Published On: 3 Mars, 2016

Kosova nuk e bëri President Demaçin, kurse Afrika e Jugut Nelson Mandelën, PO!

Barometri diplomatik

Prof.Dr.Mehdi HYSENI
 
*** Nuk ka argument më të qëndrueshëm sesa ky shembull asimetrik, që vë në dukje të vërtetën se ne nuk meritojmë, as liri, as pavarësi, as demokraci, as Evropë, as Amerikë e as Afrikë, sepse  jemi ende primitivë, të papjkeur politikisht dhe kombëtarisht egocentrikë, smirëzinj, urrjetës dhe  shpirtkazmë, që e  “hamë” vetëveten, që e mohojmë vetëvetën  ngaqë nuk ia njohim meritat, veprat dhe vlerat njëri-tjetrit dhe e vrasim njëri-tjetrin, në format më primitive dhe ataviste vetëm  për pushtet, vetëm për pasuri, vetëm për banditizëm dhe vetëm për “kapuç të madh”.
 
*** Ky krahasim dëshmon dhe fakton sesa  vizionarë, patriotë , demokratë  dhe evropianë të qytetëruar jemi ne, vetëm  “hamat” e  kuajve rabagjinj  të axhës Selim pajtanxhiut nga Vushtrria na mungojnë, që të “karasoheshim” me vetëdijen, me ndërgjegjën, me  kulturën  dhe me civilizimin evropian, jugo-afrikan dhe me atë amerikan.
 
Në rastin e Bacës Adem Demaçi, duke mos e vënë në ballë të Kosovës si President të gjithë kemi dështuar në tërësi, edhe si popull, edhe si politikanë, edhe si  shkencëtarë, edhe si atdhetarë, sepse  askush prej nesh nuk  luftoi, as nuk u  angazhua, që Baca Adem, të mos ngelte në margjinat e politikës së Kosovës (1990-2016), kur KOSOVËS, më së shumëti (si BUKA DHE UJI) i duhej Një ADEM DEMAÇ-MANDELË SHQIPTAR,  i cili asgjë nuk kurseu që Kosova një ditë, të bëhej e lirë, e pavarur dhe sovrane.
 
Pse Adem Demaçi nuk ia arriti të bëhej PRESIDENT i Kosovës, fajin dhe përgjegjësinë  kolektive  para historisë kombëtare, e mbajmë të gjithë ne, sepse në vend që ta shpërblenim për sakrificën dhe veprën e tij patriotike dhe politike jetësore, që Kosova të shihte dritën dhe lirinë e saj nga  skëterra e sundimit të egër kolonial dhe gjenocidal shekullor të Serbisë (1912-1999), ne, kolektivisht  iu hakmorëm, duke e shpërfillur, anatemuar  dhe, duke mos ia njohur meritat e tij të jashtëzakonshme njerëzore, kombëtare dhe atdhetare (1958-2016) se gjoja AI  “ politikisht ishte i konsumuar”?!
 
Kjo ishte propaganda serbo-kuislinge , që zhvillohej nga saga titiste dhe kolaboracioniste  shqipfolëse në Kosovë (1989-1999), e cila në vend se ta thirrte popullin në luftën e përgjithshme kundër okupatorit çetniko-fashist serb, luftonte për eliminimin  dhe izolomin nga skena politike të ADEM DEMAÇIT!
 
Këtë turp, këtë miopi, këtë gabim dhe këtë papërgjegjësi kolektive, kurrë nuk do të na fal historia, Shqipëria etnike e  as Zoti, sepse kemi përbuzur KRYEVLERËN e lirisë së Kosovës, HEROIN e GJALLË të Kosovës, MANDELËN e gjithë EVROPËS.
 
***  Jakup Krasniqi (ish-kryetar i Kuvendit): “Është keq që Adem  Demaçit kurrë nuk iu dha mundësia që të jetë President i Kosovës”. (http://lajmpress.com/jakup-krasniqi-demacit-eshte-dashur-ti-jepet-mundesia-te-jete-president/).
 
Pajtohem me këtë konstatim të Jakup Krasniqit, por në  politikë, proverbi ngushëllues ” Më mirë vonë se kurrë”,  është vetëvrasje,  sepse si thotë një fjalë tjetër popullore “njëherë t’vjen vera kah dera”.  Pra, edhe në kontekstin politik, duhet kuptuar se  një mendim i vonuar nuk ia vlen për hiqgjë (Afterthought is good for nought)!!!
 
Në rastin konkret të Bacës Adem,  edhe  Jakup Krasniqi  ka dështuar politikisht, edhe si kryekuvendar i Kuvendit të Kosovës, sepse e ka pasur shansin historik dhe politik të fundit, që më 2010 (pas dorëhqjes së presidentit Fatmir Sejdiu),  Adem Demaçin ta propozonte për President të Republikës së Kosovës, por atë nuk e bëri, edhe pse ishte ushtrues i detyrës së Presidentit të Kosovës dhe Kryetar i Kuvendit të Kosovës.
 
