Published On: 1 Gusht, 2016

Kush na e solli tradhtinë në mesin tonë?

 
(Tradhtia e parë nuk shlyhet, por e keqja se ajo shkon si hallkat e zinxhirit duke u bërë shumë e shumë më e rëndë se ajo fillestarja (Milan Kundera).

Fahri Xharra
Një shkrim i posaçëm me mendime te ndryshme për atë që shihet në titull. Jemi njerëz të frustruar, jemi bashkëkohës të një kohe nëpër të cilën po lundrojmë pa e ditur të nesërmen. Kush na e solli këtë “dhuratë” të pasigurisë elementare fizke e financiare. A e kemi merituar?
Tradhtia lind me njeriun, ajo si duket edhe trashëgohet. Asaj i japin forcë shumë faktorë shoqëror, faktorë të cilët shpjegohen nga bashkëbiseduesit e mi.

Përderisa Valon Segaqi thotë: Tradhtinë nuk jua solla unë, atë e gjeta në mesin tuaj!“, Përparim Demi shkruan “Tradhtia lind nga egoizmi, smira, zilia, paaftësia, lakmia etj. Ideja është se kur njeriu shpirtvogël kërkon të ketë më tepër nga çka meriton, më tepër nga çka mundet, më tepër nga të tjerët, atëherë ai kërkon rrugët e pandershme për ti pasur. Me një fjalë tradhtia fillon nga karakteri i njeriut të dobët. Tradhtia në formën klasike duket si një fenomen njerëzor që shfaqet në kushte specifike të mjedisit ku ai ndodhet.
Në realitet karakteri i dobët nuk lind nga mjedisi, por nga vetë njeriu dhe zgjedhjet që ai bën në jetë. Shumë nga ata që bien në grackën e tradhtisë justifikohen se ishin të detyruar ta bëjnë pasi nuk kishin rrugë tjetër. Falls. Ata kanë nevojë për justifikim pasi e ndjejnë veten se kanë kryer diçka të ulët me pasoja negative për të tjerët, ndoshta dhe për një popull të tërë. Kështu ata bëjnë jetë të dyfishtë. Nga njëra anë në shoqëri paraqiten si njerëz të ndershëm kur vetë e dinë se nuk janë të tillë dhe kjo i mundon. Në raste kur tradhtia e tyre bëhet publike ata bëhen agresiv dhe akuzojnë të tjerët për atë që e kanë në vetvete. Kanë nevojë qenësore të mos jenë të vetëm në pandershmërinë e tyre, prandaj ndjehen mirë në një mjedis të korruptuar. Tradhtia gjithmonë bashkë rrugëton me përfitimin, i cili dhe është motivi i saj. Pra kur njeriu vendos te përfitoj diçka qe nuk i takon, atëherë kërkon rrugët e mundeshe për ta realizuar atë dhe shpesh rruga e tradhtisë është me e kollajshme, ndoshta dhe me e shpejta. Duke qene kështu, këta lloj njerëzish bëjnë ç’është e mundur te futen ne politikë pasi aty ka fushë te gjerë për përfitim dhe për tradhti te çdo forme. Ekziston shprehja se qe te merresh me politik duhet te jesh ” i hurit dhe i litarit” , pasi politika është “kurve”, pra te mos kesh karakter, te mos jesh i ndershëm, si rezultat te mos jesh i besueshëm. Ne një shoqëri normale këto koncepte nuk zëne vend, ato i gjejmë ne vende te prapambetura, ku sundon padrejtësia dhe dhuna. Shoqëria moderne perëndimore promovon te kundërtën, prandaj flitet për një shoqëri te vlerave. “

