Published On: 5 Maj, 2016

Kush ia nxori sytë Simonides?


Fahri Xharra

Hovi i ekspansionizmit serb, i nxitur nga miti i Kosovës, përfundimisht u ndal nga lufta e armatosur e shqiptarëve dhe ndërhyrja ushtarake perëndimore kundër makinerisë shfarosëse ushtarake serbe. Mirëpo, është për të ardhur keq se edhe sot e kësaj dite politika e Serbisë, kisha ortodokse serbe, por fatkeqësisht edhe pjesa më e madhe e kombit serb, karshi Kosovës si shtet, nuk po mund të çlirohen nga fryma ekspansioniste e mitit të Kosovës dhe nga ana tjetër ky mit po vazhdon ende ta mbajë peng Serbinë dhe të ngadalësojë procesin e integrimit të Ballkanit Perëndimor si nevojë e domosdoshme e integrimeve europerëndimore të këtij rajoni.

T`i kthemi të kaluarës , e këtë kohë të viteve 1899 kur u hap Konsullata serbe në Vilajetin e Kosovës në Prishtinë. Ta mendojmë mirë edhe 20 vjet do të mbahej Konferenca e Londrës, këtë e dinin serbët, po këtë e dinin edhe turqit osman. Sa ishin shqiptarët të njoftuar me atë se çka do të ndodhte me ne?
Ishin , po si jo; por jo të pagatitur në mënyrë diplomatike. E vetmja përkrahje ishte Austro-Hungaria.
Qëllimi i hapjes kësaj konsullate ishte përgatitja e Evropës me shpifjet më të tmerrshme për shqiptarët. Kur flite nga vendi i “ngjarjes “ është më e besueshme.
“Konsullata e Prishtinës e mbulonte një territor më të gjerë se sa Kosova dhe Metohija. Qendra e pushtetit otoman për Vilajetin e Kosovës ishte në Shkup.” Për çudi, Perandoria otomane iu mundësoi serbëve që me konsullatën e Prishtinës të mbulohet Kosova, Sanxhaku dhe krahina e Rashkës.

Hapja e konsullatës në Prishtinë ( 1889) e shënoi fillimin zyrtar te pranisë së Serbisë ne Kosovë , edhe pse
“ jeta e serbeve nuk u përmirësua aspak”, shkruan historia serbe.

Sipas shtypit serb, për konsuj ishin zgjedhur njerëzit më të zgjuar të Serbisë e ndër ta ishte edhe intelektuali Milan Rakiç (si konsull 1909-1911).
E rëndësishme është për njoftim të lexuesve se në Manastirin e Graqanicës është edhe Freska e Simonides (gruaja e pestë e Kryepeshkopit Milutin Nemanjes); freskë të cilën me urdhrin e Milutinit u vizatua në vitin 1310. Freska që nga vitin 1321 ishte dëmtuar (hekja e syve të Simonidës); por Milan Rakiqi gjatë kohës sa ishte diplomat e shkroi vjershën “Simonida” (me nëntitull “ freska e Graqanicës “)e cila në përkthim të lirë nga Mark Krasniqi (Gjurmë e gjurmime , f.157) tingëllon kështu:
“T`i nxorën sytë e bukura pikturë!
Një natë shqiptari, i mbrojtur nga terri
Në kishën e vjeter aty mbi mur
Me maje të thikës të dy sytë t`i theri”

“Poezia e Rakiqit, deri më tani është botuar dhe ribotuar me mijëra herë në forma të ndryshme – shkruan Mark Krasniqi në librin e tij “Gjurmë e gjurmime” (1979 , Prishtinë) madje edhe në në libra leximi, në lekturën shkollore, në antologji etj. “E tërë kjo me qellim të paraqitjes së shqiptarëve ashtu si donin serbet, karshi botës.
Bile edhe sot e kësaj dite shumë turist që e vizitojnë manastirin e Graqanicës, me dëshirë të madhe e presin ta shohin Simoniden pa sy , sepse ata qysh në bankat shkollore e kanë mësuar këtë “krim” të shqiptarëve.
Po sot , në këtë kohë të përgjumjes se madhe të shqiptarëve, çka flitet për Simoniden, bukurinë e gjymtuar nga shqiptarët? Me çfarë bindje largohen turistet e jashtëm ( të botës ) që domosdoshmërisht e vizitojnë Graqanicën. E, e dimë shumë mirë ndjeshmërinë e tyre ndaj këtyre “krimeve”.
I vetmi që e ka nxjerr para botës të vërtetën për Sytë e Simonides ishte Akademiku Mark Krasniqi , i cili që në vitin 1979 e botoi librin “Gjurmë e gjurmime “ dhe e japi të vërtetën dhe përgënjeshtroi mashtrimin serb të Milan Rakiçit
“T`i nxorën sytë e bukura pikturë!
Një natë shqiptari , i mbrojtur nga terri… “e tmerrshme”, si rrenë e lere më t`ishte e vërtetë.

“Konstanitin Jireçek (Istorija srbe I . Beograd 1952, 190 -194) shkruan: Kryepeshkopi Milutin i kishte nxjerr sytë djalit të Stefanit për së gjalli, pa kurrfarë procedure gjyqësore.
“Milorad Jankoviç (revista Feljton, Beograd 1960) shkruan” “Luginës së Lepencit, nga Nerodimja, u nis Simonida me disa njerzë për në shkup e pastaj në Selanik kjo nuk ishte një largim i zakonshëm por një ikje nga hakmarrësit, hakmarrjen e të cilëve nuk e kishte merituar”.
Ishte viti 1321 , kur vdiq Milutini, Simonida e gjeti rastin të ikë nga skëterra martesore .Por me gjithat ata u hakmorën. Freska në Graqanicë, ajo freskë e bukur, ashtu siq ka qenë e bukur edhe Simonida; e qetë, e palëvizshme i priti të ramët e thikave e të hanxharëve, që e kishin pë cak sytë e bukur të saj.”
Sipas Mark Krasniqit, serbët vet të ndikur nga besëtytnitë për të shëruar sytë e sëmurë , filluan gërryerjet e më tutjeshme të gropëzave të horasanit nga merrej material nga sytë e Simonides. Këtë e vërteton edhe gazeta “Politika “ e Beogradit e 30.03.1976.
Mark Krasniqi i sjellë edhe dy shkrime të Milivoje Peroviqit (Politika, Beograd 1962) dhe Zhivko Miliqit “ “Smeh I suze Graqanice “ (Jedinstvo, Prishtinë , 19.05. 1955 ) ku vërtetohet se besimtarët e bënin këtë gërryerje në vazhdimsi. Pra deri në vitet e 70 -ta.
Po, sot? kush po ia nxjerë sytë Simonides?

Gjakovë, 05.05.16

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...