Published On: 25 Maj, 2016

Kuvendi Komunal i Deçanit, Gjykata Kushtetuese e shkeli Kushtetutën për Manastirin (Video)

  • Komuna e Deçanit po mundohet gjithsesi të gjejë forma e mënyra për ta kundërshtuar vendimin e Gjykatës Kushtetuese, që ia njeh të drejtën e pronësisë Manastirit të Deçanit për 23 hektarë tokë, raporton KTV.

Për këtë arsye, ata edhe e kanë mbajtur të mërkurën një mbledhje të jashtëzakonshme, me të gjithë asamblistët e kësaj komune.

Këtu, si pozita, ashtu edhe opozita kanë thënë njëzëri se ky akt është i papranueshëm për ta.

Se përse është nxjerrë një vendim i tillë i organit më të lartë gjyqësor në vend, opozita po e akuzon udhëheqjen komunale të Deçanit. Andaj, edhe kjo mbledhje e jashtëzakonshme, për ta, është e paefektshme.

Kuvendi i Komunës së Deçanit në mbledhjen e jashtëzakonshme të dt, 25.05.2016, pas debatit të zhvilluar rreth të vetmes pikë të rendit të ditës rreth Vendimit të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës Nr. referencës 943/16 rreth pronës kontestimore të dy Ndërmarrjeve Shoqërore ,,Apiko’’ dhe ,,Iliria ‘’në Deçan, unanimisht nxjerrë këtë:

D E K L A R A T Ë
(kundërshtuese)

1. Me anë të së cilës vlerësojmë se Aktgjykimi i lartcekur është i pa pranueshëm dhe i kundërshtueshëm për institucionet e komunës së Deçanit dhe banorët e saj.

2. Aktgjykimi ka cënuar interesin e Ndërmarrjeve Shoqërore ,, Apiko’’ dhe,, Iliria’’ me ç’rast ka nëpërkëmbur kontributin e punëtorëve të këtyre ndërmarrjeve.

3. Vlerësojmë se aktgjykimi i tillë është në kundërshtim me tërë rendin juridik dhe realitetin e ri të krijuar në shtetin e Kosovës pas shpalljes së Pavarësisë.

4. Kërkojmë nga drejtoria për Gjeodezi dhe Kadastër në Deçan dhe Agjensioni Kadastral i Kosovës në Prishtinë që të mos e zbatojnë vendimin e Gjykatës Kushtetuese dhe aktgjykimet e Dhomës së Posaçme të Kosovës për qeshjet ç’ë lidhen me AKP-në të dt. 27.12.2012.

5. Si institucion, përfaqësues të qytetareve të komunës dhe mbrojtës të interesave të tyre çdo herë do të jemi në kundërshtim të Aktgjykimit politik, duke deklaruar njëkohësisht gatishmërinë tonë që të jemi palë të përfunduar në gjykim politik.

6. Propozojmë që ky aktgjykim të revokohet dhe të vihet jashtë fuçie, të rihapet rishqyrtimi gjyqësorë në të cilin trajtohen faktet në aspektin juridik të së drejtës materiale.

7. Të caktohet seanca dëgjimore, të shqyrtohen ankesat dhe kundërshtimet e paditësve ,, Iliria’’ dhe ,,Apiko’’ dhe ndërhyrëses komuna e Deçanit të parashtruara gjatë gjithë procedurës .

8. Të konstatohet që Ernest Tschopke ka bërë shkelje ligjore gjatë tërë procedurës duke lidhur marrëveshje-ujdi me Manastirin për faljen e pronave Manastirit të dy ndërmarrjeve ,,Apiko ‘’ dhe ,,Iliria’’.

9. Gjykata Kushtetuese e Republikës së Kosovës të lejoj Gjykatën Themelore në Pejë- dega në Deçan, që të procedoj me lëndën kontestuese sipas padive të ndërmarrjeve.
10. Të caktohet parimi juridik-amiks kus curia (fakti se me këtë aktgjykim shkelet e drejta e pronës private).

11. Duke shprehur konsideratën tonë për Manastirin e Deçanit si trashëgimi Kulturore Historike dhe institucion fetar, kërkojmë që të heqë dorë nga pretendimet e pandershme dhe të padrejta pronësore.

Kuvendi

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...