Published On: 20 Gusht, 2016

Kush është gjenerali Ismet Aliu? Brigada “Mërgimi” dhe vrasjet

 

Gjatë viteve 80-85, kur isha komandat batalioni në Zajeçar, kam kontaktuar për herë të parë me ish-kapitenin Ismet Aliun. Atëbotë, ai ishte komanues kompanie, i cili për një kohë të shkurtër arriti të bëhet komanduesi më  suksesshëm në tërë krahinën e Timokut. Pas viti 1985, Ismeti ka shkuar të punojë në shkollën e mesme ushtarake në Sarajevë, në cilësinë e kryeshefit të viteve të katërta për kadetë. Lufta boshnjako-serbe e zuri në Sarajevë, të cilës Ismeti iu bashkangjit me të gjithë ushtarakët dhe ushtarët shqiptarë që u gjenden aty ku ai vepronte. Falë aftësive dhe shkathtësive të tij ushtarake, arriti të ngjitet në hierarkinë më të lartë ushtarake në Bosnjë, madje deri në komandant korparmate. Gjatë luftimeve kundër forcave serbe, ai u plagos dy herë lehtë. Pas përfundimit të luftës, për hir të rezlutateve të mëdha të tij, të treguara në frontet e luftës serbo-boshnjake, Z. Ismeti gradohet nga presidenti i federatës boshnjake dhe komandantit të Forcave të Armatosura Boshnjake, Z. Alija Izetbegoviq dhe merr gradën e gjeneralit. Menjëherë caktohet atashe ushtarak i Bosnjes në Ankara të Turqisë, detyrë të cilën e kreu me sukses të lartë. Tani gjendet në detyrën e ndihmës komandantit për zhvilime strategjike në Shtabin Suprem të Forcave të Armatosura të Bosnjes. Pas keqësimit të situatës në Kosovë dhe fillimit të përgatitjeve të eprorëve për luftë nga Ministria e Mbrojtjes së Republikës së Kosovës, nën udhëheqjen e kolonel Ahmet Krasniqit, unë personalisht e kam ftuar Ismet Aliun që të vinte nga Ankaraja në Gjermani, në një takim pune, takim i cili u realizua shumë shpejt  në mars të viti 1998.  Takimi u bë në Düseldorf, të pranishëm kanë qenë Sali Çeku dhe një epror nga Gurrakoci. Biseduam gjatë, shkëmbyem mendime rreth përdorimit të taktikave të mundshme luftarake nga pala serbe, taktika dhe metoda që serbët i kishin përdorur në Bosnje dhe mënyrën se si duhej tî kundërviheshim kësaj strategjie gjatë luftës në Kosovë. Mund të them se ky takim ishte shumë i suksesshëm, sepse u njoftuam konkretisht rreth taktikave luftarake serbe që do t’i përdornim më vonë në Kosovë. Gjithashtu, diskutuam rreth