Published On: 27 Qershor, 2016

Kryeministri Mustafa: Zhvillimi ekonomik i Kosovës i bazuar në dije

 

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Isa Mustafa mori pjesë në konferencën lansuese të “Strategjisë së Kosovës për Teknologji Informative”.

Para të pranishmëve, kryeministri Mustafa vlerësoi punën e madhe që është bërë në këtë strategji.

Duke folur për faktin se si interneti po ndryshon formën e të bërit biznes, kryeministri tha se potencialet e ekonomisë digjitale nuk janë shfrytëzuar sa duhet në Kosovë.

“Këto potenciale mund të kontribuojnë pa masë në rritjen ekonomike dhe sidomos në fushën e punësimit. Janë instrumente të jashtëzakonshme për rritjen e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme dhe rrjedhimisht në të ardhmen nuk mund të paramendohet relacioni konkurrues, relacioni i inovacioneve, standardizimi, shkathtësitë punuese, pa ekonomi digjitale”, tha kryeministri.

Më tej, kryeministri Mustafa tha se Qeveria e Kosovës, është e përkushtuar të krijojë të gjitha mundësitë që të aplikohet revolucioni digjital, duke inkurajuar transformimin digjital të bizneseve ekzistuese dhe përkrahjen e më shumë bizneseve digjitale në vend.

“Ne po ndërtojmë një ekonomi të re. Kemi një koncept të ri të zhvillimit ekonomik të bazuar në dije dhe karshi kësaj, aplikimi i teknologjisë informative do të jetë pjesë qenësore e kësaj strategjie dhe e këtij orientimi tonë të zhvillimit ekonomik”, tha kryeministri Mustafa, duke falënderuar partnerët gjermanë dhe norvegjezë për mbështetjen e këtij projekti.

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Blerand Stavileci, tha se përgatitja e kësaj strategjie i hap rrugë jo vetëm zhvillimit të sektorit të komunikimeve elektronike, por vë baza të forta dhe solide për një ekonomi të bazuar në dije, për një ekonomi që hapëron drejt asaj që sot është trend botëror, ekonomisë digjitale.

“Kjo strategji mbështetet në 9 shtylla dhe orientimi kryesor është që ne ta zhvillojmë tregun e brendshëm, po ashtu tregun e jashtëm sidomos për kompani të cilat eksportojnë, por edhe fushën e inovacionit dhe të kërkimeve dhe hulumtimeve të aplikueshme në këtë fushë”, tha ministri Stavileci.

Ambasadori i Norvegjisë, Jan Braathu, ka përgëzuar Qeverinë e Kosovës për këtë Strategji.

“Kjo është një e arritur e madhe. Ky është një shembull se si Qeveria e Kosovës ka punuar së bashku me sektorin e IT-ve, i ka dëgjuar ata, dhe ka pranuar Strategjinë Nacionale për Teknologjinë Informative”, tha ambasadori.

Ambasadori më tutje, u shpreh se kjo është pjesë integruese e programit të zhvillimit ekonomik të Kosovës, duke iu referuar faktit se Kosova është shtet evropian, ka ekonomi evropiane, e integruar çdo ditë e më shumë në ekonominë veriatlantike.

“STIKK është shembull shumë i mirë, jo vetëm për Ballkanin Perëndimor por për Evropën Juglindore. Ky ka qenë partneritet i mirë mes Qeverisë së Kosovës dhe IT-ve”, tha ambasadori Braathu.

Përfaqësuesja e Ambasadës Gjermane në Kosovë, Henriette Kotter, tha se e kanë mbështetur këtë projekt duke besuar se sektori i IT-ve në Kosovë ka një potencial të madh të zgjerimit, mund të kontribuoj në rritjen e konkurrencës së Kosovës në tregun ndërkombëtar, për të promovuar zhvillimin ekonomik dhe krijimin e vendeve të reja të punës.

“Ka shumë përparësi Kosova në këtë sektor, që nuk mund të gjenden në vende tjera, si burime njerëzore shumë të motivuara, infrastrukturë të mirë të IT-së dhe një organizatë mirë të organizuar dhe të aftë, STIKK, dhe në veçanti edhe shkathtësia e gjuhëve të huaja, që është me rëndësi të veçantë për tregun e gjuhës gjermane”, tha Kotter.

 

Fjala e plotë e kryeministrit:

 

Shpreh mirënjohjen për një punë të madhe që e kemi bërë bashkërisht në këtë strategji të teknologjisë së informacionit.

Të gjithë ne jemi të sfiduar me faktin se si interneti po ndryshon formën e të bërit biznes sot, në pikëpamje edhe të biznesit elektronik, të tregtisë elektronike, përkatësisht transferimit të mallrave, të punësimit elektronik dhe të fushave tjera.

Jemi të vetëdijshëm se ekonomia digjitale ka përfshirë një rrjet të gjerë të veprimtarive ekonomike, ka përfshirë sektorin bankar, sektorin e qarkullimit të mallrave, sektorin e hulumtimit të tregut, sektorin e shitjes.

Përfundimisht, potencialet e ekonomisë digjitale akoma nuk janë shfrytëzuar në Kosovë sa duhet, ashtu siç nuk janë shfrytëzuar edhe në vendet tjera të Bashkimit Evropian, por këto potenciale mund të kontribuojnë pa masë në rritjen ekonomike dhe sidomos në fushën e punësimit. Janë instrumente të jashtëzakonshme për rritjen e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme dhe rrjedhimisht në të ardhmen nuk mund të paramendohet relacioni konkurrues, relacioni i inovacioneve, standardizimi, shkathtësitë punuese, pa ekonomi digjitale.