Si politikan i dështuar, pritet të dëshmohet si historian!
 
Nuk ka asnjë dyshim se, politikisht, Jakup Krasniqi dështoi, ashtu sikurse Hashim Thaçi me kamarilën e tij, si dhe e gjithë “ajka politike”  dhe akademike e Kosovës. Mirëpo, mbetet të shpresohet se Jakup Krasniqi, të paktën si historian, do ta shkruajë të vërtetën historike dhe politike, pse  heroit dhe patriotit Adem Demaçi në liri (1990-2016) nuk iu dha shansi, që të ishte në krye të politikës së Kosovës, as të ishte President i Kosovës.
 
Ku ishte Jakup Krasniqi, kur unë  ia shkrova këtë letër të hapur, që Baca Adem Demaçi, të propozohej për President të Republikës së Kosovës, më 2010?
 
-Lexojeni agallarë dhe bejlerë të demokracisë mafioze, sepse, sot, kot po derdhni “lotë krokodili”  se Adem Demaçi, duhej të ishte President i Kosovës:
 
LETËR E HAPUR KRYETARIT TË KOSOVËS, JAKUP KRASNIQI
 
(Publikuar më 01 tetor, 2010 në orën 01:59 )
         
I nderuar Z. Kryetar,
 
Duke mbajtur gjithmonë parasysh mbrojtjen e interesit të përgjithshëm kombëtar shqiptar dhe të Kosovës si pjesë e pandashme e Shqipërisë Etnike (jo të individëve, të grupeve, të klaneve dhe të partive), kam nderin dhe kënaqësinë e posaçme që në mirëbesim t’iu drejtohem me këtë letër të hapur që, Z. Adem Demaçi ta emëroni për kryetar të Republikës së Kosovës.
 
Me përmbushjen e kësaj kërkese do t’i tregonit popullit shqiptar në Kosovë, si dhe mbarë opinionit publik kombëtar dhe ndërkombëtar se po korrigjoni një padrejtësi të politikës miope dhe fisnore njëzetvjeçare ndaj Bacës Adem Demaçi, e cila për motive dhe për qëllime të ulta karrieriste dhe të luftës për pushtet, në mënyrën më absurde, më paradoksale, më brutale dhe më primitive, e anashkaloi dhe e margjinalizoi heroin e gjallë të Kosovës-Mandelën e Shqipërisë Etnike dhe të Evropës, që të mos vinte në krye të popullit dhe të Kosovës shqiptare.
 
Këtë gabim të rëndë politik, kombëtar dhe shtetëror, kurrë nuk do t’ua falë populli dhe historia e Kosovës bajraktarëve dhe princave politikë që për interesa të “kruzhoqeve” dhe të “bajraqeve” të tyre, në mënyrën më perfide, duke zbatuar strategjinë, taktikën dhe mjetet operacionalizuese të teorisë së komplotit ia arritën që tribunin gjithëkombëtar shqiptar Adem Demaçi, ta izolonin nga skena politike e Kosovës ngase ishin të pushtuar nga frika dhe nga injoranca e rezervuar, që të mos ua prishte miqësinë tregtare, ekonomike, politike dhe “paqësore” me Serbinë pushtuese.
 
I nderuar Z. Kryetar,
Duke qenë se sipas detyrës jeni duke ushtruar funksionin e kryetarit të Republikës së Kosovës, si rrjedhim i dorëheqjes së ish-kryetarit të saj, Fatmir Sejdiu, para Jush shtrohet një kërkesë serioze dhe e rëndësishme me karakter dhe me përmbajtje historike, kombëtare, politike, demokratike, juridike dhe kushtetuese, që me procedurë të shkurtër dhe urgjente (duke mos krijuar kurrfarë vakuumi institucional dhe krizë politike, që do të çonte në kaos dhe në anarki totale), t’i propozoni Kuvendit të Kosovës, nominimin e Z. Adem Demaçi President të Republikës së Kosovës.
 
Kjo është e vetmja zgjidhje e drejtë, e pranueshme, demokratike dhe paqësore, që Z. Adem Demaçi të vihet në ballë të politikës dhe të shtetit të Kosovës, sepse për këtë qëllim të lartë kombëtar dhe atdhetar shqiptar, sakrifikoi dhe investoi tërë jetën e tij (hiq më pak se 28 vjet, pa dritë dhe pa diell) nëpër kazamatet famëkëqia të regjimit serbo-jugosllav, duke filluar nga Idrizova, Nishi, Pozharevci, Sremska Mitrovica, Nova Gradishka etj., që Kosova të jetë e lirë dhe e pavarme nga serbo-jugosllavia. Kjo ishte dhe është magjistratura, doktorata dhe titulli Akademik kombëtar dhe atdhetar shqiptar, duke mos i numëruar edhe dhjetra e dhjetra vepra-romane, të shkruara me temë historike, kombëtare dhe politike gjatë njëzet viteve të fundit (1990-2010), si dhe duke mos e përmendur kontributin e madh dhe të jashtëzakonshëm si Kryetar i Këshillit për të Drejtat dhe Liritë e Njeriut në Kosovë.
 