furnizimit me armatime dhe ushqim dhe u arrit një marrëveshje që nëpërmes gjeneral Ismetit, të bëhej furnizimi me armë dhe ushqim përmes lidhjeve të të njëjtave lidhje sikur në Bosnje, pra nga të njëjtat shtete donatore. Gjeneral Ismet Aliu, menjëherë pas takimit, nëpërmes atasheve ushtarak të Pakistanit, Iranit, dhe Ukrainës e ka përgaditur strategjinë e veprimit për realizimin e kësaj marrëveshjeje. Për të gjitha këto ndetajisht e kemi njoftuar kolonel Ahmet Krasniqin, madje edhe ia vetë, pas takimit të Düseldorfit, ishte takuar për të njëjtat çështje me gjeneral Ismet Aliun.  Z. Aliu kërkoi nga ne, që tî siguronim një pistë në territorin e  Shqipërisë, ku do të ateronin aeroplanët me armatime dhe ushqime dhe këtë furnizim shtetet në fjalë kishin pranuar ta bënin për katër vite radhazi. Me keqardhje më duhet të them se realizimin e këtij projekti e penguan autoritetet e shtetit amë (Shqipërisë), konkretisht ministri i mbrojtjes Luan Hajdaraga dhe kryepartiaku e grekofili socialist Fatos Nano. Zatën, kjo ishte edhe pengesa e parë serioze për pengimin e luftës sonë për liri dhe pavarësi. Pra ishin pikërisht këta që e shihnin të udhës të pengohej vija institucionale e shtetit të Kosovës dhe të pengohej krahu profesionlo-ushtarak në misionin e tij të shenjtë që  kishte marrë përsipër. Pas kësaj, gjeneral Ismet Aliu, erdhi në Shqipëri ku drejtëpërsëdrejti u njoftua me situatën. Me atë rast shprehu dëshirën që menjëherë të vihet në shërbim të Forcave të Arnatosura të Republikës së Kosovës, por njëkohësisht u zhgënye shumë shpejt në një takim që patëm në Ministrinë e Mrojtjes e ku i pranishëm ishte edhe Sali Veseli, i cili për motive të ulta banditeske dhe smirëzeza e injoroi tej mase gjeneral Aliun. Edhe pse një veprim i tillë i Salihut nuk çonte peshë, sepse ishim mësuar edhe më herët me veprimet e tij të çoroditura, gjesti i tij la një hije të zezë.  Ministri i Mbrojtjes, kolonel Ahmet Krasniqi, i dha gjenaral Aliut detyra të reja, por edhe më tutje të punonte në realizimin e marrëveshjes së Düseldorfit.  Gjatë luftës në Dukagjin, shumë shpesh jam konsultuar profesionalisht me gjeneral Aliun. Shumë kontakte dhe veprime janë kryer gjatë periodave të caktuara, por në këtë libër po e veçoj vetëm një.  

