Published On: 19 Shkurt, 2016

Kur Dita e “Pavarësisë” përgjaket

Sinan Kastrati

Suedi – Më 17 Shkurt, 2016 u “festua” tetë (8) vjetori i “pavarësisë” së Kosovës me protesta, demonstrata e burgosje të aktivistëve që ishin kundër krerëve të “shtetit”, në Prishtinë … .

Po at ditë, ditën e enjte, dat. 17 Shkurt 2016 u gjet e vrarë edhe një vajzë e re, Dafina Zhubi nga Gjakova, me banim e punë në Zvicër.

Valët e dallgët e jetës që në fëmijërinë e saj të hershme e sprovuan me provat më të vështira në jetën e saj që i ndodhën në familje e lanë gjurmë e shpirtin e saj të njomë e të pastër. Ajo “u pajtua” me fatin e keq që kur babai i saj u nda nga nëna e Dafinës. Por Dafina ”u bë” fortë, nuk e la nënën  ̈të vetme” në Gjakovë. Nga Zvicra ku punonte dhe jetonte, ajo e ndihmoi materialisht nënën dhe gjyshen.

Një ditë para së të “vritej”, ajo erdhi te nëna e gjyshja në Gjakovë, dy plaka. Kjo ma kujton “Andrrën e Jetës”, nënën plakë me dy vajza. Këtu kemi dy plaka e një vajzë.

U përshëndet për herë të fundit me njeriun më të dashur, NËNEN. Ajo i shkruajti edhe vajzës sime, Entelës për “Shën Valentinin”, që sigurisht se ajo i besonte shumë.

Të nesërmen, të enjten, më 17 Shkurt, në banesën e saj, në Prishtinë, banesë të cilën e kishte blerë

që të jetë sa më afër të “dashurit” të saj (?), Dafina do të “Vetëvritet me revolver”. Dhe … në pajen e saj do të “flejnë” fishekët që ia morën jetën Dafinës.

Eli, siç e quante Dafina, posa dëgjoi për vdekjen e saj të dyshimtë, fluturoj me avion, me shpresë se do ta shoh edhe njëherë Dafinën, edhe pse të vdekur, të veshura me rrobat e nusërisë e me paje, (qejzin) e paktë që kishte marr nga Zvicra.

Eli, vajza ime, shoqja më e ngushtë e Dafinës e la punën dhe u nis sot, Ditën e Premte kur duhet bëhet Ceremonia e Varrimit të Dafinës, në Gjakovë. Në ora 04:00 të mëngjesit, Eli udhëtoi me tren për në Köpenhamn e pastaj me avion për në Prishtinë. Ajo më tha: “Babë, nëna e Dafinës kishte vendosur që sot ta vesh Dafinën me teshat më të mira të qepura nga rrobaqepësi më i mirë i

Gjakovës, me teshat që ajo i deshi shumë por nuk arriti ti vesh”.

Dafina edhe pse jetonte e punonte sa dy burra në Zvicër. E kishte jetë ”të mirë”, ajo zgjodhi Kosovën që të vdes.

Nuk dua të besoj se ajo do të vdiste aq e re, aq më pak ta “vriste veten”. Dafinë, ti do të jesh gjithmonë te ne, në zemrat tona e në kujtesën tonë në Suedi.

Dafinë, sa herë që ne do të kemi festë, në familjen tonë, vendin tënd, aty ku ti uleshe, nuk do ta zë askush, karriga e jote do të jetë e thatë, e zbrazët.

Kisha planifikuar që këto vargje ti shkruaj e të ia jap vajzës sime, Entelës që ti lexoj para varrit të hapur e para më të dashurve te Dafinës.

Por edhe kështu këto ”vargje” që i shkruajta në shpejtësi, nuk mjaftojnë për Nderin, Respektin që

Ne kishim për Dafinëne e Dafina kishte për Ne.

Dafinë, tash flejë qetë, pusho! /Shqiptari.eu

 

Malmö, 2016­02­19

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...