Published On: 22 Shkurt, 2016

Kronika e eksodeve dhe vendbanimet e arbëreshëve në Itali 1272-1774

 

Studim monografik nga Profesor Doktor LUTFI ALIA.
Arbëreshët, prej 6 shekujsh janë minoranca etno-linguistike më e madhe në popullatën e Italisë. Ndonëse nuk ekzistojnë regjistrime të plota dhe të sakta të albanezëve, që kanë populluar rajonet italiane, në fakt ka edhe të dhëna, që orientojnë për prani më të madhe të arbëreshëve.
Spas të dhënave të ISTAT të Italisë, në censimentin e vitit 2015, rezultojnë 120 000 shtetas italianë me kombësi arbëreshe, por duhet t’i rikujtoj lexuesve, se ka dhe shume të tjerë, sidomos ata të familjeve italo-arbëreshe dhe pse të regjistruara me kombësi italiane, vetëm mbiemëri dëshmon se janë arbereshë. Për të argumentuar këtë fakt, por prezantoj të dhënat zyrtare italiane ISTAT, që komunikojnë, 4429 familje me mbiemërin Albanese (Albaneze) dhe 145 familje me mbiemërin Castriota (Kastrioti), nga të cilet disa pjestarë rezultojnë me shtetësi dhe kombësi italiane
Mbiemëri Albanese filloi të përdoret në shekujt e mesjetës. Banoret e porsardhur nuk ishin të regjistruar, shume familje nuk gëzonin të drejtën e “zjarrit” (Fuoco), madje diferencoheshin nga banorët vendas, që i quanin “coloro albanesi – ata shqiptaret”. Në vitet e më pasme këta banorë të rinj filluan t’i regjistrojnë me mbiemër Albaneze, pra se nuk ishin italianë. Ky regjistrim kryhej kur duhej të paguanin taksat fisnikëve, në aktet notarile të legalizimit të pronësisë te tokës, të shtëpiave dhe të mjeteve të tjera të jetesës, gjatë martesave në kisha, në regjistrimet e lindjeve dhe të pagëzimeve në kisha, të regjistrimit të fëmijëve në shkolla.
Mbiemëri Albanese përdorej jo vetëm për të treguar origjinën e familjeve të reja, që shtoheshin, por dhe për ta diferencuar nga pjesa tjetër e popullatës dhe në veçanti, për ta dalluar këtë popullatë të ritit ortodoks, nga pjesa tjetër katolike vendase.
Përdorimi i mbiemërit Albanese, u praktikua nga kisha katolike, e cila fillimisht nuk pranoi t’i pagëzonte femijët e lindur nga prindër të ritit ortodoks, kësisoj me kalimin e viteve regjistroheshin me emërin e atdheut të origjinës dhe që arbëreshët e pranonin me shumë krenari.

Shpërndarja sipas rajoneve italiane e familjeve arbëreshe me mbiemërin Albanese dhe Castriota.
Mbiemëri Albanese Mbiemëri Kastrioti
Val d’Aosta 16
Piemonte 316 13
Lombardia 413 11
Liguria 139 1
Emilia Romagnia 75 2
Trentino Alto Adige 22 –
Venetto 291 1
Friuli Venezia Giulia 42 –
Toscana 122 4
Umbria 11 5
Marke 23 13
Abruzzo 54 1
Molisse 85 20
Lazzio 328 3
Campagnia 489 52
Puglia 898 14
Basilicata 81 1
Calabria 465 2
Sicilia 546 2
Sardegna 9 1

Eksodet e viteve 1482 – 1492:
Familje albanezësh nga Çamëria dhe Himara, zbarkuan në Salento dhe në Siçili. Ata që u vendosën në Salento, përballuan sulmet dhe reprazaljet e ushtrisë turke, që vazhdonin te sulmonin qytetet bregdetare të Puljas. Në këto rrethana, një pjesë e albanezëve u detyruan të ikin e të shkojnë në Siçili. Pas një udhëtimi të gjatë, arrijtën në komunën Monreal ku u pritën nga ipeshkëvi Imzot Nikolao Trullenki, i cili u dha refugjateve feudet e Merco (Merko) dhe Daydingli në Palermo.
Në vitet 1482 – 1483 bëri dimër i egër, kështu himarjotët dhe çamët, që ishin vendosur në shpatet e malit Pizzuta (Picuta), u detyruan të zbresin poshtë në luginë dhe në pllajat, ku ndërtuan shtëpitë dhe themeluan komunën e famëshme Piana degli Albanesi. Disa familje të tjera, të fisnikëve Janni Barbati, Gjergj Gulemi, Janni Skirò, Janni Mankaluzi, Tomaso Thani, Gjon Borshi, Mateo Masa, Teodor Dragoti, Gjergj Barleci, Jani Thaminiti dhe familjet Muzaka, Mansi dhe Mazi, u shpërndanë në feudet Bronto, Mezzojuso, Sant’Angelo dhe San Mikele. (Raffaele P. A. Patitario: Casati albanesi in Calabria e Sicilia. Rivista Storica Calabrese: N.S. X-XI 1989 -1990 NN 1-4).

Refugjatë çam nga Parga, që zbarkuan në Pulja. Pikturë e vitit 1826 e Françesko Hayez..

(Fragment)


 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...