 „Loja që ua bëmë rusëve“

 Si u bë ndalimi i nëndetseve ruse për t’u stacionuar në Detin Adriatik, të cilat kishin për qëllim kontrollimin dhe dhënien e informacioneve ushtrisë Jugosllave, për veprimet ushtarako-luftarake të forcave të NATO-s, gjatë bombardimeve në caqet serbe. Përmes atasheut ushtarak të SHBA-ve, që ishte i autorizuar nga Pentagoni dhe International Service për përcjellejn e situatës së gjithëmbarshme dhe veprim në të mirë të Kosovës, gjeneral Aliu vjen deri te informacioni se një pjesë e Flotës ruse së shpejti do të futej në detin Adriatik, me mision të veçantë.Ideja dhe veprimi i Ismetit ishin që të kontaktojë me atasheun ushtarak rus në Ankara, kolonel Aca Aleksandrin. Takimi realizohet me kërkesën e Ismetit, pasi me të ishte takuar edhe disa herë dhe kishte raporte të mira dhe se ai e konsideronte si atashe të Bosnjës. Gjatë bisedës, atasheu rus ia konfirmon Ismetit informacionin për nisjen e nëndetseve ruse për në Adriatik. Pasi më informoi për këtë çështje, unë isistova që ai të takohet prapë me atasheun rus dhe t’ia paraqiste praninë tonë më sa vijon: Gjeneral Ismeti i zbulon Acës të dhënën se Shërbimi Shqiptar i Kosovës  është në dijeni për lëvizjet e nëndetseve ruse dhe se një njësit special nga Kosova veç ka arritur në grykën e Bosforit për t’i pritur ato. Pasi anijet duhej të vazhdonin për në Detin Adriatik, ky njësit do të bënte të pamundurën për t’i ndalur. Atasheu ushtarak rus shqetësohet tej mase, interesohet për përgatitjet ushtarake të këtij njësiti special edhe pse nuk e fshihte dyshimin se ushtarët e këtij njësiti mund të ishin përgatitur pikërisht në Turqi. Është mësuar se pas shkëmbimit të këtyre informacioneve, atasheu rus ka lajmëruar me urgjencë Gjeneralshtabin e Forcave të Armatës Ruse për këtë njësit. Se kjo ishte e vërtetë dhe shumë serioze tregon fakti se menjëherë Gjeneralshtabi Rus ka kërkuar takim shumë urgjent me Gjeneralshtabin Turk, nga i cili kanë kërkuar shpjegime. Duke pasur parasysh se të gjitha këto nuk u zhvilluan për një ditë, ne fituam mjaftë në kohë dhe mud të them lirisht se falë këtij veprimi nëndetset ruse nuk u futën në ujratë e Adriatikut. Gjithashtu, gjatë gjithë kohës së bombardimeve, kam kontaktuar me gjeneral Aliun në Ankara, ku edhe ishte pjekur dëshira dhe vullneti për veprim. Dhe grumbullonin të gjitha informacionet të gjitha të dhënat nga terreni për caqet serbe në Kosovë e gjetiu. Këto të dhëna nëpërmes atasheut ushtarak të SHBA-ve që përmenda edhe më lart dergoheshin në selinë e NATO-s në Bruksel. Në këtë qendër ishin të inkuadruar : gjeneral Ismet Aliu-atashe ushtarak i Bosnjes, atasheu ushtarak amerikan dhe atasheu ushtarak i Shqipërisë-kolonel Hajro Limaj. Qellimisht, për shumë shkaqe e arsye të njohura shumë emra të dipolomacisë nuk mund t’i përmend, në rend të parë për shkaqe të sigurisë, por të gjithë janë të njohur për autorin. Kontaktet e mia me Pentagonin gjatë bombardimeve, me qendrën për veprim në Ankara, me grupin e veprimit me qendër në Kajro, përmes hartave të kordinuara dhe kordinatave që u dërgoja, kanë ndikuar dhe u kanë ndihmuar mjaft forcave aleate për veprime të suksesshme mbi caqet dhe pozicionet serbe në Kosovë dhe Serbi. Për herë të parë flas se gjatë luftës kam bashkëpunuar me forcat e NATO-s, e konkretisht me amerikanët, me te cilët kam qenë i lidhur ngusht, e kjo ishte edhe rezultat dhe rrejdhojë e politikës së udhëhequr për 10 vjet nga presidenti i Republikës së Kosovës Dr. Ibrahim Rugova. Kjo qe një punë e diplomacisë ushtarake, sepse ne e kemi theksuar gjithmonë se për t’u çliruar nga zgjedha serbe gjithsesi duhej të ishim në bashkëpunim me diplomacinë botërore, njëkohësisht këto kontakte ishin edhe kontaktet e para serioze të institucioneve të Ministrisë së Mbrojtjes së Republikës së Kosovës me to si dhe hapja rrugë në rrafshin ushtarak për të ardhmen.   

FORMIMI DHE VENDOSJA E BRIGADËS « MËRGIMI » 

