Published On: 19 Shtator, 2016

Kur dhe si filluan komplotet kundër Ahmet Krasniqit

Vrasja e Ahmet Krasniqit pati pasoja të rënda për Kosovën dhe për shqiptarinë (2)

Kështu klasa politike e Kosovës, pas të ashtuquajturit “revolucion i vonuar demokratik” i Shqipërisë ishte i rreshtuar në katër grupime.

Grupimin e parë e drejtonte kryepehlivani i Nanosit Xh. Haliti, përgjegjës i “Sektorit të Rëndësisë së Veçantë” dhe anëtar i Kryesisë së LPK-së, me këshilltarët që i kishte në SHIK-un e Shqipërisë, (njëri ndër kryesorët ishte Shaban Braha). Ai me A. Sylën bëri përvetësimin e njësive guerile të Republikës së Kosovës me mjetet e marrjes së “kalasë nga mbrenda” dhe kështu arriti të manipulojë në shumë drejtime me SHP të UÇK-së, që e përbënin argatët e tij më të besueshëm.

Grupimin e dytë e drejtonte R. Qosja që i kishte futur nën këmbë klanet e H. Hysenit dhe të B. Kosumit. Ky grupim në saje të ndihmës së A. Sylës, Nanosit, Mejdanit dhe Klosit u bë artak me grupimin e Xh. Halitit për të manipuluar me SHP të UÇK-së, që u plotwsua edhe me argatë  të R.Qosjes. Me çlirimin e Kosovës nga NATO-ja dy palët (klani i Xh. Halitit dhe klani i R. Qosjes) e ndanë pushtetin duke formuar të ashtuquajturën ” Qeverinë e Thaçit”.

Grupimi i tretë e drejtonte B. Bukoshi i cili në fillim të viteve 1990-tave ishte me forcat institucionale të Republikës së Kosovës, pastaj bëhet i “pavarur”, dhe kur duhej me të gjitha forcat t’i ndihmonte forcat institucionale, bëhet me Qosjen. Me këtë grupim bëjnë aleancë të mësheftë klani i H. Hysenit, që kishte pozita udhëheqëse në LDK-në, disa komisione të “Tre përqindwshit”, klani i Ibrahim Kelmendit, i cili përpos që e kishte nën kontroll kryesinë e LPK-së, i kishte nën urdhrat e tij edhe një grup ushtarakësh që i kishte dërguar në Ministrinë e Mbrojtjes dhe në SHP të FARK-ut me detyra speciale për ta penguar këtë subjekt ushtarak të Republikës së Kosovës, në mesin e të cilëve ishin : Xhafer Jashari, Halil Bicaj, Fadil Demiri etj.

Grupimin e katërt e përbënin forcat institucionale të Republikës së Kosovës, (LDK-ja NDSH-ja, PSHDK-ja, PLK-ja, PSDK-ja) nën udhëheqjen e kryetarit të Republikës së Kosovës dhe kryetarit të LDK-së dr. Ibrahim Rugovës, dhe veprimtarëve tjerë të subjekteve politike që i përkisnin këtij grupimi. (Mark Krasniqi, Rexhep Avdullahu, Gjergj Dedaj, Kaqusha Jashari etj). Ky grupim politik organizoi dy herë zgjedhje nacionale të pavarura nga Beogradi, krijoi institucione shtetërore në bazë të votës së lirë të popullit dhe i vuari bazat e shtetësisë së Republikës së Kosovës, bëri ndërkombëtarizimine e çështjes së Kosovës, krijoi miq dhe aleatë në të gjitha anët e botës, krijoi lidhje komunikimi me shtetet e Bashkësisë Evropiane dhe në veçanti krijoi lidhje bashkëpunimi me SHBA-të, krijuan njësitë e para guerile dhe bënë përgatitjet e nevojshme për fillimin e luftës çlirimtare.

