Published On: 31 Maj, 2016

Kur folklori është vetvetja, ai sfidon edhe institucionet që e kanë për detyrë mbështetjen dhe promovimin e tij

 

Kastriot MARKU

Është bërë zakon që media elektronike dhe ajo e shkruar të “bëjë lajm” me gjithëfarë mënyre dhe me elementë të rëndomtë e pa ndonjë vlerë estetike e kulturore, ndërkohë që nën hundën e saj kalojnë pa u vënë re mjaft veprimtari dhe ngjarje kulturore që do të meritonin shumë më tepër se sa një lajm të zakonshëm. Orkestrimi patriotik folklorik për ndeshje futbolli apo ndeshje boksi, ngjyros rast pas rasti kuq e zi salla, rrugë, makina, mure anash rrugës dhe mjedise familjare kudo, ndërkohë kulturës i lihet pak dhe aspak vend. Ky përçmim ndaj artit dhe kulturës që shenjtërinë e ndjeshmërisë e kanë të ngadaltë e pa bujë të madhe dhe nuk e kanë me të bërtitura në piacë, sikurse ndodh me shumë ngjarje të tjera të jetës sonë sociale, nuk është gjë tjetër veçse etaloni kulturologjik me të cilin matet bukur mirë ndjeshmëria dhe profesionalizmi, frymëmarja e shpirtit të varfër që kemi ne e që e ka ende të vakët për do kohë shpresën se mund të ngrihet në nivelin që i takon të jetë. Në datat 12 – 22 Maj 2016, në Veliko Tarnovo në Bullgari, u mbajt Festivali Botëror i Folklorit në të cilin morën pjesë rreth 400 grupe folklorike nga e gjithë bota. Në këtë eveniment u paraqit në konkurrim edhe ansambli folklorik “Shqiponja” nga Malësia e Madhe/Tuzi, i cili u paraqit si përfaqësim në bashkëpunim dypalësh me Ansamblin Trëndafilat e Shën Terezës nga Ulqini. Në konkurrimin e natës së parë ansambli u paraqit me dhjetë numra folklorikë gjithsej, të cilët ranë shumë shpejt në sy të jurisë profesionale të festivalit. Që në këtë paraqitje të parë, grupi u vlerësua me medaljen e Artë të Ballkaniadës në Folklor, ndërsa udhëheqësi artitik i grupit, njëherazi drejtor dhe pjesmarrës aktiv në koncert Agron Pllumaj u vlerësua si regjizori më i mirë. Por grupi nuk do të ndalej me kaq. Nata e dytë e konkurrimit bëhej në nivel botëror për folklorin burimor, në të cilin ansambli u paraqit me 14 numra folklorikë të përzgjedhur nga dy orë të program, e që u përzgjodhën për tu prezantuar vetëm në 15 minuta sikurse e kërkonte kushti i konkurrimit për çdo grup. Sërish juria e festivalit mbeti e mahnitur nga konkurrimi edhe në këët program, ndaj në vlerësimin e saj e shpalli sërish ansamblin “Shqiponja” fitues të çmimit të madh botëror të folklorit burimor. (Golden medal in the category ensembles for authentic folklor of Worl Cup of Folklor), shoqëruar me 4 diplomat përkatëse, ndërsa sërish udhëheqësi artistik i grupit Agron Pllumaj u vlerësua si regjizori më i mirë i festivalit. Nata e fundit e festivalit ishte programuar që grupet pjesamarrëse të paraqiteshin në skenë me pjesë të folklorit të stilizuar me pjesë ethno, ku vendin e parë në Euro Folk në këtë kategori e zuri sërish ansambli “Shqiponja” “Shqiponja are conferred in the category Ensembles … Golden medal of folklore ” EURO FOLK 2016 ” World Cup Veliko Tarnovo – Bullgaria 2016, shoqëruar me 5 diplomat përkatese dhe të tjera shpërblime të ndryshme. Çmimin e parë në botë në folklorin e stilizuar e mori Ansambli Shtetëror i