Published On: 8 Shkurt, 2016

Kosova, për herë të parë partneri i dytë i Shqipërisë për eksportet

Shteti, me të cilin flasim një gjuhë u bë për herë të parë në 2015-n destinacioni i dytë drejt të cilit shkuan eksportet shqiptare, pas Italisë. Sipas të dhënave të detajuara të INSTAT, eksportet drejt Kosovës arritën në gati 21 miliardë lekë, me një rritje prej 11.4%.

Në vitin 2015, eksportet drejt Kosovës zinin 8.6% të totalit, nga 7.3% një vit më parë dhe 5% në vitin 2007, para se të ndërtohej rruga Durrës-Kukës.

Pavarësisht barrierave të shumta jo tarifore të vendosura për produkteve të ndryshme (si psh materialet e ndërtimit apo produktet ushqimore), bizneset kanë arritur të gjejnë gjuhën e përbashkët.

Produkti më i eksportuar nga Shqipëria në Kosovë në vitin 2015 ishte giza dhe çeliku me rreth 5.4 miliardë lekë (4% rritje vjetore), e ndjekur nga lëndët djegëse dhe mineralet, me rreth 5 miliardë lekë, që panë një zgjerim vjetor prej 22%.

Rritje tepër të lartë, ndonëse nisur nga një bazë e vgël kanë shënuar eksportet e produkteve bujqësore. Shitjet e zarzavateve në Kosovë u shtuan me 45%, duke arritur në 750 milionë lekë. Edhe frutat e eksportuara ishin 50% më të larta se një vit më parë, për të arritur në gati 600 milionë lekë.

Biznese të tjera që kanë parë rritje të aktivitetit me Kosovën janë dhe përpunuesit e xeherorëve dhe prodhuesit e mobilieve. Ndërsa çimento është një nga produktet që nuk ka arritur të gjejë tregun fqinj në 2015-n./Monitor

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...