Republika jonë dhe të gjitha institucionet e saj, prandaj edhe Qeveria e Republikës së Kosovës, është e përkushtuar të krijojë të gjitha mundësitë që të aplikohet revolucioni digjital duke inkurajuar transformimin digjital të bizneseve ekzistuese dhe përkrahjen e më shumë bizneseve digjitale në vendin tonë.

Qeveria do të punojë për krijimin e mundësive të reja për biznese, të cilat akcelerojnë në transformimin e fushës së tanishme të bizneseve përmes përdorimit të teknologjive digjitale, që e mundësojnë rritjen ekonomike dhe po ashtu mundësojnë punësimin që është ndër nevojat themelore tonat në të ardhmen.

Kemi nevojë të përdorim teknologjinë informative si në fushën e prodhimit, në fushën e shërbimeve, si faktor kritik për suksesin e inovacioneve për sukses në konkurrencë në treg dhe për rritje ekonomike. Konkurrenca, inovacionet dhe krijimi i vendeve të reja të punës, sikurse në Evropë dhe veçmas në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, janë rritur me përdorimin e informacioneve të reja dhe teknologjisë së komunikimit, përcjellë me fuqi punëtore me dije dhe shkathtësi për të përdorur në mënyrë efektive teknologjinë e re.

Mund të nisemi nga përvojat tona në bankat vendore, në aplikimin e pagesave dhe transferove elektronike dhe informacioneve elektronike për qarkullimin e parasë për bizneset vendore dhe partnerët e tyre të jashtëm që po shihen si avantazhe shumë të mëdha për të bërit biznes tek ne. Është e njohur se teknologjia e informacionit dhe komunikimit ka luajtur dhe luan rol të veçantë në zhvillimin ekonomik dhe në konkurrencë, në dije dhe në inovacione. Kjo teknologji mundëson sigurimin e një cilësie më të lartë të jetës për të gjithë qytetarët, ndihmon dhe lehtëson efikasitetin e punës, për më tepër edhe aktivitetet në transformimin qeverisës.

Sot ne jemi duke eksploruar mundësitë e reja për të zhvilluar  ekonominë tonë, kemi vlerësuar se sektori i teknologjisë informative është ai që na mundëson shanse të reja punësimi online për njerëzit tanë. Këto janë vetëm disa shembuj se si ne mund të kapitalizojmë këtë mundësi. Për më tepër thuhet se për eksport të shërbimeve nuk ka nevojë as për viza, nuk ka nevojë as për formularë specifikë, dhe nuk ka nevojë as që njerëzit tanë që të lëvizin jashtë dhe të gjejnë vende të punës, por ato vende i gjejnë këtu.

Ne së bashku me partnerët tanë ndërkombëtarë jemi duke bërë një punë të madhe në testimin e potencialit për punë online të grave, dhe rezultatet mendoj se janë mjaft inkurajuese. Tanimë po ashtu jemi edhe dëshmitar për disa suksese të kompanive tona, dhe mund të konstatojmë se shoqata jonë e teknologjisë informative është një ndër më të organizuarat në këtë rajon.

Andaj, ju siguroj që Qeveria do të përqendrohet në prioritetet e duhura, sepse kemi popullatë të re, kemi potencial të madh transformues për të përshpejtuar  zhvillimin ekonomik dhe për ta bërë atë shumë më efikas sesa që është. Ne sot jemi këtu që të lansojmë Strategjinë Nacionale të Teknologjisë Informative dhe zbatimin e saj, si një përpjekje të përbashkët të të gjitha palëve të pranishme këtu, të sektorit privat, të komunitetit të donatorëve, të Qeverisë, të shoqërisë civile, në mënyrë që sukseset tona ekonomike të jenë suksese të përbashkëta dhe të harmonizuara me atë se çfarë ndodh sot në botën moderne.

Unë shfrytëzoj rastin që sot këtu të falënderoj partnerët tanë gjerman dhe norvegjez për mbështetjen që i kanë dhënë këtij projekti, dhe po ashtu i ftoj që të vazhdojmë më tutje edhe në implementimin e tij, sepse faza implementuese është me rëndësi aq sa është edhe kjo e hartimit të Strategjisë.

Dua të theksoj po ashtu se prioritetet tona do të jenë që ne të krijojmë dhe të rrisim një forcë punëtore të kualifikuar me shkathtësi të veçanta, përmes programit të aftësive digjitale, që mund të rris dhe të nxis rritjen e cilësisë së eksporteve të IT-së dhe zgjerimin dhe shtrirjen e infrastrukturës cilësore të internetit në shkolla, në biznese, në institucione publike dhe tek më shumë njerëz në Kosovë.

Ne po ndërtojmë një ekonomi të re. Kemi një koncept të ri të zhvillimit ekonomik të bazuar në dije, dhe karshi kësaj aplikimi i teknologjisë informative do të jetë pjesë qenësore e kësaj strategjie dhe e këtij orientimi tonë të zhvillimit ekonomik.

Unë ju falënderoj shumë për prezencën tuaj, për kontributin që do ta’ jepni në këtë konferencë, dhe veçmas edhe njëherë falënderoj partnerët tanë të jashtëm.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...