Published On: 21 Maj, 2016

Krimi i jakave të bardha

Besnik Gjaka
“Wite collar crime” (Krimi i jakave të bardha) – kështu e ka quajtur qysh 74 vjet më parë kriminologu i famshëm amerikan, Edwin H. Sutherland, për të shpjeguar kriminalitetin ekonomik, duke e fokusuar vemendjen veçanërisht te pozicioni i autorëve të veprave penale në astrukturat e shoqërisë pëkatëse. Përsa u përket tipologjive të këtyre veprave, ai ka theksuar në një vepër të tij, se: “falsifikimi i bilanceve vjetore të shoqërive ekonomike – tregtare, mashtrimi në bursë, korrupsioni direkt ose indirekt i zyrtarëve publikë për të siguruar kontrata dhe vendime të privilegjuara, reklama mashtruese, mashtrime të natyrës tregtare, përvetësim i fondeve publike, mashtrim fiskal, parregullsi në falimentim etj.”. Në vazhdim të kërkimeve të tij për kriminalitetin e strukturave të larta, ai e ka zhvendosur vëmendjen nga individi që kryen vepra penale me motiv ekonomik, në një kontekst më të gjerë, duke përfshirë dhe nënkuptuar në përgjithësi biznese të ndryshme dhe struktura shtetërore të lidhura me ‘to. Përfaqësuesit tipikë të tyre, ai ka arritur t’i quajë edhe njëlloj si hajna profesionistë. Konkluzioni i Sutherland është se, autorët e këtyre veprave penale i kryejnë ato jo se vuajnë nga patologji të ndryshme, apo se janë të varfër, por se janë të vetëdijshëm për atë që bëjnë. Prirja që ka ekzistuar në vazhdimësi te ne, duke u zbuluar, veç të tjerash, mjaft skandale kriminale dhe financiare apo dhënie koncensionesh, që e kanë dëmtuar rëndë ekonominë e vendit ton, korrupsion i të gjitha formave dallavere, të pandëshkuara, si edhe kontrata shtetërore me pasoja të rrezikshme, nuk mund të mos na lejojë të shprehemi se, nga njëra anë kriminaliteti i organizuar kryen përherë e më tepër vepra penale me natyrë ekonomikë, dhe nga ana tjetër, autorët e veprave penale të wite collar ofrojnë bashkëpunimin e tyre me krimin e organizuar tradicional.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...