Published On: 12 Qershor, 2016

Lagja “Lugina e diellit” dhe Krahina Lugina e Preshevës


Shkruan: Refik HASANI

Një emërtim i lagjës me emrin “Lugina e diellit” dhe një Krahinë shqiptare e njohur edhe ndërkombëtarisht edhe si Lugina e Preshevës kan të përbashkët vetëm emërtimin Lugina të gjitha çështjet tjera dallojn shumë, shumë largë njëra tjetrës. Ajo që vendosëm titullin që i lidhë këto dy Lugina njërën si lagje e tjetrën si një Krahinë është që Beogradi zyrtarë ka gishtë në to dhe i mban peng ! Paralajmëimi se do të ndërtohet një lagje, që do të vendosen të kthyer e pakicës Serbe në Mitrovicë dhe fillimi i punëve ndërtimore në këtë lagje e që morrën pjesë liderët më të lartë të kishës Ortodokes Serbe,të partive dhe bartës të lartë të Serbisë. Kjo fletë që vërtet dëshirojn të investojn në këtë lagje. Edhe emërtimin e ka të veçant Lagja ,,Lugina e diellit’’, pasi sigurisht nga qielli dhe nga dielli është investim për të kthyerit e që drejtohet nga qendra e Beogradit e qarqe të ndryshme. Në kohën kur Republika e Serbisë sipas rexhistrimit të vitit 2011,zë vendin e pestë në Evropë për nga plakja e popullatës,në kohën kur Serbia ballafaqohet me borxhe publike ndaj kreditorëve të huaj me mbi njëzet miliardë euro e kështu me radh vërtet ky investim në këtë lagje është jetik, është nga dielli dhe nga qielli për ta mbajtur Mitrovicën ashtu si është. Analogjia, krahasimi dhe reciprociteti në këtë rast është se Medvegja, Bujanoci dhe Presheva është një krahinë shqiptare e që u njohë në njëfarë mënyre si emërtim Lugina e Preshevës në luftën e armatosur të UÇPMB-ës dhe gjatë pregaditjes dhe arritjesë së marrëveshjes së Konçulit. Por Republika e Serbisë i diskriminion këto banorë në të gjitha kuptimet e jetës. Derisa ndërton shtëpi, banesa lagje në venndbanimet pakicës Serbë në Kosovë,Beogradi në Luginë të Preshevës vërtet ka mbetur nën hije, ka mbetur e shkelur,e nëpërkëmbur,e anatemuar, e harruar dhe e diskriminuar. Me dhjetra e qindra qytetar të kësaj krahine i lëshojn trojet e të parëve si pasoj e mungesës së perspektivës, rregullisht ka ndjekje e gjygje politike për ushtarët, nuk ka investime, me dhjetra e qindra qytetar hiqen, shlyhen,fshihen e eliminohen qytetar të tri komunave nga vendbanime dhe nga librat amzë. Mbi të gjitha edhe shqiptarë ka që i takojn kategorisë së të dëbuarëve,zhvendosurve dhe shpërngulurve shqipatrë jashta komunave të tyre. A a thu kur do të investon Republika e Serbisë në këtë kategori pasi ende nuk i pranon. Vërtet Lagja ,,Lugina e diellit’’ dhe krahina e Luginës së Preshevës kan dallime të mëdha e aspak ngjashmëri, pasi Beogradi zyrtar duhet të gjej zgjidhje për të dyja. Nëse Beogradi, ka të drejtë t’u ndihmoj pakicës Serbe në Kosovë a thua kur Prishtina dhe Tirana do të pregadisin ndonjë plan, platform a program për investim të ndihmojn shqiptarët në Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë.Obligim ka Serbia që të respektoj pakicën shqiptare në Serbi e jo ti diskriminoj.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...