I nderuar Z. Kryetar,
Keni shansin historik që t’i tregoni dhe promovoni aftësitë dhe vlerat e Juaja nejrëzore, kombëtare dhe patriotike, si dhe pjekurinë Juaj politike nëse ndërmerrni këtë hap krejtësisht të arsyeshëm, të ligjshëm dhe demorkatik që Z. Adem Demaçi të propozohet dhe të verifikohet nga anëtarët e Kuvendit të Kosovës për kryetar të POPULLIT të Kosovës. Në rast dështimi të gishtave të Kuvendit, atëherë shfrytëzoni të drejtën Juaj ligjore, kushtetuese dhe demokratike, shpallni REFERENDUMIN për zgjidhjen e kryetarit të Kosovës.
 
Nuk keni se çfarë të prisni (kurrfarë allishverishesh dhe akrobacionesh politike të aleancave dhe të koalicioneve të natyrshme ose të panatyrshme të partive), por urgjentisht duhet të hidheni në veprim konkret, duke i propozuar Kuvendit kandidaturën e Bacës Adem Demaçi për kryetar të Kosovës.
 
Ashtu sikurse në kohë lufte kundër okupatorit çetniko-fashist dhe kolonialist serb(1998-1999), që së bashku me bashkëluftëtarët tuaj të UÇK-së nuk u trembe për asnjë çast, por qëndrove stoikisht, burrërisht dhe i pathyeshëm në mbrojtje të Kosovës shqiptare, ashtu, edhe sot në kohë paqeje e ke rastin historik, që me emërimin e Z. Adem Demaçi për President të ligjshëm të Kosovës, t’i tregosh POPULLIT SHQIPTAR të Kosovës, si dhe miqve dhe aleatëve tanë të përjetshëm amerikanë, të cilët së bashku me UÇK-në dhe me aletatët e tyre të Evropës Perëndimore, se kësaj radhe, kursesi nuk mund të anashkalohet dhe të injorohet kryefigura qendrore historike, politike, kombëtare, demokratike dhe revolucionare e Kosovës, Z. Adem Demaçi. Me këtë propozim do të pajtohen të gjithë faktorët politikë të brendshëm dhe ata ndërkombëtarë, përpos atyre që për hir të xhepit dhe të kapuçit bajraktarist, qe njëzet vjet e kanë dëshmuar veten se jetojnë dhe veprojnë vetëm për xhepin e vet dhe për karrigen e vet, duke e mashtruar popullin, duke e shfrytëzuar popullin, duke e manipuluar popullin, duke e varfëruar popullin, duke e lënë në rrugë, të papunë, si dhe duke e varfëruar popullin në skajshmëri. Politika e tillë nuk quhet liri, mëvetësi, as kurrfarë mirëqenie e popullit, por shtypje, varësi, nënshtrim dhe robëri ekonomike dhe politike etj.
 
I nderuar Z. Kryetar,
Për të dalë nga kriza e përgjithshme politike, ekonomike dhe sociale e deritashme, që e ka mbërthyer popullin e Kosovës, është e domosdoshme që në krye të Kosovës, të vini Z. Adem Demaçi i cili di dhe do, i cili ka vizion, ka guxim, ka potencial, ka kredibilitet, i cili me veprën e tij jetësore ka provuar se e do pa hile jo vetëm popullin shqiptar të Kosovës, por të mbarë hapësirave të Shqipërisë Etnike, që kur ishte si nxënës në bangat e Gjimnazit të Prishtinë në vitet e 50-ta të shekullit XX e deri më sot, në dekadën e parë të shekullit XXI (viti 2010). Hëpërhë, vetëm Z. Adem Demaçi si President i Kosovës mund ta shpëtojë dhe ta orientojë Kosovën në rrugën e drejtë, të ligjshme, demokratike, paqësore, zhvillimore dhe prosperuese, ashtu siç e meriton POPULLI i Kosovës, dhe ashtu siç po kërkojnë ligjet dhe standardet e reja e reformave integruese dhe demokratike të Bashkimit Evropian (BE) dhe të Rendit të Ri Ndërkombëtar, të drejtuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës.
 
