Published On: 11 Qershor, 2016

Ku është dashuria!

Hysen Kica
Shpresoj që mendimet e mia tu vlejne të gjithë atyre që ecin symbyllur në rrugën e dashurisë, atyre që ndjehen të pafat dhe atyre që jan humbur në rrugën e dashurisë.

Sa ëndërra u thurën, sa dëshira të bukura dhe sa shpresa por edhe sa vuajtje, sa pritje plot ankth, sa netë pa gjumë dhe sa lotë u derdhën mbi shamitë e beqarëve apo jastëkët e vajzave! Po sa lule kamomili u këputën për të numëruar petalet e tyre “më do-s’më do “! Sa vajza iu lutën hënës tu ndriçoje rrugën e dashurisë së ëndërruar dhe sa djem u shtrinë natën vonë në lëndina për të kërkuar yllin që shkëlqen për dashurinë e tyre!
Po dhe sa poezi u shkruan dhe sa këngë u kënduan duke derdhur në art lumturinë, gëzimet, vuajtjet dhe pritjet plot ankth të dashnorëve! Kronika e dashnorëve te pafat ka qene dhe mbetet rruga e psherëtimave të përjetëshme mbi të cilën është derdhur lot dhe art. Në rrugën e jetës ka patur plot njerëz që jan gëzuar me dashurinë e tyre dhe kan jetuar të lumtur por ka patur edhe plot ndeshje e luftë për ta fituar apo për ta mbrojtu dashurinë. Historia e dashurisë nuk shkruan shumë për lumturine, sepse lumturia nuk ka nevojë për asgjë tjetër, por shkruan shumë për tradhëtitë, dënimet dhe vuajtjet e pafund. Askush nuk i harron dot tragjeditë më të dhimshme në emër të dashurisë ku spikat Romeo dhe Xhulieta që u bë simboli i dënimit dhe dhimbjes më të madhe njerëzore. “Një tragjedi të tillë s’e kishte parë kurrë jeta, ashtu si e panë Romeo e Xhulieta”.
Shkatërrimi i dashurisë është tragjedia më e dhimbshme e shpirtit njerëzor.
Dashuria ka qenë dhe mbetet gjithmone një nga problemet themelore të jetës shpirtërore dhe reale të njeriut. Kan shkruar dhe kan diskutuar për dashurinë jo vetëm psikologët, poetët dhe shkrimtarët, që vlerësohen si mjeshtrat e analizave shpirtërore, por thuajse të gjithë njerëzit që kan bërë historinë e shoqërisë njerëzore duke mos përjashtuar as krijuesit e shkencave ekzakte apo politikanët. Flitet e diskutohet për dashurinë gjithmonë me synimin, jo vetëm të shprehur mendimet, por edhe të ndihmuar ata që vuajnë prej saj. Përgjithësisht njerëzit e kuptojnë drejt dhe e vlerësojnë forcën e saj jetësore por ka edhe nga ata që thonë se dashuria është problem personal, ca të tjerë thonë se dashuria është problem adoleshentësh por ka edhe plot të tjerë që e ngushtojnë dashurinë në marrëdhënien intime midis dy njerëzve me seks të kundërt.
Duke dashur të shpreh jo vetëm mendimet e mia por edhe përmbledhjen e mendimeve të njerëzve më të shquar, që më janë dukur më të spikaturat në këte fushë po mundohem të saktësoj kuptimin dhe vlerat e dashurisë, vendin që ze ajo në marrëdhëniet njerëzore, mënyrat si mund të gjejmë e ta mbrojmë dashurinë e vërtetë dhe detyrat që shtrohen në kushtet aktuale për të krijuar mendime dhe qëndrimë sa më të drejta për dashurinë. Shpresoj që mendimet e mija tu vlejnë atyre që ecin symbyllur në rrugën e dashurisë, atyre që ndjehen të zhgënjyer apo të pafat por edhe atyre që ndjehen të humbur e të pashpresë në jetën e tyre sepse për çdo njeri ka gjithmonë mundësi zgjidhje. Rruga e dashurisë nuk është gjithmonë një rrugë e shtruar me lule por shpesh një rrugë e mundimshme, e lodhëshmë dhe me plot zhgënjime e tradhëti.
– Ç`farë është dashuria!
