashakeqe të kombeve fqinje. A.Buda parashtroi prapavijën ideologjike të kësaj teorie, “…që i shkonte për shtat paragjykimit të tipit racor, mbi të ashtuquajturën “Potencial ekspansiv të racës”-, shkruan historiani Pëllumb Xhufi. Në veprën studimore, “Nga Paleologët te Muzakajt-Berati dhe Vlora në shek. XII-XV”, historiani ynë i njohur i periudhës mesjetare, P.Xhufi, gjithashtu e sheh me dyshim të ashtuquajturin shpërthim demografik të malësorëve shqiptarë në drejtim të ultësirave dhe e konsideron “krejtësisht arbitrar”. Ai shkruan se, “…historianë të huaj kanë menduar të shquajnë në ngjarjet e atyre viteve një moment-kthesë në historinë e popullit shqiptar. Sipas tyre, trazirat e viteve 1335-1336, ishin një lloj “Bing-Bang”-u, pas të cilit popullsitë malore filluan dyndjen e madhe drejt fushave…gjë që çoi në zgjerimin e hapësirës jetësore të popullit shqiptar”.

Arvanitas

Ndërsa bota shqiptare vinte në shekuj e vite e bëhej më e vogël, e mbrojtur nga armiku i pamëshirshëm, harresa, në shek. 19-të fitoi terren teoria sa sipër. Autorët kanë shfrytëzuar disa dokumente të kancelarive që citojnë lëvizje të organizuara. Lëvizje të dokumentuara të popullsisë sjellin i quajturi “Anonimi”, në 1308, T.Johalla dhe Kantakuzeni. Shumë prej dokumenteve të këtyre lëvizjeve të popullsive arbëre i gjejmë edhe te botimi “Arvanitët” e I. Koçollarit. Lëvizjeve migratore që përmend Šufflay si zbritje “të tepricave në fusha” (1330) e që lidhen me lëvizjet stinore të kullotave, historiani P. Xhufi u jep gjegjen se ato janë një konstante biologjike, fenomen i përhershëm që ka ekzistuar gjithnjë dhe “…nuk ka arsye që kjo lëvizje periodike, gati organike, të ketë marrë papritur përmasa të tilla apokaliptike, si është paraqitur nga një pjesë e historiografisë së huaj”.

Janë më të vjetër nga sa mendohet

Po dalin në dritë të dhëna se arvanitasit ndodhen atje ku janë, që nga kohët antike. Bizantinisti Falmerayer është historiani që në veprën e njohur, “Historia e gadishullit të Moresë gjatë Mesjetës dhe elementi shqiptar në Greqi”, botuar në vitin 1857, pasi shtjellon fatin e grekëve të lashtë dhe shkruan mbi origjinën e grekëve modernë, përmes së cilës fitoi urrejtjen e grekëve të rinj, filo-helenëve, kur shkroi se “…ata u zhdukën” pas pushtimit serb, parashtroi pikëpamjen e njohur në të cilën për shqiptarët e Greqisë mbizotëron autoktonia mbi aloktonin. “Të gjitha fshatrat e qytetet janë të zëna nga një popull që ka emigruar nga Iliria dhe flet një gjuhë, rrënjët e së cilës nuk kanë ngjashmërinë më të vogël me atë greke apo dialektet sllave”.