 

Përvetësimi i njësive guerile të UÇK-së nga pararoja staliniste e LPK-së u bë edhe me fajin e Qeverisë së Kosovës

 

Pse nuk filloi lufta në Kosovë për shkatërrimin e Jugosllavisë, që do të kishte pasoja shumë të rënda për Kosovën dhe kombin shqiptar, merita kryesore u takon diplomatëve të shquar të SHBA-ve, që ishin miq të kombit tonë, që kërkuan nga Ibrahim Rugova dhe Salih Berisha që të mos e fillojnë luftën me Jugosllavinë deri sa ” t’u vie shteku”. Këto subjekte politike e kanë përkrahur luftën çlirimtare (duke i krijuar njësitë e para guerile të komanduara nga Adem e Hamzë Jashari, Salih Çeku dhe Zahir Pajaziti) me mjete materiale, ndërsa pjesa dërmuese e ushtarëve të UÇK-së i përkiste anëtarësisë së gjerë të këtyre partive. Fatkeqësish njësitë guerile u përvetësuan nga LPK-ja me fajin e Qeverisë së Kosovës, në veçanti të kryeministrit Bukoshi, pasi nuk u përkrahën me mjet financiare. Formimi i Ministrisë së Mbrojtjes të Republikës së Kosovës në mars të 1998 krijoi kushtet për institucionalizimin dhe  profesionalizimin e Luftës çlirimtare, por spiunët serbo-sllavo-grekë arritën ta bindin pararojen staliniste të LPK-së për t’i krijuar kushtet e fillimit të luftën frontale para kohe me Serbinë, dhe shkeljen e Marrërveshjes së Osllos për të penguar forcimin e FARK-ut.

Siç dihet, lufta për pushtet, i futi në shamakun e tradhtisë kombëtare forcat kundrainstiticionale, kur në vend se të ndihmojnë në bashkimin e të gjitha forcave politike dhe ushtarake të Republikës së Kosovës, për realizimin e synimeve tona kombëtare, ato tërë veprimtarinë e tyre e drejtuan në luftë kundër institucioneve shtetërore të Republikës së Kosovës dhe subjekteve politike që i krijuan ato institucione.  Duhet cekur se subjektet politike dhe klanet e individëve që i përbënin forcat kundrainstiticionale, edhe pse kishin mosmarrëveshje të thella mes tyre për shumë çështje, në lidhje me luftën dhe ndarjen e pushtetit, ato kur ishte çështje e luftimit të forcave institucionale ishin së bashku në të gjitha veprimet e tyre mafioze dhe kriminale. Por kur ishte në pyetje ndarja e pozitave udhëheqëse dhe marrja e pushtetit u treguan të pamshirshëm ndaj njëri -tjetrit. Bëheshin dhe zhbëheshin lloj-lloj aleancash jo parimore në mes individëve dhe klaneve me ndikim që e përbënin LPK-në dhe LBDK-në. Në këso aleancash prin Grupimi i dytë që udhëhiqej nga R.Qosja. Ky grupim politik edhe pse ishte në aleancë të haptë me klanin e Xh. Halit, lidhi aleancë të fshehtë me Qeverinë e Bukoshit ku  bënte pjesë edhe klani i Ibrahim Kelmendi, që kishin për qëllim për të ndarë në mes tyre pushtetin e Kosovës, ndërsa Xh. Halitin & Kompani ta lanë me “gishta në gojë” por siç dihet ajo nuk ndodhi, sepse në komplote dhe ndërskamsa ishte më i zoti Xh.Haliti, por dhe kishte përkrahjen e Nanosit, Mejdanit dhe  Klosit.

