Published On: 11 Qershor, 2016

Kryeministri Mustafa e pranon, Demarkacioni me Malin e Zi mund të dështojë

Kryeministri i Kosovës Isa Mustafa, në një intervistë për Deutsche Welle, flet mbi debatin me opozitën për demarkacionin me Malin e Zi, dialogun me Serbinë, vazhdimin e mandatit të misionit EULEX dhe Gjykatën Speciale.

Mustafa: Ne kemi qenë të befasuar me përfshirjen e çështjes së demarkacionit si kriter në liberalizimin e vizave, sepse një kriter i tillë nuk është aplikuar tek vendet e tjera. Mirëpo, megjithatë ne jemi falënderuar ndaj Komisionit Evropian për dhënjen e rekomandimit pozitiv, por tash duhet të punojmë edhe me deputetët e Kuvendit të Kosovës edhe me opinionin, sepse është politizuar çështja e demarkacionit, në mënyrë që kjo të kalojë në kuvend dhe të ratifikohet marrëveshja me Malin e Zi. E vërteta është se ne nuk e kemi asnjë kontest pronësor apo shtetëror me Malin e Zi, por kemi marrëdhënie të mira në të gjitha fushat dhe mendoj, se ky duhet të jetë argument kryesor që kjo çështje të kalohet. Për neve është me rëndësi që Mali i Zi është deklaruar se në çdo moment ata do të jenë në gjendje të diskutojnë çdo argumentim të ri, në qoftë se eventualisht do të ishte bërë ndonjë gabim në shënimin e vijës kufitare, mirëpo deri tash komisioni nuk ka konstatuar se është bërë ndonjë lëshim në shënimin e kësaj vije kufitare. Ka pasur vërejtje nga opozita, por ne do të mundohemi ta menaxhojmë këtë dhe të ratifikohet.

Mustafa: Rreziku ekziston gjithmonë, por për ne është me rëndësi që të punojmë në parlament, të punojmë me të gjitha komisionet e kuvendit të punojmë me të gjithë deputetët, sidomos me deputetët që gravitojnë nga pjesa e Dukagjinit, sepse ata janë me të ndieshëm me këtë çështje, sepse atje ka qenë një kufi administrativ që e ka nda atëherë krahinën e Kosovës me Republikën e Malit të Zi, që ka qenë kufi i ngurtë shtetëror dhe natyrisht njerëzit i kanë shfrytëzuar ato hapësira qoftë për kullosa, qoftë për nevoja të tjera dhe kurrë nuk e kanë konsideruar që vija kufitare i ka ndarë ato, prandaj është vështirë t’u thuhet se ju nuk keni të drejtë të kaloni andej dhe t’i shfrytëzoni ato hapësira, edhe pse me marrëveshje ndërshtetërore mund të bëhet, por ne duhet të punojmë me njerëzit.

Mustafa: Gjithsesi, ne kemi qenë të gatshëm ta diskutojmë edhe kur ishte komisoni, jemi ulur në një tavolinë edhe me opozitën dhe me rëndësi është që pra që jemi ulur bashkë, ka pasur qëndrime kundër të opozitës, por ne jemi të gatshëm prapë që të ulemi dhe me mendje të ftohtë dhe të arsyeshme t’i bisedojmë të gjitha këto çështje dhe të gjejmë një zgjidhje të përbashkët.

Mustafa: Mendoj se është shqetësuese, sepse do të ishte një gabim i madh, nëse do të kthehej edhe njëherë gazi lotsjellës në kuvend dhe të kthehet dhuna në rrugë, sepse kjo është treguar e pasuksesshme dhe është treguar mjaft e dëmshme për Kosovën dhe për proceset, të cilat ne i kemi kaluar dhe ky është një argument i mirë edhe për opozitën, sepse nuk ju ka dhënë asnjë sukses në avancimin e tyre politik, përpos që e ka degraduar situatën dhe ka dhënë një fotografi të keqe për Kosovën dhe demokracinë tonë që ne po e zhvillojmë. Prandaj unë mendoj se ata duhet të heqin dorë nga dhuna dhe në vend të dhunës të shfrytëzojnë foltoren e kuvendit, të ofrojnë argumente dhe në qoftë se ata na bindin me argumente, ateherë ne si pozitë do të jemi të kujdesshëm që çdo gjë që është e argumentuar ne ta marrim parasysh.