Kërkimtari i dokumenteve mesjetare, Konstantinos Sathas, duke dashur të mbrojë praninë e përhershme të grekëve në hapësirën e shekujve XIII-XIX të Greqisë mesjetare dhe moderne, shkruan se ata që Falmerayer i quan gabimisht serbë, s’janë gjë tjetër përpos se shqiptarë, se “bizantinët, nga injoranca, i ngatërruan gabimisht me këtë popull të lashtë… duke i nxjerrë thjesht si një fantazi në të cilat mungojnë dëshmitë kulturore, të gjuhës dhe të zakoneve”. Për të provuar këtë, ai sjell si argument “Kronikat e Qipros”. Sathas na sjell në vëmendje se vetëm në ishullin e Qipros, të dhënat e kronikave e dokumenteve të tjera të lashtësisë i shpëtuan katastrofës së zemërimit mysliman, sepse ishulli nuk u pushtua nga turqit. Në “Kronikat e Qipros”, që K.Sathas i sjell prej Leontoi de Macheras, të shkruara rreth vitit 1320, pohon se arbërorët kanë zbritur në shek. IV, pas Krishtit, si aleatë të avarëve, një pohim ky shumë i guximshëm e që hap një faqe të re për historinë dhe praninë e shqiptarëve në Greqi. Te “Kronikat e Qipros” Macheras shkruan se “shqiptarët u vendosën në ishull rreth shekullit IV, duke formuar një kastë më vete që ende ekziston”. Sathas shpreh pikëpamjen e tij, duke shkruar se, “…është e pabesueshme dhe e pamundur të mbrohet çfarëdolloj teorie e pushtimit sllav në Greqi, sidomos duke njohur faktin e pranisë së theksuar të shqiptarëve në Greqinë moderne si dhe ndikimin që ka ushtruar gjuha shqipe në atë greke…zgjidhja e kësaj çështjeje do të na mundësojë të kuptojmë deri në çfarë mase gjuha shqipe ka ndikuar në të folurën qipriote dhe në atë greke në përgjithësi”. Në “Kronikat e Qipros” kronisti Macheras përmend faktin se “…shqiptarët pasi mbërritën në ishull në shekullin IV arritën shumë shpejt të krijojnë një kastë të tyren, duke detyruar pjesën më të madhe të popullatës së ishullit të adoptonte traditat dhe zakonet shqiptare”. Prej këtij pohimi, Sathas nxitet të shkruajë në parathënien e Kronikave se “…fiset Milligoi dhe Mardaites, që përmendin kronikat, janë shqiptare (arvanite)…ndikimi shqiptar ishte i tillë saqë u shtri deri edhe në të folurën e lashtë të Qipros”. Më tej përdoren si argument edhe thëniet e studiuesit G. Haecquard, kur shkruante për ishullin tjetër, se “vallja e shqiptarëve të Kretës është një kompozim hedhjesh…që do të imitojë skenat e jetës…një lloj valle e quajtur ‘Bale’ e cila përdoret nga shqiptarët që nga agimi i kohërave”.

Studiuesi Sherif Delvina gjithashtu sjell dëshmi historike se arbërorët kanë zbritur në Greqi në shek. VII. Ai përmend se, P.Furiqis gjen mjaft toponime shqiptare në More qysh në shek. VIII si Shkurta, Kundura, Lopësi, kohë kur një pjesë e gadishullit quhej Mani. Emërtimi etimologjik i Manit, krahinë arvanite në Peloponez, del që në shek. IX, ndërsa toponomia e saj është shumë më e lashtë se emigrimet e pretenduara. “Emrat shqiptarë të maleve në Peloponez – thotë Pukëvil – ua kanë dhënë shqiptarët, duke ua hequr përfytyrimet mitologjike”. Në dobi të këtij qëndrimi historik, do të veçoja edhe pikëpamjen e studiuesit Mark Tirta, i cili, përmes studimit, “Shtresime mitologjike në epokën legjendare”, shkruan se, “…në disa nga epet e ruajtura nga arvanitët, shihet mungesa ose prania e pakët e elementeve të krishtera në këtë epikë, që dëshmon se këto ishin krijuar në atë periudhë kur ende nuk ishte ndier ndikimi i krishterë në viset e fshatarësisë shqiptare”.

Nga sa shihet, ndërsa gjenden dokumente të kancelarive për lëvizje grupesh, luftëtarë apo bujq e blegtorë, nuk hasen të dhëna dokumentare në kronikat e kohës, për lëvizje “ekspansioniste” në masë të popullit arbanas në shek. XIII-XIV, siç pretendohet. Te “Kronikat e Qipros”, gjenden me tepri të dhënat që shpjegojnë pse shqiptarët janë në Atikë, Poleponez dhe Eube para shek. X? “Kronikat e Qipros” ndihmojnë shumë për rrëzimin e tezës së lëvizjes së shqiptarëve në mesjetë dhe të lejojnë të vish në përfundimin krejt të sigurt se ata kanë qenë aty prej 15 shekujsh. Këta shqiptarë të lashtë, banues që para mesjetës në territorin që sot quhet Greqi, kanë lënë shenja të thella në jetën greke. E ardhmja e historisë do të na informojë me më shumë saktësi, me parakushtin që ne të përkushtojmë dijet e të mbështesim kërkimet tona me tërë mjetet e nevojshme.

