Published On: 3 Tetor, 2016

Kur do të ndalet ikja nga KOSOVA?

  • EMIGRACIONI
   Akoma  nuk  ka shifra të plota  se sa  persona  e kanë lënë Republikën e Kosovës, këtë vitë.
         Ramiz  DËRMAKU
Një pjesë e madhe e familjeve,  shqiptare po bëjnë orvatje titanike për ta ndaluar ekzodin, ndersa Qeveria jonë heshtë. Presidenti i Amerikës z. Barack OBAMA,kohë më parë  deklaroi se;  emigrantët ne Amerikë kanë dhënë një kontributë të rëndësishëm  në të gjitha sferat e jetës. Të gjithë ata emigrant që vijnë në Amerikë , janë forca jonë më e madhe . Ata në Amerikë, por pothuaj edhe ne tërë Botën  kanë mbajtur bizniset e tyre me mjaftë suksese.
  •  Ndersa republikani John MC Cain si dhe ai demokrat Carles SCHUMER, ne d itën kur e kishin vizituar kufirin Amerikan , deklaruan se: Me përdorimin e njohur të teknologjisë.., ne do të jemi ne gjendje tu themi se ne  kemi një shkallë të sigurisë e cila do t’u mundësoje që emigrantët që I plotësojnë kushtet pr të inkuadrohen në shoqërinë amerikane, mbrenda vendit  të shkojne drejte marrjes  shtetësisë, tha senatori  Mc Cain.

Ndersa ish. Kryeministri i Britanisë së Madhe, Tony BLAIR deklaroi: Se dhënia fund e emigrimit do të shkaktonte një katastrofë për Anglinë. Askush nuk beson tek politika.     

