Published On: 5 Shkurt, 2016

Kush ishte ministri Mbrojtjes Ahmet Krasniqi

 • Tre miqve, tri gjeneratave në tri luftëra, në tri shtete, kundër shkaut!
 • Kushtuar Ministrit të Luftës, ushtarakut, Kolonel Ahmet Krasniqit, Axhës, Aziz dhe vjehrrit tim Qerimit, në shenjë nderimi dhe respekti.

 

Shkruan: Sinan Kastrati

 

Biografia e Ahmet Krasniqit, shkurtimisht

 

Si e njoha Ahmet Krasniqin?

Takimin e parë me Ahmet Krasniqin e kam pasur në korrik të vitit 1982, në odën e Qerim Shabanit në Zhilivodë.

Me Ahmetin u takova te Qerimi, vjehrri im, baba i gruas time- Nexhës. Ishte një ditë e fundkorrikut të vitit 1982. Dielli përcëllonte. Qerimi e kishte rendin (radhën) e të fshimeve të grurit. Ishte Dita e Lamës ose siç quhet ndryshe: Të Fshimet, Lamtë. Atë ditë te Qerimi kishte ardh me fshi maqina, një Dresh i madh i Xhemajlit, djalit të Mixhës Musë, kushëri i afërm nga Zhilivoda. Të Fshimet siç i quajnë ana e Dukagjinit, është muaji korrik, koha kur korren (“Korr-ik”, muaji i të korrr-nave) elbi, gruri, tërshëra… thekra.

Unë (Sinani), Shefqeti dhe Ahmeti i bajtëm thasët me grurë dhe e mbushëm hambarin e Qerimit plotë me grurë (drithë). Pasi hëngrëm darkë, ”Darkën e Lamës”, ndejtëm gjithë natën me Ahmetin, Shefqetin, (nëse nuk gaboj ishte edhe Isuf Gjoshi, dhëndër i Qerimit dhe baxhanaku im nga Sankovci i Drenicës, me banim në Prishtinë. Biseduam gjithë natën, deri në ferk të sabahit. Atë kohë, Behxheti vëllai më i vogël dhe i vetmi i Ahmetit ishte në burg, në Mitrovicë e më vonë në Dubravë të Istogut).

Ahmeti ishte major dhe punonte si profesor në Akademinë Ushtarake në Beograd, gjinia e Këmbësorisë, por pasi burgoset Beha, Ahmetin e largojnë nga Beogradi…. Ahmeti ishte i gjatë e i hollë dhe kishte një trup atleti. Të habiste me gjuhën e pasur, të pastër e figurative. Të linte gojëhapur kur fliste. Nuk linte vend për dyshim. Ishte shumë i thjeshtë e tepër i arsyeshëm. Dallohej nga të tjerët për modesti në të folur, në ndejë e punë, në sjellje e qëndrime. Kishte dëshirë të takohej me të gjithë moshatarët e vet të kohës së fëmijërisë e të rinisë së hershme… me fshatarë. Po e përmend Rrustën e Mixhës Smajl, një ish kohanik i Ahmetit, i cili i thoshte Ahmetit:

-Ahmet, ti je Kapetan e unë jam Major!

-Ani bre Rrustë përgjigjej me shaka e pa të keq Ahmeti.

Pra, Ahmeti ishte i thjeshtë, njeri i tokës, nuk ishte mendjemadh.

Dëshira e Ahmetit ka qenë që të kthehet në Kosovë e të jetoj në Prizren.

Rruga e mërgimit, rrugë e pa kthim.

Pas zgjedhjeve parlamentare e të atyre presidenciale që u mbajtën më 24 maj 1992 e ku edhe unë isha kandidat për deputet të Kuvendit të Kosovës, një muaj më vonë, më 22 qershor të vitit 1992, unë bashke me familjen (gruan, Nexhën) dhe tre fëmijët: (dy vajzat) Mimozën, Entelën dhe (djalin) Nëntorin kishim vendos që të migrojmë.

Nuk kishim kurrfarë mundësie tjetër që të jetojmë në Kosovë. Të dytë punonim në arsim dhe merrnim nga 50 D. MARKA, afërsisht ndërsa qiranë mujore e paguanim nga 75 D.Marka, në Vushtrri, te Beqir Dumnica, afër Izet Xhakës.

