Published On: 9 Janar, 2016

Kundër bastardëve të palavdishëm të Qeverisë

agapolloni

Shkruan: Ag Apolloni

Duke hyrë në Prishtinë nga Veterniku, më zunë sytë një grafit “Welcome to Hell”. Kjo ma kujtoi prologun e “Ulurimës” time dhe më erdhi mirë që, pavarësisht a e kanë lexuar, apo nuk e kanë lexuar romanin tim, ata që e kanë shkruar kanë menduar të “ulurojnë” kundër Tony Montanave, kundër bastardëve të palavdishëm të Qeverisë, kundër presidentave që dalin nga zarfi, pra ata qytetarë të Kosovës kanë filluar të ndihen ujq. Ka rreth pesëqind vjet që ujku është kthyer në simbol të rebelimit ndaj Zotit, ndaj turmave dhe ndaj qeverive.
Me këtë rast, po i nxjerr këtu prologun dhe një pjesë kah fundi i romanit “Ulurima e Ujkut” (2013).

* * *
Si një engjëll rebel po vij drejt ferrit. Poshtë meje shtrihet një botë e errët. Tek-tuk duket vetëm ndonjë dritë e dobët. Në raste të tilla fluturimi njeriu gjithmonë kujton përkohshmërinë e jetës. Një profeti nëntëqind e tridhjetë vjetët i dukeshin pak, një vampiri katërqind vjetët i dukeshin shumë. Unë kam vetëm tridhjetë vjet dhe jam aq i mërzitur dhe aq i lodhur nga kjo jetë saqë, po të gjeja ndonjë shpellë si ata shtatë gjumashët e Efesit, do të shkoja e të flija ca shekuj.
Duke shikuar botën poshtë, bie në mendime. Në fund të klasës, derisa leksioni vazhdonte, unë ngreha një vijë të bardhë. Vija tjetër e bardhë ishte trajektorja e avionit që po më bart si një mallkim. Kur avioni ndodhej në zemër të qiellit, ishte ende dritë. Ndërkohë, tani që ai po shkon drejt zemrës së ferrit, një pëlhurë e zezë mbulon gjithçka.
Kur avioni prek tokën, unë kam ndjesinë se po shkëputem nga jeta e vërtetë. Rrugës me taksi, shikoj shoferin e krisur që tund kokën me një ritëm të çmendur teksa nget veturën drejt qendrës.
Nga dritarja shoh fytyra të shëmtuara nga vuajtjet, një qen me tri këmbë, pastaj një vajzë pa duar që, nën dritën e shtyllës elektrike, përpiqet t’i shtypë me këmbë numrat e celularit, si dhe një njeri pa këmbë që bërtet fjalë të paqarta derisa i jep me duar karrocës së tij. O ju që hyni mbrenda keni mbarue!
Duke hyrë në qendër shoh mori veturash që fluturojnë; ndërtesa që kanë mbirë si kërpudhat. This ain’t no technological breakdown, oh no, this is the road to Hell .
Porsa arrij te banesat e jeshilta, ku para do kohe gangsterët me automatikë e kishin bërë shoshë trupin e një kushëririt tim, një najllon i zi me mbeturina bie para veturës, nga banesa nëntëkatëshe. Shpërndahen në rrugë: lëvore bananesh, pampersa, kanaçe e çka jo tjetër. Shoferi frenon në vend, unë nxjerr vrik një mindil dhe mundohem ta ndaloj gjakun që më vërshon prej hunde, ndërsa ky Virgjil i mallkuar që më udhëheq në këtë ferr, pa e prishur terezinë fare, vazhdon tutje, pa u kujtuar që së paku t’ia ulë zërin kësaj muzike që po m’i shkërdhen nervat me death metal:

Fight, we will fight right,
Living low in a world of our own,
Destined to live right, fight,
We’re taking hell as our home,

Mbyll sytë dhe ngre kokën që të më ndalojë gjaku, ndërsa muzika vazhdon:

Welcome to hell,
Welcome to hell,
Welcome to hell,
Welcome to hell

Kur mbërrij në kodër, zbres nga vetura dhe e shoh qytetin që ka rënë në gjumë të thellë. Ngre kokën lart dhe lëshoj një ulurimë të gjatë sa këtu e në hënë.

* * *

Ky është vend për qen. Këtu jetojmë si qen, lëpihemi si qen, kafshojmë si qen, e bëjmë qençe dhe, krejt në fund, ngordhim si qen. Por, derisa më pengon era e mutit që më rrethon, e ndiej që nuk jam nga kjo racë. Do të isha rehat sikur të isha qen, por jam ujk, prandaj po uluroj kundër qenve. Ti, para se të shkosh, kuptoje që kjo ulurimë është britmë dhe vajtim! Asnjë zë tjetër mbi dhé nuk është kështu kërcënues dhe vajtues. Kërcënues, sepse vuaj. Vajtues, sepse më dhemb. Po, jam i zhgënjyer prej shoqërisë dhe i ndërkryer ndaj saj. Prandaj, më mirë të vdes si ujk sesa të jetoj si qen. Dhe dije se as vdekja nuk më bashkon me ta, sepse nuk mund të thuash njësoj “vdiq si qen” dhe “vdiq si ujk”.
Tani, e dashur, e kuptove ç’është ujku?
Po, ujku është një i dëshpëruar që dëgjon muzikë bluz.

foto e Ag Apolloni
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...