Published On: 25 Shtator, 2016

KUR I PËRCJELL MIQTË PËR KOSOVË

 

Gëzim Muçolli
Të premten në mbrëmje isha mysafir te dy miq italianë në shtëpinë e tyre në njërën nga rrugët e vjetra afër qendrës historike të qytetit të Padovas.
Kishte disa ditë që më kishte telefonuar miku im, arbëreshi patriot Profesor Francesco Arnau dhe më kishte treguar se në tetor do të organizonte një mbrëmje ku do të bëhej promovimi i një libri të një gazetari dhe shkrimtari të njohur  Andrea Semplici, pastaj më kishte kërkuar që mundësisht të takohesha me miken e tij Daniela Scapin dhe bashkëshortin e saj Andrea, të cilët do të niseshin në udhëtim në Kosovë dhe Shqipëri.
Ata kishin udhëtuar në vende të ndryshme të botës edhe në Ballkan duke qëndruar edhe në Bosnje dhe Hercegovinë, Mal të Zi, por edhe në Shqipëri. Ishte hera e parë që po udhëtonin për në Republikën e Kosovës prandaj si njerëz me përvojë udhëtimesh edhe në vende ekzotike dukej sikur kishin nevojë për ndonjë informatë apo këshillë më shumë për Kosovën. Pa e mohuar as të vërtetën se shkrimet për Kosovën që bien në sy sapo të hapësh internetin nuk janë kushedi sa të bukura dhe reale.
Takimi ishte mjaft i përzemërt i shoqëruar me birrë të mirë tarantine, dhe nga ajo që biseduam për një orë e gjysmë, mu duk në fund sikur edhe Andrea edhe Daniela mbetën të kënaqur dhe të lehtësuar që të shtunën pa ndonjë ndrojtje të ateronin në aeroportin e Prishtinës.
Biseda jonë rreth udhëtimit ishte vetë një udhëtim në kohë duke njohtuar në mënyrë bindëse mikpritësit e mi të asaj mbrëmje që nesërmbrëma do të ishin mysafirë në tokën e Kosovës. Jo rrallë më ka ndodhur (jo vetëm mua) gjatë bisedave me italianë që interesoheshin për Kosovën dhe historinë e ndërlikuar të saj, që të gjejmë përballë njerëz me refuzim të ftohtë duke pasur vështirësi të pranojnë të vërtetën ndryshe, atë autentike. Por këtë herë dialogimi ishte shumë i hapur siq është edhe vetë panorama e pafund e vendeve që kanë vizituar dhe i ka përshkruar Andrea me kujdes në shkrimet e tij në libra, në Blogun e tij www.andreasemplici.it apo te faqja tjetër www.herodoto108.com .
Qëllimi i kësaj vizite është vizita në vise të Kosovës por edhe vizita në vende të shenjta duke ndjekur gjurmët e kultit të Shën Ndout te shqiptarët. Ai e shpreh kënaqësinë e tij që kishte dëgjuar se se në Kosovë edhe në Shqipëri ka vende ku shqiptarët e krishterë dhe muslimanë i falen dhe luten Shën Antonit të Padovas. Ata kishin biseduar për këtë edhe me Jolën, një mike nga Shkodra që punon te redaksia e revistës “Mesaggero di sant’Antonio” duke pasur edhe njohuri më të shumta rreth besimeve dhe tolerances te shqiptarët.
Në fund biseduam me “skype” edhe me Patër Ndue Kajtazin në Gjakovë i cili po priste i pari mysafirët nga Italia. Kur i tregova për ndrojtjen e tyre ai i porositi – Ejani lirisht te na , sepse në Kosovë jeni më të sigurt se në vendin tuaj. Mos harro, thuaju të kenë kujdes gjatë vozitjes sepse tash kush tejkalon shpejtësinë e lejuar dhe shkel rregullat e sosin me gjoba policia rrugore.
U ndava nga ta duke iu dëshiruar udhëtim dhe qëndrim të këndshëm në Kosovë e pastaj edhe në Laç në Shqipëri.Në shenjë mirënjohje Andrea më dhuroi një libër të tij si bashkautor me Mario Boccia, ku kishte shkruar këto fjalë: “Gëzimit që do të jetë udhërrëfyesi ynë në vendin e tij – miqësisht Andrea.”
Kjo mbrëmje ishte një moment që me simbolikën e vet më ktheu këtu e 25 vite më parë kur para çdo nisjeje të miqve të ndryshëm për në Kosovën e robëruar nga regjimi i Millosheviqit takoheshim në Padova, Vicenza, Bergamo, Bologna, Romë, Milano,etj. duke biseduar dhe shkëmbyer mendime gjithmonë duke lobuar për lirinë dhe pavarsinë që e gëzon sot Republika e Kosovës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...