Published On: 1 Gusht, 2017

Kur sytë s’kanë të njëjtin drejtim, kurohen me lojën Tetris

  • Mjekët kanadezë thonë se kanë gjetur një mënyrë krijuese për të trajtuar syrin ‘dembel’, duke luajtur lojën Tetris. Është vlerësuar se një në 50 fëmijë ka ‘sy dembel’, i njohur në gjuhën mjekësore si amblyopia.

Kjo ndodh kur vizioni i njërit sy nuk zhvillohet si duhet, dhe është e shoqëruar shpesh kur sytë nuk duken në të njëjtin drejtim.

Pa trajtim ajo mund të çojë në një humbje të përhershme të vizionit në syrin e dobët, e cila është arsyeja pse mjekët përpiqen për të ndërhyrë që në fillim të shfaqjes së sëmundjes.

Në një studim, është parë se syri i dobët, ka punuar më mirë se tjetri duke mbuluar me diçka syrin që punon mirë për të ndihmuar të dobëtin të punojë më fortë.

Normalisht, trajtimi është për të mbuluar syrin e fortë me një copë në mënyrë që fëmija është i detyruar që të përdori syrin e tij dembel.

Ekipi i Universitetit McGill ka zbuluar gjithashtu se se bërja e ‘puzzle’ mund të trajnojë të dy sytë për të punuar së bashku.

Studiuesit tani duan për të provuar nëse ajo do të jetë një mënyrë e mirë për të trajtuar fëmijët me të njëjtën gjendje. Studimet në Mbretërinë e Bashkuar janë tashmë në proces.

A 5
Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...