Published On: 19 Dhjetor, 2015

Kuvendi miraton amnistinë, 720 të burgosurit që do të përfitojnë

Komisioni i Ligjeve dhe Komisioni i Sigurisë kanë miratuar dje projektligjin për “dhënien e amnistisë”. Projektligji i Ministrisë së Drejtësisë synon që të lirojë nga gjendja e burgimit rreth 720 të dënuar për vepra të lehta, të cilët janë dënuar deri në 2 vite burg.

Në nismën e qeverisë parashikohet që amnistia të jetë për dënimet e formës së prerë të dhëna deri në 30 nëntor të vitit 2015.

“Sipas projektligjit përfitojnë amnisti: a) personat e dënuar me vendim gjyqësor të formës së prerë, me burgim deri në 2 vjet për dënime të dhëna deri në datën 30 nëntor 2015, pavarësisht nga koha e mbetur nga dënimi, me përjashtim të personave të dënuar për veprat penale, të parashikuara në nenin 5 të këtij ligji”, thuhet në ligj.

Amnistia do të aplikohet dhe për shtetasit e dënuar me gjobë, të dënuarat femra, që deri në moshën e hyrjes në fuqi të ligjit janë mbi 50 vjeç. “Personat e dënuar me burgim, të cilët, në kohën e kryerjes së veprës penale, kanë qenë baras ose nën moshën 18 vjeç, me përjashtim të atyre që janë dënuar për disa vepra penale të rënda”, thuhet në projektligj.

NUK PËRFITOJNË

Amnistia përjashton personat që kanë kryer krime ndaj njerëzimit, vrasje me dashje, krime seksuale, personat që përbëjnë rrezikshmëri të lartë shoqërore, shtetasit e dënuar për vepra penale ndaj fëmijëve apo familjes, trafikimi i qenieve njerëzore, si dhe krimet ekonomike, po ashtu dhe personat që janë dënuar për cenim të zgjedhjeve.

Nga amnistia do të përfitojnë një ulje të lehtë dhe shtetasit e dënuar për vepra penale ndaluese. Për gratë do të ketë një ulje të dënimit deri në 1.5 vjet, ndërkohë që për burrat 1 vit ulje dënimi.

QËNDRIMI

Ministri i Drejtësisë, Ylli Manjani, deklaroi dje se burgjet janë të mbipopulluara. Ai tha se janë rreth 830 shtetas të burgosur mbi kapacitetin që përballojnë burgjet vendase.

“Sistemi penitenciar ka një kapacitet prej 5484 personash. Aktualisht që flasim kemi 6314 persona në këto institucione. Pra, rreth 830 persona mbi kapacitetin e lejuar apo të mundshëm. Siç e shikoni, situata e mbipopullimit është shqetësuese. Në kushtet e mbipopullimit dhe respektimi i të drejtave të të dënuarve bëhet ende dhe më i vështirë. Numri i personave që mund të përfitojnë nga kjo amnisti, ne mendojmë se mund të jetë diku deri në 720, ndoshta pak më shumë”, tha dje Manjani.

PROPOZIMI

Deputetët e Partisë Socialiste, Xhemal Qefalia dhe Pirro Lutaj, kanë kërkuar që amnistia të prekë dhe personat që janë në ndjekje nga prokuroria për vepra të lehta. Por gjatë sqarimit të tij, ministri Manjani tha se nuk është ndërhyrë për këtë çështje për të mos krijuar abuzime nga prokuroria apo gjykata.

“Nuk kemi qenë mbështetës për ta shtrirë amnistinë edhe ndaj ndjekjes penale për arsyen e thjeshtë se ne kemi dashur të nxisim Prokurorinë dhe gjykatat që të gjykojnë shpejt dhe të mos përdorin lehtësitë ligjore që krijohen në mënyrë ad hoc për të justifikuar apo për të krijuar alibi eventuale për moszbatimin e ligjit”, tha ministri Manjani.

Nga ana tjetër, përfaqësuesit e opozitës thanë dje se amnistia duhet të prekë dhe shtetasit që janë dënuar për vjedhje energjie. “Ata persona që janë arrestuar se nuk kanë paguar dot faturën e energjisë, apo s’kanë bërë të mundur pagimin e energjisë dhe mbeten në burg. Ndërkohë që ne bëjmë amnistinë për vjedhësit, hajdutët e shtëpive, të bizneseve të makinave për gjitha kategoritë. Ne i amnistojmë këta, por ata të pamundur që janë viktima të pamundur për shkak të aksionit revolucionar të regjimit ne nuk i përjashtojmë nga amnistia, ne i lëmë të kalben në burg”, tha dje Halimi. Por propozimi i opozitës nuk u mor parasysh në Komisionin e Ligjeve.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...