Nuk ishim të sigurt se ku do të shkojmë, në Suedi, Norvegji, Danimarkë apo dikund tjetër.

Nuk dija asgjë, përveç se në Shqipëri nuk kisha qenë askund tjetër, prandaj më dukej vehtja sikur me e pas një thes në krye, qorras, kur i humbnin macat, i futnin në thes që mos ta shohin rrugën e të kthehen. Dhe përveç mërzisë dhe mallit, kisha edhe një përgjegjësi për familjen: Ku do të shkoja, si do të gjindesha, qysh do të jetoja me gruan e tre fëmijët?

Suedinë e zgjodha që të shkojë pasi aty ishte edhe Xhevat Mustafë Durmishi, mjek, ish shok i gjeneratës në studime dhe baxhanaku i im. (Nexha dhe Naxha, ose Nexhmia e Naxhia janë motra). ndër njerëzit më besnik që kam njohur.

Shefqet Qerim Krasniqi nga Zhilivoda, vëllai më i madh i gruas, bashkë me Ibush Bislim Bequkun na përcollën deri në stacionin e autobusëve në Prishtinë. Nga Prishtina udhëtuam për në Shkup, me autobus të Kosovatransit. Nga Shkupi udhëtuam me një autobus tjetër për Bullgari, Rumani, Hungari, Çekosllovaki dhe Poloni. Në Poloni, nga qyteti  i njohur i Solidarnostit të Leh Valensës, GDANSK, me anije udhëtuam për në Ystad, qytet në Suedi, ku edhe kërkuam strehim (nëpër Östersjön që do të thotë Liqeni i Lindjes.  Në shqipe i themi Deti Baltik).

Kur u ndamë, të gjithë u mërzitëm dhe qanim, sidomos gruaja që kishte lënë nënën plakë, me një këmbë mbi dhe (tokë) e një në vorr.

Shefqeti më bëri shenjë që të largohem pak anash e me zë të ngadaltë më tha: “Në Shkup keni me u takua me Ahmet Krasniqin”! Ahmeti kishte ikur nga ish armata jugosllave.

 

Biografi e shkurtër e Ahmetit

 

Në Janar të vitit 1948 e gjithë familja e  Aziz Zhilivodës ishte në burg, në Vushtrri. Bashkë me ta ishte edhe Baba i Ahmetit, Hajrizi, gruaja e ti, Zyhria dhe familja e ngushtë, komplet e Azizit si dhe Qerkini, Qerimi e Jakupi, Halla Zejni, gruaja e Qerkinit etj. Pakë orë para se me lind Ahmeti, Zyhrinë, nënën e Ahmetin e kanë lëshuar nga burgu që të shkoj në shtëpi të babës, në Breznicë e të lind.

Thuhet se vëllezërit e Zyhrisë kanë bërë përpjekje të jashtëzakonshme që motra e tyre të mos lind në burg.

Ahmeti  ishte fëmiu i parë, djali i parë e gëzimi i parë.

Më 15 janar 1948, u lind Ahmet Krasniqi, nga Zhilivoda rrugës për te baba apo në oborr të babës, te Sadik Krasniqi, në Breznicë. Pas dy apo tre muajve i vdiq nëna e Ahmeti mbeti jetim.

Atë e rriti gjyshja, Halla Sherife dhe gruaja e Aziz Zhilivodës, Hida (Shehidja). Ahmeti lindi në Breznicë, te dajat e vetë, çka nuk ishte adet që bija të lind te prindërit por me një pushtet çfarë ishte ai serb, nuk pritej më mirë.

Shkollën tetëklasëshe, Ahmeti e kryen në vendlindje kurse atë të mesme, teknike në Prishtinë. Viti 1968 e gjen ndër demonstruesit kryesor në Prishtinë i cili dallohet për veprimtari patriotike, si bashkëpunëtor i atdhetarit më të madh që ka pasur Kosova, në 100 vjetët e shekullit të kaluar, Metush KRASNIQI i fshatit Dajkoc të Kamenicës.

Ahmeti, regjistrohet në Akademinë Ushtarake të Këmbësorisënë Beograd, më 1969-1973.