Prandaj, në këtë rast, edhe Ju Z. Kryetar Jakup Krasniqi dhe i gjithë populli shqiptar i Kosovës, duhet të ndjehemi krenar dhe fatlum që në mesin tonë kemi heroin e gjallë të Kosovës, Z.Adem Demaçi, i cili mbi çdo bazë etike, njerëzore, intelektuale, kombëtare, patriotike, atdhetare, revolucionare, demokratike i përmushë të gjitha kushtet dhe kriteret që të jetë në krye të Republikës së Kosovës, ashtu siç erdhi në krye të Afrikës Jugore, heroi i saj, Nelson Mandela.
 
Për t’i treguar botës se ne nuk jetojmë në periferinë e Evropës së civilizuar demokratike Perëndimore, porse jemi pjesë integruese me traditë, me kulturë dhe me qytetërim të lashtë të saj, dhe se dijmë të mendojmë dhe të veprojmë me kokën tonë, atëherë nuk kemi pse të hezitojmë dhe të presim që në krye të Kosovës, ta vëmë ndonjë “Princ Vid” të huaj, kur populli shqiptar dhe Kosova e kanë PRIJËSIN HERO të vetin, Z. Adem Demaçi!
 
Të gjithë ata politikanë dhe shtetarë shqiptarë, që e duan, e respektojnë dhe e nderojnë figurën dhe veprën e ndritshme atdhetare të Z. Adem Demaçit, tani e kanë shansin historik, që me vepër konkrete, ta dëshmojnë dashurinë dhe devotshmërinë e tyre ndaj tij, duke e propozuar dhe votuar me aklamacion për President të Republikës së Kosovës, Z. Adem Demaçi. Ndryshe, historia dhe populli shqiptar, do t’i regjistrojë si oponentë të egër politikë të Z.Adem Demaçi.
 
Ndaj, Z. Kryetar i Kosovës Jakup Krasniqi, Ju e keni fjalën kryesore përpara Kuvendit të Kosovës për propozimin e Z. Adem Demaçi për President të Kosovës. Jam i bindur fort se ai Kuvend dhe Ju personalisht, do të merrni në konsideratë këtë propozim, që nuk është vetëm i imi, por edhe i shumë intelektualëve të tjerë shqiptarë nga Kosova e Shqipërisë Etnike.
 
Zoti e bekoftë popullin dhe Kosovën shqiptare!
Zoti e bekoftë Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës!
Zoti i bekoftë Shtetet e Bashkuara të Amerikës!
Zoti e bekoftë NATO-n!
 
Që e shpëtuan, e çliruan dhe e pavarësuan Kosovën nga Serbia gjenocidale kolonialiste.
 
Me nderime të posaçme vëllazërore dhe atdhetare shqiptare,
Prof. Dr. Mehdi Hyseni
 
Veç kësaj Letre të hapur drejtuar ish-kryetarit të Kuvendit të Kosovës, Jakup Krasniqi, më 1 TETOR 2010, kam shkruar edhe këto komente , si vijon:
 
 (1)
VETËM ZGJEDHJA E Z.ADEM DEMAÇI PRESIDENT I KOSOVËS, E SHPËTON KOSOVËN NGA ZGJEDHJET E JASHTËZAKONSHME DHE NGA KAOSI!
 
-(Publikuar më 02 prill, 2011 në orën 11:16 )
 
*** Ky, do të duhej të ishte konsensusi politik, kombëtar dhe parlamentar historik i pozitës dhe i opozitës në Kuvendin e Kosovës. Ndryshe, do të vazhdojë pjesa e dytë e “cirkusiadës politike” për zgjedhjen e presidentit të “kontraktuar” të Kosovës, sipas Marrëveshjes politike (PDK+AKR). “Asgjë të re në Perëndim”, veç RISHKELJES së Kushtetutës së Republikës së Kosovës sipas “tekave” klandistine dhe partiake provincialiste dhe karrieriste të disa liderëve të dëshmuar, të etshëm për pushtet.
 
Zgjidhja e krizës presidenciale në Kosovë, nuk mund të bëhet duke e shkelur Kushtetutën dhe parimet demokratike, për hir të “interesave madhore” të koalicionit ndërpartiak (PDK +AKR).
 
Kryeministri Hashim Thaçi pa të drejtë e akuzon opozitën se kinëse ajo “është fajtore” për shkak të braktisjes së sallës së Kuvendit, gjë që sipas tij, “një bojkotim” i tillë çoi në shkeljen e Nenit 86 të Kushtetutës së Kosovës, ku bën fjalë për kriteret e zgjedhjes së Presidentit të Kosovës.
 
Nuk duam të spekulojmë se në cilat argumente dhe fakte valide, është mbështetur kryeministri Hashim Thaçi, kur e akuzon opozitën për shkeljen e Kushtetutës, me rastin e zgjedhjes së Behgjet Pacollit President të Republikës së Kosovës, më 22 shkurt 2011, në Seancën e Jashtëzakonshme të Kuvendit të Republikës së Kosovës, mirëpo një akuzë e tillë në adresë të opozitës, nuk figuron në Aktvendimin e Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, e cila ka shfuqizuar Vendimin antikushtetues të zgjedhjes së Behgjet Pacolli President të Republikës së Kosovës.
 
