Published On: 16 Prill, 2016

Kryetari i ardhshëm të zgjidhet me çelës, të jetë mundësisht “bythaxhi” (pa gjini)

  • Ese politike: FOL E RRUJ VO…HERË MAJTAS, HERË DJATHTAS

Agim Vuniqi

Partitë politike në Kosovë herë rreshtohen majtas e herë djathtas, sipas komandës patriotike dhe ushtarake, rreshtohu; behen e përbehen se janë të djathta dhe se mendojnë për qytetarin, kush nuk thotë se nuk jane të djathta “iu pifshin dhëmbët”, janë ekstreme të djathta, ato mendojne për xhepin e tyre…, me ba ndonjëra me lakue në të majt mos vet halli, akuzohen si pro-enveriste ose pro-titiste…krejt jane pallavra ato; mendojnë si me hy në parlament, pastaj në qeveri, me nda “tallin”… vetëm lexoni shtypin vendor, jo hyri AAK në koalicion qeveritar jo s’hyri, u pajtuan që Ramushi të emërohet kryeministër, jo zëvendës-kryeministër, jo u pajtuan, jo s’u pajtuan, jo Ramushi ka përgatitur programin qeveritar për qeverisje, jo se kryeminitri në detyrë Thaçi është shumë i sukseshëm…dhe i tërë koncepti i shteteformimit sillet në rrethin vicioz jo hyri jo s’hyri…
Ky patriotizëm dekorativ, llomotitës është tipik me regjimin despotik (absolut), i cili i ka humbur lidhjet me qytetarët dhe i cili fshehë dobësit e veta të brendshme me retorikë llomotitëse, dhe thirret e ç’thirret në demokraci dhe në “air” sharjet e shumëta të politikanëve llomotitës. Koha në të cilën jetojmë nuk ka të bëjë asgjë as me demokraci as me liri, nuk është as heroike, por është kohë e njerëzve me karakter të dyfisht edhe nacional edhe politik. Në njërën anë kemi patriotizmin e rrejshëm, por gjithashtu edhe frikën, qëndrimin frikacak para “klyshëve” të pushtetit të dirigjuar nga jasht, duke krijuar ndjenjën e friksimit dhe të nënshtrimit pa fjalë, e mbrojtur nga ky regjim feud.

Shenjëtrimi…

E çfarë duhet të jet qëndrimi i këtij pushteti antipopullor për politikën e jashtme dhe gjendjen politike në Kosovë, kur ministri i jashtëm e quan kryetarin e partisë si të shënjtë, nuk kam ditur që është aq shumë religjioz, dhe pa asnjë procedurë fillestare i gradon shenjtërit, pa dëshmuar së paku një mrekulli shërimi, apo diçka që i veçon nga të tjerët…dhe mburret për këtë, tash kuptova pse India nuk e ka pranuar Republikën e Kosovës, ngase shumica e popullatës religjioze e konsiderojnë lopën si të shenjtë dhe të dobishme, ajo milet, jep qumsht, ka proteine, prej saj prodhohen bylmetet tjera si kosi djathi… edhe prodhimi i çokolatave realizohet si produkt përzierës së kakaos me qumshtin, e pranoj se shumëçka të dobishme ka lopa, ka edhe simbolikë, edhe rritja e fëmiut bazohet në thithjen e gjirit të nënës, në mungesë të qumshtit të saj zëvendësoht me të lopës, është pra plotë jetë, plot gjallëri… Kjo retorikë e politikanëve “dinamik” ka mbjellur huti në popull që nuk ka guxim moral të kundërshtoj asgjë. Përfaqësuesit zyrtar të pushtetit, që në zhargonin politik ditor iu thuhet pozitë, edhe shtypi zyrtar edhe gjysëm zyrtar kultivon në mënyrë të posaçme deklamimin nëpër fjalimet patriotike “e luftuam luftën, do e fitojmë edhe paqen” me rezolutat “fol e rruj ve” dhe artikujt e lakejve partiak. Reshen fjalë pa përgjegjësi, llomotitet me të madhe evro-integrimi në BE dhe në NATO, recitohen me pompozitet në mënyrë megalomane tribunët partiak. A nuk është ky patriotizmi dekorativ e llomotitës dhe aludohet në integrimin e veriut, në kosovarishten dhe kosovarizmin e denjë, në krahinarizëm…, dhe dëgjohet me plotë zhurmë bashkimi e ribashkimi kombëtarë nga ata që kanë mbetur pa punë, ku ka bashkim pa veriun, i cili çdo ditë e më shumë po largohet përmes bisedimeve nga Kosova, Serbia nuk ka hy në bisedime me dorëzu veriun…

