Published On: 23 Mars, 2016

Largimi i turpshëm i forcave ushtarake ruse nga Siria

Nga Skënder MULLIQI
Vendimi  i liderit rus, Vlladimir Putin për tërheqje të forcave ushtarake nga Siria ishte një vendim sa i papritur aq edhe i befasishem për njohësit ushtarakë. Duket së ky largim  nga Siria, nuk ishte  ndonjë taktikë  ushtarake, por thjesht ishte  bërë për të mos pësuar debakël  ushtarak, siq e kishin pësuar dikur forcat e ish Bashkimit Sovjetik  në Afganistan. Putin u detyru të ik më bisht ndër këmb, se nuk i dolën llogaritë ushtarake dhe taktikat prej ofecerit të lartë të KGB-së,  ashtu siç ka menduar. Rusia vendosi që ta mbrojë regjimin e diktatorit sirian, Bashar El  Asad duke ndërhyrë ushtarakisht që gjashtë muaj. Rusët bombarduan opozitën dhe gjoja edhe forcat terroriste të ISSI-it. Diktatori Putin nuk bombardoi vetëm caqet e ISS-it, por shpesh aeroplanet ushtarak rus goditën pa mashirshem edhe vendet e banuara më civilë.Madje nga këto bombardime ishin goditur edhe spitalët. Diktatori i madh, Putin  i doli në krahë diktatorit të vogël, Assad, e cila aventurë ushtarake i ka kushtuar shumë popullit të Sirisë. Një avanturë të tillë ushtarake e paten kundërshtuar edhe shumë ushtarakë amerikan, të cilët edhe paten rezerva të mëdha karshi ndërhyrjës ushtarake ruse në Siri. Putin e shfrytëzoi mos vendosmerinë e duhur të presidentit Barak Obama për ndërhyrje ushtarake , më qëllimin e dominimit të shtetit rus mbi aelancën ushtarake të NATO-së. Ai  në këtë ekspeditë ushtarake i kishte dy qëllime parësore. E para, që të tregoi fuqinë e shtetit rus , dhe e dyta, që Putin  të dalë në sipërfaqe si  lider pa të cilin nuk ka mundësi të merren vendime të rëndësishme në vatrat e hapura të krizave  në botë  .Me luftën në Siri, Rusia tentoi ta shfryëzoi rastin  që të rikthehet në skenën politike  botërore  si superfuqi .Ajo kishte hartuar plane edhe për futjën e ndikimit në shtetet e Ballkanit Perëdimor,përmes Serbisë tradicionale mike.Tërheqja e pa pritur për shumë kend e forcave ushtarake ruse nga Siria, duket së e ka dobësuar dukshem pozicinin jo vetëm ushtarak të Rusisë. Bombardimet nuk sollën triumfin e forcave ushtarake të këtij shteti. Nuk sollën  diqka që vlen për ta theksuar  përballë forcave terroriste të ISSI-it siq deklaronte diktatori, Putin. Zatën diktaturat dhe terrorizmi kan shumëçka të përbashkët, dhe nuk e luftojnë njëra- tjetrën. Qëllimi i Putinit zatën nuk ishte lufta kunder ISS-it, por rikthimi si superfuqi në skenën politike botërore.Nuk i bën punë diktatorit Putin as përdorimi i helmeve  të ndaluara kimike që i përdori, për çka edhe ishte paralajmeruar  që   të ndalohet në këtë gjë të  rrezikshme.Putin më largimin e forcave ushtarake sikur i ka treguar  Assadit së nuk do ta ketë më përkrahjen ruse në këtë luftë qytetare.Sigurisht së rruga diplomatike është rruga më e mirë për zgjedhjen e krizës në Siri.Putin   edhe i kishte krijuar do favore ushtarake dhe diplomatike  gjatë luftës gjashtë mujore, por jo edhe për më gjatë. Rusia e varfëruar gjithnjë e më shumë sigurisht së nuk ishte në gjendje ti përballoj edhe shpenzimet e mëdha që i kërkojnë ndërhyrjët e tilla ushtarake. Fitues megjithate prap doli  diplomacia e drejtë amarikane përballë diplomacisë hegjemoniste të diktatorit, Vladimir Putin.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...