Published On: 29 Qershor, 2016

Kosova në “Blackout”

 

Fahri Xharra

“Librin, Žižeku e hap duke huazuar teorinë pesëfazëshe të psikiatres zvicerano-amerikane Elisabeth Ross, me të cilin model donë të diagnostikojë gjendjen e europianëve përballë krizave aktuale,… Modeli është ky:

1. Mospranimi i realitetit dhe izolimi
2. Mllefi
3. Përpjekja për ta shtyrë zgjidhjen e problemit apo për ta zbutur atë
4. Depresion dhe
5. Pranimi i realitetit siç është . (Žižek kundër të gjithëve nga Jon Leka)”
E gjeta një fjali të jashtëzakonshme , për të përshkuar gjendjen në Kosovë, edhepse shkrimi i Jon Lekes i kushtohet Europës e më gjerë .

Nëse e shikon në fjalorët e ndryshëm , e gjenë se “Blackout “ – ndër të tjerash quhet “a suppression of information, especially one imposed on the media by government “ dmth. : “një terr në informim, posaçërisht i vendosur nga qeveria”, dhe në këtë terr total e i gjejmë të pesë pikat nga libri i Žižekut.
1. “Mosparanimi i realitetit dhe izolimi” ; po ndodhin “mrekullia “ në Kosovë dhe ne nuk e pranojmë realitetin ; “ ardhja e Car Llazarit” në Mitrovicë një ogur që paralajmëron diçka nga realja e Kosovës të cilin qeveria e fsheh,; izolimi i saj, mbyllja në zyrat me klimatizim dhe “bëje, zot ëndërr”! Nëse pyesish, realiteti nuk pranohet, qytetarët në huti dhe të dezorientuar.
2. “Mllefi” i parlamentarëve (po të kësaj qeverie) dhe i caktojnë kufijtë ndërkombëtar, si të ishin padronët e Ballkanit apo sikur Kosova t`ishte “timari” i tyre apo thua se nuk ka shtet n`anën tjetër. Qëllimi i këtij stili të ri “heroik” dhe patriotik “nuk dihet?” (të nesërmen e hekja e “mundit” të heronjve pa zhurmë dhe në heshtje; fatbardhësisht pa “incidente” ndëkombëtare).
3. “Përpjekja për ta shtyrë zgjidhjen e problemi apo për ta zbutur atë” – si zakonisht qe 17 vjet, luhen lojëra provokative në shtetin tonë të ri, dhe ne vazhdimisht e kemi përgjigjen, e cila nuk është gjë tjetër vetëm mos aftësi diplomatike e atyre nga të cilët pritet zgjidhja ose janë “të dy këmbët në një kepucë” dhe ec nëse mundesh.
4. “Depresioni”– nga pamundësia për ndryshim nga mos dëshira për ndryshim nga lënia që kaha të kalon e t`i zgjidhë problemet; normalisht që kalon si populli si qeveria në depresion; shenjat e parë të depresionit janë friga nga rrethi, disponimi i çrregulluar (truri nuk e prodhon serotoninen e nevojshme), agresiviteti vetëm ndaj atyre që mundesh,frika nga tunelet qofshin ato më modernet; frika nga ngjitja në lift (ashensor) klaustrofobia etje, Ne ku jemi? diku në këto që i dhashë.
5. “Pranimi i realiteti siç është”, kjo fazë pritet së shpejti dhe dikush në një mengjes del të na thotë: “Kjo kështu duhet të ishte dhe është, e pranuat apo jo. Kujt s`i pëlqen, udha e mbarë”. Normalisht që nuk do të ketë më Tomahaëka për shpëtim.
Çka duhet bërë?- Duhet më shumë – çështjet janë shumë më të komplikuara se sa duken! Ajo që qëndron si lapidar dhe bosht është e vërtetë: secili keqpërdor secilin (homo homini lupus) për të kap ndonjë copë nga kulaçi para se të mbarojë në «pallatin e kristaltë» dhe asgjë tjetër.

Gjakovë, 29.06.16

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...