Megjithë pengesat instiucionale të shtetarëve shqiptarë, unë, pjesëtarët e parë të Brigadës “Mërgimi” i vendosa në Lezhë, nën mbrojtjen e tytave të armëve tona. Veçanërisht, më pas, kur ata morën vesh për vendosjen tonë, kemi pasur disa përplasje serioze, por falë armëve tona, ne dolëm faqebardhë, sepse Shqipëria ishte edhe jona. Ishte i pamundur pranimi i të gjithë ushtarëve që dëshironin t’u bashkëngjiteshin radhëve tona. Kam pasur kujdes të veçantë që inkuadrimi fillimisht t’u mundësohej edhe ushtrëve të mi, që nuk ishin të paktë, të cilët menjëherë vazhdonin për në vijat e para të luftës. Të gjitha dëto udhëhiqeshin nga ushtarakë profesionlë. Për shkak të rritjes së madhe që filloi të kapte shifrën rreth 1000 luftëtarë, edhe pse shumicën gati çdo ditë e përcjellnim për në frontet e luftës në vijën e parë, e sidomos për në Koshare, ne u detyruam që të kalonim në Mamuras, në një ish kazermë ushtarake që i plotësonte kushtet më së miri për të vazhduar punën dhe përgatitjet tona për nisjen e kësaj brigade për në Kosovë, duke mos harruar asesi  pengesat e shumta të udhëheqësve të lartë të Shqipërisë dhe propagandën e njohur të televizionit shqiptar. Në fakt programi stelitor i TVSh-së me në krye përgjegjësit kosovarë Asllan Bajramin dhe Besë Çekun, gjatë gjithë luftës ishte arma më e çoroditur e më përçarëse dhe që e ka penguar dhe dezinformuar më së tepërmi vijën institucionale. Gjatë kësaj kohe, në mënyrë të veçantë bëhej edhe përgatitja e mbi 500 ushtarëve, të cilët kishin për detyrë që t’u bashkoheshin ushtarëve në Koshare. Gjatë kësaj kohe u zhvilluan shumë veprimtari në rrafshin politik dhe ushtarak e njëherit u shënua edhe fillimi i sulmit ushtarak të Forcave Aleate mbi caqet dhe pozicionet serbe. Në librin e pare kam përshkruar me detaje se si është stërvitur dhe armatosur Brigada Mërgimi, se çfarë gadishmërie dhe aftësi luftarake kishte arritur, siç kam përshkruar edhe pengesat që kemi pasur. Kam folur gjithashtu edhe për marshimin famëkeq të saj. Në këtë libër dua t¨èe shtoj edhe disa detaje.  

 Nisja e brigadës për në Kosovë

 Pas nënshkrimit të marrëveshjes në mes të palës serbe dhe forcave të NATO-s, brigada “Mërgimi” është nisur për në Kosovë. Me ministrin e mbrojtjes së Shqipërisë z. Luan Hajdaraga dhe me përfaqësues të Ministrisë së Mbrotjes ramë dakort që një pjesë të armatimit t’ia linim në dispozicion ushtrisë shqiptare për çka, edhe ashtu u veprua, kurse pjesën tjetër kryesisht armët e lehta, t’i merrnim me vete. Policia shqiptare kishte marrë përsipër përcjelljen e brigadës “Mërgimi” deri në kufi. Nisja u bë e organizuar, me mjetet e motorizuara që i dispononim. Unë, në momentin e fundit, u caktova në një detyrë të re nga Minstria e Mbrotjes, si dhe kisha një takim shumë të rëndësishëm me përfaqësues të lartë ushtarakë të NATO-s në Shkup, për çka u detyrova që në vendin tim të caktoja Fazli Rugovën, komandant i Brigadës. Se qëllimi i ushëheqësve shqiptarë kishte qenë vetëm një truk sa për t’i marrë armët e Brigasës “Mërgimi”, dëshmon edhe fakti se, posa brugada ka arritur në afërsi të qytetit Bjaram Curri, më kanë lajmëruar menjëherë se u kishin dalë në pritë forcat e policisë, të ushtrisë dhe  SHIK.ut, të udhëhequra nga Fatmir Haklaj dhe Feriz Kërnaja, të cilët më kërkonin mua dhe kërkonin që brigada të kthehej prapa. Unë për këtë çështje menjëherë lajmërova autoritetet shqiptare dhe kërkova shpjegime. Deri në orët e pasditës ushtarët e mi i lanë në pikë të diellit, pa u ofruar as edhe një pikë ujë. Nga Ministria e Mbrojtjes dhe e Rendit morëm sinjalin se brigada mund të kalonte vetëm përmes Kukësit, por edhe më tutje personat e sipërpërmendur  kanë refuzuar kanë refuzuar urdhërin e eprorëve të tyre. Atëherë unë  kam urdhëruar udhëheqësit e brigadës që nëse për psesë minuatave nuk lirohej rruga, ata do të duhej të përdornin gjithë zharrin e armëve që kishin në dispozicion për të siguruar kalimin e vetë. Për fat, ky kërcënim ka qenë I mjaftueshëm që ata ta lironin rrugën. Kështu brigade ka mbërritur në Kukës ku edhe ka kaluar kufirin. Pas kontrollit nga forcat gjermane të KFOR-it ka hyrë në Prizren.   