Ç’është e vërteta, në asnjë paragrafë të Aktvendimit të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, nuk thuhet se për shkeljen e Nenit 86 të Kushtetutës, “është përgjegjëse opozita”, e cila në çastin e votimit të presidentit, e kishte braktisur sallën e Kuvendit.
 
Edhe, sipas konstatimit interpretues të aktvendimit të Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Kosovës, Kushtetuta nuk është shkelur as nga Behgjet Pacolli e as nga opozita e deputetëve të Kuvendit, por nga vendimarrësit, të cilët me në krye Jakup Kransiqi, Hashim Thaçi, Hajredin Kuçi etj., e kanë miratuar një vendim të tillë antikushtetues, me qëllim që të përmbushnin obligimin e marrëveshjes së arritur politike me partnerin e koalicionit qeveritar (AKR).
 
Pra, këta e kanë shkelur Kushtetutën si pasojë e objektivit politik, të imponuar dhe të diktuar nga AKR-ja (që me çdo kusht, Behgjet Pacolli, të mirrte postin e presidentit të Kosovës), jo pse kryetari i Kuvendit, Jakup Krasniqi, Kryeministri i qeverisë, Hashim Thaçi dhe Zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi ( i cili është edhe jurist i shquar) nuk e kanë ditur se ç’thotë përmbajtja e Nenit 86 të Kushtetutës.
 
Në rastin konkret, shkelja e Kushtetutës, nuk është bërë për shkak të mosnjohjes së materies së Nenit 86 (ose, për më tepër, pse ai “ishte i paqartë”), por për shkak të kalkulimeve dhe kombinimeve të inetresave të ngushta politike ndërpartiake (PDK+AKR), që me çdo kusht, t’i ndanin postet e tyre qeveritare sipas nomeklaturës së ministrive, duke përfshirë, pikësëpari, postin e presidentit të Republikës së Kosovës.
 
Mirëpo, pavarësisht nga interesat komplementare të një kombinatorike të tillë politike të PDK-së dhe AKR-së për ta qeverisur Kosovën ( pa përfshirjen e shumicës dërrmuese të partive politike opozitare: LDK, AAK dhe Vetëvendosja, të përfaqësuar në Kuvendin e Kosovës), procedura e zgjedhjes së Behgjet Pacollit president i Kosovës, ishte antikushtetuese dhe jodemokratike, ngase ai u zgjodh pa praninë e kuorumit 2/3 të deputetëve dhe, pa kundërkandidat.
 
Politizimi i Kushtetutës nuk ndihmon në zgjidhjen e ligjshme dhe demokratike të presidentit të Kosovës, por e ngatërron dhe e mjegullon edhe më shumë (sipas shijeve dhe interesave meskine të grupeve të ndryshme të interesit dhe të akraballëkut lokalist dhe provincialist, që dikush, ta ketë marrë me “tapi” udhëheqjen e Kosovës).
 
Duke qenë se Gjykata Kushtetuese e Kosovës me aktvendimin e saj, e “rrëzoi” presidentin Behgjet Pacolli si president jolegal, shtrohet pyetja, cila do të jetë zgjidhja kushtetuese dhe demokratike, e qëndrueshme me rastin e zgjedhjes së ardhshme të presidentit të Republikës së Kosovës?
 
Që të mos përsëritet më ajo “cirkusiadë” politike në “amfiteatrin” legjislativ të Kuvendit të Kosovës, pozita dhe opozita janë të obliguar moralisht, ligjrisht, demokratikisht, kombëtarisht dhe juridikisht, që të gjejnë një zgjidhje të pranueshme, jo vetëm për kuptimin e interesave të tyre politike brenda dhe jashtë parlamentit, por para së gjithash dhe, mbi të gjitha, ajo zgjidhje, të jetë e pranueshme për shumicën dërmuese të popullit në Kosovë.
 
Nëse, vërtet, aq shumë na dhemb zemra dhe na qanë shpirti për qytetarin dhe për Kosovën shqiptare, atëherë, deputetët e Kuvendit të Kosovës (pozitë – opozitë), duhet ta kenë të qartë si dielli se, zgjedhja e presidentit të Kosovës, nuk mund të bëhet vetëm “ sa për sy e faqe”, duke i vënë në plan të parë interesat individuale, grupore dhe partiake mbi interesin e përgjithshëm të popullit shqiptar dhe të Kosovës.
 
Presidenti të zgjedhet nga radhët e popullit dhe për popullin, jo nga nomenklaturat dhe nga strukturat e partive politike dhe, për partitë politike!
 