Krijimi i Ministrisë së Mbrojtjes të Republikës së Kosovës në marsin e 1998, edhe pse me vonesë të madhe, krijoi bazën e një organizimi institucional të luftës çlirimtare të popullit tonë që ishte nënë robërinë serbo-jugosllave. Ardhja në krye të Ministrisë së Mbrojtjes të një atdhetari, që rridhte nga një familje me tradita të larta të atdhedashurisë dhe të trimërisë, të kolonel Ahmet Krasniqit, njërit ndër ushtarakët shqiptarë me përgatitje të lartë profesionale, që i kishte të kryera dy akademi ushtarake : “Akademinë Ushtarake të Ushtrisë Tokësore” dhe “Akademinë Komanduese të Shtabit të Ushtrisë Tokësore”, bëri që të alarmohen armiqtë tanë shekullor nga droja se krijimi i ” Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës”, për të cilat punonte me përkushtim Ahmet Krasniqi, do t’ua prishnin planet dhe skenarët që i kishin thurur për “zgjidhjen e çështjes shqiptare” siç ua donte interesi i tyre kombëtar. Edhe forcave
kundërinstiticionale të Kosovës, që me vetëdije apo pa vetëdije ishin vënë në shërbim të çakajve të Ballkanit, nuk iu shkonte në interes krijimi i Ministrisë së Mbrojtjes dhe i FARK-ut, prandaj i vunë në veprim të gjitha mjetet për ta penguar krijimin e një Ushtrie Kombëtare të institicionalizuar dhe të profesionalizuar, për të cilën punonte Ahmet Krasniqi, nga frika se do të vinin në pushtet forcat institucionale, ndërsa Marrëveshja e Zürih-ut nuk do të realizohej… Ahmet Krasniqi bëri përpjekje të mëdha për bashkimin e faktorit politik dhe ushtarak të Republikës së Kosovës, që ishte kushti i parë për të t’ju kundërvënë me sukses makinerisë ushtarake të Serbisë, në realizimin e aspiratave të saj antishqiptare. Bashkimi i Grupit ushtarak të Deçanit me Ministrinë e Mbrojtjes i parapriu takimit të Osllos që u mbajt në maj të 1998-es, në mes përfaqësuesve të UÇK-së dhe përfaqësuesve të Ministrisë së Mbrojtjes në krye me Adem Demaçin dhe Ahmet Krasniqin, që solli marrëveshjen për formimin e Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës (FARK). Sipas marrëveshjes, FARK-u do të komandohej nga Shtabi i Përgjithshëm, ndërsa Komandant Shtabi u caktua Ahmet Krasniqi. Ajo marrëveshje ia mundësoi Ahmet Krasniqit dhe Ministrisë së Mbrojtjes formimin e Pjesës së SHP të FARK-ut në Tiranë, formimin e “Qendrës për Rekrutim, Stërvitje dhe Përgatitjen e Kuadrit Ushtarak” në afërsitë kufirit Shqipëri-Kosovë, dërgimi i ushtarakëve në Kosovë për forcimin e njësive të UÇK-së; trajnimi i ushtarakëve për komandantë të brigadave (në Bosnjë dhe Hercegovinë); arritja e marrëveshjeve ushtarake me kreun ushtarak të Kroacisë, të Bosnjës dhe Hercegovinës dhe të disa shteteve myslimane për ndihmë ushtarake dhe teknike, ku një pjesë e atyre marrëveshjeve filluan edhe të realizohen; formimi i Brigadës 134. dhe bërthamave të brigadave 131 dhe 133, dhe dërgimi i tyre në frontin e luftës në Kosovë, krijimi i batalionit Diversanto -vëzhgues edhe i disa brigadave tjera siç ishte Brigada “Skënderbeu”, brigadat 141, 142, 132,  që bëheshin gati të hynin në frontin e luftës në Kosovë dhe sukseset që i arrijti komandant Tahir Zemaj me 22 ushtarakë që e shoqëronin, dhe disa të tjerëve që iu bashkuan në Kosovë, kur e krijuan Shtabin e Zonës së Tretë Operative të Rrafshit të Dukagjinit së bashku me kuadrin komandues të forcave territoriale të komanduara nga Ramush Haradinaj dhe pastaj suksesi i FARK-ut në Betejën e Loxhës, etj. Këto suksese të Ahmet Krasniqit dhe SHP të FARK-ut, që u kryen mbrenda një kohe të shkurtër, i vuan në veprim qendrat e agjenturave serbo-sllavo-greke në Shqipëri dhe në Kosovë, por edhe forcat kundërinstitucionale të Kosovës për ta penguar Ahmet Krasniqin dhe SHP të FARK-ut në veprimet e tyre, që kishin për qëllim forcimin dhe konsolidimin e FARK-ut.