Hyrja e Brigadës në Prizren

 Në hyrje të Prizrenit, kolona është ndalur për të pushuar dhe ka zbritur mjatet e motorizuara. Derisa ushtarët kanë qenë duke pushuar, një grup i armatosur ushtarësh me uniforma të UÇK-ës, i përbërë prej afër 50 vetash, të udhëhequr nga Tahir Sinanaj, i rrethojnë automjetet e ushtarëve, kurse Fazli Rugovën dhe një truprojë të tij, të cilët ishin të pa armatosur i marrin me vete. Me Sinanajn ka qenë i ashtuquajturi “plaku”, siç e thërrisnin, me plis të bardhë në kokë, i cili e tregoi edhe qëllimin e ardhjes së tyre.  “… duhet t’i vrisni të gjithë, këta janë ushtarë të FARK-ut dhe të Tahir Zemës…”.  Gjatë kësaj kohe ata kishin plaçkitur çdo gjë që kishte nëpër kamionët dhe automjetet tjera, duke i mbajtur të gjithë ushtarët në shënjestër. Çdo gjë ka përfunduar vetëm pasi kanë intervenuar forcat gjermane të KFOR-it. Pastaj i kthejnë Fazliun dhe truprojën e tij, por jo edhe pajisjet dhe gjërat e tjera të plaçkitura. Grupi i rebelëve vazhdimisht ishte në dijeni për lëvizet e brigadës dhe se nuk e kishte të vështirë për ngritjen e kurtheve.  

 Hyrja e Brigadës në Gjakovë

 Edhe në hyrje të Gjakovës ushtarët e mi u shantazhuan dhe u rrahën deri për vdekje, kësaj radhe rebelët udhëhiqeshin nga Lahi Ibrahimi, i cili ushtarëve ua shponte trupin me kaçavida duke u thënë se ishte dhuratë e Ahmet Krasniqit, të cilin sipas tij e kishin kurtalisur dhe se i njëjti fat i priste të gjithë ushtarët e FARK-ut dhe se së shpejti ata do t’i largonin edhe forcat e KFOR-it. Përparësia ishte në anën e tyre, sepse ata ishin të armatosur. Pas intervenimit të focave tèe KFOR-it italian, kolonës iu mundësua vazhdimi për në Pejë.   

Hyrja në Pejë 

Aty kah ora dhjetë e mbrëmjes ushtarët e kësaj Brigade kanë hyrë në Pejë. Janë vendosur para shtëpisë së mallrave. Një grup i udhëheqjes së brigadës kishte shkuar te KFORI italian për t’u konsultuar me ta. Në ndërkohë, si zakonisht, ka arritur grupi rebel. Kësaj radhe i dhëhequr nga Ramush Ahmetaj, ish-dezertor nga Rrafshi i Dukagjinit, i strehuar në Rugovë, atë botë qingj e tash luan, i cili ka lidhje gjaku me Ramush Haradinajn-koordinatorin e gjithë kësaj të keqeje, i shoqëruar nga Ahmet Elshani, i njohur që herët për poshtërsi, Ethem Çeku, një kumbar i përbetuar me sllavët, të cilin gjatë ikjes së tij, ditët e fundit të shkumbarimit, e përcollën ushtarët e mi, me ç’rast prej “trimërie” i ishte marrë edhe goja, tani prefekt i qytetit që prezentohej madje edhe si komandant i UÇK-ës, Arsim Çeku i vëllai i gjeneralit të madh Agim Çekut, i cili natën ua ruante shtëpitë policëve serbë, vëllezërve Musiq, i cili është edhe në lidhje gjaku me ta dhe suitën e tyre, të cilët u sollën brutalisht siç dinë vetëm ata. Pas një mosmarrëveshjeje me ushtarët e brigadës, që të gjithë rrethohen nga forcat e KFOR-it italian. Pas një bisede gati një orëshe, arrihet një marrëveshje mes italianëve, përfaqësuesve të Brigadës dhe përfaqësuesit të rebelëve të Ethem Çekut dhe Brigada niset për Ratishë. Pasi arrijnë atje, rebelët u morën gjithë ç’kishin, madje edhe teshat e trupit. Pasi maltretuan fizikisht shumë prej tyre, i kthejnë përsëri në Pejë, në fabrikën e Autopjesëve, nga ku për dy ditë ushtarët italianë do t’i shpërndajnë, nëpër shtëpitë e tyre,  anëkënd Kosovës. Në librin e pare është përshkruar me detaje fati i pesë ushtarëve të kësaj brigade, prej të cilëve sot është gjallë Vesel Muriqi. Ky rast nuk është ndriçuar akoma edhe pse është I denoncuar publikisht. Edhe sot pas kaq kohësh, dorasit janë të lire. Nga ana tjetër një grup relativisht I madh I ushtarëve të njësive operative kanë qenë të detyruar për muaj të tërë të paraqiteshin tek “hetuesit e çlirimtarëve”, që drejtoheshin nga Faton Mehmetaj.   