Pavarësisht nga interesat dhe fërkimet politike të pozitës dhe të opozitës, si dhe nga “shpjegimet justifikuese” të disa liderëve të tyre me ambicie të “sëmura pushtetore” se gjoja pushteti shtetëror, “është i rezervuar” vetëm për “partiashët”, zgjedhja e presidentit të Kosovës, duhet të jetë jashtëpartiake, sepse do të ndikonte pozitivisht në arritjen e pajtimit, të bashkëpunimit dhe të ekuilibrimit të marrëdhënieve dhe të interesave vitale politike, demokratike , kombëtare dhe shtetërore të vendit.
 
Nëse duam të dëshmohemi para popullit dhe para botës demokratike se, vërtet e duam popullin, e duam lirinë, e duam pavarësinë, e duam drejtësinë, e duam demokracinë, e duam paqen, si dhe të tregojmë se jemi të pjekur politikisht dhe demokratikisht, atëherë, duhet t’i tregojmë edhe popullit, edhe botës demokratike perëndimore se, ne i njohim dhe, dijmë t’i çmojmë dhe t’i respektojmë vlerat tona emblematike kombëtare shqiptare, siç është Z. Adem Demaçi, i cili është një ndër figurat më madhështore dhe më meritore kombëtare dhe atdhetare shqiptare, që të vihet president në ballë të Republikës së Kosovës.
 
Nëse askujt nga deputët e Kuvendit të Kosovës (qoftë pozitës, qoftë opozitës), nuk do t’i binte në mend se zgjidhja e problemit të presidentit të Kosovës, tanimë, është e zgjidhur, nëse kandidohet Z. Adem Demaçi, atëherë, këtë PROPOZIM, duhej ta bënte deputeti i nderuar i PDK-së, Z. Hydajet Hyseni (një nga bashkëidealistët dhe bashkëveprimtarët më të ngushtë dhe më të afërt të Bacës Adem Demaçi), të cilin do ta mbështetnin të gjitha partitë politike-përfaqësuese në Kuvendin e Kosovës (PDK, LDK, AAK, Vetëvendosje, AKR).
 
Ja, ky është konsensusi. Kjo është zgjidhja e drejtë e problemit të institucionit të presidentit, që është në favor të interesit të përgjithshëm të popullit dhe të Kosovës, e jo vetëm të partive, të cilat, fatkeqësisht (kush më shumë e kush më pak), Kosovën e kanë sjellë në një krizë institucionale politike.
 
Edhe pse, jemi shumë në vonesë (me mosnjohjen e meritës së Bacës Adem Demaçi, që të jetë figura NUMËR NJË e Kosovës, si para, ashtu edhe pas përfundimit të luftës), këtë herë, deputetët-përfaqësuesit legjitimë të popullit kanë nderin dhe shansin historik, që Z. Adem Demaçi, ta nominojnë dhe ta votojnë për president të Republikës së Kosovës, pavarësisht se çfarë thonë dhe, çfarë ëndërrojnë kundërshtarët ose armiqtë e brendshëm dhe të jashtëm të Republikës së Kosovës.
 
Kjo është zgjidhja më e mirë dhe më e drejtë, që shpie drejt sundimit të ligjit, të drejtësisë, të demokracisë, të qëndrueshmërisë, të sigurisë dhe të paqes në Kosovë, dhe më gjerë në rajon.
 
Fundja, disidentët, revolucionarët, çlirimtarët, demokratët dhe patriotët shqiptarë si në parlament, ashtu edhe jashtë parlamenti, duhet të ngrejnë zërin e tyre të drejtësisë dhe të kombëtarizmit në nismën dhe në mbështetjen e Z. Adem Demaçi për president të Republikës së Kosovës, sepse (edhe sipas Kushtetutës në fuqi) është figura më e dashur, më e respektuar, më kredibël, më unifikuese dhe më pajtuese e gjithë spektrit politik (pozitë – opozitë) dhe e pranueshme për mbarë popullin liridashës dhe atdhedashës në Kosovë dhe në mbarë Shqipërinë.
 
Pra, nëse triumfon drejtësia, që Z. Adem Demaçi të jetë në krye të Kosovës, atëherë, jo vetëm se do të mbrohet kushtetuta, ligji, drejtësia, barazia, liria dhe pavarësia e Kosovës, por edhe do të shpëtojë Kosova nga copëtimi dhe nga ndarja e saj (jug – veri, apo lindje – perëndim), ashtu siç po kërkon Serbia dhe aleatët e saj me Rusinë në krye.
 
Sikur të isha anëtar i Kuvendit të Kosovës, do të ndjehesha i lumtur dhe krenar, që Bacën Adem Demaçi, ta propozoja dhe ta votoja për president të Republikës së Kosovës. Kjo do të ishte kënaqësia dhe dëshira ime më e madhe jetësore.
 