Dashuria është forca më e madhe shpirtërore që ruan unitetin, rrespektin dhe harmoninë e jetës njerëzore. Dashuria ruan ekuilibrin e shoqërinë njerëzore ashtu si forcat e gravitacionit ruajnë ekuilibrin e universit material. Dashuria siguron vazhdimësinë e jetës njerëzore në planetin tonë por është edhe motivi kryesor që na bën ta duam jetën dhe fryma e shenjtë që ushqen artin. Dashuria të bën ta duash jetën jo vetëm në kushtet normale por edhe kur njeriu ndodhet në vështërsitë më ekstreme. Dashuria ështe jo vetëm gjëja më e bukur që jeriu mëson në jetë por edhe gjëja më e bukur për të cilën duhet të jetosh. Dashuria të bën të qesh e të qajshë në të njejtën kohë duke e ndjerë vehten si një fëmijë por edhe të jep forca të mëdha për të kapërcyer problemet e jetës. Kur themi ” Rroftë jeta ” jemi te detyruar të shtojmë edhe ” Rroftë dashuria “.
Në rradhë të parë dashuria buron nga besimi reciprok, njohja, vlerësimi dhe pranimi i të gjitha cilësive fizike, morale e shoqërore të njeriut që pritet të bëhet njeriu juaj i dashur. Kur besojmë se një njeri e dashurojmë duhet të udhëhiqemi nga parimi themelor se asgjë e partnerit nuk duhet parë si mangësi por si cilësi individuale me të cilën duhet të pranojmë të bashkëjetojmë. Nëse nuk arrijmë ta pranojmë partnerin tonë ashtu si është atëhere duhet të shmangemi nga jeta e tij. Kurrë nuk duhet pajtuar me mendimin se njeriu do të ndryshohet pas martesës. Njeriu është një kompleks i formuar nga bashkimi i cilësive të trashëguara, të edukuara dhe të injektuara nga mjedisi shoqëror ku është rritur. Kështu ai është formuar si një individ që e ruan edhe padashje individualitetin e tij. Një individualitet i formuar me dekada nuk shpërbëhet me fjalë. Nuk duhet harruar kurrë se partneri mund të duket se e pranon një vërejtje por kjo bëhet vetëm për të mos prishur qejfin dhe, në rastin më të keq, për të mashtruar. Mos bëni shumë vërejtje. Vërejtjet e sikletosin shumë partnerin. Nëse ai nuk flet kjo nuk do të thotë se i pranon vërejtjet por se ju don shumë, se fsheh qëllimet e tij apo se nuk don të krijoje situate të pakëndëshme, por mos gënjeni vehten se kështu do të sillet gjithmonë. Po vazhduat kështu do ta vendosni në situata të vështira dhe partneri do krijoje mendimin se ju nuk dini ta vlerësoni, ta kuptoni e ta respektoni. Ndoshta edhe do mendoje se ju nuk e dashuroni. Pra mos kërkoni ndryshime në individualitetin e partnerit por mendoni sa mund të bashkëjetoni me te.
Nëse një djalë pin duhan apo drogë nuk do heqë dorë nga këto vese për dashurinë tuaj. Jo se nuk ju dashuron por se nuk mundet. Nëse një vajzë pëlqen kafshët apo priret të ekspozoje pjesët intime të trupit të saj mos shpresoni se mund ta ndryshoje me kërkesën tuaj apo se mund ta detyroni. Këtu fillon gënjeshtra dhe mashtrimi në jetën e një çifti që u sjell grindje e probleme të pazgjidhëshme prandaj vlerësojeni seriozisht unifikimin e karaktereve para se të vendosni për dashurinë tuaj. Realisht në botën njerëzore nuk ka dhe nuk mund të ketë një përputhje të plotë karakteresh e botkuptomesh por dashuria është edhe edhe një aftësi përshtatje e cilësive bashkëpunuese e bashkëvepruese. Ajo duket në çdo problem që të paraqet jeta duke filluar nga më të thjeshtat dhe sejcili partner duhet të studjoje me kujdes mënyrën si sillet në shoqëri dhe si gjykon apo vepron tjetri. Sejcili duhet ta pyesë vehten nëse përputhen këto sjellje me ato që do kishit pranuar edhe ju! Mos e harroni sloganin popullor se nuk mbathet kali nëse njeri i bie thumbit dhe tjetri i bie patkoit Në dashuri ka rëndësi të madhe harmonizimi i interesave, unifikimi i mendimeve, qellimeve dhe veprime.
– Vazhdon –

ve dhe dëshirave. Sa e bukur është dashuria kur të dy ndihmojnë njeritjetrin pa asnjë hile apo tendencë për tu shmangur nga veshtërsitë.
Vazhdon

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...