Bullgarisë, organizator i veprimtarisë. Duhet veçuar se i gjithë organizimi i grupit folklori duke llogaritur edhe udhëtimin, u realizua falë kontributit të meshatrit shembullor Don Gabriel Garbanica. Ajo që duhet theksuar është se në këtë veprimtari, ansambli i përbërë nga djem dhe vajza nga Malësia e Madhe dhe Shestani (Hot, Grudë, Kelmend, Kastrat, Shkrel, Triesh, Kojë), arriti të shpalosë me dinjitetin e plotë folkun shqiptar të këtyre trevave me të gjithë larminë dhe shumëllojshmërinë e tij, përmes tingujve të këngëve, instrumenteve, ritmet e valleve të performuara me larminë dhe bukurinë e veshjeve karakteristike autoktone krahinore shqiptare. Është për t’u theksuar se ky vlerësim që mori ky grup folklorik, erdhi pa asnjë mbështetje ekonomike-financiare dhe institucionale në Republikën e Malit të Zi, madje edhe nga politkanët dhe zyrtarët vendorë të atjeshëm të cilët madje as nuk e morën mundimin që të shkonin për ti përshëendetur në takimin e organizuar kur grupi u thye me trofetë fitues. Po ashtu me heshtje të plotë është shoqëruar gjatë gjithë këtyre ditëve kjo ngjarje kulturore edhe nga institucionet shtetërore në dy shtetet amë në Shqipëri e Kosovë, të cilat vijonë të harxhojnë për organizime të tilla shuma të konsiderushme, sikurse Festivali Folklorik i Gjirokastrës, ku më shumë janë shpenzuar para për shoqëruesit e ansambleve se sa për vetë festivalistët ndërkohë që për grupe të tilla si ky në fjalë ku regjizori, drejtori dhe artisti është pjesë e grupit nuk kujtohet askush. Madje drejtuesi artistik grupi deklaron me jo pak trishtim se ka kontaktuar me Ministrinë e Kulturës e cila mirsjellshëm u ka thënë se nuk kishte kohë të fliste për këtë gjë me ta, sepse ftesa ishte dërguar gjoja institucioneve vendore shqiptare në Mal të Zi, të cilat me sa duket kanë bërë edhe ata flirt politik sipas modelit të Tiranës zyrtare. Natyrisht ministria e ka për detyrë administrative institucionale të merret me këtë gjë duke adresuar problematikën në sektorin përkatës por si duket…. Si është e mundur që Ministritë tona të Kulturës të mos informohen dhe të mos njohin realisht gjendjen e kulturës materiale dhe krijimatrisë gojore e muzikore, punë të cilat i ato kanë subjekt rutinë të punës së tyre? Si është e mundur që Institutet përkatëse në Tiranë e Prishtinë të mos e lajmërojnë këtë ngjarje? Si është e mundur që veprimtari të tilla t’u lihen rastësisë, pa asnjë lloj mbështetje financiare, ndërkohe që paguhen me shuma të konsiderueshme lloj-lloj këngëtarësh anëkënd për mitingje në fushata politike ? Folk-u shqiptar ka përjetuar edhe dy kulme të tjera spektakolare në konkurrimin ndërkombëtar. Është nderuar për herë të parë me “Gjerdanin e Artë” në vitin 1970 në Dizhon të Francës në Festivalin Botëror dhe ka marrë “Çelësin e Artë” në vitin 2007 gjatë konkurrimit të 115 asambleve popullore të zhvilluar në Moskë të Rusisë. Ende diskutohet çmimi ndërkombëtar “Gjerdani i artë”, për të cilin ende nuk dihet se ku ndodhet dhe natyrisht duket se ky lloj vlerësimi për të tretën herë këtë rëndësi duhej të merrte. Këmbana bie për ata që kanë veshë.
Maj, 2016.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...