Të gjithë ata që i kanë përcjellur rrjedhat e ngjarjeve në Kosovë, Shqipëri dhe në botë, gjatë dhjetvjetshit të fundit të shekullit 20, (dhe e kanë lexuar fejtonin tim “Pse jemi kështu siç jemi” të botuar në “Bota sot”më 21 maj- 19 qershor 2001) e kanë të qartë pse dhe kush e vrau Ahmet Krasniqin. Në këtë shkrim nuk mund t’i përsërisim gjërat që janë thënë në atë fejton, por dua ta përsëris një fakt se shumë të liga dhe tragjedi që e gjetën Shqipërinë dhe Kosovën në vitet e fundit të shekullit 20, janë pasojë e Marrëveshjes së Zürih-ut, që është lidhur në pranverë të 1993 në mes PSSH dhe LPK-së. Siç dihet, ajo marrëveshje i detyronte të dy palët ta ndihmojnë njëra tjetrën për të ardhur në pushtet në të dy anët e kufirit, duke i përdorë të gjitha mjetet e lejueshme dhe të pa lejueshme. Stalinistët e Shqipërisë duhej ta rrxonin nga pushteti Salih Berishën dhe PDSH-në, ndërsa enveristët dhe kuqaloshët e Kosovës duhet ta largojnë nga skena politike dr. Ibrahim Rugovën dhe ta shkatërrojnë LDK-në. Këto synime planifikonin t’i realizojnë në rend të parë duke u mbështetur në parimin se “qëllimi i arsyeton mjetet”, prandaj edhe vuan kontakte me fqinjët tanë për të kërkuar ndihmën e tyre. Në bazë të asaj Marrëveshjeje është përgatitur i ashtuquajturi “revolucioni i vonuar demokratik i Shqipërisë”. Kuptohet që edhe Kosovës i erdhën shumë të liga nga ajo marrëveshje: Tentimi për shkatërrimin e LDK-së në Kuvendin e saj të Tretë, mosnjohja e zgjedhjeve të dyta parlamentare, mosnjohja e institucioneve shtetërore të dala nga zgjedhjet parlamentare, që u bënë në Kosovë pa kontrollin e Beogradit, përvetësimi i njësive guerile të Republikës së Kosovës me mjetet e “marrjes së kalasë nga mbrenda”, pengimi i formimit të Qeverisë së Kosovës nga të gjitha forcat politike dhe ushtarake, që e kërkonin diplomatët e shquar të SHBA-ve; pengimi dhe mos lejimi i bashkimit të forcave ushtarake në një subjekt të vetëm komandues, në FARK; krijimi i Qendrës për përpilimin e “listave të zeza” për lëshimin e “vendimeve” për shpifje, kërrcnime dhe për vrasjen e veprimtarëve të dalluar të çështjes kombëtare, që nuk pranonin të bëhën argat të pagojë të tyre; vrasjet politike që u bënë para lufte, gjat lufte dhe pas luftës; formimi i Qeverisë së Thaçit në Tiranë; krijimi i mafisë së kuqe pas çlirimit të Kosovës; krijimi i kushteve për enklavizimin e disa territoreve të Kosovës; tentimi për destabilizimin e Kosovës dhe të Ballkanit, etj, etj,  ishin pasojë të Marrëveshjes së Zyrihut. Vijon/ SHQIPTARI.EU

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...