Published On: 31 Mars, 2016

Kur u shfaqën albanët!

“Historia jonë zyrtare i shfaq Albanët në shek XI duke u bazuar në kronikat e Ana Komnenës dhe Mihal Ataliatit. Arkeologu Etnor Canaj duke u bazuar në shkrimet e Farlatit (dhe jo vetem) ka hapur një betejë të re për thyerjen e kësaj kohe në dy shekuj më herët. Për më shumë lexojeni më poshtë….

Nga Bolonja
Etnor Canaj

PESHKOPET QE VAREN NGA METROPOLIA E TIVARIT PESHKOPET ALBAN APO ARBER.

Provinca e Albania (Arbëria), ku me Albania njihen shumë qytete si në Azi, Britani, Panoni, në Lacio, është një shtet në krahinën e Ilirikut, i cili nuk duhet të ngatërrohet, përshkruhet zakonisht si prej gjeografeve të vjetër dhe të rinj. Albania e jonë nis prej kufijëve me skajor të Dalmacisë dhe përfundon në Epirin e Ri duke përqafuar vetë lumin Drin. Prej këtij vendi, i cili është i ndarë në dy pjesë, Albania Ilirike dhe ajo Dalmate, ndodhen midis Drinit dhe Sinum të Rizonit, tjetra është ajo Epirote prej Drinit deri në malet Akrokeraune. Pa dyshim emri Albania sillet në Epirin e Ri, ku një pjesë e saj është ajo që quhet Maqedoni deri në kryet e Akrokerauneve, Filip Brieti (Philippus Brietius) vëren gjithashtu në T. 2. Geogr. Vet. & nov. Parte 2. lib. 3. lidhur mbretërise Maqedonase f. 368, publikuar në Paris në vitin 1649., shkruan se prej popujve të quajtur Alban të cilet jetonin pranë detit Kaspik, (keta) u shtynë dhe u perzunë prej emigrimeve të Tartarëve; atëherë këta fillimisht zgjodhën të vendoseshin pranë anëve të Dalmacise, Drinit dhe duke hyre deri në gjirin e Rizonës ku edhe u ngulitën. Por emri Alban shfaqet shumë shekuj më parë prej dyndjeve Tartare në Epirin e Ri i cili u quajt dhe nisi të dëgjohej (me këtë emër) ku kjo krahinë shumë e vjetër nisi të shihej dhe paraqitej kështu. Leo Sapiens, i cili nisi te administroi në Lindje në shekullin e nëntë, në përshkrimin e emrave të qyteteve dhe vendeve etj., banorët e Epirit te ri i quajti Albanitas. Qyteti i Albanopolit Ptolemeas, Ptolemeu e lokalizoi pranë lumit Panyasum në Maqedoni, që do të thotë në Epirin e ri, i cili paraqitet në T. I. Illyr. Sacr. Part. 3. proleg. Cap. I. §. 3. pag. 254.
/Gazeta InfoPress

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...