Published On: 7 Shkurt, 2016

“Kush jemi ne shqiptarët?”

 

Nga Valeria Dedaj

 

“Ne jemi një popull i kontrasteve. Kontrastet ekzistojnë dhe brenda karakterit tonë individual. Ne jemi te rezervuar, por individualistë, bujarë, por vuajmë nga kotësia, mikpritës, por edhe hakmarrës, e mbajmë fjalën, por jemi edhe dyshues, mund të shkojmë deri në fund të botës, por nuk duam t’ia dimë çfarë bëhet pas gardhit të shtëpisë sonë, jemi trima, por në betejat që i zgjedh vetë secili nga ne”. Kështu e përmbledh tiparin e bashkëkombasit të vet studiuesi, botuesi dhe shkrimtari, Ndriçim Kulla, në librin e vet të botuar së fundi “Kush jemi ne shqiptarët?”. Z. Kulla libri që ka për autor juve “Kush jemi ne shqiptarët” është i pari në llojin e vet i botuar nga një shqipar. Cili është qëllimi i krijimit dhe botimit të kërij libri? Për t’ ju përgjigjur pyetjes “Kush janë shqiptarët”, veçanërisht dy shekujt e fundit, jo pak autorë të huaj kanë shkruar libra me këtë temë. Disa prej tyre janë nisur me qëllimin për të hulumtuar vërtet se cilët janë shqiptarët, me ndershmëri shkencore. Të tjerët janë nisur me tendencën keqdashëse për t’ i denigruar shqiptarët. Më korrektët janë ata që i kanë njohur nga afër shqiptarët. Shumica e këtyre kanë shprehur në mënyrë të balancuar anët e mira dhe të këqija të shqiptarëve. Asnjë i huaj nuk e ka shtruar këtë çështje duke pasur paraprakisht një tendencë proshqiptare. Ata të huaj të cilët janë bërë dashamirës të shqiptarëve, i kanë përkitur fillimisht grupit të atyre të cilët kanë udhëtuar në Shqipëri, ose iu ka ndodhur të merren me studimin e çështjeve të ndryshme shqiptare dhe kështu janë bërë dashamirës të Shqipërisë. Disa nga udhëtarët dhe autorë të huaj të cilët kanë provuar t’i përgjigjen pyetjes “Kush janë shqiptarët?” jo rrallë, duke përfituar nga fakti që Shqipëria ishte pothuajse e panjohur për europianët, dhe sidoqoftë njihej shumë më pak se çdo vend tjetër i Europës, duke dashur të tregojnë se kanë kaluar nëpër një aventurë të madhe duke udhëtuar dhe qëndruar në Shqipëri, i kanë paraqitur shqiptarët si barbarë shumë të rrezikshëm për të huajt dhe vendin e tyre si shumë barbar . Por disa udhëtarë të tjerë kanë bërë një portretizim lapidar të shqiptarëve dhe Shqipërisë, duke përmendur me entusiazëm anët e mira të tyre, por pa harruar të këqijat. Dhe qëllimi im është që nëpërmjet këtij libri t’i ofroj individit të sotëm shqiptar një literaturë për vehten e tij. Shqipëria është një vend i vështirë për t’ u qeverisur, së cilës i duhet të përballojë ndarjet e thella në planin gjuhësor (dialekti gegë dhe ai toskë, përkatësisht në Veri dhe Jug të Shkumbinit thonë disa nga këta visitorë të huaj Një nga rilindasit më të mëdhenj shqiptarë në librin e tij “Këndonjëtorja”, që ishte një tekst për fëmijet e shkollave, në pjesën “Istori e Shqipërisë dhe e Shqipëtarëvet”, e shikon ndarjen mes Toskërisë dhe Gegërisë si ndarjen mes zonave të mëdha të Ilirisë së Lashtë, që sipas tij ishin tre: Toskëria, Gegëria dhe Maqedonia. Sipas Naim Frashërit, nga këto tre krahina dolën tre mbretëri të lashta. “Shqipërija në kohërat e vjetëra qeverisej herë me pleqësi, herë me mbretëri. Mbretërit