Pasi e kreu Akademinë Ushtarake, oficeri i ri shqiptar, thotë S. Zogaj, Ahmet Krasniqi, i vazhdon studimet në Akademinë Komanduese të Shtabit Komandues (1981-1983). Karrierën ushtarake e fillon në Zagreb, pastaj në Gospiq, si komandant ku edhe e zë lufta serbo-kroate … .

”Si njohës i mirë i historisë, i realitetit të kohës, i përbërjes dhe mënyrës së funksionimit të federatës jugosllave, eksperti ushtarak, Kolonel Ahmet Krasniqi, i kishte plotësisht të qarta qëllimet e luftës së nxitur nga hegjemonizmi serbosllav, prandaj, në rastin e parë që i krijohet mundësia e ikjes, dezerton nga radhët e APJ-së dhe vihet në anën e luftës kroate, së cilës i bën shërbime të larta e shumë të dobishme, çfarë nuk kishin mundur t’ia bënin as institucionet ushtarake kroate. Mirëpo, puna dhe mundi i tij i jashtëzakonshëm, jo vetëm që nuk i vlerësohen, por për çmohen dhe përbuzen deri në denigrim të plotë nga ana kroate, që pasi kryen punën e vet, ia kthen shpinën dhe e le në pamëshirën e armiqve serbë, të cilët e hetojnë aktivitetin pro-kroat të Kolonelit Krasniqi, prandaj e burgosin, me akuzën për “Rrënimin e fuqisë mbrojtëse të Forcave të Armatosura të RSFJ-së”! (S. Zogaj). Më 21 shtator 1998, vritet në Tiranë”. Për më shumë lexo: ”BIOOGRAFIA E SHKURTER E KOLONEL AHMET KRASNIQIT,” Skender Zogaj 28. Februar 201 (ky është linku): https://de-de.facebook.com/permalink.php story_fbid=904634906242956&id=116519628387825

 

Bisedat me telefon nga Rovinji

Para se të emërohej Ministër e të vinte në Shqipëri (me 1998), Ahmeti jetonte në Rovinj me familje, në kushte shume të vështira, ndonëse nuk ankohej. Punonte punë krahu. Në  treg, në një tezgë të vogël shiste peme, perime. Ndodhte që kur e thirrja në telefon, gruaja ose fëmijët i bënin zë e ai vraponte me të shpejtë që të mos harxhoja më shumë! Pra, ishte maksimalisht i vëmendshëm. Më duket se edhe sot po e dëgjoj zhurmën e shkallëve që zbriste, ose të ramët e makinës së shkrimit “Unis”, kur qëllonte duke shkruar. Por, në vitet që pasuan, Ahmeti e shtoi aktivitetin e tij.

Ahmet Krasniqi, si ministër i parë i luftës, në  mes të Marsit 1998,  më thirri nga Zvicra. (Duhet shtuar edhe këtë se Ahmeti, kur bisedoja më te në telefon, në Pranverën e  Verën vitit të fundit të jetës, deri sa është vrarë, më 21 shtator1998, në fund të bisedës më thoshte: “Dhanerr, atje ku do të jam unë, do të jesh edhe ti”!.

Miku im i paharrueshëm, pushofsh i qetë, nuk e mbajte fjalën që ma pate dhënë mua, prandaj po të kujtoj fjalët e një kënge popullore:

“Ku e ke besën që ma ke dhane

M’thojshe jam, trim, azgan

Gjylja e topit s’mund me m’zan

Plumbi i pushkës shenj s’ma ban

Kur ta ndiej thojshe zanin tand

Edhe i dekun n’vorr me kan

Menjëherë do`t çohna n’kambë

Dheun e drrasat i gjuej me n`janë” (Baladë).

