Published On: 26 Korrik, 2016

Ky pushtet është duke na kthyer në një shoqëri primitive?!

Nga Skënder MULLIQI

Të gjithë jemi dëshmitarë të kohës së në shtetet demokratike jeta dhe standardi jetësor janë në  nivel të lartë, ku qytetarët kan mundësi  të mëdha që fëmijët e tyre ti edukojnë në qetësi, ku edhe  liria e veprimit bëhet ashtu  si i takon njeriut si qënje njerëzore më e përsosur që është. Faktorët  vendimtarë për zhvillimin e një vendi janë   pozita gjeografike, ekonomia dhe demokracia. Faktorët tjerë kultura, religjioni, karakteri i popullit janë natyrisht faktorët shtesë. Të gjitha këto kur të bashkohen vihen në funksion të nacionalizmit në kuptimin pozitiv dhe nacionalizmit në kuptimin negativ të fjalës. Nacionalizmi i matur është progresiv, zhvillon ekonominë, shkencën  dhe tekniologjinë, kulturën dhe sportin dhe shumë fusha të tjera.
Kurse theksimi i tepërt i nacionalizmit krijon jo durimin karshi nacionaliteteve tjera  mbrenda shtetit, ashtu edhe karshi fqinjëve. Ultranacionalistët apo nacionalizmi regresiv krijon urrejtje, krijon mbyllje në rrethin vicioz, dhe e dëmton shtetin në pikëpamje politike dhe ekonomike. Dihet së teprimi  i nacionalizmit krijon armiqë artificial, krijon hasmeri dhe urretje të tipit pushtues. Dihet së çka shkaktoi ultranacinalizmi i tërbuar serbë në hapësirat e ish –Jugosllavisë. Kjo krijesë artificiale ka pasur mundësi  edhe pa luftë të shpërbehet, por kështu nuk menduan  kreu ultranacionalist i Serbisë. Kjo urretje karshi popujve tjerë në ish Jugosllavi  rezultoi më një politikë  të tipit gjenocidial të Serbisë  mbi popujt tjerë. Viktimat  njerëzore dhe materjale të  ultranacionalizmit të tërbuar serbë ishin të mëdha. Një nacionalizem i tillë i shprehur nuk kërkon njerëz  demokratë, por  kërkon njerëz tipik diktator çfarë ishte Millosheviqi.

Kjo është një temë e cila kërkon  elaborim të veqantë, por ne të kthehemi te vendi ynë. Kosova pas shumë sakrificave arriti të bëhet shtet sovran dhe i lirë, por nuk është  liruar ende nga strukturat e njëmendësisë komuniste. Si Thaçi ashtu edhe Mustafa  u treguan se janë produkt i  kësaj mendësie, të cilët edhe pse nuk përkojnë  në  kohë, po përdorin logjikën  diktatoriale të sundimit me masën. Janë duke përdorur  metoda dehumanizuese  të cilat  metoda  po ua  ndalin  njerëzve të jetojnë mirë, dhe lirisht edhe të mendojnë. Veçmas që dy vite   kan  krijuar  një  situatë të acaruar politike dhe e kanë keqësuar edhe gjendjen    ekonomike. Problemet e mbrendshme shumë  të theksuara  bashkë me ngjarjet e njohura  në kuvend dhe   demontratat i   shfrytëzuan  për qëllime  të reja politike. Të gjithë  këto  po i bëjnë gjoja së po  rrezikohën  interesat  nacionale dhe  interesat  shtetërore të Kosovës. Nuk do të merresha me këtë  temë, po mos  të kishim edhe në këtë  fillim shekull punë më instalimin e një  regjimi më elemente  të  diktaturës.  Sa e sa marrveshje shtetërore janë bërë  më Serbinë dhe shumë pak për këto marrveshje  është njoftuar  opinioni i gjërë public.Edhe shumë pak janë zbatuar këto marrveshje  nga Serbia. Po mos të ishte instaluar logjika autokratike  nuk do të kishim edhe  gjithë këto keqpërdorime të pronës shtetërore, nuk do të kishim gjitha këto hajni , nuk do të kishim krim dhe korrupcion të niveleve aq të lartë. Mund të thëmi krejt në fund së ky pushtet më  këta liderë shtetëror janë duke na kthyer në një shoqëri primitive. Këta njerëz   më logjikë si  të  njerëzve që jëtojnë në shpella  nuk i duhën këtij  vendi dhe këtij popullit…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...