Të shohim se çka mendon Bajram Kabashi “Tradhtinë na e solli politika kuazi shtetërore e Kosovës se pas luftës me politikanet e saj te pa ngritur dhe te pa emancipuar, ashtu sikur edhe institucionet e brishta akademike te vendit, deri edhe ASHAKu. Tradhtinë, po ashtu na e solli kolona e peste agjenturore te Turqisë,vendeve arab-islamike e indirekt e direkt edhe te Serbisë e Rusisë. Tradhtinë na e sollën edhe politikat e verbra ne bisedimet me Serbinë për çështje te brendshme te Kosovës, duke e joshur një shtet tjetër qe te hyje brenda nesh dhe te ndaje territor për veten duke krijuar, kështu serra kanceroze qe sot a nesër synojnë ti shndërrojnë ne baza ushtarake te Serbisë ne Kosove. Tradhtinë na e solli falja antishqiptare te monumenteve kolosale kulturore/historike e religjioze ortodokse te Kosovës, te cilat, pa pritur u shndërruan ne te ashtuquajturat kishat dhe manastiret ortodokse serbe. Tradhtinë na e solli e po na e sjell përditë mungesa e propagandës kombëtare shqiptare ne Kosove, mungesa e propagandës shtetërore,kosovare ne vend. Tradhtinë na e solli xhamiizimi antishqiptar i Kosovës, ku prej dite nga xhamitë po na prodhohen shqipfolës, qe janë per një hap tjeter te gatshëm te shndërrohen ne pjese te miletit a umetit panislamik, te gatshëm per betejat ne favor te se ashtuquajturës çështje muslimane. Tradhtinë na e sollen te gjithe ata qe BIKun e shndërruan ne çështje te brendshme te Turqisë dhe te vendeve araboislamike. Tradhtinë na e solli pra një antishqiptarizëm i madh,aq i pranishëm ne vend, ezanet e pandërprera me altoparlant nga xhamitë qe po e shndërrojnë vendin tone Shqiptar ne një vend me zhurmë e dukje arabe…Prandaj, nëse duam te jemi te vetëdijshëm ashtu si na takon si Shqiptar se kombi ynë duhet te mbrohet Sot e Menjëherë, atëherë kërkohet një ngritje e fuqishme kulturore kombëtare shqiptare ne mbrojtje te shqiptarizmit dhe për te mos e lejuar me tej kalbjen e ndërgjegjes kombëtare shqiptare,te kulturës,traditave,dokeve e zakoneve shqiptare…” Nuk di sa pajtoheni me Bajramin, unë po.
Nikollë Ujka e ka edhe ai mendimin e tij “Tradhtinë na e solli dhe e mbolli armiku, inadi dhe injoranca po e mbajnë te gjalle ete forte. Udhëheqsia betohet për popull e mundohet veç për veti. Populli i shkret ka humbe besimin ne atë toke te bekuar qe lindi e rriti banat dhe gjyshet tona,dhe po peshon se i cili armike ashte ma i madhe dhe ma i forte. Plaste tupani i propagandës tradhtare.!
Petrit Demo është më preciz , thotë se tradhtia është e inxhinjeruar me inxhinjeret social te përgatitur ne planet e tyre antishqiptare
Frederik Jani i sheh rrënjët e tradhtisë të ngulura shumë herët në ne “Nëse flitet sot për tradhti atëherë puna per mbjelljen e saj është mjaft e hershme dhe nëse pranojmë se tradhtia ka ekzistuar dhe para 100 vjetësh atëherë rrënjët e saja janë edhe me te hershme akoma . “ “Një komb është i fortë kur ka tradita , zakone dhe besim religjioni te njëjte . Çdo shtese religjioni dhe nëse është ne te njëjtin drejtim jep një rezultante vektoriale ( besimet janë lëvizje te drejtuara prandaj si vlere fizike mund te trajtohen si vektorë ) me te vogël se shuma e absolute e këtyre vektorëve . Ne rastin e shtesës se një besimi fetar ne kahje te kundërt me besimin ekzistues rezultantja vektoriale matet si diference e vektorëve . Masa e një vektori është vlera e ndjekësve te një lloj besimi . “ …”Produkt i këtij investimi pesëshekullor është dhe grithë mos dakortesia me veprimet e qeveritareve te këtyre viteve te fundit . Ata nuk linden papritur te tille . Mbi ta është investuar për te prodhuar politike te tille përçarëse dhe sunduese . .. Mpirja trunore vazhdon fatkeqësisht . ( nga Frederik Jani )
Boro Zotaj : “ nuk e di , por pyetja nuk shtrohet drejt ….. sepse është pune dreqi , kur gjerat e kombit e vendit tone nuk shkojnë mire , menjëherë e kemi te thjesht te shprehemi se kemi tradhti e tradhtar…… por me qe jemi tek tradhtaret mendoj se patjetër qe kemi tradhtar , ata janë historikisht me ne te lëne nga pushtuesit , ata janë midis nesh e për dreq punojnë dhe manipulojnë këdo qe dëshpërimin e tyre e lidhin me keqadministrim shtetëror te vendit dhe kontingjent i tyre bëhen edhe ajo pjese e cila për interesa personale bashkëpunon kundër vendit…. ne ketë periudhe te kombit tone qe mazhoranca jone kërkon me nxitim ti bashkohemi perëndimit qe na ka munguar , shikohet një lëvizje e fuqishme fetare qe kërkon me fanatizëm rikthimin ne shekullin e kaluar ….. padyshim sot këta mund te konsiderohen me tradhtaret e me te rrezikshmit…. e për dreqin tone lufta me ta duhet te jete e menjëhershme , me kurajë e kujtdo shqiptari qe i dhimbset vendi , kjo lufte do te jete e gjate …. shume e gjate…. ne nuk duhet ta nënvleftësojmë “
Agron Bytyçi : “mendimi ime është se problemi ka filluar tek ne qe nuk ishim te lidhur mirë me njeri tjetrin atëherë çfarë ndodh këtu… domethënë fajtor për çdo gjë jemi vet kështu mendoj unë “

Ja si mendon David Deti Çelo : ”Lirinë nuk jua solla unë atë e gjeta midis jush tha i madhi Skenderbe….Tashti te vimë tek tradhtia ,qe për mendimin tim është e lidhur po nga ata njerëz , por qe transformohen ne tradhtare aty ku hyn paraja e fituar pa zor dhe te mirat materiale ….Ata qe për interesa te ngushta e meskine për hir te parëse armikut i thonë vëlla padishahut i thonë baba, e figurave te ndritura i transformojnë ne hiç …Tradhtinë nuk e solli askush ,,?!!!JJOOO atë e sjell dikush nëpërmjet imponimit e ky dikush është trekëndëshi turkoserbogrek qe nëpërmjet fesë e pagesave te majme për kokat tradhtare, te injektoje e te imponoje nëpërmjet errësirës se INJORANCES, tradhtare te vegjël qe pa dëshirën e tyre indoktrinohen e bëjnë shpërlaje truri ne objektet e kultit përreth qe mos me u qa i kemi me shumicë … Tradhtinë e kemi mes nesh dhe e kemi pasur dhe me pare ,e ja kemi treguar vendin gjate historisë; Tradhtaret nuk i hynë ne sy as edhe padroneve qe i ushqejnë Ata përfundojnë ne kerrma pa varr e ATDHE
Edhe unë pajtohem me Lis Bukurocen “ Tradhtinë nuk e solli askush. E gjeten në brendinë tonë…”

Fahri Xharra,01.08.16 Gjakovë

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Z.F.Xharra,lakimi i termit TRADHETI me karambolet e manierat tuaja poetike-filozofike
    kete mengjes ne fillim gushti me solli nje kenaqesi shpirterore.
    Ju faleminderit dhe suksese ne beletristiken tuaj. 03/08/2016

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...