e Shqipërisë shumë herë ndaheshinë më tri: të Maqedhonisë, të Toskërisë dhe të Gegërisë. Nga mbretërit e Maqedhonisë më me emër është Aleksandr’ i Math që ka mbretëruarë mi gjith’ afëro faqet të dheut që dihej aherë. Nga mbretërit e Toskërisë ka qënë Pirrua i Math, me shumë emërë, që ka mundurë romasitë. Nga mbretërit’ e Gegërisë më me emërë është mbretëresha Tefta dhe Gençoja që kanë lëftuarë burrërisht me romasitë”. Sipas kësaj teze, trevat e sotme toske dhe gege, në të dy anët e kufirit shtetëror, nuk janë gjë tjetër veçse mbetjet e këtyre tre mbretërive të lashta. Nuk marr përsipër të shprehem për vërtetësinë ose jo të kësaj teze, sidomos sa i përket Maqedonisë (në atë kohë Maqedonia nuk kishte popullsi sllave), por ajo që bie në sy janë lidhjet e shumta martesore mes familjeve mbretërore të këtyre mbretërive. Nëqoftëse ia njohim urtësinë sovranit, domethënë popullit, atëherë sovrani tosk ka treguar një mençuri të madhe duke mos e refuzuar një lider geg, ashtu siç mund të thuhet e njëjta gjë edhe për sovranin geg, sa iu përket liderëve me origjinë toske. Të dy vëllezërit sovranë, ai tosk dhe ai geg, i kanë dhënë me këtë një mësim të mirë elitës politike, e cila e shikon politikën si konflikt të pandërprerë. Me këtë dy vëllezërit sovranë, ai tosk dhe ai geg, i kanë dhënë në mënyrën e tyre përgjigje pyetjes “Kush jemi ne shqiptarët?” Ne jemi toskë dhe gegë, që përbën një larmi vlerash të ndryshme, gjuhësore, etnografike (veshje, zakone, art), domethënë një pasuri kulturore. Ne jemi shqiptarë, pastaj toskë dhe gegë. Pastaj, për t’iu përgjigjur edhe atyre studiuesve që gjejnë dhe një ndarje racore mes shqiptarëve, ndërmjet nesh shqiptarëve toskë dhe gegë ka edhe të gjatë dhe të shkurtër, biondë dhe zeshkanë, të hollë dhe të trashë, kokërrumbullakët, kokëgjatë dhe kokëgjerë, të zgjuar dhe budallenj, gjeni dhe mediokër, të mençur dhe të çmendur, me zë të trashë dhe me zë të hollë, të bukur dhe të shëmtuar. Nëse për këtë arsye përbëjmë dy raca, atëherë nuk ka asnjë komb në Europë që t’ i përkasë një race të vetme, se të tillë gjen kudo. Ju thoni se shoqëria është si bashkësia e mjegullt përtej familjes dhe farefisit në jetën e shqiptarit. Si duhet kuptuar kjo? Për shqiptarin e mësuar me një traditë të socializimit vetëm në nivel fisnor dhe lokal, atë të familjes, fisit, bajrakut, fshatit, krahinës, ka qenë e vështirë që ta shohë veten si pjesë të një bashkësie më të gjerë, që është shoqëria si bashkësi e njerëzve brenda një shteti, të cilët kanë kauza të përbashkëta pre të cilave nuk përfiton drejtpërdrejt familja ose fisi tyre. Shqiptari, si në veri ashtu dhe në jug, ishte mësuar historikisht që, edhe kur ndërmerrte veprime të përbashkëta me njerëz të fiseve të tjerë, të bajraqeve të tjerë, apo të krahinës së tij, jashtë fshatit, apo lagjes së qytetit, me njerëz të krahinave të tjera, ta bënte këtë për të shmangur një të keqe që prekte drejtpërdrejt familjen, fisin, fshatin, mëhallën, atë vetë si pjesëtar të tyre. Natyrisht që familja është e rëndësishme dhe e çmuar në të gjithë botën, por në këtë rast problemi është se te shqiptarët, historikisht, familja e zgjeruar patriarkale dhe