Published On: 2 Shkurt, 2016

Krasniqi: Plani i Ahtisaarit, pengesë serioze për zhvillimin e Kosovës

Para 9 vjetëve Martti Ahtisaari i dorëzoi propozimin Prishtinës dhe Beogradit, i cili synonte që të përcaktoi kërkesat e nevojshme për një Kosovë të ardhshme që është e mundshme dhe e stabilizuar.

Tash pas 9 vitesh, publicisti Milazim Krasniqi thotë se ky plan ka qenë një kompromis i rëndë që Kosova ka bërë në të kaluarën e saj.

Krasniqi ka thënë për Indeksonline se Pakoja e Ahtisarit është një pengesë shumë serioze për zhvillimin e Kosovës, sepse siç ka thënë ai, është bërë një kornizë e hekurt e cila nuk po lejon që Kosova të zhvillohet normalisht.

“Plani gjithëpërfshirës i Marti Ahtisaarit ka qenë një kompromis i rëndë dhe i dhimbshëm që ka bërë Kosova për të fituar rekomandimin e pavarësisë, mirëpo e vërteta është që rekomandimi për pavarësi është bërë nga Ahtisaari, por plani i tij nuk krijon mekanizma që shteti i Kosovës të zhvillohet normalisht si shtet i pavarur dhe sovran, sepse ka lënë shumë…. në kontestimin e këtij shteti duke maksimalizuar të drejtat e pakicave dhe duke i minimizuar të drejtat e shumicës, apo të shqiptarëve”, ka thënë Krasniqi.

Sipas tij, shumica e institucioneve që janë përmendur në planin e Ahtissarit duke përfshirë edhe të drejtat enorme, krijimin e komunave me shumicë serbe apo bashkësisë, tashmë po paraqiten si kërcënuese për sovranitetin e Kosovës.

“Kur është miratuar ky plan unë kam shkruar një punim ‘Mirë se vini në Ahtisaristan’ si një lloj ironie lidhur me këto formulimet e shteteve orientale, prandaj realisht ne ende jetojmë në Ahtisaaristat dhe jo në një Kosovë që ka qenë vend i shqiptarëve, sepse shteti për të pasur sukses, për tu zhvilluar siç duhet dhe për të liruar energjitë e veta, duhet që shumica të ketë edhe përgjegjësitë edhe të drejtat, ndërsa në Kosovë ende nuk ka ndodh një gjë e tillë, e pengesë kryesore është plani i Ahtisaarit”, ka thënë tutje Krasniqi.

Sipas tij, Plani i Ahtisaarit ishte një kompromis me idenë që të kaloi në Këshillin e Sigurimit dhe t’i siguroi Kosovës njohjen në planin ndërkombëtarë.

“Këtu Serbia i ka shfrytëzuar provizionet e planit të Ahtisaarit, mirëpo nuk ka ndodh njohja nga ana e saj, dhe po ashtu ka ndodh bllokimi i Kosovës në Këshillin e Sigurimit nga ana e Serbisë. Pra serbët e kanë marr maksimumin nga Plani i Ahtisaarit dhe nuk kanë dhënë asgjë, ndërsa ne kemi dhënë maksimumin dhe nuk kemi marr asgjë”, ka theksuar Krasniqi.

Kujtojmë se me 2 shkurt 2007, Martti Ahtisaari dorëzoi propozimin Prishtinës dhe Beogradit. Ai përfshin masa të hollësishme për të siguruar inkurajimin dhe mbrojtjen e të drejtave të bashkësive dhe anëtarëve të tyre, decentralizimin efektiv të qeverisë dhe ruajtjen e mbrojtjen e trashëgimisë kulturore e fetare.

Për më tepër, marrëveshja përshkruan masa kushtetuese, ekonomike dhe sigurie, të cilat së bashku synojnë të kontribuojnë në zhvillimin e një Kosove shumë-etnike, demokratike dhe të lulëzuar.

Një element i rëndësishëm i marrëveshjes është mandati që i jepet një prezencë ndërkombëtare civile dhe ushtarake në Kosovë për të mbikëqyrur zbatimin e marrëveshjes dhe për të ndihmuar autoritetet kompetente kosovare në sigurimin e paqes dhe stabilitetit në gjithë Kosovën. Dispozitat e marrëveshjes do të kenë përparësi mbi të gjitha dispozitat e tjera ligjore në Kosovë. /Indeksonline/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...