Published On: 23 Shtator, 2016

KRIME TË KOMUNIZMIT

Lushnje, 20 gusht 1951.

Dështimi i kooperativave bujqësore të ngritura me aq bujë, sipas modelit stalinist, e alarmoi udhëheqjen komuniste. Kooperativat rrezikoheshin të prisheshin, për shkak se edhe ato familje që kishin hyrë po largoheshin, pa folur këtu për rezultatet fare të dobëta.
Për të shpëtuar kolektivizimin e bujqësisë, udhëheqja komuniste kopjoi nga Bashkimi Sovjetik përvojën e gjyqeve kundër fshatarëve që i kishte cilësuar kulakë, duke i dënuar ashpër.
Në mars 1951 u dënuan me varje në litar “kulakët” e fshatit Zëmblak në Korçë, por efekti nuk ishte ai që regjimi priste. Pothuaj se në çdo rreth u zhvilluan gjyqe të tilla, ku u dënuan qindra fshatarë.

• Skenari i Lushnjes

Më 26 maj 1951, kreu i regjimit, që ishte kreu i Partisë dhe i qeverisë, thirri një mbledhje të Kryesisë së Këshillit të Ministrave, ku u diskutua për punët e bujqësisë në rrethin e Lushnjes.
Zëvendës kryetari i komitetit ekzekutiv të rrethit të Lushnjes, raportoi për punët e bujqësisë, ku sqaroi edhe dëmtimin e orizit: “…Orizi në mbirje dhe zhvillim u paraqit shumë mirë… mbas korrjes, në vend që t’a largonim orizin në një vend të lartë, por e lamë në vend. Kështu shirat e mëdhenj e dëmtuan”.
Por udhëheqësi i regjimit kishte tjetër plan: “Kjo çeshtje nuk është parë aspak mirë. Po të bëhej puna me ndërgjegje kjo gjë nuk do të ngjiste. Atje ka mbretëruar kulaku. Juve s’e keni ndjekur këtë çeshtje… të hidhen në gjyq kulakët. Gjyqi të bëhet shëmbull dhe të vlejë për të ashpërsuar Iuftën kundër kulakut, por kjo të bëhet me bindje”.

Në zbatim të urdhërit të kreut të regjimit, Sigurimi i shtetit përgatiti skenarin dhe më 30 qershor 1951, arrestoi 17 vetë, shumica e tyre të cilësuar kulakë. Me gjithë se kishin diferenca moshe e cila varionte nga 20 vjeç në 75 vjeç, dhe arsimi ku krahas mësuesit kishte edhe analfabetë, sipas skenarit të Sigurimit, ata duhej të futeshin në një “grup”.
Gjithnjë sipas skenarit të Sigurimit, në krye të “grupit” ishte mësuesi i njohur Fuat Abaz Kurti, nga një familje shumë e njohur dhe patriote e zonës së Myzeqesë. U arrestuan edhe 75 vjeçari Naum Daja dhe i biri 20 vjeçar Jorgji Daja , 70 vjeçarët Veiz Kurti e Rap Qereti, etj.

• Dënimet

Po të studiohen aktet dhe vendimi gjyqësor, duket qartë se nuk ka patur asnjë grup të organizuar dhe nuk është paraqitur asnjë provë materiale. Në vendimin nr. 407, datë 20.8.1951, i Kolegjit Ushtarak pranë Gjykjatës së Lartë, lexojmë:
“… në planin e gjërë të punës armike kanë shtruar si detyrë kryesore në dobi të klasës tyre si kulakë dhe të padronëve të tyre imperjalistëve Amerikano-Englezë, këto pika:
1- Agjitacion dhe propagandë në elementa të pakënaqur e të prekur nga reformat , për të ngjallur psikozën e një lufte të re si dhe nevojën e ndërhyrjeve të imperjalistëve Amerikano-Englezë, për t’okupuar vendin t’onë, dhe për të rëzuar me dhunë Pushtetin Popullor.
2- Nxjerja nga radhët e tyre dhe hedhja n’arati e elementave dhe pastaj në bashkëpunim me të të kryenin kërcënime dhe vrasje kundra përfaqësuesve të Pushtetit Popullor, e në radhë të parë kundra anëtarëve të Partisë së Punës së Shqipërisë, me qëllim që të dobësojnë luftën ekonomike-politike të klasës dhe të frikësonin fshatarësinë e varfër e të mesme.
3- Përpjekje për të shkëputur ose penguar në çdo mënyrë fshatarësinë t’onë nga rruga për kolektivizimin e bujqësisë”.

Pa asnjë provë shkencore, vetëm me 16 dëshmitarë, dhe duke shkelur të gjitha procedurat e ligjeve të kohës, më 20 gusht 1951, gjykata dënoi:
Fuat Abaz Kurti, me vdekje dhe ekzekutimin e tij në litar;
Demir Gubera, Rap Qereti, Hysen Baho, Veiz Kurti, Hamdi Sefa, Naum Daja, Jorgji Daja, Mitro Vulo, me vdekje pushkatim dhe me humbjen e përhershme të të gjitha të drejtave civile;
Isuf Çela, me burgim të përjetshëm; ndërsa Nazmi Shehu, Skënder Çela dhe Zenel Çela me nga 20 vjet dhe humbjen e të drejtave elektorale për 5 vjet kohë.
Të tjerët, me afate burgimi që zgjasnin nga 1 vit në 7 vjet.
Fuat Kurtit, Veiz Kurtit, Rap Qeretit, Naun Dajës, Hamdi Sefës, Nazmi Shehut, e të tjerë, iu konfiskuan pasuritë e luajtshme e të paluajtshme.

Pasi u dënua “grupi” i kulakëve të Lushnjes, regjmi dënoi “grupin” e kulakëve të Vorës, prej 19 vetë ku Xhemal Hasrama (Vora) dhe Rexhep Picari u dënuan me vdekje dhe të tjerët me afate të gjata burgimi. Pasuria e tyre u konfiskua.
________________
1) AQSH, FO. 490, viti 1951, dosja 713, fl. 2; (marrë nga Protokolli i mbledhjes së Kryesisë së Këshillit të Ministrave, datë 26.5.1951).
2) Vendim nr. 407, datë 20.8.1951, i Kolegjit Ushtarak pranë Gjykatës së Lartë.
3) Zëri i Popullit, 21 gusht 1951.
4) Akademia e Shkencave e RPSSH, Instituti i Historisë, Turhan Shilegu, Lufta e Klasave në Shqipëri, (1948-1953)

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Lushnjari thotë:

  Edhe këtu shpifni sepse ju mbroni sabotatorët e ekonomisë socialiste të Shqipërisë.
  Mos harrojmë se pas çlirimit, kur ekonomia shqiptare filloi të zhvillohet pa ndërprerje ja u vriste sytë armikut të klasës të cilët shpresonin në dështimin ekonomik e politik të pushtetit popullor për të rimarrë pushtetin e humbur, dhe sipas udhëzimeve të agjenturave të huaja ata filluan sabotimet dhe diversionet në ekonomi.
  Mos vallë duhet të lejoheshin të sabotonin tharjen e kënetës së Maliqit, të shkatërronin prodhimet bujqësore, të hidhnin në erë Kombinatin e Tekstileve Berat, etj.?
  Armiku do plumbin.
  Kjo është diktaturë por jo ndaj masave popullore, por për ti mbrojtur ato nga një pakicë armike.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(1)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...