Të gjithë ata, që nuk i njohin dhe i përbuzin vlerat e këtilla kombëtare shqiptare, janë të dyshuar, edhe para Zotit, edhe para kombit, edhe para atdheut.
Vetëm për “miopët faktet dhe argumentet janë të vdekshme”!
 
 
 
(3)
 
VETËM HEROI I KOSOVËS, ADEM DEMAÇI MERITON POSTIN E PRESIDENT, ASKUSH TJETËR!
(July 11, 2012   Kosova, Opinion   No comments)
 
*** Sikurse të kishim pasur “dy gisht fytyrë”-pak moral njerëzor, humanizëm, patriotizëm, drejtësi, vetëdije të lartë kombëtare , politike dhe atdhetare shqiptare, si dhe traditë të mirëfilltë demokratike qytetëruse evropiane, postin e Presidentit të Kosovës, kurrë nuk do të duhej ta uzurponte askush nga titistët dhe nga xhugashvilët komunistë stalinistë, derisa t’i rrihte tiktaku i fundit i zemrës së madhe të Heroit dhe Babës së Kosovës, Adem Demaçi, Mandela i Evropës (1958- 2016).
 

Sikur të kishte pasur sado pak moral njerëzor, parimësi, drejtësi, vetëdije të lartë kombëtare dhe atdhetare shqiptare, si dhe traditë të mirëfilltë demokratike qytetëruese evropiane, postin e Presidentit të Kosovës, kurrë nuk do të duhej ta uzurponte askush tjetër, derisa është gjallë Adem Demaçi, hero i Kosovës dhe Mandela i Evropës, sepse Ai është më i merituari. – See more at:http://www.kosovapress.com/sq/arkiva/vetem-heroi-i-kosoves-adem-demaci-meriton-postin-e-presidentit-149927/?old=1#sthash.V5ObeyJu.dpuf
*** Posti i presidentit të Republikës së Kosovës, është i ëmbël, por atë duhet merituar, ashtu sikurse e meriton heroi  i Kosovës, Adem Demaçi,  jo të grabitet në forma të ndryshme bizare antidemokratike dhe antikombëtare  si shkak dhe pasojë e luftës së ethshme dhe të egër për pushtet, jo për popullin e as për Kosovën shqiptare.
 
*** E vetmja arsye e pranueshme, që Adem Demaçin, do ta kontestonte për të ushtruar funksionin e presidentit të Kosovës, do të ishte REFUZIMI i tij. Të gjitha interpretimet e tjera “sqaruese”, jashtë këtij konteksti, kanë karakter intrigash, provokimesh, spekulimesh politiko-propagandistike të  luftës për pushtet të pretenduesve  të partive dhe të grupeve të ndryshme të interesit, të cilat me vite të tëra (1999-2012), janë “abonuar” në karriget e parlamentit dhe në postet e pamerituara në qeveritë e derisotme  hibride koalicioniste, si dhe në KARRIGEN e presidentit të Kosovës.
 
Evropa  ia njeh meritat Adem Demaçit, kurse injoranca politike e Kosovës ia konteston postin e Presidentit(!)
 
Evropa demokratike ia njohu meritat Adem Demaçit si demokrat dhe si luftëtar i pakompromis i mbrojtjes së lirive dhe të drjtave të njeriut në shkallë kombëtare dhe ndërkombëtare, atëherë, pse, cilët janë ata politikanë dhe “konstitucionalistë” të marrë dhe miopë, që heorit Adem Demaçi-Mandelës së Evropës ( pa asnjë të drejtë  morale, politike, ligjore, kushtetuese  dhe demokratike, duke manipuluar me gishta të një qeverie të koaliconit dhe, të një kuvendi të instrumentalizuar dhe të “privatizuar” të saj, sipas  ulpiseve dhe ngjyrave partiake), që njëzet vjet nuk ia njohin të drejtën dhe meritën historike, kombëtare dhe patriotike, që ai të jetë PRESIDENT i Kosovës së lirë dhe sovrane?
 
Mandela i Shqipërisë Etnike dhe i Evropës, Adem Demaçi për hir të sakrificës së pakursuer dhe të veprës së tij  emblematike jetësore (si i burgosur dhe disident politik shqiptar, që  tridhjetë vjet vuajti burgjet dhe kazamatet famëkëqia serbo-jugosllave) për mbrojtjen e pakompromis të vlerave demokratike, si  dhe të drejtave dhe  lirive të njeriut si vlera fundamentale dhe universale të botës demokratike, duke përfshirë në radhë të parë njohjen e së drejtës historike legjitime dhe të drejtës së vetëvendosjes, jo vetëm për shqiptarët e Kosovës, por të gjithave trevave etnike shqiptare nën sundimin kolonial të Jugosllavisë (Serbinë e Madhe), më 1991, u nderua me “Çmimin Saharov” nga ana e Parlamentit Evropian.
 