Ishte hera e parë që si ministër më thirri në telefon, nga Zvicra. Ishte në banesën e Ismet Lush Tahirajt nga fshati Beleg i Deçanit. Më pati thirr nga telefoni i tij e me tha: “Dhanërr, thirre Milazim Krasniqin në Prishtinë dhe pyete a e kam përkrahjen e LDK-së si Ministër dhe thuaj Milazimit le t’i thotë Agim Krasniqit (nga Vll. Drenovci, ish kapiten i APJ-së) që të vijë deri në Tiranë e të flasim!”! Milazimi ishte shok imi i gjeneratës në studime, njeri shumë besnik dhe i ndershëm dhe i një familje bujare, tash profesor universiteti. Në vitin 2000 kur shkova për herë të parë në Kosovë, pas tetë vjetëve, shkova edhe te Milazimi në Prishtinë, si gjithherë. Milazimi më tregoi se me Kolonel Ahmet Krasniqin ishte takuar në Tiranë, në maj 1998, ku kishte qenë në një tubim, i ftuar nga Akademia e Shkencave dhe e Arteve të Shqipërisë. Më tregoi se kishin biseduar bukur gjatë, por e theksoi se të dytë kishin qenë të rezervuar, por se i kishte premtuar Ahmetit që do ta njoftonte presidentin Rugova dhe do ta përcillte mesazhin për Agim Krasniqin, gjë që e kishte bërë. Por pasi që unë dëshiroja të dija më shumë për bisedat që kishte pasur Milazimi me Ibrahim Rugovën dhe Agim Krasniqin, ia dërgova një letër dhe kërkova nga ai më shumë hollësi për ato biseda e takime që kishte pasur Milazimi me kolonel Krasniqin, Rugovën dhe Agimin. Në një letër që ma dërgoi më vonë Milazimi, si përgjigje, veç të tjerash më shkruante:

“I nderuar Sinan,

Veç vazhdo e shkruaji kujtimet e tua kështu, sepse e kanë vlerën e vet. Me kohë bëhen si dokument.

Këtu po të jap disa të dhëna për saktësim: Në atë kohë kam qenë redaktor përgjegjës i gazetës “Bota Sot” në redaksinë në Prishtinë dhe sekretar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës. Ndërsa, në parti kam qenë anëtar i Këshillit të Përgjithshëm dhe shef i Sektorit informimit në kryesinë e LDK-së (zëdhënës i saj.)

Bisedën me Agimin dhe me Rugovën i kam bërë pas takimit me Ahmetin Krasniqin në Tiranë. Ai takim imi me Ahmetin ka ndodhur në maj 1998. Sapo jam kthyer i kam kontaktuar edhe Agimin edhe Ibrahimin. Agimi më ka thënë saktësisht ashtu, siç ke thënë ti Sinan, ndërsa Ibrahimi më pati dëgjuar dhe më tha që Bujar Bukoshi i kishte dalë dore e ia kishe marrë edhe kuletën. Pra, nuk kishte qëndrim të qartë, më saktë tregonte se ishte i pafuqishëm për ta kontrolluar Bukoshin dhe qeverinë e tij. Në përgjithësi LDK-ja në atë kohë ka qenë në konflikt me Bukoshin dhe faktikisht e distancuar prej qeverisë së tij.

Të uroj shëndet e gjithë të mirat, shoqi jem!”

Milazimi, 2015-03-27   

 1. S. Azizi ka ndenjur në fshatin tonë shumë, sepse e ka pasur motrën të martuar në Breznicë për Ajetin e Bekoviqe. Nëna ime ka qenë ndrikulla e fëmijëve të tyre dhe kemi pasur shumë miqësi me ta. Ajeti ka qenë burrë shumë i fortë, e kanë torturuar shumë po nuk e ka treguar kurrë Azizin. Tregonin se ka pasur raste kur Azizi ka qenë i futur në bunar, ku kishte krijuar njëfarë shtone a shpelle! Nga tregimet që kam dëgjuar si fëmijë për Azizin, mund të bëhet një libër i veçantë, aq i gjallë ka qenë kujtimi për të në fshatin tonë. Hajdini di shumë për të. (Hajdini është vëllai i madh i Milazimit, shën. i aut.) Bile kur pati shkuar në Shqipëri në vitin 1972, e ka pasë sjellë një foto i përqafuar me Azizin, sepse ia kishte kërkuar atë foto duke e përqafuar Azizin, e motra e Azizit. Sa e di, e kanë pasë intervistuar në SPB për atë foto Hajdinin. Vijon / Shqiptari.eu

 

*Copëza të shkëputura kujtimesh nga Ditari im

 

 

 
Displaying 5 Comments
Have Your Say
 1. galani thotë:

  Ne ne shum raste historike kemi bo vetvrasje per at jem ktu ku jem.Sa investim i duhet nji shteti,populli per me pas nji ushtarak si ahmet krasniqi.Po nuk perjashtohet mundesija qe sjan te perziera strukturat kriminale te kosoves qe sot ndoshta jan edhe ne poste te ndryshme politike qe kja asht vetvrasja eradhes (po deri kur mor kshtu)

  Përgjigjiuni
  Pelqej(6) Nuk Pelqej(0)
 2. Mal Uka thotë:

  Kolonel Ahmet Krasniqit

  Na e thrisnim shqiperine Nane
  Pa rezerve me shume dashni
  U mashtruem e na duel zane
  Bani nana shume tradheti!

  Kolonelit kosovar
  shume mas shpine i ponove
  Me pengesa hiq pa nale
  Naten nterrr shpirtin ia more

  Keshtu kosoven e pervlove
  Argat serbit mire iu bane
  Uck-en e sakatove
  Ndate ushtrine ne fraksione

  Koloneli se ka mendue
  Qe shqiprija i bjen egjel
  Ka lype qare me i ndihmu
  Ju tradhtar punuet ne terr

  Ju tradhtar qe kini emen
  Kurr ferkemt smundni me i mlu
  Kolonelit ia kerkojme gjakun
  Me drejtesi kem pune me ju

  Kolonel pusho rahat
  Emnin ne zemra ta kem shkru
  Krenari nbreza shqipetari
  asnjeher skem me te harru

  Përgjigjiuni
  Pelqej(21) Nuk Pelqej(0)
  • Thaqi / Gjakova thotë:

   Mirëmëngjesi I nderuari mik Mal Uka. Së pari, si gjithnjë, t`përgëzoi për këto rreshta të plotëkuptimtë, njëherit edhe z. S. Kastratin për shkrimet e rregullta që na i sjellë….

   Miku im, në një tubim / ndejë e pyeten Xhemajl Abrinë : Çka më dëm për njeriun…? Për njeriun, ka shumë dëme por s`ka më të madhë se mos me e njoftë vëllau vëllanë, mos me e dashtë dhe mos me ia ditë vleren / kymetin…!!!
   Po, lloj lloj vëllëzërish ka, o Xhemajl aga po i thonë…!!! Jo, jo, unë po flas për ata që jan me të vërtetë vëllëzër e jo për ” tyrli vëllau “…!!!
   PS, problemi Ynë, Neve na ran ” hise ” ca / bukur shumë ” tyrli vëllëzer “, por jo vetëm nga ” Ëma Shqipëri, nga brendia e Kosoves gjithashtu “, he mos Zot më keqë për Ne, e qebesa edhe për ta ( mos qofsha në lëkuren e tyre !!! )… Përshëndetje, Ty, sinanin dhe gjithë lexuesit e këti Portali. Me nderime M. Thaqi

   Përgjigjiuni
   Pelqej(8) Nuk Pelqej(0)
 3. bekim thotë:

  nuk e kame te kjart ne biografi se pas tr muaj te lindjes se Kolonel Ahmetit i vdes nena dhe per te kujdeset sherifja por Behxheti eshte vllau i tj aj lindi disa vite me von kjo biografi nuk eshte e sakt

  Përgjigjiuni
  Pelqej(2) Nuk Pelqej(6)
  • Mal Uka thotë:

   I nderuar Bekim , Qofsh i bekuar me te mirat e jetes !
   Eshte krejt i sakt shkrimi ,,Biografija E Ahmetit”
   Po te sqarij se Pase vdekjes se nanes se Ahmetit Babai i Ahmetit Hajrizi martohet me tjeter grue Dhe ne vitin 1954 i Linde Behxheti ! Per te ngele edhe Behxheti jetim pasi qe Hajrizin e mbysin serbet ( thuhet se e kan helmue ne burg) Pra Ahmeti Behxhetin e ka vella nga baba e jo edhe prej nanes ! Besoj qe u skjaruem dhe tfalem nderit per verejtje qe i ke bere Sinanit qe ka harrue ta jepe kete skjarim dhe dyshimi i yt kishte ! vend Pershendetje tye lexuesve faqebardhe !

   Përgjigjiuni
   Pelqej(14) Nuk Pelqej(1)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...