fisi, kanë marrë gjithë përkushtimin e individit, duke mos lënë pothuajse fare hapësirë për një ideal që individi e ndaj me pjesën tjetër të bashkësisë jashtë familjes dhe fisit. Kështu që individi ka qenë i angazhuar në nisma shoqërore jashtë familjes dhe fisit, jo sipas vullnetit të tij të lirë, por varësisht qëndrimit të të parit të familjes ose të fisit. Ismail Qemali e kishte të qartë se pa u kapërcyer kjo fazë e shoqërisë fisnore, shteti që ai themeloi nuk kishte shans që të zhvillohej si një shtet europian. Cili është përfundimi i juaj në këtë libër, kush janë shqiptarët? Ne jemi nga europianët më të lashtë, kemi qënë mbrojtës të Europës, jemi shkëputur me dhunë prej saj, jemi rikthyer në Europë, kemi humbur diçka në shekuj nga europianizmi ynë, por pastaj e kemi rigjeneruar ashtu siç rigjenerohet një plagë. Kur u shkëputëm me dhunë nga Europa i fshehëm në gji veglat e ndërtimit të shpirtit europian, që i morëm nga tryeza e Rilindjes Europiane, ku ishim pjestarë me karrigen tonë në kohën e Skënderbeut. Me këto vegla improvizuam diçka të re, një shpikje tonën, harmoninë dhe tolerancën mes katër feve, a ndoshta pesë apo gjashtë, nëse do të shtojmë sot edhe hebrenjtë e Shqipërisë që janë ringjallur si komunitet dhe protestantët. Ne jemi një popull i kontrasteve. Kontrastet ekzistojnë dhe brenda karakterit tonë individual. Ne jemi te rezervuar, por individualistë, bujarë, por vuajmë nga kotësia, mikpritës, por edhe hakmarrës, e mbajmë fjalën, por jemi edhe dyshues, mund të shkojmë deri në fund të botës, por nuk duam t’ia dimë çfarë bëhet pas gardhit të shtëpisë sonë, jemi trima, por në betejat që i zgjedh vetë secili nga ne. Individualizmi shqiptar, destruktiv Çfarë është individualizmi denstruktiv shqiptar që ju trajtoni në libër? Individualizmi shqiptar historikisht ka qenë dhe është individualizëm destruktiv, individualizëm asocial, që refuzon integrimin në shoqëri, përtej një niveli minimal fisnor. Historikisht është një individualizëm që realisht nuk pranon mbi krye një autoritet të vërtetë qendror. Faik Konica ka thënë se pa njohur këtë veçori të shqiptarëve që është individualizmi i tyre, historia e tyre mbetet një mister për atë që kërkon ta njohë atë. Por Konica nxitohet kur thotë se vëzhguesit e huaj nuk e kanë vënë re individualizmin e shqiptarëve. Vërejtja e Konicës se të huajt nuk kanë vënë re individualizmin shqiptar do të ishte e drejtë nëqoftëse do të thuhej se këta të huaj nuk e kanë përdorur fjalën “individualizëm”. Sepse, në fakt shumë vëzhgues të huaj, ku disa prej tyre i kam cituar më lart në këtë libër e kanë vënë re dhe e kanë përshkruar natyrën individualiste të shqiptarëve, megjithëse nuk e kanë përdorur fjalën “individualizëm”. Ndoshta kjo ka ardhur për arsye se ata kanë qenë në dilemë nëse vërtet ishte kjo fjala e përshtatshme, për të përshkruar këtë dukuri të natyrës së shqiptarit. Vetë fjala “individualizëm” ishte akoma e re në kohën që shkruante Konica, dhe nuk kishte veçse pak më shumë se një shekull që ishte përdorur për herë të parë, megjithëse dukuria që ajo shpreh është e vjetër sa njerëzimi.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...