NJË REALITET I VËSHTIRË, POR JO I PASHPRESË… 

Pas kthimit tim në Kosovë, jam ndeshur me pamje të pabesueshme për  mendjet normale,  me  një diferencim shkinor shumë më agresiv, më cinik e më të lig sesa ai që dikur ushtronin serbët. Këto fjalë më dalin nga dhimbja dhe trishtimi i thellë kur kam parë se si diferencoheshin edhe te vdekurit nëpër varre. Klasifikohej gjaku i një dëshmori si gjak që nuk menton te respektohet vetëm se në të gjallë ai kishte respektuar urdhërat e institucioneve të Republikës. Diferencoheshin pleq e plaka, vetëm pse ishin prindër të bijve që kishin dhënë jetën për Kosovën, por që nuk kishin qenë në radhët e komandantëve enveristë. Kam parë lot fëmijësh që shikoheshin shtrembër, sepse baballarët e tyre kishin qenë ushtarë të Njësive Operative. Kam parë varre e monumente prej mermeri për të rënët në luftë, që e meritojnë respektin e gjithë Kosovës, por kam parë edhe varre të braktisura, të harruara mbi të cilat nuk lejohej të viheshin lule. Kam parë se si bënin gara komandantët për të shpallur heronj vëllezërit e motrat e veta që mund të kishin vdekur sa në fushë të nderit, aq edhe në shtrat nga dergja e zakonshme. Kam parë e dëgjuar se si brenda një familjeje janë emëruar tre-katër gjeneralë, 5-6 majorë etj. Kam parë se si e emëronin njëri-tjetrin nëpër punëra e poste që nuk u shkonin përshtat as dijeve as formimit të tyre, siç kam parë, une dhe e gjithë Kosova, se çfarë etje e urie kanë demonstruar “komandantët dhe komisarët” për pronat  shtetërore   dhe  private  te  Kosovës. Fatkeqësisht kjo sjellje e dëmtoi shumë imazhin e Ushtris Çlirimtare të Kosovës, e dëmtoi shumë imazhin e institucionet pasardhëse te saj, pra TMK- në, por edhe SHPK-në e mbushur me kushërinj, nipa e dajallarë të korruptuar, njerëz që nuk i ngjallin askujt respekt e jo rrallë edhe te inkriminuar. Pas uniformave të institucioineve të reja të Kosovës u fshehën jo pak njerëz që kishin bërë krime para, gjatë dhe fill pas luftës. Kjo gjë e dëmtoi edhe imazhin e vetë kombit tonë. Imagjinoni se çfarë dëmi i madh i bëhet imazhit te ushtrisë së ardhshme të Kosovës, kur ndaj bërthamës se saj te sotme, ndaj TMK-së qytetarët tanë nuk kanë pikë respekti. E sigurt është një gjë që as imazhi i UÇK-së, as ai i TMK-së nuk mund të dëmtohet në mënyrë të pakthyeshme, sepse për to është derdhur gjak, për to është investuar dashuria dhe respekti i një populli të tërë. Gjendja e sotme është e përkohshme.   