Presidentin, duhet ta zgjedhë POPULLI i Kosovës, jo  aleancat partiake!
 
Nëse populli i Kosovës dëshrion që të shpëtojë nga kanxhat e mjerimit, nga  shumë padrejtësi, nga shfrytëzimi, nga varëfëria, nga papunësia, nga varësia, nga pabarazia, nga diskriminimi, nga dekadenca, nga pazarllëqet,  nga sepekulimet dhe nga mashtrimet  e deritashme njëzetvjeçare të oligarkëve, të burokratëve dhe të nepotistëve të subjekteve të ndryshme politike (pozitë – opozitë), duhet të kërkojë urgjentisht dhe në mënyrë demokratike, që në ballë të tij  dhe të Kosovës së Shqipërisë Etnike, si president,  të vihet heroi dhe tribuni gjithëkombëtar shqiptar,  biri i  madh patriot, demokrat dhe  besënik i përjetshëm Adem Demaçi, askë tjetër, qoftë ai, edhe  biznesmeni më i pasur dhe më i njohur në botë, apo  qoftë ai  më i përkdheluri  i ndonjë kruzhoku politik, i ndonjë mahalle, province apo rajoni.
 
Ashtu siç kam shkruar disa herë rresht, po përsëris se në Kosovë, asnjëri nga pretenduesit e djeshëm dhe të sotshëm për president, nuk është figurë më e ndërgjegjshme, më parimore, më e drejtë, më humane, më UNIFIKUESE, më e kompletuar, më e merituar, më vizionare, më e urtë, më e guximshme dhe me ide progressive e demokratike evropiane (gjë që këtë e provoi edhe dhënia e Çmimit Saharov  si luftëtar dhe mbështetës i të drejtave dhe lirive të njeriut) për president sesa Baca Adem Demaçi. Këtë të vërtetë të pamohueshme e dinë jo vetëm shqiptarët në Kosovë (të cilët për habi të gjithë botës së lirë demokratike, qe 20 vjet, asnjëherë nuk e ngritën zërin botërisht, që në ballë të Kosovës, president të vihej Adem Demaçi, i cili tërë jetën dhe veprën tij heroike dhe patriotike ia kushtoi çlirimit  të Kosovës, që të jetë e lirë, e pavarur, sovrane  dhe e bashkuar me Shqipërinë Nënë), por edhe  i gjithë kombi liridashës shqiptar në Ballkan, Evropa dhe Amerika, por jo edhe  kundërshtarët e  tij politikë të vrazhdtë oligarkistë, sektaristë, iracionalë, primitivë dhe kolltukofagë hipokritë të pangopshëm, të cilët, në forma të ndryshme jonjerëzore, joligjore, jodemokratike, jovëllazërore dhe joparimore, e eleminuan nga skena politike.
 
Pra, nuk ka asnjë dyshim se koniunkturat politike të pozitës dhe të opozitës për hir të  ruajtjes së interesave të tyre politike, pushtetore karrieriste, koalicioniste, bajraktaiste  dhe provincialiste, duke manipuluar me kushtetutën qytetare (15.06.2008), bën të pamundur që heroi-Mandela i Kosovës, Adem Demaçi, të propozohej dhe të zgjedhej president historik i merituar i Kosovës.
________
 
Përmbyllje
 
Sa më sipër, që nga viti 2010 e këtej, kemi apeluar se ishte rasti i fundit, që Baca Adem Demaçi, të zgjedhej PRESIDENT i Republikës së Kosovës, mirëpo,  askush nga qeveria e as nga Kuvendi i Kosovës nuk denjoi, që të përfillte këtë propozim timin plotësisht racional dhe objektiv në favorin e  interesit të përgjithshëm kombëtar dhe shtetëror të Kosovës.
E, tash, kur Baca Adem  në moshën 80-vjeçare nuk ndjehet mirë me shëndetin,  disa kanë filluar të derdhin  “lotë krokodili”  pse “nuk iu dha mundësia që të ishte President i Kosovës”!
 
Kështu u shpreh Jakup Krasniqi në një tryezë shkencore të Institutit Albanologjik të Prishtinës, bërë më 26 shkurt 2016, me rastin e 80-vjetorit të lindjes së tribunit, të heroit dhe të patriotit të madh gjithëkombëtar shqiptar, Adem Demaçi.
Ndjehem shumë mirë që Jakup Krasniqi e ka thënë një të vërtetë të madhe, pse  Bacës Adem Demaçi-Mandeles së Shqipërisë etnike, përkatësisht të Evropës së civilizuar, partiashët dhe liderët e ndyrshëm politikë të Kosovës, nuk ia mundësuan që të zgjedhej President në ballë të Kosovës. Mirëpo, e ka thënë shumë vonë, pas tri dekadave!
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...