Published On: 23 Mars, 2016

Kosovarët, më të prekurit në rajon me sëmundjen e tuberkulozit

Kosova mbetët ndër vendet me numrin më të madh të rasteve me sëmundjen e tuberkulozit, në rajon. Megjithatë, numri i rasteve nga viti në vit po shënon rënie. Për vitin 2015, në Kosovë janë shënuar 770 raste të prekjes nga kjo sëmundje ngjitëse.

Protagonistët e luftimit dhe shërimit të kësaj sëmundje, sot në Ditën Botërore të Tuberkulozit, thanë se gjatë gjithë vitit pacientëve nuk u ka munguar terapia për këtë sëmundje, falas, dhe se po punohet shumë në çrrënjosjen e tuberkulozit.

Majlinda Gjocaj, Koordinatore Kombëtare Programit të Tuberkulozit, në kuadër të Ministrisë së Shëndetësisë, tha se rezultatet janë pozitive në luftimin e kësaj sëmundje, por se ende mbetët shumë për të punuar në këtë drejtim.

Gjocaj: 770 raste me Tuberkuloz në vitin 2015

“Kosova ka numrin më të lartë në regjion. Ne ua kalojmë Shqipërisë, Maqedonisë, Malit të Zi, të gjitha vendeve që na rrethojnë sa i përket numrit të pacientëve me tuberkuloz. Gjithashtu mbetët ndër vendet me numër më të lartë në Evropë, në atë Evropë që ne vetëm gjeografikisht i përkasi m, por jo edhe ligjërisht. Kjo tregon se ne kemi ende punë bërë të bërë sa i përket tuberkulozit…Kur themi numri 770 raste, numri 770 duket i vogël, por nëse mendoni ndonjërin prej atyre rasteve, sigurisht që do të hasni në trafik, në autobus, në vende lokale të mbyllura, pavarësisht atij numri, të gjithë jemi të rrezikuar të marrim virusin e tuberkulozit”, tha ajo.

Por sipas Gjocaj, nëse pacientëve u ofrohet trajtimi i duhur, dhe me kohë, atëherë rezultat çdo herë do të jenë pozitive.

Për të trajtuar këtë sëmundje, një rol të rëndësishëm po e mban donatori, “Fondi Global”.

Ministri i Shëndetësisë, Imet Rrahmani tha se që nga viti i ardhshëm MSh do të fillojë të blej vet, pjesërisht, barnat për luftimin e tuberkulozit.

Rrahmani: Nga viti i ardhshëm MSh do të fillojë të blejë pjesërisht barnat

“Natyrisht duhet të themi që këto suksese janë mundësuar nga donacioni ose grantet që i kemi marrë nga fondi global, dhe të gjithë ata kanë dhënë kontribut në menaxhimin e këtyre fondeve. Edhe për këto vite ne do të kemi grante,por jemi zotuar që nga viti i ardhshëm, Ministria e Shëndetësisë të fillojë të blejë pjesërisht barnat për luftimin e tuberkulozit, dhe më vonë kalojmë gradualisht në marrjen e përgjegjësisë për mbulimin e këtyre nevojave”, tha ai.

Ndërsa, drejtori i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Skënder Syla, bëri të ditur se synimi global është që deri në vitin 2030, sëmundja e tuberkulozit të çrrënjoset.

Syla: Synojmë që deri në vitin 2030 të çrrënjoset sëmundja e tuberkulozit

“Synimi global është që, deri në vitin 2030 tuberkulozi në një farë mënyrë të çrrënjoset. Se sa do të arrihet ky synim, varet prej angazhimeve që bëhen edhe n ë nivel global,edhe në nivel të hulumtimeve, edhe në nivel kombëtar”, tha ai.

OBSh, sot në Ditën Botërore të tuberkulozit, ka bërë promovimin e një doracaku me standardet ndërkombëtare të kujdesit për tuberkulozin.

Naser Ramadani, drejtor i Institutit Kombëtar të Shëndetit Publik, tha se janë duke punuar në vazhdimësi në vetëdijesimin e qytetarëve për kujdesin ndaj kësaj sëmundje.

Ramadani: Po e përcjellim situatën në vazhdimësi

“Instituti Kombëtar është i obliguar që të përcjellë situatën epidemiologjike në vazhdimësi, të observojë të gjitha rastet, vatrat e infeksionit, dhe të vetëdijesojë popullatën në ngritjen e vetëdijes për të njohur sëmundjen e cila si sëmundje ngjitëse, akoma është e përhapur tek ne, në rajon edhe në botë, dhe për të cilën ne jemi të angazhuar që ta çrrënjosim duke u bashkuar të gjithë”, t ha ai.

Tuberkulozi është sëmundje ngjitëse që përhapet përmes ajrit, nga i sëmuri te personi i shëndoshë, përmes pështymës, teshtitjes dhe kollitjes.

Shenjat e para të tuberkulozit janë plogështia dhe zbehja, humbja e peshës dhe oreksi, temperatura, djersitja gjatë natës, kollitja mbi tre javë dhe këlbaza me shenja të gjakut.

Tuberkulozi parandalohet me lajmërim sa më të shpejtë tek mjeku, me përmirësim të kushteve të jetesës, ushqimit, mbajtje të higjienës personale dhe ajrosje të dhomës.

Të sëmurit në tuberkuloz trajtohen për rreth gjashtë muaj, dhe Kosova vazhdon të mbetët mbi mesataren e rajonit europian./KosovaPress

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...