  Në anën tjetër  për çdo ditë nga Kosova po largohen shumë të rinjë, drejtë gyrbetit. Pa e zgjatur shumë themi se shkaku i largimit nga Kosova është gjendja e vështirë ekonomike, papunësia, mos funksioinimi i organeve shtetërore të Institucioneve të Republikës së Kosovës. Që nga mbarimi i luftës e deri më sot të gjithë liderët e Kosovës u premtonin popullit ;
– vende të reja të punës,
 liri më të madhe, u premtonin
se do ti plotësojnë kërkesat e popullit  do ti rregullojnë të gjitha rrugët,( do ti asfaltojnë), ujësjellësin, kanalizimin, gjelbërimin, shkollat,  univerzitetet, do ta zhvillojnë industrin..,  do ta përcjellin me korrektësi punën e organeve  komunale, nuk do të ketë, korrupsion, vjedhje, familjarizëm etj. Arësyet pse ata duan ta lënë Kosovën, kryesisht kanë të bëjnë me kushtet e vështira ekonomike dhe papunësinë.
– Liderët e të gjitha partive në Kosovë, para se të zgjidheshin në poste deklaronin para mjeteve të shtypit, radios e televizionit se prioritet i tyre do të jetë hapja e vendeve të reja të punës, dhe punësimi i rinisë.
Pjesa tjetër e liderëve për tu zgjedhur .., pa fije turpi ju premtonin të rinjëve tanë se do ti stimilojnë materialishtë, disa studentë apo nxënës të mirë.   – Disa gënjeshtarë që u këthyen nga diaspora në Kosovë, deklaronin se; Nëse do fitoj unë.., do të hapi kaq vende të reja pune,
  •  Do tu ndihmojmë të varëfurëve, invalidëve, familjet e dëshmorëve, jetimët, do bëjmë marëveshje me shtetet tjera për ti dërguar të rinjët tanë në diasporë për të punuar, studjuar.., Interesimi i të rinjve për të migruar në shtetet e ndryshme është rritur, thonë qytetarët dhe zyrtarët e institucioneve të Kosovës . Duhet të veprohet sa më shpejtë që të pengohet ky emigrim, të gjendet një mënyrë e drejtë e rregulltë për të kërkuar punë jashtë shtetit, se në Kosovë një profesion ( pagë) paguhet prej 100 -300 – 400 euro e jashtë paguhet 1200 deri 1800 apo më së shumti 2000 mij, e jo  3000 apo 4000 mijë euro. Kjo nuk është e vërtetë. Një  pagë e punëtorit të thjeshtë në Gjermani sillet diku nga 2000 deri në 3000 euro, kjo gënjeshtër e madhe lansohet nga ata njerëz të cilët Kosovës dhe rinisë sonë nuk ja donë të mirën. Kushtet e këqija të shtyjnë të bësh çmos për të ikur jashtë”, Kërkohet që sa më parë të nderpritet ky fluksë i qytetarëve të Kosovës për të kërkuar strehim jashtë  Kosovës. Duhet të veprohet që të gjendet një mënyrë e drejtë për të kërkuar punë jashtë shtetit, duke bërë marëveshje shtetërore . Po si të luftohet kjo dukuri negative kur organet kompetente ato që nxjerrin ligjin pra  Parrlamenti i Kosovës.., nuk është   aktiv. Deputetët e Parrlamentit të Republikës së Kosovës, po bëjnë gara.., se cili prej tyre do të pasurohet më shumë. Kushtet e këqija të shtyjnë të bësh çmos për të ikur jashtë, deklaron njëri nga ata që largoheshin nga Kosova.
Organizatat Joqeveritare në Kosovë, dhe ato ndërkombëtare kanë treguar se numri i të rinjve që duan të ikin nga Kosova për një jetë më të mirë është vazhdimisht në rritje.“
Në Ministrinë e Punëve të Brendshme thonë se janë në dijeni se kosovarët janë duke shprehur interesim të migrojnë, apo që kanë plane të përafërta. Ja se çka deklaroi (kohë më parë) Safedin Kuçi nga Departamentit për Shtetësi, Azil dhe Migracion, për Radion Evropa e Lirë .“Sipas të dhënave të deritanishme të cilat janë llogaritur nga muaji janar e deri në shtator, mbi 8 mijë persona që kanë lënë Republikën e Kosovës.
“Nga të dhënat që i kemi deri tani, sipas shteteve të ndryshme anëtare të BE-së, dhe duke u bazuar edhe në të dhënat e EUROSTAT-it, tregojn se numri i refughjateve shqipëtar po rritet.
Kuçi tha se në vitin 2013, numri i personave nga Kosova që kanë kërkuar azil në vendet e Bashkimit Evropian, sillej diku  21 mijë.
“Të dhënat tregojnë se numri ka qenë i rritur diku 104 për qind, numri i tyre ka shkuar në 20 mijë e 175”, ka shpjeguar Kuçi.
Në anën tjetër, Baki Kelani nga Policia e Kosovës thotë, se në kuadër të këtyre rasteve që kanë të bëjnë me migrimet ilegale,janë ndërmarrë të gjitha veprimet e nevojshme ligjore nga ana e policisë për ndaljen apo themi ikjen nga Kosova.
“Më qëllim të parandalimit të rasteve të tilla, Policia e Kosovës është aktive me plane konkrete në parandalimin e rasteve të migrimit ilegal, kontrabandimit me emigrant për Radion Evropa e Lirë, përmes postës elektronike.
Zyrtarët në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Kosovës, thonë se fuqizimi i bashkëpunimit ndërkufitar si dhe shkëmbimi i eksperiencave dhe informatave ndërmjet institucioneve, përfshirë edhe policitë e vendeve të rajonit, në fushën e menaxhimit të migracionit, është nevojë e menjëhershme.
Në zbatimin e legjislacionit dhe të politikave në fushën e migrimit, institucionet e Kosovës kanë zhvilluar forma të ndryshme të bashkëpunimit me organizata dhe iniciativa të veçanta ndërkombëtare dhe rajonale në fushën e migrimit.
  • Kosova gjithashtu duhet vendosur bashkëpunim bilateral me shtete të veçanta.
  • Ministria e Punëve të Brendshme është përgjegjësja kryesore për parandalimin dhe luftën e migracionit
Punuar me 03.10.2016
Weingarten Gjermani
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...