Published On: 5 Maj, 2016

KOSOVËS I DUHET NJË MARRËVESHJE PËR LËVIZJEN E LIRË ME KROACINË

 

Sabri Morina

Pas rekomandimit për liberalizimin e vizave, apo për lëvizjen e lire të shtetasve të Republikës së Kosovës në Zonën Shengen, po përfundon periudha e getos ndaj shtetit tone! Tash pra po fillon një epokë tjetër, e cila duhet të kuptohet mirë dhe drejt nga të gjithë shtetasit tanë, po fillon epoka e shpresës dhe krijimit të besimit se, megjithatë na prêt një e ardhme më e mirë! Faktin se kur do të vijë çasti i aplikimit të lëvizjes së lirë, duhet që paraprakisht informim i drejtë për çdo shtetas duhet të bëhet institucionalisht dhe mediatikisht, sepse në asnjë mënyrë nuk bën të abuzohet me rregullat e përcaktuara, të cilat vlejnë edhe për shtetet tjera! Gjithashtu, shtetasit tanë duhet ta dinë se me pasaportat biometrike nuk mund të lëvizin pa viza edhe në ato shtete të cilat janë në Bashkimin Evropian por nuk janë në Zonën e Shengenit, siç është Republika e Kroacisë. Gjithashtu duhet ta dinë se, në Zvicër mund të hynë me pasaportë biometrike, edhe pse ky shtet nuk është anëtar I BE-së, por është në Zonën e Shengenit. Përkitazi me këto pengesa që mund të ndodhin në udhëtimin tokësor, Qeveria e Republikës së Kosovës duhet të bëj lëvizje të shpejta dhe me marrëveshje efikase, sidomos me Republikën e Kroacisë. Disponimi pozitiv dhe shumë miqësor i shtetit kroat ndaj Kosovës, është vërtetuar në vazhdimësi, bile jo vetëm i shtetit, por edhe në lëmin e kulturës e të sportit, por edhe i popullit kroat. Duket se ata janë mirënjohës edhe për kontributin e madh të oficerëve të karrierës, të luftëtarëve të thjesht në luftën çlirimtare të tyre! Pra, në cilën do fushë të jetës Kroacia, pa asnjë mëdyshje ka qenë në anën tone. Të kujtomë faktin e inaugurimit të presidentit Thaçi, se ndër personalitetet e rralla politike, iu përgjigj ftesës presidentja kroate Kitaroviq-Grabar. Ajo edhe tregoi arsyet e pjesëmarrjes në këtë eveniment! Në fushën e sportit është, shembulli votës për Kosovën në UEFA. Shembujt pozitiv janë të shumtë, prandaj këto rrethana kaq të reja pozitive të shpresojmë se qeveria jonë do t’i shfrytëzojë duke jetësuar marrëveshjen e lëvizjes së lirë mes dy shteteve mike!

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Xhafer Leci thotë:

    I nderuar mik Sabri Morina, Ju përgëzojm, vërtet një analizë reale dhe orgjinale. Nuk mund të kryhen të gjitha punët me një fjalë, u ba liberalizimi i vizave dhe u krye gjithçka.Dardha ka bishtin-popullore.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...