Published On: 25 Maj, 2016

Ku gjenden sot «thesarët e kombit»?

 

Sefedin Krasniqi

Në vazhdën e këtyre shkrimeve, Anton Shalën, që për herë të parë e lexoj, nuk e them me nënçmim as ironi, do të dëshiroja ta pyes a ka infomacione për UDB-shët që i qëndruan besnik regjimit të Beogradit deri në shpërthimin e luftës në Kosovë. Ata ikën vetëm kur u siguruan se lufta më në fund përfshiu edhe Kosovën.
Duke lexuar kopjen e gazetës, të dhënë si dëshmi në këtë shkrim, vërejta emrin e Jusuf Karakushit. Ku gjindet sot ky njeri apo edhe Ismet Krasniqi, të themi. A janë vizituar ndonjëherë nga agjentët e SHIK-ut të Kadri Veselit? Kur Veseli pati thënë se ish punëtorët e SPB-së (UDB) janë “thesari i kombit” a do të thotë se ka menduar edhe në këta dy persona dhe të tjerë si këta?
Zëvendësministri Ferati, ditë më parë kërkoi të hapen dosjet e SHIK-ut, por nuk di kush duhet t’i bëj publike këto dosje përveç se një drejtori i këtij Sherbimi, siç ishte vetë z. Ferati. Jo pak njerëz e dinë se pas luftës, nga ndërtesa e SPB-së në Prishtinë, të gjitha dosjet e UDB-së që kanë shpëtuar nga bombardimet e NATO-s iu kanë dorëzuar SHIK-ut. Pse nuk zbardhen të gjitha? Pse nuk pastrohet njëherë e mirë Kosova-brenda e jashtë? Kushdo që ka gabuar në një moment të caktuar të jetës së vet duhet të përballet me historinë personale.

Bukoshi dhe 3%

Secili nga ne që jemi në diasporë kemi pervojat dhe informacionet tona lidhur me shumë gjëra që kanë ndodhur në atë kohë. Unë, edhe pse s’kam qenë në qendër të marrjes së vendimeve të mëdha, kam infrmacionin se bllokimin e mjeteve ndaj Presidentit Rugoava dhe Presidencës e ka kërkuar disa herë pikërisht Demaçi dhe nën ndikimin e tij, Bukoshi ka ndërmarrë një vendim të këtillë. Pas Demaçit qëndronte LPK dhe pas LPK çëndronte Demaçi. Thuhej se duke i bllokuar njerëzit që përfitonin nga Rugova (rrethi i tij) do të shpërthente lufta nga paknaqësia. Për jetën e tyre lusoze disa herë janë dhënë, në shtypin e kohës, si shembull i kea shpenzimet e tyre për telefona me kritika të forta për shpenzime të panevojshme. Nga abshkëpunëtorët e Rugovës mund të mësojmë pse Rugova nuk e shkarkonte Bukoshin kur të gjithë paguesit e 3% e kërkonin një gjë të tillë apo së paku e prisnin.
Por, Presidenti Rugova, duhet thënë se nuk kishte probleme vetëm me Bukoshin dhe qeverinë e tij, por edhe me disa bashkëpunëtorë që ishin pranë tij. Këto ditë duke biseduar me një bashkëpunëtor shumë të afërt të Rugovës mësova se Presidenti paska pasur rezerva nga dy persona që i qëndronin shumë afër dhe për të cilët, sipas këtij burimi, thoshte, “as nuk duhet t’i lëmë shumë larg se na shkatojnë dëme as nuk duhet t’i afrojmë tepër t’i dinë të gjitha”.
I pari (F.S.) ishte zëvendës i Nexhat Dacit për shumë vite e tjetri (A.G.) ishte zëvëndës i Sabri Hamitit që atëherë mbante postin e kryetarit të Grupit Parlamenta të LDK-së. Ndërsa, personit që ia kishte frikën në atë kohë, Rugova, që do të mund t’i shkaktonte dëme çeshtjes së Kosovës dhe s’mund ta kontrollonte, sipas të njëjtit burim, paska qenë Surroi, për të cilin paska thënë, «është i mençur, por e kemi jasht partisë dhe s’mund ta kontrollojmë».

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...