1-+-2.-Hart_-e-vendosjes-s_-vendbanimeve-arvanitase-n_--Atik_,-Pelopones,-Eube-dhe-disa--ishuj-t_-tjer_-t_-Egjeut
Hartë e vendosjes së vendbanimeve arvanitase në Atikë, Pelopones, Eube dhe disa ishuj të tjerë të Egjeut

Arvanitasit e krishterë “janë grekë”, u shndërrua në doktrinë

Koha kur revista “Albania” e Konicës shkruante se “…krijon një çmim prej 1000 frangash që do t’i jepet në muajin tetor 1897 atij që mund të provojë se ndër heronjtë e pavarësisë greke ka pasur qoftë edhe një të vetëm, që nuk ishte me origjinë shqiptare apo vllahe”, është koha kur kishte marrë rrugë shtrembërimi historik i bashkëjetesës shumëshekullore greko-shqiptare. Lufta për pavarësinë greke, ndonëse dihet se u bë mes shqiptarëve, arvanitëve të krishterë dhe shqiptarëve myslimanë, për më pak se dy dhjetëvjeçarë pas pavarësisë, filloi të deformohej. Në këtë ngjarje, sikur të mos mjaftonin shqiptarët në ushtrinë turke, rrjedha historike e ngjarjeve solli edhe shqiptarët e Egjiptit, që luftonin nën urdhrat e një mbreti po shqiptar. “Në 3 shkurt 1830 -shkruan Faveirial – Kongresi i Londrës krijoi një mbretëri të ashtuquajtur greke. Që në atë kohë anglezët donin që kjo mbretëri të mos kalonte Pindin dhe Parnasin. Nga këtu në Pind banorët janë të gjithë shqiptarë”. Pavarësia mbërriti, e bashkë me të, institucionet dhe presidenti i parë, që ishte një shqipfolës, jo arvanitas, po një tosk gjirokastrit, Joani Kapodistria, i biri i Andon Gjikës, vendosur në Korfuz për shkak të persekutimit turk. Me vrasjen e pabesë të tij dhe të një aradhe ish-komandantësh arvanitas të kryengritjes për pavarësi, mjerisht rrjedhës historike iu vesh epiteti social e politik, “Revolucion Grek”, veshja arvanitase u bë greke dhe për toponiminë e vendbanimeve të lashta arvanitase, u kujdesën të tingëllojnë greke. Oreksi i tepruar i tyre për shtrembërimin e historisë mbërriti deri në dyert e Konferencës së Parisit, kur, siç shkruan Margaret Macmillan te vepra “Paris 1919”, “Grekërit argumentuan …të krishterët ortodoksë që flasin shqip janë grekë (?!)…që bullgarët dhe shumë nga turqit qenë grekë të vërtetë…që kishin humbur të gjitha njohuritë për gjuhën nënë”. Arvanitasit, me gjuhë kombëtare të palëvruar, të pashkruar, me nisma shkollash dhe fjalorë që nuk u lanë të jetojnë, sot vetidentifikohen si grekët si rezultat i një procesi të gjatë asimilimi dhe nuk e konsiderojnë veten se i përkasin Shqipërisë apo kombit shqiptar, siç ngjet me vëllezërit e tyre arbëreshë të Italisë, një pjesë e së cilës u shkëput pikërisht nga Moreja.

Studimi i historisë mesjetare, një proces që kërkon fonde dhe përgatitje akademike

Arvanitas,-pikture
I ri arvanitas, pikturë nga Louis Dypre

Me territorin natyror të shqiptarëve, përpos se ia kanë marrë, i kanë fshirë edhe gjurmët dhe vazhdojnë t’i fshijnë (aty ku ende kanë mbetur). Për rrjedhojë, nuk kanë pasur shumë vështirësi të falsifikojnë dhe historinë. Prej grekëve kemi si trashëgim jo vetëm përshkrimin, që në peshoren historike anon nga filohelenizmi, por edhe barrën e hidhur se shqiptarët myslimanë janë turq dhe arvanitët, ndonëse flasin si shqiptarët myslimanë, janë grekë. E shkuara, për fat të keq, është ende në mesin tonë. Mbas kaq shekujsh, mbase edhe ata vetë, arvanitasit, ndihen si grekë, por kjo s’do të thotë se mund t’u ndryshojnë dot historinë, ndaj kërkohet në vazhdën studimore të ndërmarrim mbrojtje të historisë që u përket dhe ndriçimin e saj. Ngjalljen e interesit në lëmin historik do ta renditja të parin në një sipërmarrje serioze, madje e mendoj atë të ngrihet doemos në nivelin e atyre që kanë në dorë qeverisjen e Shqipërisë. Të ndërgjegjshëm se grekët kanë disa përparësi në krahasim me ne, si gjuhën e shkruar të lëvruar pa ndërprerje; një shtet 100 vjet më të vjetër se yni; romantizmin europian të fillimshekullit 19, që u bë shkas i fitimit të pavarësisë e që e shndërroi në adhurim kujtimin për artin dhe qytetërimin grek të lashtësisë, që forcoi admirimin për Epokën e Artë të Athinës; pasurinë dhe trashëgiminë kulturore, e bëjnë historinë e tyre, dhe atë çka ata kanë shkruar, një koracë thuajse të padepërtueshme.

