Published On: 3 Tetor, 2016

Kosova është robnuar në mbrendinë e konstruktit politikë dhe ideologjik, si një botë pa alternativë?!

Nga Skënder MULLIQI

Me këtë strukturë pushtetare Kosova do të plaçkitet deri në themel.Po e plaçkitin grupe profiterësh të cilët i ka ba bashkë interesi , e jo partitë politike të cilat i takojnë. Po të ruhej koherenca partiake PDK-e dhe LDK-e , si  dy subjekte më koncepte diametralisht të ndryshme politike  nuk do të kishin  lidhur kurrë koalicion. PDK-ja dhe pse e proklamuar si parti djathtiste në fakt i takon krahut të majtë politik. LDK-ja moti është proklamuar dhe ka qenë subject i krahut të djathtë politik , por nga vdekja e Rugovës edhe kjo parti nuk e din as vet së cilit taborr politik i takon. Në fakt partitë politike në Kosovë ende kan mbetur të pa profilizuara  mirë.Kolacionin  e bën grupet e fuqishme mbrenda partiake pa e pyetur shumë  elektoratin . PDK-së kështu iu zgjidh laku nga fyti pas periudhës gjashtë mujore të koalicionit VLAN, e cila kishte mbetur duke kërkuar  partner qeverises . E gjetën  LDK-në e cila përfundimisht u bë patericë e PDK-së pas gjithë atyre deklaratave së nuk do të hyn kurrë  në kolacion më PDK-ne  .Qysh u bë mbrapsht ky koalicion i madh, ashtu edhe mbrapsht shkuan punët që dy vite. Shkuan këto dy vite të mandatit qeverisës të Isa Mustafës pa realizuar gadi asgjë madhore për çka është edhe e thirrur çdo qeveri e një shteti. Krerëve të PDK-së u ra mish në biber siq thonë  për ti vazhduar avazët e vjetra  të keqpërdorimeve të mëdha dhe ruajtjës së pasurisë së pa ligjshme   .Por edhe kreut të LDK-së ky koalicion i leverdisi  për ti mbajtur postet e larta partiake dhe pushtetare, për të njejat qëllime  të keqpërorimeve të posteve të larta shtetërore   . Gjatë këtyre vitëve pamë vëtem përplasje të ndërsjella politike  Pozitë dhe Opozitë . Pamë krizë pas krize si ekonomike ashtu edhe kriza politike, deri të kriza institucionale e cila kursesi të përfundon. Dhe, as që do të përfundon më këtë klasë politike në pushtet,  e cila më kriza edhe po ushqehet . Edhe Opozita bukur shumë po ia  bën argati kësaj pune, së kurrë nuk ishin unik sa duhet  në qendrimet politike dhe  ne veprimet konkrete  të tyre. Opozita shpesh ishte e përqarë në momentet ndoshta kur vëtem edhe pak është nevoitur që qeveria binomiale Thaçi –Mustafa të bien nga pushteti, Duke mbetur në pushtet ata që janë në listë të kësaj Gjykate , mendojnë që ti shpëtojnë disi  duke prodhuar kriza permanente. Së a do tu lëverdisin manovrimet e tilla të dëmshme politike , mbetet të shihet  deri në fillim  të vitit të ardhshem, kur do të fillon edhe punën Gjykata në fjalë .Dëmet e këtye  përplasjeve  politike direkt po  i paguajnë qytetarët. Më ata që janë mësuar të punojnë keq që 17 vite , e disa edhe më heret nuk do të këtë ky shtet kurrë bereqet. Këta janë do  harama të popullit të cilët edhe më haram janë duke mbijetuar në skenën tonë politike. Gjithçka kan qitur në ankand public bashkë më shtetin e ri të Kosovës. Këto dy grupe të caktuara politike  të PDK-së dhe LDK-së bashkë më do servilë aty rreth e rrotull   kan bërë privatizime sipas dëshirës së tyre. Po punësojnë njerëz sipas përkatësive partiake , por më parë po i punësojnë ilakat e tyre , militantët e ndryshem , duke i lënë anash krejt interesin e përgjitshem të shtetit. Këta  i kan ndalë proceset zhvillimore dhe demokratike duke na kthyer mbrapa , apo shumë mbrapa si në kohën e fashizmit.Zatën edhe sjelljët e tyre janë hileqare dhe të tipit autokratik. Gadi 90 përqind të popullatës i kan bërë të varfër, më të varfërit në Evropë .Është e çartë tashmë së në Kosovë ndryshimet nuk mund të bëhën më këta matrapazë politikë , të cilët secilën ditë po e fundosin shtetin dhe të ardhmen e brezave që po vijnë . A ka gjë më tragjike për shqiptarët e Kosovës të cilët masovikisht po i braktisin vatrat e tyre shekullore. Vëtem mbrenda një harku kohor  shumë të shkurtër  vendin e kan  lëshuar 130 mijë veta. Po të kishte ndodhur ky ekzod në Gjermani p.sh  jam i bindur së do të kishte shkuar komplet qeveria në shtëpi . Edhe po ti vihet flaka vendit  në të katër anët , këta nuk  do të largohen nga  pozitat e uzurpuara. Nese në secilin vend demokratik tjetër në botë shtypi dhe shkrimet ndrrojnë pushtete , këta analfabetet  potencialë politikë , as dert së kan së kush çka shkruan në mënyrë të argumentuar . Nese qytetarët po mendojnë së  vetëvetiu do të vijnë ndryshimet pozitive , gabohën  rëndë.  Këta i kan lëshuar rrënjet  thellë në të gjitha sistemet, dhe nese këto rrënjë  nuk  hiqën  , nuk do të kemi  ndryshime përmbajtësore.  Kosova është robnuar në mbrendinë e kontruktit politik dhe  ideologjik  si një botë pa alternativë .Gjuha propagandistike e politikës dhe gjuha e manipulimit ka arritur në stadin më ta lartë politik.Propagandën  shumë  ua zhveshi ambasadorja gjermane në Prishtinë , Angelica Viets, e cila tha së “Kosova ka çështje më urgjente sesa ratifikimi i Demarkacionit më Malin e Zi dhe krijimin e Asociacionit të Komunave më Shumicë Serbe”.  Secilën ditë opinioni i gjërë po ndëshet  më retorika, ose siq thuhet më retorika të shtuara të kastës në pushtet  , të cilat po iu shërbejnë për ta mbajtur pushtetin sa më gjatë .Krejt politika e tyre bazohet në retorikë  si formën e propagandës dhe të manipulimit ,  për ti qitur nga loja argumentet e shumta të cilat flasin për nivelin e lartë të krimit dhe korrupcionit, dhe nivelin  shumë të ulët të mirëqenjës, pa punësisë të përmasave  enorme, të cilat i potencoi edhe ambasadorja gjermane , Viets, etj . Këta  e kan mbushur aq shumë kupën , e cila veq që nuk ka eksploduar …

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...