Mustafa: Ka vend që ky dialog të jetë më i sukseshëm dhe ta bëjmë punën që mos të diskutojmë dy herë për një marrëveshje. Pra njëherë ne jemi ulur dhe kemi diskutuar sesi ta arrijmë një marrëveshje, ndërsa prapë jemi ulur dhe kemi diskutuar edhe më gjatë sesi ta zbatojmë atë marrëveshje. Pra tash kemi disa marrëveshje që nuk po implementohen, siç janë marrëveshja për kodin telefonik, marrëveshja për energjinë, marrëveshja për rikonstruktimin e urës mbi lumin Ibër, është zhbërja e strukturave paralele, të cilat akoma funksionojnë edhe përkundër asaj që Lista “Serpska”, ka nga një kryetar në komunat me shumicë serbe, por prapë ka nga një organ paralel në ato komuna, kemi përfundimin e zhbërjes së procesit të “civilna zashtita” dhe kemi asociacionin e komunave me shumicë serbe. Asociacionin e komunave më shumicë serbe duhet ta formojmë mbi bazën e asaj, sesi e ka definuar Gjykata Kushtetuese, e cila e ka pranuar faktin që ky asociacion duhet të formohet mbi bazën e marraveshjes së parë, por duhet të ruhet fryma kushtetuese dhe korniza kushtetuese në këtë rast.

Mustafa: Zhvillimi i dialogut me Serbinë dhe zbatimi i marrëveshjeve duhet të ndërlidhet paraprakisht, por asociacionin duhet ta ndërlidhim me zhbërjen e strukturave paralele serbe, sepse do të ishte e pakuptimtë, që ne ta themelojmë asociacionin në kohën kur akoma veprojnë strukturat paralele serbe.

Mustafa: Kjo është një përgjegjësi që duhet të realizohet nga të dyja palët, sepse ne nuk mundemi të shkojmë parpara me disa procese, ndërsa kemi procese që e degradojnë asociacionin dhe vazhdimi i funksionimit të strukturave paralele do ta pengojë edhe shtrirjen e sovranitetit të Republikës së Kosovës në tërë territorin e vet.

Mustafa: Kjo çështje nuk duhet të ndërlidhet drejtpërdrejt me raportet shqiptaro-serbe, por të ndërlidhet me faktin që gjykata e ka prurë një vendim të tillë. Ne deri tash nuk kemi pasur rast që është kundërshtuar një vendim i Gjykatës Kushtetuese, edhe pse nganjehërë nuk na kanë pëlqyer këto vendime. Vendimi i gjykatës duhet të respektohet, sepse është fjala për një vendim nga organi më i lartë që e interpreton kushtetutën e vendit dhe ne nuk duhet të vëmë në pikëpyetje realizimin e Gjykatës Kushtetuese.

Mustafa: Sa i përket sistemit të drejtësisë në Kosovë, unë mendoj se ka mjaft ecuri pozitive edhe tek prokuroria e shtetit edhe tek gjyqet edhe tek policia, pra ka një gjallëri më të madhe, ka trajtim më të shpejtë të lëndëve, po merren masa edhe kundër uzurpatorëve të pronës shoqërore dhe pronës publike. Në anën tjetër e kemi EULEX-in që është duke trajtuar një numër të lëndëve nga e kaluara, për të cilat ekziston mirëkuptimi që ata të vazhdojnë t’i trajtojnë ato lëndë, pra edhe më tutje kemi nevojë që akoma të jenë këtu në mbështetje të institucioneve të drejtësisë dhe ne jemi pajtuar që EULEX të qëndrojë edhe më tutje deri në vitin 2018. Natyrisht ka mbetur edhe një çështje që nuk është definuar përfundimisht, është çështja e lëndëve të reja, për të cilat nuk ka pasur pajtueshmëri të plotë ndërmjet institucioneve të Kosovës dhe atyre të Bashkimit Evropian, por unë mendoj se se deri më datën 14 qershor, të gjitha çështjet do të harmonizohen dhe ne të thellojmë partneritetin me Bashkimin Evropian.

Mustafa: Kjo nuk ndërlidhet drejtpërdrejt, sepse nuk prek shumë në atë, por çështja e Gjykatës Speciale mbetet e veçantë. Unë mendoj se ajo çështje do të realizohet dhe ne i kemi përmbushur të gjitha detyrimet sa i përket Gjykatës Speciale, mbetet vetëm edhe të përmbushen ato të Bashkimit Evropian dhe të aktivizohet kur institucione të BE-së ta konsiderojnë se janë plotësuar të gjitha kushtet. /DW/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...