…Shpresë që buron nga puna 

Pas botimit e ribotimit te librit te pare, më është dashur të “shëtis me te”. Kam pasur rast të takohem me bashkëqytetarët e mi në Vjenë e në Istog, në Osllo e në Strellc, në Stokholm e në Mitrovicë, në Bernë e në Prishtinë, në Cyrih e në Gjilan, në Bon e në Prizren, në Berlin e në Ferizaj, në Gjenevë e në Gjakovë, në Paris e në Pejë, në New York e në Fushë Kosovë, në Bruksel e në Vushtrri, në Çikago e në Kamenicë pra në çdo qytet të madh të Evropës, të Kosovës e te Amerikës. Kjo ka qenë një eksperiencë e jashtëzakonshme, me rëndësi vendimtare për mua. Kam vërejtur gjatë kësaj kohe se si ringjallen filizat e një shoqërie të traumatizuar nga lufta, sesi njerëzit pajtohen me dhimbjen për humbjet e thella njerëzore e pasurore, sesi përpiqen ta transformojnë dhimbjen e tyre në burim energjish pozitive për familjen dhe vendin e vet, kam parë sesa të lidhur janë qytetarët tanë me tokën e tyre, me lidershipin e tyre politik. Njëkohësisht kam parë sesa të traumatizuar dhe të terrorizuar kanë qenë qyetarët tanë nga presioni dhe dhuna fizike e verbale e ushtruar ndaj tyre nga bandat e majta, kam parë sesi ata përpiqeshin t’i fshehnin bindjet e tyre politike nga frika e një represioni të ri. Kjo ka bërë që une te mobilizoj gjithë vulinetin dhe energjitë e mia për ta përmbysur këtë gjendje. Nuk mund të vierësoj sesa kam bërë. Veç di se diçka kam bërë. Degët e partive shqiptare te qendrës e të qendrë së djathtë nëpër Evropë dhe bashkësitë e shoqatat demokratike të qytetarëve shqiptare në ato vende janë rizgjuar. E kanë përkrahur të vërtetën që shkruhej ne liber dhe me kanë ofruar informacionet dhe mbështetjen e tyre në përpjekjet e mia. Kjo siç thashë ka qenë një përvojë shumë e madhe për mua. Nga ana tjetër vizitat e rregullta nëpër te gjitha organet shtetërore të nivelit lokal më kanë dhënë mundësi të njihem me hallet dhe problemet e qytetarëve të mi, të prek me dorë e të shoh me sy sesi jetojnë e vuajnë, sesi përpiqen e gëzojnë, sesi ringjesin fillin e jetës se thërrmuar nga lufta. Personalitetet politike në krye të këtyre komunave, deputetët dhe zyrtarët lokalë me kanë informuar për problemet e tyre , kanë ndarë me mua hallet dhe arritjet e tyre. Takimet dhe përpjekjet e mia për të realizuar synimin e shpallur në parathënie të këtij libri nuk janë kufizuar vetëm me faktorin shqiptar, por edhe me miqtë tanë te huaj. Ne SHBA jam takuar me mikun e shquar të shqiptarëve, ambasadorin Uilliam Uoker, me njerëz të afërt me kabinetet e senatorëve dhe të deputetëve republikanë e demokratë, miq të shqiptarëve. Takime të ngjashme kam pasur edhe në vende të tjera evropiane, por edhe në Kosovë. Dekorata e lartë që me është akorduar nga presidenti Rugova është për mua një shenjë mirënjohjeje jo vetëm nga ana e tij, por edhe nga ana e të gjithë qytetarëve te Kosovës, respekt që kanë treguar dhe tregojnë për përpjekjet e mia dhe të bashkëluftëtarëve të mi. (147 – 169 fq.)

Nga libri “Kështu foli Tahir Zemaj II

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...