Diplomacia dhe liritë seksuale…

Çka është personifikimi i vuajtjes së “bythaxhinjëve” në Kosovë, a është në nivelin e pranueshëm, apo korespondon me procese jo evolutive të spustuara edhe në nivel sexi me kafshë, flas gjithnjë nga aspekti i korpusit të të drejtave dhe lirive të njeriut, dhe a është i drejtë ky gjykim si më i dinjitetshëm se analfabetizmi…a është ky personifikim i durimit dhe tërheqjes për bythe më i rëndësishëm sesa njeriu i ngjitun në zgjedhën e anarkisë absolute. Kështu duke mbrojtur denjësisht këto të drejta po harrohet se dhuna e njëmendët është e hapur, gratë po rrihen me kamxhik, me përulje dhe pa zë nga puthadorët në pushtet. A kështu mbrohen liritë dhe të drejtat qytetare, ku qëndrojnë këto të drejta të tyre…? Punët qe i kanë bërë me marrëveshje kontrate martesore mashkulli e femra, po bëjka të bëhen edhe “shtazore”, edhe këto liri janë disi të mangeta…, e të tjerat si mbrojtja shëndetësore, sigurimi, personal, pensional janë çështje të kryera…a po nuk janë? Sigurisht do t’i bëjmë punët e gjallërisë edhe duke “pallë” publikisht “për aaaa!” Ku qëndrojnë të drejtat autoriale të tyre…E si do te rexhistrohen në listat e votimit, a është paraparë në to gjinia asnjanëse… pastaj është shumë me rëndësi si pordhin bythaxhinjtë, u trazuan diplomatët nga pordhët e tyre…deri para një kohe kishin një jetë normale, apo përnjëherë dolën ne pah çrregullimet hormonale, edhe këtë çështje sigurisht është qartesuar me kushtetutë, ashti si e thonte zëvendës ministri i jashtëm Petrit Selimi…

Dëshirat politike…

Më ra ndërmend diçka e re që e preferojnë miqtë ndërkombëtarë… të jetë unikate dhe kështu të bëhet hit i shtypit botëror, kryetari i ardhshem të zgjidhet me çelës, të jetë “bythaxhinj” (pa gjini), zgjedhja e mundshme e re të fuqizohhet me një marrëveshje të re politike, së paku dy-tre palëshe, kështu do të dinamizohet politika shtetërore, edhe mediat kanë për çka të shkruajnë, sa herë arnohen bythët demokratike… solucioni pra u gjet, t’ia fillojme nga e para… zgjedhjet e ardhshme te mbahen nen moton “bythmadhi”… le te fiton bytha më e mirë, sesa per mend…, nuk na duhen fare, kemi shume, edhe per eksport bile, a nuk shihni se çdo ditë shesin mendë parlamentarët e diplomatët e rinjë… tash po shkruajne hajmali…, kështu mbahet tregimi i mirë per shtetin e ri…

Të pyeten qytetarët…

Thonë i ra gurit e drunit atje ku njerëzit “grihen e coptohen” për të drejta sexi, kush i pengon të bëjnë sex…? Mirëpo sexi në publik kudo në botë është i ndaluar, është i pamoralshëm, as në televizionet publike amerikane, as në ato kabllovike nuk ka storie sexi, ashiqare, mund të paguash kanale extra private për ta dëfryer epshin, por jo ato të përbashkëta, e si do të edukohet fëmiu atëherë…? Nuk është e pëlqyeshme të veshë kostume larjeje të ngushta, apo brekë të shkurtëra, që shqetësojnë pushuesit në pishinë, nuk më ka ndodhur të shoh dikend të largohet, mirëpo të gjithë u përmbahen rregullave në komunitet, edhe po të duash nuk mund të bleshë kustume tjera, jo të përshtatshme. Ndërsa në anën tjetër në Kosovë pengohen fushatat kundër pjesëmarrësve aktiv për veshje të arsyeshme, apo edhe ato të mbuluara, duke ndërhyrë hija e pushtetit. Qytetarët kanë të drejtë të reagojnë kundër lëvizjeve jolegale, të cilat shqetësojnë opinionin, le të hapen klubet e tyre private të sexit, nëse marrin leje valide, mund edhe të regjistrohen në regjistrin e lëvizjeve jo qeveritare dhe shoqatave, le të jenë ato edhe të bythaxhinjëve, le të lobojnë në parlament, të adresojnë të drejtat e tyre në institucionet relevante, por jo të shetësojnë rehatinë e qytetarëve prodhues, për të gjitha duhet pyetur ata…

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/azem-syla-do-te-arrestohet/

http://www.shqiptari.eu/cmenduria-serbe-vjen-ne-shqip-grindja-me-e-madhe-shqiptaro-serbe-e-filluar-nje-dekade-me-pare-dy-video-foto/

http://www.shqiptari.eu/fejton-ekskluziv-dy-dekada-i-mbajtur-ne-sirtar-nga-vrasja-e-kolonelit-ahmet-krasniqi-krimet-dhe-deshtimet/

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Qysh je me shendet o Agim thotë:

    Nuk e ki as ti lehte Agim, sepse qe 18 vite jeton jasht Kosove…….edhe nuk je as ne Kosove …..e as ne AMERIKE………sepse jeton Amerikanisht ….dhe mendon Kosovarisht …sikur deri ne vitin 1999……. Ty tu ka ndal Ora me vitin 1999. Pik. Merru me nej pu e ma te meqme se me shite mend ketu neper portale….ose hajde ne Kosove , e konkuro per post politik ,……e tanajshi puno …….qysh duhet apo qysh din ti…..hajt.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...