Published On: 18 Maj, 2016

Kryeziu për partinë e Ilir Dedës: Është e nevojshme dhe premtuese

Drejtori i Institutit Demokratik të Kosovës (KDI), Ismet Kryeziu, ka thënë të martën se paaftësia e klasës politike aktuale për dialog dhe konsensus më të gjerë politik dhe shoqëror tani është bartur në stagnim dhe pengesë të zhvillimeve dhe nevojave urgjente si në planin e brendshëm ashtu dhe në rrafshin ndërkombëtar.
Në këtë intervistë për “Epokën e re” ai ka vlerësuar se partitë politike, ato në pushtet dhe ato në opozitë, duhet të reflektojnë përgjegjësi për veprimet dhe obligimet shtetërore jo në bazë të agjendave partiake. “Nevoja për përmbushjen e aspiratave evropiane të qytetarëve të Kosovës duhet t’i bëjë subjektet politike të përkushtuara dhe udhëheqëse të fuqishme në këtë proces, e jo penguese për shkak të interesave të ngushta të liderëve institucionalë e partiakë. Opozita, edhe pse e ushtron të drejtën politike të bojkotit si veprim politik, duhet dhe mund t’i kthehet jetës parlamentare në çështjet shtetërore në të cilat vlerëson se kontributi i saj do të ndihmonte që Kosova të përmbushte vlera të synuara europerëndimore”, ka deklaruar Kryeziu.
Ai ka thënë se kushtëzimet për përmbylljen e demarkacionit me Malin e Zi dhe përdorimi i tij si kusht për liberalizimin e vizave nuk janë të vullnetit të BE-së, por instrumente trysnie, ngaqë institucionet e Kosovës dhe partitë politike po dështojnë t’i japin një epilog transparent dhe gjithëpërfshirës këtij procesi. “Mendoj se Bashkimi Evropian, edhe pse me vonesë, më në fund u është rikthyer për mbështetje më të fuqishme kërkesave të qytetarëve të Kosovës, duke ushtruar presion dhe ndikim në efikasitetin e institucioneve të Kosovës, të cilat në masë të madhe kanë qenë injoruese dhe joefikase për t’i adresuar kërkesat e shoqërisë sonë në luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit”, ka theksuar ai.
Kryeziu ka folur edhe për reformat në partitë politike si dhe për krijimin e një subjekti politik. Ai ka vlerësuar se mbyllja e secilit subjekt politik dhe rezistenca ndaj reformës, rrezikojnë që partitë të shndërrohen në grupe jopërfaqësuese dhe jokonkurruese në skenën politike. Kryeziu ka mirëpritur paralajmërimin për krijimin e një subjekti politik, duke thënë se është një numër i madh i qytetarëve të cilët nuk e gjejnë veten të përfaqësuar në partitë politike aktuale. “Kjo jo vetëm se e bën të nevojshme lindjen e një subjekti politik, por është premtues edhe për ndikimin në reformimin e partive aktuale”, ka theksuar Kryeziu.“Epoka e re”: Z. Kryeziu, si e vlerësoni politikën në vendin tonë?


Kryeziu:
Kundërthëniet në mes të pozitës dhe opozitës janë pozitive dhe e ndihmojnë arritjen e një vlere më cilësore të demokracisë derisa mbesin në kornizat e zhvillimit e jo të stagnimit. Paaftësia e klasës politike aktuale për dialog dhe konsensus më të gjerë politik dhe shoqëror tani është bartur në stagnim dhe pengesë të zhvillimeve përmbajtjesore dhe të nevojave urgjente të cilat i ka shoqëria jonë si në planin e brendshëm zhvillimor, po ashtu edhe në rrafshin ndërkombëtar.

“Epoka e re”: Si e keni parë mesazhin e Bashkimit Evropian drejtuar institucioneve të Kosovës lidhur me luftimin e krimit dhe korrupsionit, dhe për përmbylljen e demarkacionit me Malin e Zi?


Kryeziu:
Mendoj se Bashkimi Evropian, edhe pse me vonesë, më në fund u është rikthyer në mbështetje më të fuqishme kërkesave të qytetarëve të Kosovës, duke ushtruar presion dhe ndikim në efikasitetin e institucioneve të Kosovës, të cilat në masë të madhe kanë qenë injoruese dhe joefikase për t’i adresuar kërkesat e shoqërisë sonë në luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Gjithashtu, kushtëzimet për përmbylljen e demarkacionit me Malin e Zi dhe përdorimi i demarkacionit si kusht për liberalizimin e vizave nuk janë të vullnetit të BE-së, por barrë apo pasojë të cilën e kanë adresuar apo e përdorin si instrumente trysnie, ngaqë institucionet e Kosovës dhe partitë politike po dështojnë t’i japin një epilog transparent dhe gjithëpërfshirës këtij procesi.“Epoka e re”: Zyrtarët e BE-së kanë arritur t’i bashkojnë pozitën dhe opozitën në tavolinë sa i përket agjendës evropiane. Kjo agjendë, a mund ta kthejë opozitën në Kuvend edhe për çështje politike?


Kryeziu:
Partitë politike, si ato në pushtet dhe ato në opozitë, duhet të reflektojnë përgjegjësi për veprimet dhe obligimet shtetërore jo në bazë të agjendave partiake. Nevoja për përmbushjen e aspiratave evropiane të qytetarëve të Kosovës duhet t’i bëjë subjektet politike të përkushtuara dhe udhëheqëse të fuqishme në këtë proces, e jo penguese për shkak të interesave të ngushta të liderëve institucionalë e partiakë. Opozita, edhe pse e ushtron të drejtën e saj politike të bojkotit si veprim politik, duhet dhe mund t’i kthehet jetës parlamentare në çështjet shtetërore në të cilat vlerëson se kontributi i saj do të ndihmonte që Kosova të përmbushte vlera të synuara europerëndimore.“Epoka e re”: A është nevojë urgjente të ketë reforma në partitë politike?


Kryeziu:
Jeta politike gjithnjë ecën në hap me nevojën për reformë. Mbyllja e secilit subjekt politik dhe rezistenca ndaj reformës rrezikojnë ta shndërrojnë veten në grupe jopërfaqësuese, të pandikim në jetën e qytetarëve dhe jokonkurruese në skenën politike.“Epoka e re”: Është paralajmëruar krijimi i një subjekti të ri politik. Mendoni se ka hapësirë skena politike edhe për një parti dhe si do të funksiononte ajo?


Kryeziu:
Çdo iniciativë, e cila nuk rrjedh si rezultat i aspiratave individuale, por si rezultat i një koncepti tjetër të qeverisjes nga ofertat aktuale, është i nevojshëm dhe i dobishëm për jetën politike. Është numër i madh i qytetarëve ose votuesve potencialë të cilët nuk e gjejnë veten të përfaqësuar në partitë politike aktuale, e kjo jo vetëm që e bën të nevojshme lindjen e një subjekti politik, por është premtues edhe për ndikimin në reformimin e partive aktuale.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...