Ndriçimi më tej i historisë të racës sonë, kërkimi i të vërtetave historike, kërkon para së gjithash qartësi për veprimet e së ardhmes dhe mjetet e duhura financiare, të cilat do të shërbejnë për përgatitjen e studiuesve të fushës, të krijimit të një breznie të re zotëruesish të gjuhëve të “vdekura”, por që rrojnë ende në arkiva, sepse ata pak që kishim e që si përgatitje kryesisht i përkisnin parakomunizmit, tashmë na mungojnë. Bursave të munguara për greqishten e vjetër, latinishten (por dhe osmanishten), për dërgimin e kërkimtarëve afatgjatë në arshivat e parrahura nga ne, ku gjasat janë të ndodhen ende dokumente të papublikuara, siç ndodhi me rastin e “Kronikat e Qipros”, janë pasojat që vuan historia jonë. Nga botimet del se çfarë është bërë në këto dy dekadat e fundit në lëmin kërkimor të arkivave, kanë qenë më së shumti nisma vetjake të vendasve, ku krahas Kristo Frashërit, shquan kërkimtari mesjetar Pëllumb Xhufi, me botimet “Nga Paleologët te Muzakajt”, si dhe përshtatja e botimi i kronikave të Gjon Muzakës dhe “Kronika e Moresë”. Spikasin edhe të huajt, si Oliver Schmid, Luçia Nadin, Paolo Petta, etj., të cilët, natyrisht që kanë të drejtën e këndshikimit vetjak, ku nuk mungon edhe paragjykimi. Mungesa e burimeve dhe mungesa e fondeve na grish për një qëndrim të ri, më ambicioz për kërkimin. Biblifilët fanatikë të Vatikanit dhe kancelarive të ish-monarkive të gadishullit Apenin, të Spanjës, Bizantit e Francës dhe republikave arkaike të Venedikut, Gjenovës e Raguzës, para interesave tona njohin rregulloret që u ndërtojnë sjelljen. Me aq sa di unë, paraja është mjeti që përputhet me rregulloret, për të lejuar të futesh te pushteti i arkivave!

Të ndërtosh një platformë studimore në fushën e historisë së hershme mesjetare është nga gjërat e mundura për t’u kryer edhe nga nëpunësi më i ulët i hierarkisë së Akademisë së Shkencave dhe s’ka ngelur puna t’ua nxjerr autori i kësaj eseje publike në pah se çfarë duhet të bëjnë. Institucioni ynë i nderuar i shkencave e di, se të ndërmarrësh studime, kërkon fonde dhe planifikimin e tyre afatgjatë. Ka qenë një kohë kur shteti kish vëmendje ndaj studimeve dhe kish ngritur një rrjet institutesh studimore, por vendi i mbyllur dhe marrëzia e vetizolimit i kish tej mase të kufizuara mundësitë e rrëmimit në arshivat e Europës dhe kontaktet me lëndën. Tani që kjo mundësi ka gjithë klimën e përshtatshme, ajo ndesh me paradoksin e harresës, me mungesën e vullnetit (që të ndërmend sentencën e vjetër, se kujtesa është shërbëtore e vullnetit). Në rrethanat kur kryeministrat tanë pranojnë vetë se nuk e lexojnë shtypin, për rrjedhojë edhe publicistikën, do ishte mundim i kotë t’i mvesh vetes aftësinë se, përmes artikullin do të rrisja sadopak ndjeshmërinë qeveritare ndaj institucioneve kërkimore!? Është e njohur se në karakterin e popullit shqiptar, ndjenja etnike ka qenë gjithmonë më e fortë se ndjenja religjioze, siç ndodh me fqinjët grekë. Si pjellë e tij, s’më mbetet tjetër të them përpos se lipsjen, që studimet të vijojnë, e bëj ngase e dua jo vetëm të tashmen, por dhe të shkuarën e popullit, të këtij kombi të stërvjetër, të cilit i përkas.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...