Published On: 31 Maj, 2016

Kur dhuna bëhet mjet dhe metodë për zgjedhjen e problemeve?!

Nga Skënder MULLIQI

Kur mbrenda partive politike si mjet për zgjedhjen e problemeve përdoret edhe dhuna, edhe mbarë shoqëria mbulohet me dhunë, e cila veshtirë edhe shpartallohet. Ata që janë katapultuar në krye të partive  kryesore politike , janë duke instaluar logjikën përjashtuese autokratike. Rasti fundit të mos lejimit të pjesmarrjës së Donika Gervallës në tubimet e LDK-së, fletë për logjikën  despotike, fletë për futjen e elementeve të dhunës mbrenda subjekteve politike për zgjedhjen  e problemeve partiake. Elementet e dhunës automatikisht  bartën pastaj edhe mbrenda strukturave të shtetit.Zgjedhja e Mustafës në krye të LDK-së me aklamacion dhe zgjedhjet në PDK-po ashtu në të njejtën mënyrë , nuk  kan të bëjnë fare më demokracinë e brendshme  partiake .Secili që merre guximin e kundershtimit do të ndeshkohet duke u përjshtuar nga partia, ose po i  ngushtohet mundësia e veprimet duke e detyruar të largohet  .Meqenëse PDK dhe LDK janë bartese të pushtetit, kjo diktaturë mbrenda partiake më elementet e dhunës ka reflektuar edhe në pushtet. Kriza e identitetit të partive politike u refelektua më krizë institucionale dhe krizë të përgjithshme shoqërore. Kundershtimi i Demarkacionit dhe të  Zajednicës u përcollen edhe  më dhumë në kuvend dhe jashtë kuvendit të Kosovës. Masat represive  të cilatiI  mori pushteti,  bëri  që edhe opozita të shërbehet më metoda të ngjajshme. PDK dhe LDK logjikën  diktatoriale  e kan  trashëguar nga ish sistemi . Zatën lidhjën e koalicionit ndërmjet PDK dhe LDK duhet shikuar edhe nga ky kënd. Përveç keq përdorimeve të madha, krimi i organizuar dhe korrupcioni ata, po i lidh edhe elementi ideologjik.Ky jo stabilitet i gjendjës politike dhe gjendjës ekonomike, ka pru deri të varfëria, deri të pa punësimi I përmasave enorme dhe ka pru në situatë rininë tonë që të largohen masovikisht nga Kosova. Kur njerëzit në krye të partive politike dhe në krye të shtetit kan instaluar logjokën e dhunës , kjo domosdo zbret edhe në nivelet më të ulëta të institucioneve të shtetit.Kjo politikë e ‘ servuar’ bartë  reperkusione politike edhe në familje , shkollë, në lëmin e sportit, dhe në organet ku vendoset drejtësia.  Disa këtë krizë e shohin si trashëgim  të luftës.Dihet së të gjithë shtetet    i kishte kapluar një  sindrom  traumatizues, ku situata e frustrimit kishte qenë shumë më e madhe  së sa mendja. Megjithate lufta ka  bukur do vite që ka përfunduar.Shtrohet pyetja logjike,çka bëri shteti për mirëqenje dhe procese zvillimore? Kastat  politike në pushtet punuan për përfitime përsonale duke abuzuar në menyra dhe forma të ndryshme më shtetin. Ne përqafuam shtetin demokratik dhe ligjor, por në fakt pamë  mënyrën ilegale dhe legale të daljës nga sistemi  shumpartiakë pluralist.U krijuan grupe të ndryshme kriminale të cilat ndikuan në rrethet e ngushta dhe në rrethe  të gjëra shoqërore, duke u  lidhur më kastat politike në pushtet ose më njerëzit që janë  të  afërt më  pushtetin.Shumë kush nga grupët huligane kur po ndëshen më ligjin po  kalojnë  të pa ndëshkuar, ose po amnistohën .Ose po  ndëshkohen  vëtem ata të cilët nuk kishin ndonjë afri  apo ndonjë lidhje më pushtetin. Nuk po kemi ende ndonjë model të mirë të stopimit të dukurive negative. Sikur dhunuesit  po gjëjnë përkrahje në shoqërin tonë, duke  arritur kështu edhe në majet e politikës dhe në majat e  pushtetit.Kjo po  ngjetë  thënjës ‘ bëhu i fuqishjem, mos zgjidh mjete dhe metoda , mos ndëgjo kush çka thotë, së kështu arrihet qëllimi pa të ndodhë asgjë e keqe”. E gjithë kjo po n dikon keq  te brezat e rinjë, të cilët dhunën po e shohin si mjet të preferuar për arrtjen e synimeve jetësore . Për  një  kontinuitet  pozitiv po  mungon vullneti i atyre që gjindën në pushtet, ose nuk po  e deshirojnë ate  fare. Kur organet e drejtësisë nuk funksionojnë si duhet , rritët edhe dhuna. Me heshtje të qytetarëve të Kosovës, nuk zgjedhën problemet më të cilat që shumë kohë po përballemi.Problemi  më i madhi i kësaj shoqërie janë bërë kastat politike të pas luftës  duke punuar  keq e më  keq.Kjo heshtje po bën që ata të cilet gjinden në krye të shtetit  ta sforcojnë elementin e dhunës për të mbetur sa më gjatë në pushtet. Lufta kundër çfardo dhune nuk do të ketë efekt e as kuptim  deri atëherë  kur shteti mos ta  sheh  sjelljen e vet irracionale…

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...